Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa WOŁOMIN, TŁUSZCZ, okolice

Recommended Posts

Jak orientowałem się w cenach w roku 2011 Dach Lux był jednym z droższych dostawców dachówek. Działanie na granicy prawa z VAT 8% a nie wykonywanie pracy przez sprzedawcę oferuje wielu sprzedawców, często pobierając dodatkową opłatę. Nie lepiej kupić taniej dachówkę/blachę z VAT 23% i rozliczyć się z US ?

Sprzedawca najtańszy jakiego znalazłem w roku 2011 - Dach Met Łuków tel. 501-494-405. Dostawca nie pobierał zaliczki, płatność 3 dni po sprawdzeniu dostawy!

Wykonawca dekarz jakiego miałem z polecenia - 793-910-256. Spokojnie robi dachówkę i blachodachówkę.

Zapraszam na oględziny do Radzymina.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Mozecie polecic dobrą szkółkę/ centrum ogrodnicze w okolicy z rozsądnymi cenami?

Pozdr

greg

Nie znam taniej szkółki ogrodniczej w okolicy. Wszystkie moje "krzaczki" kupowałem dość daleko ale tanio !

Sosna himalajska, sosna bośniacka, jodła koreańska - Bielsko Biała (opłacało się byłem 400 zł do przodu) w porównaniu do cen z okolic Radzymina

Ostatni znalazłem tanie centrum za Radomiem, kupiłem kilka krzaczków np. brzoza szczepiona w Markach ok. 300 zł, w Radomiu zapłaciłem 90 zł.

W tym miesiącu wybieram się do Zambrowa - iglaki szczepione.

Dziękuję, Kochani.

Mam wycenę ze składu z Łukowa-ale ich atrakcyjne cenowo blachy są bez gwarancji na jej estetykę i pokrycie, mają one gwarancję jedynie na perforację /czyli gdy będzie przedziurawiona jak po Afganistanie..../-rozmawiałam i mam emailem opinię od producenta.

Obiecali mi porobić inne wyceny, na innych producentów.

Jeśli chodzi o VAT, to przeszłam takie pranie mózgu w US, krzyżowe wrzaski, wydzwanianie po dostawcach, pogróżki. Wierz mi, chyba się już nie odważę więcej złożyć VZM.

GraMar w odpowiedzi na Twoje wpisy.

1. Firma z Łukowa, Zakopanego i Świnoujścia jest sprzedawcą i udziela gwarancji na dostawę (to jest usługa), gwarancje na blachę (produkt) udziela producent zgodnie z załączoną kartą gwarancyjną/umową.

2. Każdy podatnik ma prawo do złożenia wniosku VZM, prawidłowo złożony wniosek jest rozpatrywany bez żadnej komunikacji podatnika i US.

Oczywiście dotyczy to osób fizycznych, jeśli się rozliczasz tam gdzie masz zarejestrowaną firmę (domniemam że budujesz budynek na działalność gospodarczą) zwrot VZM nie przysługuje. Jeśli budujesz prywatnie rozliczasz się tam gdzie mieszkasz.

Czy ktoś*kupował w tym roku ytonga (interesuje mnie 24 klasa 500-600)? Po ile płaciliście ewentualnie u kogo organizowaliście?

Nie wiem, gdzie budujesz-ale szybkie rzetelne i cenowo konkurencyjne dostawy /szkoda, że dowiedziałam się na koniec budowy/ miałam

w JARO-Bud tel. 661 48 48 48; p.J.Koc z Kobyłki.

Zadzwoń i się dowiedz, bardzo sympatyczna osoba.

GraMar - budowa jest dla wytrwałych. Mój pomysł na dach.

Wybrałem materiał który mnie interesował i wtedy pytałem o cenę, sprzedawca nie zawsze poleci dobrze - ma własne widzimnisie, ma lepszą marżę, znajomego u producenta, zalega coś na składzie itd.

Jeśli nie wiesz jakie pokrycie wybierz najpierw dekarza i niech on coś poleci. UWAGA przy zestawieniach składów budowlanych - blach/dachówka tanio a inne dodatki podbijają wartość faktury. Ja robiłem zestawienie w arkuszu kalkulacyjnym całości i najtańszy dostawca na dachówkę z Marek po zestawieniu był jednym z najdroższych !

Okna dachowe kupowałem w sklepach internetowych - dużo taniej niż u sprzedawcy pokrycia.

Zastanawiałem się nad rynnami - wybrałem metalowe, plastiki ma sąsiad i strzelają !

Jeśli wybierzesz Pana Roberta z Łochowa, lub Rafała dekarza daj znać lub powiedz że jesteś z polecenia ode mnie. Myślę że dobre układy handlowe mogą Ci pomóc.

GraMar - budowa jest dla wytrwałych. Mój pomysł na dach.

Wybrałem materiał który mnie interesował i wtedy pytałem o cenę, sprzedawca nie zawsze poleci dobrze - ma własne widzimnisie, ma lepszą marżę, znajomego u producenta, zalega coś na składzie itd.

Jeśli nie wiesz jakie pokrycie wybierz najpierw dekarza i niech on coś poleci. UWAGA przy zestawieniach składów budowlanych - .

Dziękuję bardzo i teraz widzę, jak się dałam wodzić za nos!

SSO z moimi Mróweczkami z polecenia- to widzę, był urlop na słoneczku, na działeczce, przy wierzbie :rolleyes:

Prawdziwa corrida to teraz się zaczyna.

Witajcie,

Dawno mnie nie było, bo i prace jakoś wolno się toczą, ale jednak do przodu. Drodzy, będę potrzebowała Waszych rekomendacji, w najbliższym czasie mam do zdobienia:

- Glazura + terakota - sprawdzony wykonawca mile widziany ( jeśli to nie problem to poproszę z cenami)

- parkiet drewniany - wykonawca j.w.

- elewacja zewnętrzna - no i tutaj mam największy problem. Bryła domu jest bardzo NIETYPOWA, nie mam kompletnie koncepcji jak to miałoby wyglądać, więc wykonawca, który mógłby pomóc zagubionej duszy :) - najlepiej wykonując projekt/wizualizację.

Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

Ps: posadzki z mixokreta robił nam Pan Zbyszek z Radzymina, posadzki równe - bez zastrzeżeń, cenowo jak wyżej 10 zł/m2 + 1 zł za styropian. Bez towaru oczywiście. Załatwiał nam także piach - było ponad 30 ton (chyba 37?) za 700 pln.

MAM DO SPRZEDANIA PIEC DO CO, UŻYWANY OK 7 LAT, W STANIE BARDZO DOBRYM, 8KW - CZYLI DO MAŁEGO DOMU, CENA 300 PLN. DZIAŁA NIEZAWODNIE, ZAPEWNIAŁ DUŻY KOMFORT CIEPLNY. ODBIÓR OSOBISTY. POLECAM.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Iwona