darekzet 17.12.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Ewela, a Wy pi razy oko, w którym miejscu stawiacie domek? Teraz w sobotę idę pytać o kolejną działkę, w spr.jednej czekamy na odpowiedź, bo się właściciele nie mogą dogadać... Cały czas nas jakiś pech prześladuje Przydałby się prezent na święta w postacji swojego miejsca na ziemii Oby tym razem było lepiej jak chcecie to obok mnie jest działka do sprzedania (w Zagościńcu) około 1000m2 ... z tego co pamiętam to sąsiedzi chcieli za nią coś ponad 200 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asti 17.12.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Darek, jednakowoż jestem za Tłuszczem. Gdybym nie była tak uparta, już stawialibyśmy chatkę w Chrzęsnym czy Postoliskach... Ale ja chcę T... Nasz pech działkowy zaczął się 4 lata temu. Już byliśmy zdecydowani na pewną działkę, ale ceny poszły w górę, zrezygnowaliśmy, myśląc, że ten skok jest tylko chwilowy... I później co działka, to jakieś problemy Darek, a Ty mi się tak w ogóle wydajesz jakiś znajomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 18.12.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Darek, jednakowoż jestem za Tłuszczem. Gdybym nie była tak uparta, już stawialibyśmy chatkę w Chrzęsnym czy Postoliskach... Ale ja chcę T... Nasz pech działkowy zaczął się 4 lata temu. Już byliśmy zdecydowani na pewną działkę, ale ceny poszły w górę, zrezygnowaliśmy, myśląc, że ten skok jest tylko chwilowy... I później co działka, to jakieś problemy Darek, a Ty mi się tak w ogóle wydajesz jakiś znajomy może dlatego znajomy, że mieszkam obecnie w Tłuszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziona 10.01.2010 01:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów ! Przeczytałam całe 20 stron-zajęło mi to parę dni....... ale bardzo się cieszę że miałam możliwość przeczytać o Waszych doświadczeniach i obejrzeć niektóre już gotowe domy. Gratulacje dla Tych co już mieszkają i tych co są w trakcie budowy i tych co dopiero zaczynają (tak jak my ) . Kilka słów o nas. Będziemy się budować w Jasienicy. Wybraliśmy projekt z MGprojekt-Sonet http://www.mgprojekt.com.pl/domki/sonet/index.php Mamy do niego kilka przeróbek (ale o tym w najbliższej przyszłości). W tym momencie projekt jest kupiony. 18go jesteśmy umówieni z architektem żeby omówić nasze przeróbki. Warunki zabudowy są (ale musimy je zmienić-nie pasują do projektu ). Mapy geodezyjne też są. Dostaliśmy umowy z gazowni i "prądowni". Brakuje nam jeszcze kilku papierków aby złożyć wniosek o budowę. Naczytałam się bardzo dużo o Waszych problemach z "prądownią" i muszę przyznać że my mieliśmy wielkie szczęście. Nasz wniosek składaliśmy w Wyszkowie i panowie tam byli więcej niż pomocni i mili!! Jako że jesteśmy laikami budowlanymi pytałam ich z 7 razy co po czym i jak , a potem powiedziałam że i tak tego nie ogarniam więc muszę zapisać....i podyktowali mi wszystko jeszcze raz!!! i ciagle byli mili!!! (tego dnia odwiedziliśmy wcześniej panie w Wołominie i gminę Tłuszcz więc naprawdę wszystko nam się myliło...co z czym i jak ups... ). SZCZERZE POLECAM WYSZKÓW. ps Umowę dostaliśmy w ciągu 30 dni. Co do gminy Tłuszcz to również jesteśmy bardzo zadowoleni z obsługi urzędników. Co do Wołomina-to nie mamy zbyt dużych doświadczeń. Jak na razie pani w dziale budownictwa była dla nas bardzo miła i pomocna. A co do sądu w Wołominie...to czekamy na dokumenty ponad pól roku i cisza.....czekamy na księgi wieczyste i czekamy. Mam nadzieje ze one nie nazywają się wieczyste z punktu czekania na nie... Spisałam Waszych polecanych fachowców i od poniedziałku zaczynam dzwonienie (mam nadzieję ze nie jest zbyt późno). Mamy plan zacząć w tym roku na wiosnę A propos to jest pierwszy wątek w tym roku wiec pozwolimy sobie złożyć najserdeczniejsze życzenia noworoczne wszystkim piszącym na tym forum i go odwiedzającym. Kochani życzymy Wam upragnionego domu i radości z niego! Niech panuje w nim atmosfera rodzinna i pełna miłości. I&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 11.01.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 A co do sądu w Wołominie...to czekamy na dokumenty ponad pól roku i cisza.....czekamy na księgi wieczyste i czekamy. Mam nadzieje ze one nie nazywają się wieczyste z punktu czekania na nie... Witajcie, trochę gościnnie bo rzadko już tu zaglądam... to dlatego że odśnieżanie chodnika zajmuje mi tyle czasu :) Co do sądu, mogę coś poradzić... Ja gdy czekałem na wpis, wziąłem roczną córkę na ręce (akurat miałem pod ręką ) i poszedłem w sądzie na górę do sekretariatu Pani Prezes Sądu. Zrobiłem maślane oczy i powiedziałem że bardzo mi zależy, a Pani w sekretariacie w zamian powiedziała żeby napisać podanie o przyspieszenie sprawy bo wysokie koszty kredytu etc. I po miesiącu dostaliśmy zawiadomienie że wpis jest Podobnie było w wodociągach, to na co inni musieli czekać tygodniami ja miałem następnego dnia Generalnie tatuś z małym dzieckiem na rękach robi pozytywne wrażenie na paniach w urzędach i podobnych instytucjach pzdr Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokra13 12.01.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Witam wszystkich Ja już swój dom wybudowałam - stan surowy otwarty - kiedy natknełam się przypadkiem na Wasze forum, obecnie jestem w trakcie przykrywania dachu blachodachówką, choć pogoda jest ku temu bardzo nie sprzyjająca ale na szczęście tylko sama obróbka została. http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-choinka/m452c92c8ac2ed W Urzędzie Gminy w Tłuszczu można załatwić wszystkie formalności od ręki i przy okazji pozdrawiam wszystkich urzędników tam pracujacych. W Starostwie jest już trochę gorzej. Niestety musiałam załatwić sobie decyzję na lokalizację zjazdu z drogi powiatowej w zarządzie dróg i nie mam zbyt miłych doświadczeń. Pani, która wydaje pozwaolenia na budowę dla gminy Tłuszcz jest miła, ale i tak nie wyda decyzji niz przed upływem określonego terminu czyli jak dobrze pamietam to jest okoł 65 dni, do tego decyzja musi się uprawomocnić kolejne 14 dni, no i jeszcze trzeba w nadzorze budowlanym zgłosić się z dziennikiem budowy na 7 dni przed rozpoczęciem budowy by wstęplowali w dzienniku, że tego i tego dnia można rozpocząć budowę. Jak złożyłam wniosek o pozwolenie na budowę 16 kwietnia 2009 to budowę mogłam rozpocząć dopiero 1 lipca 2009. Mimo tych wszystkich formalności udało mi sie szczęśliwie zakończyć ten etap budowy domu Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziona 13.01.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Co do sądu, mogę coś poradzić... Ja gdy czekałem na wpis, wziąłem roczną córkę na ręce (akurat miałem pod ręką ) bardzo dziekuje za rade! teraz zaczynam poszukiwania dzieci moze jakies ogloszenie powinnam wystawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskak1 13.01.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam,Mamy zamiar niedługo rozpocząc budowe domu w Kobyłce na Marecie.Pewnie bedziemy tu czesto zaglądać. Pozdrawiam serdecznieKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 14.01.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam,czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa podłączenia wody? Mam do pociągnięcia 90 metrów, jakie są przybliżone koszty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 14.01.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam, czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa podłączenia wody? Mam do pociągnięcia 90 metrów, jakie są przybliżone koszty?? mam podobną długość przyłącza, gazmedia wyceniło to na 8,5 tys ..., trochę kombinując ostateczny koszt wyniesie mnie około 2,5 - 3 tys normalnie ceny oscylują około 50zł/mb ... zależy jak dużo masz udziwnień i w jakim terenie kopanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 15.01.2010 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 A możesz mi zdradzić jak i u kogo załatwiałeś?? Nie ma żadnych udziwnień prościutki odcinek w drodze nieutwardzonej. Trzeba do tego samemu projekt załatwiać czy tylko płace i mam na gotowo?? Dzięki za odpowiedź. A z gazem jest podobnie?? Bo też mnie to czeka tylko nie spieszy mi się z tym aż tak bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 15.01.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 A możesz mi zdradzić jak i u kogo załatwiałeś?? Nie ma żadnych udziwnień prościutki odcinek w drodze nieutwardzonej. Trzeba do tego samemu projekt załatwiać czy tylko płace i mam na gotowo?? Dzięki za odpowiedź. A z gazem jest podobnie?? Bo też mnie to czeka tylko nie spieszy mi się z tym aż tak bardzo. opisałem to na początku drugiej strony mojego dziennika budowy trezba tylko mieć znajomego wykonawcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 15.01.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinus 02.02.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Witam w wątku Wołomińskim. Mieszkam w WWL a budowę mam nadzieję zacząć koło Tłuszcza, zatem to wątek idealny dla mnie Starałam się przekopać przez wszystkie posty, ale chwilowo to niestety graniczy z cudem. Zastanawiałam się, czy nie byłoby dobrze założyć wątek zbiorczy, składający się z samych namiarów na polecanych i odradzanych fachowców, jak w wątku łódzkim. Co Wy na to? Ja chwilowo szukam niedrogiego geodety, który wykona mapkę do celów projektowych. Zadzwoniłam do pana, który wykonywał mapę podziałową przy wydzielaniu naszej działki. Chce za przygotowanie mapki 800 zł. To dużo czy mało? Nie wiem, czy nie wolałabym skorzystać z innego biura, bo trochę długo trwało wykonanie mapy podziałowej. Polecicie kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakos 05.02.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witam wszystkich budujących w okolicach Wołomina . Czy możecie polecić dobrego i niedrogiego hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 06.02.2010 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam wszystkich budujących w okolicach Wołomina . Czy możecie polecić dobrego i niedrogiego hydraulika. śmiało mogę Ci polecić firm Zygmar-Bis z Wołomina z usług której korzystałem podczas budowy ... szybkie i wmiarę niedrogie usługi i kompleksowe zaopatrzenie telefon do Miłosza >> 0-660 697 364 << który zajmuje się wycenami i kompleksową realizacją inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 07.02.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Hej Wczoraj całkowice przez przypadek znalazłam ten wątek ... i gdyby nie stwierdzenie mojego męża że 3 w nocy to najwyższa pora żeby iść spać to zaczytałabym się do rana w Waszych wypowiedziach Powodem dla którego się tutaj znalazłam jest oczywiście budowa mojego wymarzonego domku z ogródkiem Planujemy wybudować się jakieś 20 km. za Tłuszczem a roboty zaczniemy zapewne na początku maja tego roku. Nasz domek będzie miał ok. 120m2 powierzchni użytkowej z piwnicą pod garażem. Najpierw planowaliśmy kupić projekt gotowy "Południowa" biura HB studio, ale po rozmowach ze znajomymi, którzy się budowali stwierdziliśmy że kupno gotowego projektu jest nieopłacalne. Trzeba wydać ok 2000 zł na projekt, potem adaptacja projektu do działki-kolejne 2000 zł. A my dokładnie za 4000 zł mamy architekta z Łochowa, który nie dość że do nas dojeżdżał do Warszawy to wykonał nam projekt indywidualny na bazie "Południowej" z dodatkową piwnicą, balkonem, zmianą rozkładu pomieszczeń, zamianą pokrycia dachowego i takie tam... Więc to nam się udało. Gdyby ktoś był zaineresowany-służe nr telefonu. Zresztą całą papierologię, której się tak bałam - wszystkie wypisy i wyrysy, ustalenia z energetyką, mapy itd. udało się załatwić beztresowo w dwa dni. Najgorsze było to jeżdżenie-powiat w Wołominie, gmina w Jadowie, a energetyka w Sokołowie Podlaskim. Z tą energetyką to w zasadzie było dość śmiesznie. Zajechałam (oczywiście z mężem, który w zasadzie jest tylko moim kierowcą jeśli chodzi o załatwianie spraw - ja nie wiem czy to wszyscy faceci są tacy sami? ) i powiedziałam tak-trzepocząc rzęsami - proszę za mnie wypełnić wniosek o przyłącze, bo tak jak mogę zrozumieć wszystkie inne wnioski, mogę napisać oświadczenia i prośby, wiem czym się różni gazebeton od porothermu tak za cholerę nie jestem w stanie zrozumieć wniosku o przyłącze energetyczne. No i ten chłopak krztusząc się ze śmiechu , że przyszła do niego taka słodka idiotka wszystko mi wytłumaczył krok po kroku i wypełnił w zasadzie za mnie ten wniosek. Co do mapy geodezyjnej do celów projektowych - odpowiadając na wcześniejsze pytanie. Uważam, że 800 zł to za dużo. Ja miałam geodetę z Tłuszcza, który na początku stycznia zrobił mi mapkę za 600 zł. Był to Pan Wojciech Kruk nr tel. 504100084. Zresztą ceny geodetów są tak rozbieżne że warto poświęcić pół dnia i podzwonić po geodetach z okolicy i nie tylko. Teraz każdy ma mało klientów i Ci panowie z geodezji sami dojeżdżają do klienta na działkę. Ja np tego Pana nie widziałam na oczy. Zleciłam mu pracę przez telefon, poprosiląm by sam pojechał na działkę, a po odbiór mapy-po około 3 tygodniach wysłałam męża. Na razie czekam na przekazanie projektu do gminy a później na projekt budowlany, kredyt, który będę spłacać do końca życia..no i dopiero wtedy zacznie się jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 07.02.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Aha-zapomniałam dodać - moja działeczka jest jedną z ciągu pięciu 10-arowych, które są na sprzedaż. Cztery jeszcze zostały, więc gdyby ktoś reflektował służe numerem do sprzedającej. Ja swoją kupiłam za niecałe 35.000 zł w lipcu zeszłego roku. Więc cena jest atrakcyjna. Piszę i zachwalam, bo chętnie powitałabym sąsiada, z którym na zmianę pilnowalibyśmy budów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakos 07.02.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 dzięki za namiary darekzet jutro do nich dzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qsi 07.02.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam wszystkich serdecznieNa początek mam działke na Pasku zaczynamy coś robic w kierunku wybudowania własnego domku. Oczywiście nie ma pośpiechu:) Widze, że na forum są znajomi cześc Brzuzens fajną masz domek. Przez kilka dni czytałem wątek teraz mam nadzieje brac w nim czynny udział.PS Pytanie do Andzia84 bardzo bym prosził o namiary na architekta z Łochowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts