krzycha16a 07.05.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Witam wszystkich Grupowiczów Już niedługo zamierzam ruszyć z budową w okilicy Klembowa. Na razie jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie (czekam już 15 dni). Wysłałem też kilka zapytań do firm budujących domy od A do Z. Odpowiedzi powaliły mnie na kolana. 360 tysięcy za stan surowy otwarty + dach z rynnami. Projekt jest indywidualny, 241 m.kw. I moje wyobrażenie o bezproblemowej budowie zostało zweryfikowane. Pozostaje mi system gospodarczy, czyli szukanie kilku (kilkunastu ekip) do różnych etapów, negocjacje w składach budowlanych, pilnowanie materiałów i majstrów itp. Zresztą sami dobrze o tym wiecie I na początek moje pytanie do Was. Czy macie jakąś sprawdzoną ekipę do fundamentów? Może ktoś ma na zbyciu barak nadający się do zamieszkania dla ekipy budowlanej? Pozdrawiam Was i czekam na cenne wskazówki. Witaj Sabata W tym co napisałeś jest chyba jakaś pomyłka Jeśli chodzi o stan surowy otwarty (robocizna) to 36.000 to nie jest chyba strasznie dużo a zwłaszcza przy domu 241 m2 My budowaliśmy (dużo mniejszy dom) etapami, zaczęliśmy na jesieni 2006 roku. Najpierw były fundamenty, potem była półroczna przerwa, potem były ściany i strop, znowu pół roku przerwy i na końcu dach (więźba, deskowanie i papa) i znowu pół roku przerwy... I tak skończyliśmy stan surowy otwarty - jak teraz podliczyłam robociznę to wyszło tylko trochę taniej niż 36.000. A trzeba zaznaczyć, że zaczynaliśmy w 2006 roku i wybieraliśmy najtańsze - ale dobre i sprawdzoene oferty robocizny. Wydaje mi się, że jednak taniej (jeśli ma się taką możliwość) będzie poszukać ekipy, która zrobi wszystko za jednym razem (fundamenty, ściany, strop i dach). Jeśli chodzi o 360.000 za stan od A-Z to niestety nie będę się wypowiadała, bo nie mam pojęcia jakie są ceny. Życzę powodzenia I oczywiście służę pomocą, mogę polecić swoje ekipy murarzy i dekarzy - jeśli jesteś zainteresowany odezwij się na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabata 07.05.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Witaj Sabata W tym co napisałeś jest chyba jakaś pomyłka Jeśli chodzi o stan surowy otwarty (robocizna) to 36.000 to nie jest chyba strasznie dużo a zwłaszcza przy domu 241 m2 Niestety suma 360.000 nie jest pomyłką. W tej kwocie są fundamenty, ściany, stropy i dach. Nic więcej Oczywiście wchodzi tu robocizna i materiały. Jest jednak ten komfort, że ja tylko przekazuję tej firmie plac budowy i żadna logistyka ani zaplecze socjalne dla nich mnie nie obchodzi. Przyjeżdzam tylko ze swoim inpektorem na odbiory. I w tym jest całe sendo. Taki komfort kosztuje. Dlatego też decyduję się na budowę systemem gospodarczym. Pozdrawiam Sabata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 07.05.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Witam wszystkich Grupowiczów W tym co napisałeś jest chyba jakaś pomyłka Jeśli chodzi o stan surowy otwarty (robocizna) to 36.000 to nie jest chyba strasznie dużo a zwłaszcza przy domu 241 m2 Heh myślę że koledze chodziło 360 000 ze wszystkim za stan surowy etc. Ja znalazłem bardzo fajnego (tak przynajmniej się wydaje) murarza, 40 000 od fundamentów po dach kryty papą. To najlepsza cena jaką znalazłem. Za to samo inni mówili 50 000, lub nawet dostałęm wycenę 78 000 od ekipy bodajrze z Wołomina - budowali niedaleko. A większość wcale nie miała czasu w tym roku. Jeśłi ktoś chciałby namiar to proszę na priv. Nie podpisałem z nim umowy bo jak twierdzi on nigdy tego nie robi - jak się umawia tak będzie. Zaliczki nie chce - dopiero po robocie będę mu wypłacał jak będzie OK. Ma przyjść za miesiąc wtedy powiem jak to wygląda w praktyce. Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 07.05.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Witaj Sabata W tym co napisałeś jest chyba jakaś pomyłka Jeśli chodzi o stan surowy otwarty (robocizna) to 36.000 to nie jest chyba strasznie dużo a zwłaszcza przy domu 241 m2 Niestety suma 360.000 nie jest pomyłką. W tej kwocie są fundamenty, ściany, stropy i dach. Nic więcej Oczywiście wchodzi tu robocizna i materiały. Jest jednak ten komfort, że ja tylko przekazuję tej firmie plac budowy i żadna logistyka ani zaplecze socjalne dla nich mnie nie obchodzi. Przyjeżdzam tylko ze swoim inpektorem na odbiory. I w tym jest całe sendo. Taki komfort kosztuje. Dlatego też decyduję się na budowę systemem gospodarczym. Pozdrawiam Sabata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 07.05.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Heh myślę że koledze chodziło 360 000 ze wszystkim za stan surowy etc. Jak dla mnie, to nawet jeśli jest to ze wszystkim, to jest to STRASZNIE drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 07.05.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Witam wszystkich Grupowiczów Już niedługo zamierzam ruszyć z budową w okilicy Klembowa. Na razie jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie (czekam już 15 dni). Wysłałem też kilka zapytań do firm budujących domy od A do Z. Odpowiedzi powaliły mnie na kolana. 360 tysięcy za stan surowy otwarty + dach z rynnami. Projekt jest indywidualny, 241 m.kw. I moje wyobrażenie o bezproblemowej budowie zostało zweryfikowane. Pozostaje mi system gospodarczy, czyli szukanie kilku (kilkunastu ekip) do różnych etapów, negocjacje w składach budowlanych, pilnowanie materiałów i majstrów itp. Zresztą sami dobrze o tym wiecie I na początek moje pytanie do Was. Czy macie jakąś sprawdzoną ekipę do fundamentów? Może ktoś ma na zbyciu barak nadający się do zamieszkania dla ekipy budowlanej? Pozdrawiam Was i czekam na cenne wskazówki. Witam Mam pytanie a jaki projekt macie wybrany, bo to też jest istotne przy wycenie. Może sie okazać że dla twojego projektu 360 000 to cena normalna i niewiele może się różnić od systemu gospodarczego. Jak możesz to wrzuć link do podobnego projektu lub opisz co to za budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 07.05.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Heh myślę że koledze chodziło 360 000 ze wszystkim za stan surowy etc. Jak dla mnie, to nawet jeśli jest to ze wszystkim, to jest to STRASZNIE drogo Oczywiście że bardzo drogo Ja zamierzam wydać: Murarz 40 0000 Cekła u220i k3- kupiona 22 000 Cegła pełna 4000 Bloczki - 2800 Drewno na więźbę 8000 stal na strop lany i inne - 4500 papa 1000 beton na strop i fundamenty - nie wiem ile dokładnie ok. 60 m3 więc razy 300 daje 18000 plus inne - drobne sprawy 10 000 Daje to nam : ---------------------- 110 000 No powiedzmy że 140 000 z nakładem plus wspomniany dach da nam góra 200 000 - przesadzam z tymi naddatkami nawet. Ale nie 360 000- to ewidentnie za dużo!! Pozdrawiam, manieq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 07.05.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Heh myślę że koledze chodziło 360 000 ze wszystkim za stan surowy etc. Jak dla mnie, to nawet jeśli jest to ze wszystkim, to jest to STRASZNIE drogo Oczywiście że bardzo drogo Ja zamierzam wydać: Murarz 40 0000 Cekła u220i k3- kupiona 22 000 Cegła pełna 4000 Bloczki - 2800 Drewno na więźbę 8000 stal na strop lany i inne - 4500 papa 1000 beton na strop i fundamenty - nie wiem ile dokładnie ok. 60 m3 więc razy 300 daje 18000 plus inne - drobne sprawy 10 000 Daje to nam : ---------------------- 110 000 No powiedzmy że 140 000 z nakładem plus wspomniany dach da nam góra 200 000 - przesadzam z tymi naddatkami nawet. Ale nie 360 000- to ewidentnie za dużo!! Pozdrawiam, manieq Ty liczysz standardowe materiały może w projekcie jest cos niestadardowego. Ale bynajmniej zgodze sie z twoimi wstepnymi wyliczeniami ze można zaoszczedzić około 100 000 PLN robiąc samemu. Ja robiłem sam i jak miał bym budować drugi dom robił bym tak samo czyli systemem gospodarczym. Fakt że trzeba przy tym chodzić ale 100 000 PLN na ulicy nie leży za to 3000/4500 PLN mogę mieć inspektora który mi przy tym bedzie chodził non stop i informował mnie o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 07.05.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Daje to nam : ---------------------- 110 000 No powiedzmy że 140 000 z nakładem plus wspomniany dach da nam góra 200 000 - przesadzam z tymi naddatkami nawet. Ale nie 360 000- to ewidentnie za dużo!! Zgadzam....choć wiele zależy od projektu. Manieq82 Jaki budujesz dom? Pochwal się projektem Sabata ja też polecam budowę systemem gospodarczym.....sporo zostaje w kieszeni , choć także sporo nerwów i czasu trzeba stracić Niestety coś za coś Pochwal się swoim projektem. Może wpiszesz jakiś link do projektu na którym się wzorowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabata 07.05.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Sabata ja też polecam budowę systemem gospodarczym.....sporo zostaje w kieszeni , choć także sporo nerwów i czasu trzeba stracić Niestety coś za coś Pochwal się swoim projektem. Może wpiszesz jakiś link do projektu na którym się wzorowaliście? Projekt jest indywidualny, nie wzorowany na innych. Projektowany był z uwzględnieniem stron świata, energooszczędności, niskich kosztów eksploatacyjnych. Do ogrzewania pompa ciepła, do podgrzewania wody kolektory słoneczne. Brak wentylacji grawitacyjnej, tylko mechaniczna z odzyskiem ciepła. Rzuty i przekroje mam w formacie pdf. Macie jakiś pomysł jak prosto przerobić go na format graficzny i wrzucić na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 07.05.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Projekt jest indywidualny, nie wzorowany na innych. Projektowany był z uwzględnieniem stron świata, energooszczędności, niskich kosztów eksploatacyjnych. Do ogrzewania pompa ciepła, do podgrzewania wody kolektory słoneczne. Brak wentylacji grawitacyjnej, tylko mechaniczna z odzyskiem ciepła. Super! Rzuty i przekroje mam w formacie pdf. Macie jakiś pomysł jak prosto przerobić go na format graficzny i wrzucić na forum? Niestety, nie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 07.05.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Rzuty i przekroje mam w formacie pdf. Macie jakiś pomysł jak prosto przerobić go na format graficzny i wrzucić na forum? Sabata, najłatwiej - w Photoshopie Otwierasz pliki pdf i można zapisać jako np. jpg'i. Jeśli nie masz, też nie problem, otwórz pdf'a i wciśnij Print Screen - zrobi Ci zrzut ekranu, otwierasz wtedy Paint'a, wklejasz, zapisujesz i już. Swoją drogą - planujesz kilka rzeczy w domu, których my nie mamy (pompa ciepła, wentylacja mechaniczna). Czy w podanej przez Ciebie wycenie nie ma przypadkiem np. robót ziemnych pod pompę ciepła? To mogłoby podnieść koszt wykonania. Mój znajomy buduje dom z wentylacją mechaniczną i odzyskiem ciepła, czerpnię powietrza prowadzi przez rury rozłożone na pewnej głębokości pod budynkiem (chudziakiem) - to napewno kosztuje więcej niż zrobienie samego chudziaka... Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabata 08.05.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Swoją drogą - planujesz kilka rzeczy w domu, których my nie mamy (pompa ciepła, wentylacja mechaniczna). Czy w podanej przez Ciebie wycenie nie ma przypadkiem np. robót ziemnych pod pompę ciepła? To mogłoby podnieść koszt wykonania. Mój znajomy buduje dom z wentylacją mechaniczną i odzyskiem ciepła, czerpnię powietrza prowadzi przez rury rozłożone na pewnej głębokości pod budynkiem (chudziakiem) - to napewno kosztuje więcej niż zrobienie samego chudziaka... Pozdrawiam Brzuzens Niestety podana wycena nie zawiera kosztów rzadnych instalacji. Tylko to, co podawałem wcześniej. Koszt takiej czerpni rurowej (nazywa się to gruntowy wymiennik ciepła) to kilka tysięcy zł. To super sprawa. Działa prawie jak klimatyzacja. Zimą podgrzewa nawiewane powietrze, latem ochładza. Niekoniecznie trzeba te rury układać pod fundamentem. Wszystko zależy od rozmiarów działki. Jak ktoś chciałby więcej dowiedzieć się coś o odnawialnych źródłach energii czy instalacjach, które wybrałem, to chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 08.05.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Manieq82 Jaki budujesz dom? Pochwal się projektem A proszę bardzo Parter http://img73.imageshack.us/img73/5051/parterlp7.th.jpg Poddasze http://img73.imageshack.us/img73/8558/poddaszepo9.th.jpg Wzorowaliśmy się na rododendronach 5, w trakcie przerabiania stopniowo wyszło coś takiego. Dach będzie jak w rodo 5 And what? nice? Jeśli możecie to zajrzyjcie do tego tematu. http://forum.muratordom.pl/przylacze-energetyczne-pytan-kilka,t130413.htm Mam problem z prądem - bardziej dylemat Napiszcie co powinienem zrobić.... Pozdrawiam,[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 08.05.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 And what? nice? Nice, nice Jeśli możecie to zajrzyjcie do tego tematu. http://forum.muratordom.pl/przylacze-energetyczne-pytan-kilka,t130413.htm Mam problem z prądem - bardziej dylemat Napiszcie co powinienem zrobić.... Pozdrawiam, Na początek na temat kabli: a co masz napisane w warunkach? Przyłącze ziemne czy napowietrzne? Kable YKY i YKAY najczęściej służą do przyłączy ziemnych, AsXSn - tylko do przyłączy napowietrznych. A co do warunków przyłączenia do sieci - póki działka jest przed podziałem, ZE traktuje to jako całość, więc się nie dziw że dociągają Ci tylko do granicy działki. Jedź do nich i zapytaj jak będzie wyglądał ten sam problem, jeśli Twoja działka będzie już po podziale oddalona od drogi publicznej o 100m - czy dociągną do działki czy mimo wszystko tylko do drogi publicznej? Czasem widuję drogę prywatną do kilku domów a w rogu pierwszej działki "baterię" skrzynek licznikowych - od licznika każdy sobie ciągnie przyłącze. Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 08.05.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Po kolei: W warunkach mam YAKXS 4x25 jaki pociągną od słupa do skrzynki licznikowej. Dalej to chyba moja broszka jakim pociągnę kablem. Znajomy powiedział że 5x10 wystarczy (te 5 tak przyszłościowo) Mam dylemat tylko czy dzielić działlki i występować o nowe warunki czy też pociągnąć kablem te 150 m. Gdybym podzielił to do 200 m pociągnę mi do działki za darmo dalej dopiero się płaci. Wyrobił bym się w tej odległości. Ale jak myślicie z praktyki jak będzie mniej problematycznie. Chodzi o to że niby mam tą koncepcję podziału ale jak wiadomo człowiekowi się zmienia. Jeśli pociągnę kablem od drogi to później już tego nie zmienię bo będę musiał na własny koszt zmieniać linię. Jeśli podzielę to energetyka pewnie postawi słupy po mojej drodze to może w przyszłości jakieś latarnie będą ech za dużo komplikacji nie wiem czy ktoś zrozumiał ten mój bełkot mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 08.05.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Po kolei: W warunkach mam YAKXS 4x25 jaki pociągną od słupa do skrzynki licznikowej. Dalej to chyba moja broszka jakim pociągnę kablem. Znajomy powiedział że 5x10 wystarczy (te 5 tak przyszłościowo) To nie do końca jest tak że to Twoja broszka jaki kabel. No i nie do końca "te 5 tak przyszłościowo". Z reguły sieć za licznikiem pracuje w układzie TN-S czyli oddzielne przewody N i PE - stąd 5 żył. 5x10 do domu wystarczy z dużym zapasem, możesz na tym mieć maksymalnie 63A czyli ok. 25kW. Od biedy starczyłoby na 3 domy Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 08.05.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Wzorowaliśmy się na rododendronach 5, w trakcie przerabiania stopniowo wyszło coś takiego. Dach będzie jak w rodo 5 And what? nice? Fajny domek, jeśli czas mi pozwoli to będę tu zaglądała i śledziła Wasze postępy w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 08.05.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Napiszcie co powinienem zrobić.... Wiem, że już za późno.....ale ja na Twoim miejscu (tym bardziej, że miałeś możliwość wyboru działki) wybrałabym dla siebie działkę numer 1. Fajna, bardzo ładna, narożna działeczka. Czy dobrze zrozumiałam, że wtedy nie miałbyś problemu (dylematu) z prądem? Same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 08.05.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Tak, ale (zawsze jest jakieś ale) Teren całej działki zaczyna się wznosić w połowie działki nr. 2. W efekcie działka nr. 3 (czyli tam będę się budował) leży lekko 1.5m wyżej od działki 1. Zawsze jest to bezpieczniej od wilgoci, na tym terenie nie mam problemu z wodą stojącą, (ziemia też nie jest za dobra), ale wiem z doświadczenia od mojej żony która jest z Radzymina że niski teren to udręka. No i poza tym dom będzie ładniej wyglądał na górce i ogólnie nie chcę przy szosie się budować, nie po to zostałem na wsi aby słuchać szumu samochodów (a jednak coraz więcej ich jeździ ) To tak po krótce w kwestii wyboru A co do sprawy to chyba jednak podzielimy działkę. Dodatkowe koszta (które i tak kiedyś poniesiemy) a nie będę się bawił w kable tylko podciągną mi do mojego ogrodzenia. tylko kiszka bo potrzebują plan zagospodarowania działki - czyli będę musiał jeszcze raz wziąć mapkę do celów projektowych i jeszcze raz adaptacja? Czy może wystarczy dorysować kilka lini do mapki którą mam ? Co jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts