Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa WOŁOMIN, TŁUSZCZ, okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

To ja, Mamusia tego wątku 8)

dużo ostatnio się u nas działo, brak czasu na pisanie i czytanie ....

postaram się to nadrobić, na razie muszę przeczytać posty od ostatniej wizyty

musiałam zmienić nick, bo niemogłam się zalogować :(

pozdrawiam wszystkich !!!

Witam :)

To ja, Mamusia tego wątku 8)

dużo ostatnio się u nas działo, brak czasu na pisanie i czytanie ....

postaram się to nadrobić, na razie muszę przeczytać posty od ostatniej wizyty

musiałam zmienić nick, bo niemogłam się zalogować :(

pozdrawiam wszystkich !!!

Witamy "nową" w grupie :D:D:D

skoro dużo się działo, to czekamy na relację (lub najlepiej fotorelację :))

A moje zaproszenie? Wysłałem PW już chyba ze 2 miesiące temu, ale nie dotarła i skasowałem. Ale teraz to pewnie już sami jesteście po tynkach :)

Pozdrawiam

Brzuzens

brzuzens

mam Wasze zaproszenie! i dziękuję za nie :)

przy najbliższej okazji - jeśli pozwolicie - skorzystam :)

tynków jeszcze brak, na razie stan surowy

przed nami w tym roku hydraulik i chudziak (nie wiem jak to się pisze :lol: )

jeszcze chcemy nawieźć trochę ziemi ...

robimy starą metodą, dlatego dopiero teraz chudziak, taka była decyzja teścia i murarza, dlatego my żółtodzioby się niewypowiadaliśmy :)

brzuzens jestem zachwycona zdjęciami Waszego domu

brzuzens

mam Wasze zaproszenie! i dziękuję za nie :)

przy najbliższej okazji - jeśli pozwolicie - skorzystam :)

A pewnie, zapraszam.

tynków jeszcze brak, na razie stan surowy

przed nami w tym roku hydraulik i chudziak (nie wiem jak to się pisze :lol: )

Właśnie tak się pisze :)

jeszcze chcemy nawieźć trochę ziemi ...

robimy starą metodą, dlatego dopiero teraz chudziak, taka była decyzja teścia i murarza, dlatego my żółtodzioby się niewypowiadaliśmy :)

brzuzens jestem zachwycona zdjęciami Waszego domu

My też tak robiliśmy, budynek przezimował, poosiadał, a na wiosnę lałem wodę i jeździłem skoczkiem jeszcze raz. Chudziak z betoniarki, trochę dłużej niż z gruchy, ale przy stanie surowym nie mieliśmy zrobionej kanalizacji i odłożyliśmy na później. Sporo ludzi tak robi i jest dobrze.

I dziękuję za zachwyty, cieszę się że się podoba.

Pozdrawiam

Brzuzens

gratuluję!

gdzieś czytałam, że wybraliście inverno do łazienki,

który kolor wyraliście w brązach, beżach czy pomarańczowy ?

mi się też bardzo podobają te płytki :)

tutaj są linki z tymi płytkami

http://forum.muratordom.pl/pokaz-mi-swoja-lazienke-tubadzin-inverno,t113696.htm?highlight=inverno

http://forum.muratordom.pl/inverno-i-kuba-z-tubadzina,t101340.htm?highlight=inverno

http://forum.muratordom.pl/aranzacja-lazienki-inverno-tubadzin,t109074.htm?highlight=inverno

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,794,66025010,66097026,0,2.html?v=2

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,67571362.html

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,66679665,66679665,0,2.html?v=2

obiecuję wkleić zdjęcia mojego domu :) ale muszę się dostać do komputera, w domu nie mam, a w pracy mam blokady :(

na razie jeśli pozwolicie, wkleję trochę inspiracji wykończenia wnętrz :)

gratuluję!

gdzieś czytałam, że wybraliście inverno do łazienki,

który kolor wyraliście w brązach, beżach czy pomarańczowy ?

mi się też bardzo podobają te płytki :)

Tak, kupiliśmy już nawet te płytki do łazienki. Wybraliśmy brąz, ale tak naprawdę to łazienka będzie prawie biała. Nasza mała łazienka jest mała :-) nie ma okna i nie chcieliśmy żeby wyglądała ponuro. Oprócz brązowej podłogi będą dwa pionowe pasy listwy brązowej przy lustrze i kilka poziomych listw Fiore w okolicy miski ustępowej.

A na razie to się robi tylko kotłownia, żeby hydraulicy mogli uruchomić upragnione ogrzewanie :)

Pozdrawiam

Brzuzens

Słuchajcie, od wczoraj mamy swoją wodę :) znaczy przyłącze.

A poza tym, rurki, pompki, wymienniki, kotły, piece i grzejniki... człowiek nie czuje jak mu się rymuje :) Robi się ogrzewanie w naszym domku, przewieźliśmy kominkem (z płaszczem wodnym), kociołek i inne drobiazgi, a dziś od rana wpadła silna grupa 5 hydraulików i na dniach będziemy mogli grzać kominkiem... bo gazu nadal jeszcze nie ma.

Pozdrawiam

Brzuzens

brzeznus, niesamowiete postepy u was.

Zazdroszczę bo u mnie hydraulukę i ogrzewanie robi mój tata i już 3 miesiąc się z tym dłubi i końca nie widać, ale mam małą nadzięję, że w najbliższych dniach będę mogła napalić w kominku.

Brzeznus, kiedy planujecie przeprowadzić się.

brzeznus, niesamowiete postepy u was.

Zazdroszczę bo u mnie hydraulukę i ogrzewanie robi mój tata i już 3 miesiąc się z tym dłubi i końca nie widać, ale mam małą nadzięję, że w najbliższych dniach będę mogła napalić w kominku.

Brzeznus, kiedy planujecie przeprowadzić się.

To tak jak u mnie z elektryką było, też 2 miesiące się zeszło... i w końcu poprosiłem 2 znajomych zaprawionych w bojach i skończyli w 3 dni :)

Przeprowadzkę kiedyś planowaliśmy na grudzień, ale nie ma szans oczywiście. Spóźnił nam się pan od ocieplenia poddasza (przychodzi od najbliższego poniedziałku) no i przyłącza trwają już 8 miesięcy :evil: :evil: :evil:

Nowy termin, którego będziemy pilnować to 8 marca - 2 urodziny córki mogłyby być już u nas (jakiś "kinderbal :)")

Pozdrawiam

Brzuzens

• 2 weeks później...

Witam

Dawno nic nie pisałem, a to dla tego że miałem i mam sporo roboty na działce.

To do rzeczy u mnie już "działa" kominek - mogę już palić, miałem nawet chęć zamieścić na forum ale zrezygnowałem bo wszystko jeszcze nie zrobione, jak bedzie wszystko to wtedy wrzuce.

Następnie co się robi to poddasze. Robie z moim ojcem pomieszczenia mieszklane mamy juz całkowicie zrobione tj. ocieplne oraz położona jest płyta gipsowa teraz przygotowujemy wszystkie sciany do malowania - leci z tych scian gips (mam sciany gipsowe i mimo to trzeba szpachlować cekolem).

Po scianach wezmiemy sie dalej za ocieplanie strychu.

A i kotłownia u mnie działa, pochwalcie sie jakie piece macie kupione lub zamierzacie kupić i co do tego zakupu was skłoniło.

Ja mam piec Saunier Duval ISOMAX CONDENS F30/35, podono jest b.dobry taki mi mówił instalator który uruchamiał piec (ma uprawnienia do kilku firm np. Junkers, Viessman, Valliant, Sauniera możliwe że jeszcze ale o tych od niego słyszałem i Sauniera sobie chwali w porównaniu z innymi piecami).

Czekam na wasze piece i opinie

Witam

Dawno nic nie pisałem, a to dla tego że miałem i mam sporo roboty na działce.

To do rzeczy u mnie już "działa" kominek - mogę już palić, miałem nawet chęć zamieścić na forum ale zrezygnowałem bo wszystko jeszcze nie zrobione, jak bedzie wszystko to wtedy wrzuce.

Następnie co się robi to poddasze. Robie z moim ojcem pomieszczenia mieszklane mamy juz całkowicie zrobione tj. ocieplne oraz położona jest płyta gipsowa teraz przygotowujemy wszystkie sciany do malowania - leci z tych scian gips (mam sciany gipsowe i mimo to trzeba szpachlować cekolem).

Po scianach wezmiemy sie dalej za ocieplanie strychu.

A i kotłownia u mnie działa, pochwalcie sie jakie piece macie kupione lub zamierzacie kupić i co do tego zakupu was skłoniło.

Ja mam piec Saunier Duval ISOMAX CONDENS F30/35, podono jest b.dobry taki mi mówił instalator który uruchamiał piec (ma uprawnienia do kilku firm np. Junkers, Viessman, Valliant, Sauniera możliwe że jeszcze ale o tych od niego słyszałem i Sauniera sobie chwali w porównaniu z innymi piecami).

Czekam na wasze piece i opinie

Cześć Kruz,

u mnie podobnie jak u Ciebie. W salonie mamy kotłownię :D czyli kominek z płaszczem wodnym, podłączony, instalacja zalana, grzejniki wiszą itp - krótko mówiąc "ciepełko". Sama kotłownia też skończona, ale ciągle nie mamy jeszcze gazu - jest instalacja wewnętrzna, ale czekamy na przyłącze, podobno jutro mają robić, a przed Świętami może będzie gaz. Poddasze też się robi, ekipa w sile 3 chłopa ociepla, wiesza profile itp - 2/3 domu już opłytowane. Jak będzie już wszystko ocieplone i opłytowane, zostawią tą robotę (żeby poschło i wygrzało się) i będą układać kafle w łazience, kuchni, hallu i wiatrołapie. A później szpachlowanie, szlifowanie, malowanie...

Co do kociołka, u nas wisi De Dietrich MC25LP, podobno "THE BEST" :D Oczywiście kondensat, z zasobnikiem 130L, grzejniki Purmo + co nieco podłogówki, pogodówka itp.

Co mnie skłoniło? Sprzedawca oczywiście :), bardzo dobra cena + bardzo dobrej jakości kociołek (tu na forum też wielu instalatorów go sobie chwali). Podobno większość ludzi wszystkie kotły porównuje do Viessmanna, bo z dostępnych kotłów są naj naj (i przy okazji najdroższe), a Dietrich to podobno co najmniej ta sama klasa tylko z mniejszym marketingiem za niższe pieniążki. Ale prawda jest taka, że każdy chwali to, co ma i lubi. A skoro instalator zna ten produkt i zrobi mi bezawaryjną i bezobsługową kotłownię, to czemu miałbym mu nie zaufać :)

Pozdrawiam

Brzuzens