gonzaless 28.02.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Opisałam swoją przygodę z PGE w oddzielnym wątku Wam życzę więcej szczęścia i mniej zaufania do ZE No to faktycznie sporo przeszłaś... Ja mam to szczęście, że dostałem namiar na elektryka (dziękuję koledze z forum qsi) ściśle związanego z ZE w Wyszkowie. Usłyszałem jedno chłopaki biorą 2 stówki. No i po tym w ZE włączyły się mózgi. Na drugi dzień dostałem telefon od elektryka że ZE na swój koszt podciągnie mi przyłącze w drodze na której mam służebność kablowe (około 35m na mojej działce), a nie jak było w warunkach tylko do granicy przy ulicy. Co oznacza dla mnie koszt niższy o około 3 tyś zł. Właśnie robią mi projekt i na dniach ma zostac to przekazane do podwykonawcy do realizacji i to cały czas za tą samą kopertę. Kolejną będę musiał wręczyć elektrykowi za załatwienie (oczywiście jak już zrobią). Tak czy inaczej mam nadzieję, że warto było. Trzymajcie kciuki. No i jeszcze jedno w warunkach mam wpisane moc 5KW i 10A na plac budowy i 10KW i 16A na docelowe. Podobno przepisy się zmieniły i mój elektryk doradził mi żeby zmienić moc z 5KW na 7KW i mieć 16A oraz z 10KW na 11KW i miec 20A. Zapłacę niewiele więcej a będzie więcej A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaello79 01.03.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Trudno powiedzieć o spełnieniu oczekiwań bo jeszcze w tym domu nie mieszkam. Generalnie dom jest duży. Koszty okazały się większe niż oczekiwałem, a co wszyscy od początku mi mówili. Kurcze, gdzieś czytałam że koszt budowy tego domu jest znacznie wyższy niż koszty podane na stronie biura projektów. Martwi mnie to bo i tak poniesiemy dodatkowe koszty podpiwniczenia jeśli się na nie zdecydujemy. Generalnie zapraszam do obejrzenia chatki przed podjęciem decyzji o zakupie projektu. Nam udało się obejrzeć*jeden dom pod Grodziskiem Mazowieckim. Bardzo chętnie skorzystam. Mi oczywiście najbardziej pasują weekendy W zasadzie każdy pierwszy lepszy weekend byłabym gotowa podjechać i zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splatch 06.03.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Kurcze, gdzieś czytałam że koszt budowy tego domu jest znacznie wyższy niż koszty podane na stronie biura projektów. Martwi mnie to bo i tak poniesiemy dodatkowe koszty podpiwniczenia jeśli się na nie zdecydujemy. Wszystko "zależy". Zależy jaki udział robocizny własnej będziecie mieć. Ja akurat mam jej udział minimalny, więc bulę*praktycznie za wszystko. Nie chcę*i za bardzo nie mogę*ciągać*do pomocy rodziny żony. A ponieważ*sam jestem z kujawsko-pomorskiego nie mogę*też za bardzo liczyć*liczyć na "swoich". Zależy też*od tego co bierzesz - na pewno da radę*znaleźć oszczędności np zamieniając materiały na inne o porównywalnej jakości, zostawiając terivę, nie murować komina na zewnątrz, bo to w sumie tylko ozdoba. Na tym forum trwają*odwieczne wojny ceramika vs gazobeton vs silikaty / styropian vs eps / wełna vs styropian grafitowy vs biały i tak dalej - praktycznie bez końca można dyskutować, ale na końcu wszystko sprowadza się*do prostego rachunku ekonomicznego - co się*opłaci. Przy spotkaniu na miejscu możemy spokojnie porozmawiać o kosztach, bo część mam rozpisane i mogę*podać*w miarę dokładne kwoty za SSO. Sam przy ich liczeniu "walnąłem się" na materiałach o jakieś*20% (nie licząc dachu), robociznę*mieliśmy umówioną*wcześniej i z niej nawet trochę*zbiłem. Najlepsze są jednak wyliczenia analityków z banku. Według excela wszystko składa się*do kupy - np. pozycja ściany działowe to - bagatela 18000 zł!!! Bardzo chętnie skorzystam. Mi oczywiście najbardziej pasują weekendy W zasadzie każdy pierwszy lepszy weekend byłabym gotowa podjechać i zobaczyć. Wysłałem Ci na prywatną*wiadomość numer kontaktowy - zapraszam do dzwonienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 10.03.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Sprzedam 4 łóżka polowe metalowe z materacami . Idealnie nadają się dla ekipy budowlanej. Cena do uzgodnienia. tel. 0608 838 268Odbiór w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 10.03.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Sprzedam 4 łóżka polowe metalowe z materacami . Idealnie nadają się dla ekipy budowlanej. Cena do uzgodnienia. tel. 0608 838 268Odbiór w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chytry 15.03.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Witam, sprzedam barak, kontener budowlany na budowę o wymiarach 6 x 2,5 x 2,2m. Kontener jest zamykany na kłódkę, od wewnątrz na skobel. Wyposażony jest w 2 wersalki 2 osobowe + 2 miejsca na łóżkach piętrowych. Dodatkowo szafki, stolik, krzesło, lustro. W środku jest rozprowadzona instalacja elektryczna: światło + gniazdka. Do kontenera dokładam gratis tablicę budowlaną.Transport - auto z HDS. Dla chętnych kontakt na takie auto. Odbiór osobisty z Sulejówka-Długa Szlachecka. Cena 2000 PLN. Zdjęcia na tablica.pl http://tablica.pl/78317445 Dodatkowo sprzedam kozę, piec wyłożony cegłami szamotowymi, wraz z 4 metrami rury, do ogrzewania na etapie budowy: wysychanie tynków gipsowych, posadzki. Cena 200 PLN.http://tablica.pl/78318989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 19.03.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Cześć, Dla chcących wiedzieć więcej o cenach przyłącza gazowego. Wszystkie koszty (opłaty, projekty, mapy, instalacja) budowy gazociągu 42 mb wyniosły mnie 4 820 zł BRUTTO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 19.03.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam Tylko zazdrościć... Jak poradziłeś sobie z narzuconą przez przetarg firmą wykonawczą przyłącza gazowego? Czy wszystko robiła Ci firma, która była zwycięzcą w przetargu? Cześć, Dla chcących wiedzieć więcej o cenach przyłącza gazowego. Wszystkie koszty (opłaty, projekty, mapy, instalacja) budowy gazociągu 42 mb wyniosły mnie 4 820 zł BRUTTO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 20.03.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Cześć, Dla chcących wiedzieć więcej o cenach przyłącza gazowego. Wszystkie koszty (opłaty, projekty, mapy, instalacja) budowy gazociągu 42 mb wyniosły mnie 4 820 zł BRUTTO Napisz jeszcze w którym roku to było, u mnie projekt przyłącza 1430 zł, opłata za przyłącze do PGNIG 2200 brutto, plus jeszcze nie wykonana instalacja i odbiory, próby szczelności itp. pochwal się kto Tobie robił przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 21.03.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Mapy, Projekt - sierpień/listopad 2013Odbiór i opłaty - marzec 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 21.03.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Wszystko robił jeden wykonawca wielokrotnie polecany na forum muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 27.03.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 A ile zapłaciłeś w PGNIG za przyłącze?4820 zł brutto to koszt wszystkiego oprócz opłaty za przyłącze w PGNIG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 27.03.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Przyłącze robiłem we własnym zakresie, więc PGNIG oddał mi 2800 zł. Nic nie płaciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 28.03.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Czy ja dobrze rozumiem, podpisujesz umowę z PGNIG robisz przyłącze do granicy działki z sieci na własny koszt który potem zwraca Ci PGNIG i nie ma żadnej opłaty do PGNIG za przyłącze w związku z zadeklarowaną ilością zużywanych metrów sześciennych?Ja po uzyskaniu warunków technicznych, dostałem umowę, gdzie PGNIG zobowiązał się przyłączyć do granicy działki gaz, a ja za doprowadzenie do i w budynku instalacji gazowej. W związku z zadeklarowaną ilością metrów sześciennych mam dokonać opłaty ok 2200 zł. Fajnie że jest inna opcja tańsza o której nikt w PGNIG mnie nie poinformował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 29.03.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Dokładnie tak. Opłatę przyłączeniową teoretycznie zapłaciłem 2 200, ale gazownia za zwróciła mi za przyłącze które "sam zrobiłem" 4 800 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi-ei 30.03.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 SPRZEDAM OKAZYJNIE materiały budowlane za 1/3 wartości rynkowej ( całość tylko 1600 PLN )( większość pustaków jest jeszcze na oryginalnych paletach, pozostałe pozycje oryginalnie zapakowane ) --- Pustaki ceramiczne MEGA-MAX 250/238 P+W - prod CERPOL-Kozłowice( wymiarowo i na zakładkach wpustowych kompatybilny z pustakami Porotherm )- 230 sztuk ( zużycie 10,5 sztuk na m2 ) http://www.cerpol.com.pl/pustak-mega-max-250-238p+w.php --- Pustaki ceramiczne MEGA-MAX 300/238 P+W - prod CERPOL-Kozłowice( wymiarowo i na zakładkach wpustowych kompatybilny z pustakami Porotherm )- 450 sztuk ( zużycie 16 sztuk na m2 ) http://www.cerpol.com.pl/pustak-mega-max-300-238p+w.php --- Pustaki wentylacyjne uniwersalne, wym 188x188x250 fi 150 - prod CERPOL-Kozłowice( wymiarowo i na zakładkach wpustowych kompatybilny z pustakami Porotherm )- 105 sztuk ( 1 mb = 4 szt ) http://www.cerpol.com.pl/pustak-wentylacyjny.php --- Cegła pełna - ok 100 szt --- Obróbka kominowa uniwersalna FAKRO GZK-AV - kolor czarny matowy2 komplety w opakowaniach fabrycznych http://www.fakro.pl/htmlpl/945.php --- Folia paroprzepuszczalna dachowa MARMA-LENKO MSL98 3 rolki fabryczne po 75 m2 http://www.marma.com.pl/pl/2,9,250,254/254/ MOŻLIWOŚĆ SPRZEDAŻY DOWOLNEJ ILOŚCI Z POWYŻSZEGO PO UZGODNIENIU ODBIÓR: 05-074 HALINÓW tel. kont: 500 053 934 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomas 1984 07.04.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam, przygotowuję się do budowy domu,tak na początek potrzebuję stal zbrojeniową,mógłby ktoś doradzić gdzie w mojej okolicy mogą być dobre ceny?Aktualnie mieszkam w Tłuszczu, budowa w Jasienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 08.04.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Przejdź do pierwszej strony wątku, czytaj dokładnie a bardzo dużo się dowiesz. Sam kilka razy polecałem moich dostawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 09.04.2014 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Na początku jedną dostawę wzięłam u miejscowego cwaniaczka, gdzie przed dostawą musiałam dopłacić 10%-przez noc tak podrożało:mad:to ekipa przeliczyła mi na sztuki wszystkie prętowe potrzeby i zamówiłam w Łomiankach, firma TER-POL u p. Romana Połeć. Na wszystkie pytania, przeliczenia szybko emailem przychodziła odpowiedź, a pręty liczył bardzo korzystnie wagowo. Dostawa, jakość, teczka certyfikatów na stal-bez zastrzeżeń. Powodzenia Witam, przygotowuję się do budowy domu, tak na początek potrzebuję stal zbrojeniową, mógłby ktoś doradzić gdzie w mojej okolicy mogą być dobre ceny? Aktualnie mieszkam w Tłuszczu, budowa w Jasienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert---b 12.04.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Witam, możecie mi polecić kogoś do tynków cementowo- wapiennych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts