Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa WOŁOMIN, TŁUSZCZ, okolice

Recommended Posts

hmm powiem szczerze że warszawskie ceny doprowadzają mnie do łez:)

jaki metraż domu macie? może możecie wstawić rzut parteru i poddasza na forum?

Ja mam porownanie na bierząco z innymi fachowcami ponieważ pochodzę z innych stron Polski i z tamtąd biorę fachowców.

Wykopanie fundamentów to koszt około 500zł

Zrobienie zbrojenia do fundamentów to praca na jakies 4 godziny dla 5 osób

Więźba dachowa to przy powierzchni dachu ponad 350m i przy bardzo skomplikwoanej strukturze to praca na ajkies 10 dni maks dla 3 osob koszty u cieśłi około 7000zl

murowanie domu dla przykladu o powierzchni 238m (łacznie z garazem i kotłownia) ze sciankami dzialowymi i schodai wewnatrz domu to koszt okolo 15tys

dodatrkowo taras powierzchnia 20m - 2000zl lacznie z wykoniamem elementow ozdobnych i 2 murowanych donic

Daje nam to łacznie 24000 .

Nie mam pojęcia skąd biorą się ceny 120tys!!!

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co do gazu :evil: u nas temat ruszyliśmy wiosną (marzec - kwiecień) a podłączony gaz mieliśmy bodajże w styczniu... wszystko zależy od konkretnych warunków. U nas w grę wchodziło wybudowanie krótkiego odcinka gazociągu i automatycznie cały proces się rozciągnął na urzędy, Gazownię Warszawską itp. Mały horrorek ;)

Czesc Brzuzens. Widze ze postepy na budowie (kuchnia :-)) postępuja. Mam pytanie ile od Ciebie skasowala gazowania. Mi dali warunki na 70 m budowy gazociagu za 7000 pln wspolfinansowania. Duzo czy malo?

Z gory dzieki za info

Pzdr

Jac

Kruz23 ma 100% rację !

zewt nic z siebie sam nie zrobi, trzeba ich straszyć, pisać pisma i ponaglać

ja miałem taką sytuację że na pierwotnym wniosku o wydanie warunków zaznaczyłem że chciał bym mieć złącze kablowe a warunki otrzymałem na złącze napowietrzne !

musiałem napisać pismo do dyrektora i opisać łopatologicznie dlaczego nie chcę mieć przyłącza górą tylko dołem .... wczoraj byłem w zewt wołomin i pan łaskawie powiedział że chcę złącze kablowe to będę miał, powiedział też że zawsze jak ktoś napisze odwołanie o zmianę typu przyłącza to się zgadzają ! nerwów trochę straciłem ale osiągnąłem to co chciałem :) ....

Podobna sytuacja byla u mnie, trzeba za nimi chodzic i sie nie poddawac. Mnie to kosztowalo wizyte osobista + 1 telefon do Kierownika. Udalo sie jednak i na poczatku pazdziernika bedzie robione przylacze ziemne :D

Czy Energetyka Was dodatkowo obciazala kosztami przylacza po wykonaniu (oprocz tego co w umowie oczywiscie).

Pzdr

Jac

Muszę zmienić warunki z napowietrznych na te w ziemi. Ciekawe ile czasu mi to zajmie :roll:

A są takie możliwości techniczne?

U nas otrzymaliśmy odpowiedź, że nie ma takich możliwości technicznych :-? Ehh..

Nie wiem...zobaczymy. elektryk jest z mazur. powiedizła że u nich zakład energrtyczny załatwia takie rzeczy od ręki bo to norma. Nic nie tracę jak spróbuję.

I tak w ZEWT mnie znają i mają dosyć po kilku awanturach które zrobiłam wieć nic mi nie zależy.

Muszę zmienić warunki z napowietrznych na te w ziemi. Ciekawe ile czasu mi to zajmie :roll:

A są takie możliwości techniczne?

U nas otrzymaliśmy odpowiedź, że nie ma takich możliwości technicznych :-? Ehh..

Nie wiem...zobaczymy. elektryk jest z mazur. powiedizła że u nich zakład energrtyczny załatwia takie rzeczy od ręki bo to norma. Nic nie tracę jak spróbuję.

I tak w ZEWT mnie znają i mają dosyć po kilku awanturach które zrobiłam wieć nic mi nie zależy.

:lol: :lol: A myślałam, że tylko ja jestem taka "awanturna" :wink: Po ostatniej awanturze znaleźliśmy się u Kierownika - poskutkowało i zostaliśmy baaardzo miło obsłużeni :D

Po ostatniej awanturze znaleźliśmy się u Kierownika - poskutkowało i zostaliśmy baaardzo miło obsłużeni :D

O nastepnym razem sprubóję :lol: :lol: :lol:

Spróbuj umówić się na rozmowę/załatwienie sprawy z Kierownikiem - duuuużo przyjemniej się rozmawia i łatwiej załatwia wszystkie sprawy :D

ZEWT - nie jest wtedy taaaki straszny :wink:

Teraz pozostaje ustalić koparke do fuundamentów, beton, zbrojenie i piach to na początek no i oczywiście hydraulik. Czy macie moze jakies ciekawe tanie namiary?

zbrojenie kupowałem w zeszy piątek w Stalco w Zielonce tel. 781 91 31

kupowałem w cenach:

pręt żebrowany fi.12 - 3150 zł/t brutto

Drut fi.6 - 3500 zł/t brutto

Drut wiązałkowy - 5,5 zł/kg brutto

Transport - 120 zł netto

beton i cement zamawiam w Ząbkach w EnergoBet tel. 781 51 07

beton z transportem B20 z dodatkiem W8 w cenie 318 zł brutto

cement ożarowski I gat - 460 zł brutto

piach kupuje w Zagościńcu Pana Wiśniewskiego

piasek zasypowy - 300 zł /tatra

piasek wiślak sortowany - 600 zł /tatra

na tatrę wchodzi około 18-20 ton ale Pan Wiśniewski nie żałuje samochodu :)

wmiarę tani hydraulik z Wołomina:

Andrzej Szymaniak 0-512 757014

Gratuluje szybkiego otrzymania pozwolenia, a masz pieczątke PINBu??

Teoretycznie po tym można dopiero ruszać z budową (ale to teoria).

Widac że osoba która obsługuje w starostwie twój rejon wzieła się do roboty.

Ja walcze teraz z odbioerm budynku -powiem wam że PINB wymyśla takie rzeczy że głowa boli.

pieczątki jeszcze nie mam ... decyzja będzie uprawomocniona 23 września

ale nie zamierzam czekać, póki jest sucho to kopiemy i zalewamy ławy

A co do hydraulika … macie kogoś sensownego ??

teoretycznie :lol: jak dzisiaj ci sie uprawomocniło pozwolenie to musisz jeszcze złożyć w inspektoracie zawiadomienie o rozpoczęciu budowy - koło Lidla

Dopiero po tygodniu jak nie powiedzą Hellooołł można budować :)

Tyle w teorii

Beton najprawdopodobniej będę brał z Tłuszcza - Majbet tel. 501 173 574

B10 - 260zł; B20 - 280 zł - ceny z dojazdem, pompa 450zł za kurs

ceny są oczywiście netto - ale tak może zostać :lol:

taka mała uwaga - w tłuszczu to firma jest zarejestrowana - beton dojedzie do Ciebie z Lafarge z Warszawy albo z Nowego Dworu (albo z obu jednocześnie)

ja od nich brałem na fundamenty i na strop - muszę przyznać że towar super - piękne kruszywo i ładna konsystencja

Widziałem beton z tłuszcza z takiej drugiej betoniarni - widać różnicę....

Ogólnie - polecam. Towar Super, Cena OK, Czasowość - OK

manieq

Dziękuję bardzo za namiary.Czy możesz jeszcze podać numer do pana od piasku?

jasne, zapomniałem - 0-601 079 711

Pan Wisniewski, mieszka w Zagościńcu na 100lecia, jakieś 200 m za szkołą, wozi tatrą, posiada też dużą ładowarkę (fadroma czy jakoś tak

Kochani potrzebuję namiar na koparkowego do zdjęcia humusu i geodetę ... fajnie by było gdyby nie zdarli za bardzo ;) ...czas zabrać się za przygotowania ... dzięki

nie wiem w jakim rejonie potrzebujesz, ja korzystałem z 2 różnych "koparkowych"

1. 0-602 577 206 ; facet z Wołomina (koło stolarki), ma koparko ładowarkę, dobrze operuje, słowny, bierze ode mnie 80 zł/h

2. 0-504 100 079 ; facet z Zagościńca, ma typową koparkę z wielką łychą, zdejmował mi humus (z ponad 1000 m2) i zwałował go przy bokach działiki, drugim razem podjął się roboty której nikt nie chciał wziąć :), rozgarniał mi ziemię na podwyższenie działki, ziemia była gliniasta i do tego lało cały czas, z tego co pamiętam to też brał 80 zł/h

3. Geodeta - Adam Kowalczyk z Kobyłki - 0-501 831 461

robi szybko, wmiarę tanio, ze mnie nie zdziera bo to mój znajomy :)