Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa WOŁOMIN, TŁUSZCZ, okolice

Recommended Posts

Odp.

1. Mówić możesz, jak będzie chciał kasę to podziękuj. Zgłoś kierownikowi budowy.

3. To masz odpowiedź, geodeta dodatkowo zarobi. Jeśli nie opuści poproś o samą działkę. Granice ma obowiązek wyznaczyć Twój geodeta i jak się nie mylę obszar 30 m poza działką. Mój geodeta latał po polach jak postrzelony i wyznaczał wszystko. Robię mapkę z sąsiadem i dzięki temu po 100 zł nam opuścił.

Masz odpowiedź dlaczego czekasz !

4. Robocizna faktycznie droższa (nie wiem czy dużo), w roku 2011 firma Wodnik z Marek robiła mi wycenę 10 dachówek i blach. Niektóre dachówki były tańsze niż blacha. Nie mogę znaleźć tej wyceny, jak znajdę wyślę. Dachówkę betonową ze względu na wygląd odrzuciłem. Wybrałem Roben Piemont - wyszła w cenie blachy dostawca Dach Met Łuków.

Z geodetą już na wstępie się umówiłem (przed tym jak ktoś obok zaczął wyznaczać granice) na 500zł za mapki. A Wy ile płaciliście za mapki do celów projektowych?

Z tą dachówką to przemyślę, bo faktycznie jak ma być to oszczędność rzędu 10tyś zł to żadna oszczędność vs trwałość. Ja mam 200m2 dachu dwuspadowego więc pewnie będzie jeszcze taniej.

Jestem po rozmowach z architektami. Najniższą cenę (1000 zł) na adaptację dał p. Wojciech polecony przez @GraMar. Dzięki, dziś jestem z nim umówiony na spotkanie.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mapka geo do celów projektowych musi obejmować zmiany bodajże w odległości 30 m, więc wystarczy na kolejnej działce coś zmienić. nie tylko sąsiedniej...

1. Rozumiem, że mam nawet o tym nie mówić projektantowi/architektowi bo będzie chciał mnie zedrzeć?

2. No teraz już pewnie tak zrobię bo już nic więcej do przeróbek w projekcie mi nie zostało.

3. Dzwonię jutro do geodety. Ostatnio jak z nim gadałem mówił, że ktoś kupuje działkę obok i czeka na wyznaczenie jej granic, bo jak zrobi mi bez granic sąsiadów które powstają to mapka za chwilę nie będzie aktualna.

4. W projekcie doczytałem się właśnie, że mam zapisane dachówka ceramiczna, betonowa i blacha powlekana. No właśnie ze względów ekonomicznych. Z tego co wstępnie patrzyłem po cenach materiałów to różnica jest spora no i robocizna droższa.

Z geodetą już na wstępie się umówiłem (przed tym jak ktoś obok zaczął wyznaczać granice) na 500zł za mapki. A Wy ile płaciliście za mapki do celów projektowych? /600zł/

Z tą dachówką to przemyślę, bo faktycznie jak ma być to oszczędność rzędu 10tyś zł to żadna oszczędność vs trwałość. Ja mam 200m2 dachu dwuspadowego więc pewnie będzie jeszcze taniej.

Jestem po rozmowach z architektami. Najniższą cenę (1000 zł) na adaptację dał p. Wojciech polecony przez @GraMar. Dzięki, dziś jestem z nim umówiony na spotkanie.

-będzie dobrze, nawet jak stał mój budynek zadeskowany, to zaglądał i się interesował.

:yes:

Mapka geo do celów projektowych musi obejmować zmiany bodajże w odległości 30 m, więc wystarczy na kolejnej działce coś zmienić. nie tylko sąsiedniej...

GraMar - nie strasz. Robiąc mapką do celów projektowych raczej ją potrzebujemy i zgłaszamy w urzędzie. Wtedy sąsiad może sobie zmieniać co chce.

GraMar - nie strasz. Robiąc mapką do celów projektowych raczej ją potrzebujemy i zgłaszamy w urzędzie. Wtedy sąsiad może sobie zmieniać co chce.

Gadałem z geodetą i powiedział że mógłby sam wrysować granice dopóki nie są jeszcze wyznaczone i dać jakiś tam dopisek na mapie, ale jak mówił wiarygodniejsze są potwierdzone przez właścicieli i wymierzone przez geodetę niż na pałę wrysowane bez pomiarów.

Pan Wojciech wydaje mi się być solidnym goście, który zna się na robocie. Widać, że siedzi w fachu od lat. Okaże się wszystko jak staną mury i się nie zawalą :)

Wszystko w okolicy 30m musi być wrysowane na mapie i tak jak pisze pirawawa jest zgłaszana w urzędzie. Robi się ją na stan faktyczny jaki występuje podczas jej kreślenia.

Witam,

mam do sprzedania trochę desek i stempli jako pozostałość z budowy. Desek jest ok. 0,4-0,5m3, a stempli 23 sztuki. Stemple mają długość 3m (kilka sztuk jest krótszych ok. 2-2,5m). Stemple są bardzo grube i ciężkie. Można je wykorzystać jako opał. Sprzedam za połowę ceny którą sam zapłaciłem w tartaku.

Mam jeszcze zbiornik na wodę 1000l i małą beczkę okrągłą 200l.