Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa WOŁOMIN, TŁUSZCZ, okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ,

powiedzcie nam od czego zacząć ,chcemy się budować w Tłuszczu przy ul. Wiejskiej, prosze powiedzcie od czego zacząć.

Mamy projekt i co dalej ....

powiedzcie mi również ile trwa mniej więcej budowa domu 150 metrów z poddaszem użytkowym i jak jest w firmami budowlanym biorą zaliczki czy za całość.

Interesuje mnie firma która szybko i bez problemów postawi nam ten dom, ile taka firma sobie liczy za metr za stan surowy?

proszę o info

pozdrawiam

Kochani (mam nadzieję, że się nikt nie obrazi za to sformułowanie-ale przeczytałam wszystkie posty i mam wrażenie że znam was jak własną kieszeń ;)

Mam pytanko a w zasadzie kilka-Ile mniej więcej kosztowało Was zatrudnienie elektryka do podciągnięcia prowizorycznego kabla od słupa na działkę na czas budowy (no i o czywiście takie prowizorczne przyłącze). Generalnie mój domek stanie mniej więcej 11 metrów od słupa, a na czas budowy trzeba będzie podciągnąć gdzieś tak z 15-20 metrów.

Drugie pytanie jest bardziej skomplikowane-generalnie zaczniemy budowę z początkiem maja. Mamy już ekipę który postawi nam SSO z więźbą bez dachu. Kuzyn mojego męża który nam to zrobi, stwierdził że taki 130 metrowy domek jak nasz (bardzo prosty w bryle-w zasadzie taka mała stodółka ;)) z 30 metrową piwnicą i 18 metrowym garażem w bryle postawi nam w 8 tygodni. Licząc że będą jakieś opóźnienia nastawiamy się na koniec lipca z zakończeniem SSO. Czy ktoś z Was robił jeszcze w tym samym roku instalacje i tynki wewnętrzne? Czy to jest wogóle możliwe, czy może planujemy to zbyt szybko bo np budynek nam jeszce dobrze nie osiądzie i nie wyschnie przez co tynki będą pękać?

Kolejne pytanko-czy ktoś z Was buduje na odległość? My teraz mieszkamu w Warszawie a dom będziemy stawiać 50 km dalej. Jeśli tak to jak sobie poradziliście z dopilnowaniem robót i nieproszonymi gośćmi? (nie powiem-to mnie najbardziej męczy - całe to pilnowanie przed kradzieżą i rozplanowanie logistyczne inwestycji, zwłaszcza że oboje pracujemy.

Aha-a może ktoś z Was lub Waszych znajomych ma do wynajęcia niedrogą kawalerkę na trasie pociągu Warszawa-Małkinia najlepiej w Wołominie lub w Tłuszczu. Byłabym wdzięczna za odpowiedź na priv.

No i kolejne, może macie niepotrzebny już barak na budowę na sprzęt i dla ekipy? Chętnie odkupię w kwietniu.

Andzia myślę że instalację mozesz robić w tym roku bo z tynkami bym poczekał. Ale ty masz duży problem z pilnowaniem budowy bo jak budowlańcy się wyprowadzą to trzeba wszystkiego pilnować a najlepiej mieć dobrych sąsiadów oni są lepsi od najlepszej ochrony i wszystko wiedzą co w okolicy piszczy , proponuje dobrze się zaprzyjażnić z sąsiadami [ jeśli są w miarę blisko budowanego domu ] [/b]

No właśnie ze względu na strach przed kradzieżą chciałabym zrobić tynki które zasłoniłyby instalacje . Co do sąsiadów to niestety - najbliżsi są jakieś 400 metrów dalej, więc naprawdę ta logistyka mnie wykańcza, chociaż jeszcze nie zaczęliśmy budowy..heh. Chyba sami po budowlańcach w tym baraku zamieszkamy ;)

Witam,

Mam do sprzedania 2 baraki.

Jeden barak - kontener budowlany o wymiarach 2,4m x 6m dla ekipy budującej i drugi barak - magazynek o wymiarach 2,5*2,4

Baraki mają konstrucję stalową czyli są na porządnej ramie ze stali a przestrzenie wypełnione są kombinacją płyt. Barak dla ekipy budującej ma jedno zakratowane okno i drzwi.

W środku znajdują się 4 szafy (bez łóżek) i elektryka. Drugi barak idealny jako magazynek, zamykany na kłódke.

W moim przypadku oba baraki służyły mi przez 2 lata na budowie jako magazynek i schronienie i sprawdziły się znakomicie zarówno w zimie jak i w lato.

Można je transportować przekładjąc pasy pod sopdem lub za pomocą uchwytów w górnej części używając zwykłej ciężarówki z HDS (ja tak zrobiłem).

Do odbioru osobistego na koszt kupującego w Markach koło Warszawy. Zdjęcia moge przesłać meilem. [email protected]

Cena: 1700 zł

Tia...zaczęłam dokładniej interesować się kredytami. W końcu najwyższa na to pora. I tutaj zaczęły się schody. Najpierw zadzwoniłam do Sądu w Wołominie z pytaniem ile jeszcze będę czekać na księgę wieczystą swojej działki (czekam już 8 miesięcy, a w listopadzie podczas rozmowy telef. Pani naczelnik wydziału KW powiedziała że nie trwa to dłużej niż 7 miesięcy) No cóż dostałam informację że niestety moja sprawa nie jest jeszcze rozpatrywana. Na pytanie kiedy będzie - odpowiedziała że oni nie mają określonego czasu na założenie księgi. Poradziła mi jedynie złożenie wniosku o przyspieszenie sprawy. No to w poniedziałek pojadę-zobaczymy co da się zrobić. Najgorsze jest to, że w międzyczasie zmieniłam nazwisko i poprosiłam o założenie księgi na nowe dane. Pani naczelnik powiedziała że to kosztuje 60 zł. To ja się jej pytam-z jakiej racji. Skoro księgi jeszcze nie ma to ja nie proszę o nowy wpis ze zmianą danych osobowych, tylko od razu o założenie z nowymi danymi. Niestety nie potrafiła mi odpowiedzieć na pytanie czy mam płacić czy nie. Zobaczymy-poproszę o nowe dane we wniosku..i..NIE WYJDĘ Z TEGO (pip) SĄDU dopóki się czegoś nie dowiem..Boshe jacy ludzie tam pracują??

No to już się wyżaliłam, a teraz konkretne pytanie-bo jakoś nie mogłam tego znaleźć w Internecie. Czy do pierwszej transzy kredytu do Banku potrzebowaliście odpisu z KW z wpisaną już tam hipoteką? Czy wystarczyła tylko informacja z Sądu (wiem że takie coś wydają na drugi dzień po złożeniu wniosku o wpis w KW) o tym, że wniosek o wpis hipoteki został złożony?

Bo jak będę kolejny rok czekać na kredyt tylko z powodu opiszałości Sądu to chyba już zacznę wydeptywać ścieżkę do ministerstwa sprawiedliwości :roll:

Witam,

Jeden barak - kontener budowlany o wymiarach 2,4m x 6m dla ekipy budującej i drugi barak - magazynek o wymiarach 2,5*2,4

Baraki mają konstrucję stalową czyli są na porządnej ramie ze stali a przestrzenie wypełnione są kombinacją płyt. Barak dla ekipy budującej ma jedno zakratowane okno i drzwi.

W środku znajdują się 4 szafy (bez łóżek) i elektryka. Drugi barak idealny jako magazynek, zamykany na kłódke.

W moim przypadku oba baraki służyły mi przez 2 lata na budowie jako magazynek i schronienie i sprawdziły się znakomicie zarówno w zimie jak i w lato.

Można je transportować przekładjąc pasy pod sopdem lub za pomocą uchwytów w górnej części używając zwykłej ciężarówki z HDS (ja tak zrobiłem).

Do odbioru osobistego na koszt kupującego w Markach koło Warszawy. Zdjęcia moge przesłać meilem. [email protected]

Witam,

Barak dla ekipy budowlanej sprzedany. Pozostał barak - magazynek na narzędzia - cena 400 zł.

Pozdrawiam,

Czy do pierwszej transzy kredytu do Banku potrzebowaliście odpisu z KW z wpisaną już tam hipoteką? Czy wystarczyła tylko informacja z Sądu (wiem że takie coś wydają na drugi dzień po złożeniu wniosku o wpis w KW) o tym, że wniosek o wpis hipoteki został złożony?

Bo jak będę kolejny rok czekać na kredyt tylko z powodu opiszałości Sądu to chyba już zacznę wydeptywać ścieżkę do ministerstwa sprawiedliwości :roll:

Witam,

My dostaliśmy kredyt na budowę ale nie wiem dokładnie jak to wygląda bo mamy znajomego, który ma kancelarie doradztwa finansowego i on się ubiegał o kredyt w naszym imieniu... A także będzie nam pomagał ze wszystkimi formalnościami (my-bank) w trakcie budowy. Namiary mogę podać na priv.

Powodzenia,

dziona

Hej czy ktoś z Was robił studnię głębinową (niestety na razie nie będę miała wody z wodociągów..bo moja działeczka jest za torami, a tylko wybrańcy przed torami mają wodę z wodociągów ;( ? Jeżeli tak to bardzo proszę o informację o wykonawcach na priw i info o cenach panów studniarzy. Z góry dziękuję

studnia - Pan Czajkowski - 605-886-649 - nie pamietam ile bierze za metr, ale ja mam na jakichś 34 metrach i zapłaciłem z 1400-1700 (nie pamiętam dokładnie bo to 2 lata temu było (więc wtedy wychodziło około 40-50 PLN za metr). Pan, na którego powyżej dałem namiary był bardzo konkretny i zorganizowany, także warty polecenia. Z tego co pamitam był wtedy konkurncyjny cenowo.

Pozdrawiam.

Dzięki za info, ale raczej nie skorzystam. Tak naprawdę w opłatach i prowizjach bankowych które ponosi klient jest też opłata dla pośrednika i to całkiem nie mała. Z tego powodu wolę zaoszczędzić te co najmniej 5000 i sama sobie kredyt załatwić.

Nie, żebym namawiał na pośrednika finansowego, bo sam kredyt brałem bez pośredników :), ale akurat prowizją pośrednika nie jest obciążany klient - ponosi ją bank (można to łatwo sprawdzić porównując ofertę konkretnego banku u dobrego pośrednika i bezpośrednio w oddziale - zasadniczo nie będzie różnicy, a jeśli już to na korzyść kredytobiorcy bo pośrednik może mieć większą zniżkę niż chęć zarobku:)).

Natomiast ja nie korzystałem z usług pośrednika dlatego, że nie jestem w stanie zaufać obcemu człowiekowi na tyle, żeby być pewnym czy on wybiera bank najkorzystniejszy dla mnie, czy też taki, w którym ma on największą prowizję. Ale to kwestia wiary w pośrednika więc jak by był jakiś znajomy to bym skorzystał :)

He he co do pośredników-też tak myślałam dopóki nie zaczęłam pracować w banku :) Niestety nie mam dostępu do kredytów hipotecznych stąd moja niewiedza na ten temat, ale przy pożyczkach to klient jest obciążany kosztami prowizji. Co do tych kosztów to jest być może tak że pośrednicy mają ciekawą ofertę, ale tą ofertę może też wynegocjować zwykły człowieczek, dlatego też wolę sobie kredyt załatwić sama:) A i tak jestem przekonana (zgodnie z tym co wiem od pracowników kredytowych), że jednak prowizja pośrednika jest umiejętnie wpleciona w koszty klienta. :)

Dzięki za studniarza-to dla mnie niezwykle cenna informacja :)

Witam,