Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa WOŁOMIN, TŁUSZCZ, okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

Ja buduję w Michałowie k. Klembowa i mam nadzieję skończyć na jesieni.

Jeżeli chodzi o kwestie formalne to najlepiej będzie jak podjedziesz do starostwa w Wołominie. Naszym terenem zajmuje się Pani Anna Garbaciak. Wszytko Ci wytłumaczy.

Architekt. Ja korzystam z usług architekta z Dąbrówki. Zaleta - zna lokalne uwarunkowania ;) i ma uprawniania kierownika budowy (na plus jest to, że się dosyć aktywnie interesuje tym co się na budowie dzieje). Jest też w stanie pomóc w załatwieniu pozwolenia. Kontakt - Stanisław Kaczmarczyk, tel. 608032787.

Ekipa. Firma House Outlet Krzysztof Biernacki (strona www -http://houseoutlet.pl/kontakt.html) My mamy podpisaną umowę na wykonanie domu do stanu deweloperskiego ale z tego co wiem mogą być zainteresowani wykonaniem stanu SSO. Jak do tej pory to generalnie ok. Było kilka drobnych wpadek ale szybko i bezdyskusyjnie były naprawiane :)

Życzę powodzenia i wytrwałości :) Pozdrawiam

Mariusz

Architekt, którego mi poleciłeś ma wyłączony telefon. Byłem też u Pani Anny w Starostwie i za wiele mi nie podpowiedziała...

Potrzebuję pilnie namiary na Waszych architektów, sprawdzonych i tanich.

Architekt, którego mi poleciłeś ma wyłączony telefon. Byłem też u Pani Anny w Starostwie i za wiele mi nie podpowiedziała...

Do czego potrzebujesz architekta ?

Jeśli do zmian to jakie ?. Może taniej będzie projekt rzucić w kąt i zrobić indywidualny.

Ja polecam poleconego mi, P.Wojciecha z Kobyłki, tel play 536 586 720; orange 502 230 248.

Ma uprawnienia do kierowania budowy wielkich kubatur /u mnie było ponad 1 000m3 i nie mogłam takiego znależć/ oraz nadzoru inwestorskiego.

Witam wszystkich budujących :)

jestem tu nowy i będę potrzebował pomocy...

Zakupiłem już projekt domu z indywidualną intalacją (podłogówka w całym domu zasilana z kominka i kotła CO na paliwo stałe):

http://www.mgprojekt.com.pl/optymalny-2

Zamierzam ruszyc z budową w przyszłym roku, będę budował w Dobczynie.

Zamówiłem już mapkę do celów projektowych u geodety na dniach mam już ją otrzymać.

Czytając różne "mądre" książki nt budowania się już pogubiłem co mam dalej robić....

1.Czy kolejnym krokiem do uzyskania pozwolenia na budowę powinna być wizyta u architekta w celu adaptacji i zmian w projekcie?

2. Kto wykonuje projekt zagospodarowania terenu? Architekt czy geodeta?

3. Kiedy mam wystąpić o wydanie warunków przyłącza do sieci energetycznej itd?

4. Kto wykonuje projekt tego przyłącza i wrysowuje go na mapkę? Energetyka, czy architekt? i jaka powinna to być mapka?

5. Macie może jakiegoś sprawdzonego architekta?

6. Możecie polecić jaką ekipę budowlaną, która wykona mi wszystko do stanu SSO?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Nie rozumiem, do czego potrzebny Ci architekt, skoro kupiłeś gotowy projekt. Chcesz go teraz przerabiać :jawdrop: ??

hmm.... dziwne, ja nie mam problemów z połączeniem. Spróbuj jeszcze raz, w Dąbrówce jest bardzo słaby zasięg.

Co do Pani Anny ze Starostwa, to może miała gorszy dzień :rolleyes:

Jeśli zmieniasz położenie działówki to szkoda kreślić projekt i dopłacać*architektowi za to.

Czyli co nie muszę tego zmieniać w projekcie?

Nikt się nie przyczepi?

@cronin

potwierdzam przy gotowym projekcie zawsze robi się adaptację. Jutro obdzwaniam architektów.

Długo już czekam na mapkę do celów projektowych ok. 1,5 miesiąca. Też tak długo to u Was trwało? Robi mi ją Pan geodeta z Kobyłki którego polecaliście, on też robił mi mapkę podziałową.

I jeszcze jedno, jakbym chciał zmienić pokrycie dachu z dachówki na blachę to też architekt musi nanieść zmiany?

Mam pytanie Ekipa na parterze wylała mi trochę za wysoko chudy beton. Wstawione okna balkonowe i teraz mam tylko 15 cm na całą podłogę z foliom styropianem wylewką, terakotą lub parkietem. Do tego jeszcze miejscami podłogówka ma iść. Czy może być tak folia 4 + 3 cm styropianu na zakładkę podłogówka i 6 cm wylewki do tego 2 cm na terakotę lub parkiet daje to jakieś 15,5 cm co jeszcze mnie ratuje bo te 5 mm upchnę :) Powiedzcie tylko czy tak może być bo w projekcie było na całość 20 cm. Liczę na pomoc Pozdrawiam

Nikt się nie przyczepi?

Jutro obdzwaniam architektów.

Długo już czekam na mapkę do celów projektowych ok. 1,5 miesiąca. Też tak długo to u Was trwało? Robi mi ją Pan geodeta z Kobyłki którego polecaliście, on też robił mi mapkę podziałową. DŁUGO....

I jeszcze jedno, jakbym chciał zmienić pokrycie dachu z dachówki na blachę to też architekt musi nanieść zmiany?

Daj sobie spokój z architektem- obedrze żywcem ... Wystarczy Ci projektant!!

Mam pytanie Ekipa na parterze wylała mi trochę za wysoko chudy beton. Wstawione okna balkonowe i teraz mam tylko 15 cm na całą podłogę z foliom styropianem wylewką, terakotą lub parkietem. Do tego jeszcze miejscami podłogówka ma iść. Czy może być tak folia 4 + 3 cm styropianu na zakładkę podłogówka i 6 cm wylewki do tego 2 cm na terakotę lub parkiet daje to jakieś 15,5 cm co jeszcze mnie ratuje bo te 5 mm upchnę :) Powiedzcie tylko czy tak może być bo w projekcie było na całość 20 cm. Liczę na pomoc Pozdrawiam

Skąd masz pewność że chudziak równo wylany?.

Licząc od chudziaka ja bym dał 5 cm + 4/5 cm styropianu, wylewka 6 cm. Próg balkonu będzie na równo z chudziakiem. Do progu ułóż płytki. Po co wysoki próg przy drzwiach balkonowych?

Ja w projekcie miałem 8 cm styropianu, dałem 10 cm styropianu - myślę że to jest minimum !.

Swoją drogą ekipę bym popędził - co zamierzają zepsuć dalej?

Nikt się nie przyczepi?

@cronin

potwierdzam przy gotowym projekcie zawsze robi się adaptację. Jutro obdzwaniam architektów.

Długo już czekam na mapkę do celów projektowych ok. 1,5 miesiąca. Też tak długo to u Was trwało? Robi mi ją Pan geodeta z Kobyłki którego polecaliście, on też robił mi mapkę podziałową.

1. Jeśli ściany działowe możesz ich nie stawiać, ewentualnie przesuwać

2. Przy każdym projekcie robi się adaptację - weź najtańszego architekta

3. Czekam na kolejną mapkę do celów projektowych (gaz), minęło 3 tygodnie i jutro do odbioru - Wołomin.

4. Możesz zmieniać dachówkę na blachę - nie odwrotnie. Jeśli zmieniasz ze względów ekonomicznych to nie zaoszczędzisz - wychodzi cenowo podobnie.

Lepiej najpierw wezwij kogoś od wylewek z poziomicą, niech pomierzy Ci poziomy. U mnie niby równo a różnice 1-2 cm były. Pod podłogówką styropian minimum 10 cm, weź najlepszy to może uratujesz się cieńszym (weź go chociaż tam gdzie podłogówka).

1. Jeśli ściany działowe możesz ich nie stawiać, ewentualnie przesuwać

2. Przy każdym projekcie robi się adaptację - weź najtańszego architekta

3. Czekam na kolejną mapkę do celów projektowych (gaz), minęło 3 tygodnie i jutro do odbioru - Wołomin.

4. Możesz zmieniać dachówkę na blachę - nie odwrotnie. Jeśli zmieniasz ze względów ekonomicznych to nie zaoszczędzisz - wychodzi cenowo podobnie.

1. Rozumiem, że mam nawet o tym nie mówić projektantowi/architektowi bo będzie chciał mnie zedrzeć?

2. No teraz już pewnie tak zrobię bo już nic więcej do przeróbek w projekcie mi nie zostało.

3. Dzwonię jutro do geodety. Ostatnio jak z nim gadałem mówił, że ktoś kupuje działkę obok i czeka na wyznaczenie jej granic, bo jak zrobi mi bez granic sąsiadów które powstają to mapka za chwilę nie będzie aktualna.

4. W projekcie doczytałem się właśnie, że mam zapisane dachówka ceramiczna, betonowa i blacha powlekana. No właśnie ze względów ekonomicznych. Z tego co wstępnie patrzyłem po cenach materiałów to różnica jest spora no i robocizna droższa.

Odp.

1. Mówić możesz, jak będzie chciał kasę to podziękuj. Zgłoś kierownikowi budowy.

3. To masz odpowiedź, geodeta dodatkowo zarobi. Jeśli nie opuści poproś o samą działkę. Granice ma obowiązek wyznaczyć Twój geodeta i jak się nie mylę obszar 30 m poza działką. Mój geodeta latał po polach jak postrzelony i wyznaczał wszystko. Robię mapkę z sąsiadem i dzięki temu po 100 zł nam opuścił.

Masz odpowiedź dlaczego czekasz !

4. Robocizna faktycznie droższa (nie wiem czy dużo), w roku 2011 firma Wodnik z Marek robiła mi wycenę 10 dachówek i blach. Niektóre dachówki były tańsze niż blacha. Nie mogę znaleźć tej wyceny, jak znajdę wyślę. Dachówkę betonową ze względu na wygląd odrzuciłem. Wybrałem Roben Piemont - wyszła w cenie blachy dostawca Dach Met Łuków.

Znalazłem - w roku 2011 listopad wycena brutto wyglądała z robocizną na dach kopertowy 260 m2 następująco (oczywiście kupiłem taniej u innego dostawcy)

Blachy 26 773 zł (Finisz Profiles) - 35 734 (Rukki Adamente)

Dachówki betonowe 32 931 (Prodach S) - 43 332 (Brass Tegalit)

Dachówki ceramiczne 37 100 (Roben Piemont) - 50 690 (Creaton Domino)

Oczywiście tanie blachy wszyscy odradzali, dobra blacha na dach kosztowała wtedy więcej niż Piemont którego wybrałem głównie ze względu na wygląd a cena przy okazji !

Koszt dachu z robocizną 33 000 zł (dom projekt indywidualny podobny do Poli z Archipelagu)