Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa WOŁOMIN, TŁUSZCZ, okolice

Recommended Posts

Nie wiem czy widzieliście to już, ale na stronie Geodezji Starostwa są dostępne dokładne interaktywne mapy geodezyjne. Ja swoją budowę odnalazłem, domek jest naniesiony :)

LINK

Trzeba wybrać odpowiednią gminę, uruchomi się okienko z mapą. Do działania potrzebna jest Java.

Pozdrawiam

Brzuzens

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, ale jestem zły :evil: :evil: :evil: Zadzwoniłem wczoraj do gościa, który miał za tydzień przyjść do ocieplenia poddasza i układania kafli na podłogach i w łazience. Pytam go o której się widzimy w poniedziałek a on mi na to, że się nie widzimy.... rozmawialiśmy ze 20 minut, najchętniej by się wycofał, a jeśli ma przyjść to nie wcześniej niż za 1-1,5 miesiąca, jeśli się wyrobi. Generalnie zasugerował żeby szukać sobie innych ekip :evil: Więc zaczynam szukać...

Pozdrawiam

Brzuzens

Generalnie zasugerował żeby szukać sobie innych ekip :evil: Więc zaczynam szukać...

Pozdrawiam

Brzuzens

Wiem jak sie czujesz ja podobnie miałem z elektrykiem - po znajomosci.

Dzwoniłem kilka razy kiedy przyjdzie i ustalałem termin i dostawałem zapewnienie ze tak napewno przyjda i zrobią w niecały tydzień.

Co sie później okazało nie przyszedł na czas (dzwonie a on zaczynał ściemnać).

Już mnie nosiło by zmienić kolesia ale nie mniał bym innego by zrobił mi w tym czasie bo zaraz przychodzili tynkarze.

Teraz juz jestem po wszystkim i udało się zrobic na czas ale nie polecam kolesia (nie podam nazwy ze względu na znajomość choć powinienem), a i jeszcze jedno już po zakończeniu roboty o kasę śmiał się upomnieć od razu i wyskoczył z tekstem że robota zakończona.

Powiem krótko jak bym mógł elektrykę zrobił bym sam ale nieznam się na tym wogóle i zostałem zmuszony na kogoś.

Tak samo i tobie polecam w wolnej chwili lepiej zrobic samemu w przypadku poddasza tj. ocieplić i zrobic płytą gipsową ja tak będe robić razem z ojcem.

PS

To jak z naszym zakupem płyt??

Słuchajcie, ale jestem zły :evil: :evil: :evil: Zadzwoniłem wczoraj do gościa, który miał za tydzień przyjść do ocieplenia poddasza i układania kafli na podłogach i w łazience. Pytam go o której się widzimy w poniedziałek a on mi na to, że się nie widzimy.... rozmawialiśmy ze 20 minut, najchętniej by się wycofał, a jeśli ma przyjść to nie wcześniej niż za 1-1,5 miesiąca, jeśli się wyrobi. Generalnie zasugerował żeby szukać sobie innych ekip :evil: Więc zaczynam szukać...

Pozdrawiam

Brzuzens

Współczuję. Właśnie czegoś takiego nie znoszę. Życzę powodzenia w szukaniu innego fachowca.

Tak samo i tobie polecam w wolnej chwili lepiej zrobic samemu w przypadku poddasza tj. ocieplić i zrobic płytą gipsową ja tak będe robić razem z ojcem.

W wolnej chwili... hmmm, o to chodzi że tych wolnych chwil ostatnio jakoś mało. Tamta ekipa mi powiedziała, że moje 200m2 robiliby jakieś 3 tygodnie = czyli ja (bez doświadczenia), po pracy, we dwóch z teściem - to pewnie byłoby ze 3 miesiące. Dziękuję :)

A poza tym... z ociepleniem to bym sobie poradził, widziałem u kumpla ostatnio jak to się robi, łatwizna :) Ale profile mnie jakoś przerażają, nie chciałbym mieć "fal Dunaju" na suficie :) napewno trzeba być dokładnym (to ja :)) i napewno trzeba mieć dużo czasu (to już nie ja :)) Ale dzięki za rady.

To jak z naszym zakupem płyt??

Rozmawiałem z szefem Mirbudu w Zielonce - gość zdaje sobie sprawę, że ma najniższą cenę w okolicy i już nie potargujemy. W związku z tym kupiłem wczoraj, a dziś rano mi przywieźli całe zamówienie. Pospieszyłem się, bo jeszcze rano myślałem że "za chwilę" będzie ekipa, a nie lubię szukać materiałów w ostatniej chwili.

PS. I polecam Mirbud - na płytach się nie potargowałem, ale urwałem co nieco z profili, folii i innych pierdół :)

Współczuję. Właśnie czegoś takiego nie znoszę. Życzę powodzenia w szukaniu innego fachowca.

Dzięki :) Najgorsze jest to, że gość był z polecenia, niedawno był u nas na pomiarach, mówił ile czego kupić itp. A gdybym wczoraj nie zadzwonił, to pewnie bym dalej żył w błogiej nieświadomości i czekał na niego... największe pretensje mam o to, że szkoda człowiekowi czasu i pieniędzy na jeden telefon żeby powiedzieć "Panie, szukaj sobie kogoś innego" - mógłbym wcześniej zacząć szukać. I tym oto sposobem termin przeprowadzki przesunie się na bliżej nieokreśloną wiosnę :(

Pozdrawiam

Brzuzens

No to ja mam podobnie. Część naszej ekipy wykruszyła się. Poszukuję murarza z pomocnikiem choćby na kilka dni, do dokończenia murowania. Gdybyście mieli jakieś namiary do przekazania, to bardzo proszę.Budujemy w Wołominie.

Brzuzens, widziałam Wasz dom kilkakrotnie, ale właścicieli nie spotkałam. Wczoraj byłam w okolicy na spacerze- wygląda na zamieszkały i prezentuje się niezwykle elegancko i solidnie. Szczególnie piękne okna i dachówka - miodzio. Gratuluję.

Brzuzens, widziałam Wasz dom kilkakrotnie, ale właścicieli nie spotkałam. Wczoraj byłam w okolicy na spacerze- wygląda na zamieszkały i prezentuje się niezwykle elegancko i solidnie. Szczególnie piękne okna i dachówka - miodzio. Gratuluję.

Nie no, do zamieszkałego to mu jeszcze daleko :) - szczególnie bałagan na podwórku nie wygląda zachęcająco. Ale dziękuję za słowa uznania, miło czytać.

Pozdrawiam

Brzuzens

Witam cos wszyscy umilki.

Szykujecie się do wyborów czy sie urlopujecie??

Zagląd ktoś wogóle.

Ma ktos może jakieś namiary na fajne płytkie do kuchni i łazienki gdzie jest ich dużo i tanie??

Do wyborów oczywiście, ja kandyduję :p :p :p

A poważnie, dziś przez mgłę zrobiłem kilka fotek domku, prezentuje się teraz tak:

http://images23.fotosik.pl/93/fb9baa74b449ca9cmed.jpg

http://images11.fotosik.pl/85/146744a2a0b5f1f0.jpg

http://images26.fotosik.pl/93/58d4d51cca5a7462med.jpg

http://images25.fotosik.pl/93/610b2b44537e8634.jpg

Co do płytek: z kuchnią mamy problemy, nie wiemy na jakie się zdecydować. Do łazienki na parterze bierzemy Tubądzin Inverno, na podłogę w wiatrołapie, hallu, części jadalni i kuchni - gres Nowa Gala Sabbia SA02. Spory wybór płytek (tych w normalnych cenach) jest w Wołominie na Armii Krajowej, nazwy sklepu nie pamiętam. Jadąc od Kobyłki po prawej stronie, kilkaset metrów za rondem, mają szyld Stihl'a.

Pozdrawiam

Brzuzens

Dzieki za info ws płytek.

Bardzo fajny masz domek.

Fajnie się prezentuje z dala wygląda jak by był zrobiony z klinkieru.

Mi się strasznie podoba prosty bryła domu a jednak wygląda inaczej, niz inne np. mój.

Też myslałem nad zrobieniem elewacji z cegły tylko klinkierowej, jednak po podliczeniu wyszło by mnie o 30% drożej.

Dzieki za info ws płytek.

Bardzo fajny masz domek.

Fajnie się prezentuje z dala wygląda jak by był zrobiony z klinkieru.

Mi się strasznie podoba prosty bryła domu a jednak wygląda inaczej, niz inne np. mój.

Też myslałem nad zrobieniem elewacji z cegły tylko klinkierowej, jednak po podliczeniu wyszło by mnie o 30% drożej.

Cegła co ciekawe była tania "jak barszcz" :D W czasie gdy budowaliśmy dom wychodziła o 10 groszy taniej niż zwykła cegła pełna z okolicznych cegielni. Robocizna była trochę droższa, ale odchodzi nam koszt tynku zewnętrznego - w sumie kosztowo pewnie wyszło podobnie do każdej innej ściany.

Pozdrawiam

Brzuzens

Brzuzens wasza chłupka bardzo okazale się prezentuje. Juz mniej więcej wiem gdzie się znajduje więc odjadę sobie obejrzeć z zewnątrz.

Zapraszam, może być nawet "od wewnątrz" :). Sporą część wieczorów i większość sobót spędzam na miejscu (oprócz najbliższej, brat mi się żeni :D)

U nas porażka - nadal nie mamy zrobionego ogrzewania, co wiąże się z tym, że chyba nie zdążymy z wylewką przed zimą. :cry:

To faktycznie fatalnie, coś nam nie idzie :( U Was hydraulik, u mnie teraz problemy z ociepleniem poddasza... wrrrr.

Pozdrawiam

Brzuzens

U nas poddasze juz ocieplone ale to właśnie przeszkadza w wylewce bo obawiamy się zeby zimą nam się gipsy nie powybrzuszały itp.

A ociepleniem się nie martw, to nawet w czasie mrozów można robić.

My tez w tą sobote bawimy się na 2 weselach. Może na tym samym co wy - gdzie będziece się bawić?

My tez w tą sobote bawimy się na 2 weselach. Może na tym samym co wy - gdzie będziece się bawić?

No raczej nie, w piątek lecimy do Rzymu :)

U mnie też koles od wylew ma obsuwkę tydzień.

Kurcze dopiero w poniedziałek będą wylewać podłoge a miała byc juz w tamtym tygodniu ehhhhhhhh.

tynki mi juz prawie wyschły a tu teraz podłoga i znowu wilgoć a miało razem schnąć

Eeeee, tydzień obsuwy to nie obsuwa :) A i tak wylewki muszą schnąć parę miesięcy, a tynki są suche w miesiąc. Tym się nie przejmuj.

Pozdrawiam

Brzuzens

Eeeee, tydzień obsuwy to nie obsuwa :) A i tak wylewki muszą schnąć parę miesięcy, a tynki są suche w miesiąc. Tym się nie przejmuj.

Pozdrawiam

Brzuzens

Wiesz ja robie miksokretem schną jakieś 1,5 miesiąca a po 2/3 dniach juz można chodzić.

Zależało mi bardzo na tym by schło wszystko razem a tu zonk.

Wiesz ja robie miksokretem schną jakieś 1,5 miesiąca a po 2/3 dniach juz można chodzić.

Zależało mi bardzo na tym by schło wszystko razem a tu zonk.

Wiesz, ja też robiłem miksokretem :) Znaczy nie ja, tylko forumowa ekipa Eimunda :) I nie zmienia to faktu, że parkieciarz nie położy Ci parkietu na 1,5 miesięcznych wylewkach... nie wiem nawet czy położy na np. 4 miesięcznych. U mnie był gość od schodów (ale robi też parkiety), oglądał, pochwalił... i doradził, że jak nie chcę zmarnować sobie materiału i mam gdzie mieszkać, to niech wylewki poschną z pół roku. Chyba że kładziesz wszędzie gres albo panele, to faktycznie czas do przeprowadzki Ci się skróci. My kupiliśmy na prawie cały parter fajną deskę dębową (dokładnie coś takiego: http://www.klepki.pl/parkiet_foto/deska_dab_I_fazowana_3.jpg) i nie uśmiecha nam się, żeby się to zmarnowało. Więc czekamy :)

A chodzić (delikatnie) to można już następnego dnia.

Pozdrawiam

Brzuzens