Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa WOŁOMIN, TŁUSZCZ, okolice

Recommended Posts

Mam pytanie w jaki sposób mam zabezpieczyć fundament w projekcie mam izolację przeciwwilgociową ale jak wczoraj grodziłem działkę to poziom wód gruntowych waha się w granicach 20-50 cm i boje się żeby nie okazało się przypadkiem że ta izolacja jest za słaba. Dom jest bez piwnicy długość ław to około 85 m/b i wysokość 1,5m czy ktoś się orientuje może jaki będzie koszt izolacji przeciw wodnej dla takiego fundamentu ?

Kolega Piterek dobrze ci doradził. Nie zapomnij (przy opcji którą podał Piterek) o przemarzaniu ziemi. Przy wystawionych fundamentach musisz je obsypać. Sprawdź jak wtedy będzie wyglądał twój dom, może wizualnie ci się nie podobać.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Akurat w tym przypadku kwestie estetyczne raczej nie powinny mieć znaczenia, lepiej mieć dom na górce (ważne, że nie na kurzej łapce :D) niż mieć grzyba na fundamentach i ścianach.

Ja też jadę w górę w tej chwili wodę mam na 50 cm.

Trzeba będzie tak zrobić zgarnę ziemie przed wykopem a później wykorzysta się ją do obsypania domu !

Już od 3 lat ostrzegam na tym forum przed bardzo nieuczciwą firmą z podkarpacia. Nazwa: REM-BUD Kazimierz Robert Lasik. Wyjątkowo nieuczciwi, prowadzą budowę w ten sposób aby wykonawcę blokować przed zmianą firmy - ciągle coś zostawiają niedokończone. Dodatkowo robią złośliwości, o których wiedzą tylko oni a inwestor dowie się w trakcie zamieszkania bez możliwości udowodnienia krzywdy. Na budowie nie ma tych samych ludzi - ciągle się zmieniają, czasami nie mają szlifierki więc tydzień lub więcej na nią trzeba czekać a budowa stoi- ciągle komuś ktoś umierał. Nie potrafią stawiać kominów a stawiają, więźba dachowa wbrew technice budowlanej, blacha obcinana bez lini prostej a skośnie, spływ brodzika w innym kierunku niż syfon!!! itp

NIE POLECAM - JEDNOCZMY SIĘ - ONI NAS ... - A MY IM DZIĘKUJEMY - niech poznają, że pracę należy szanować

Przyłączam się w poszukiwaniach solidnej ekipy do wylewek. Może ktoś taką zna???

u mnie wylewki robił p. Robert tel. 695 042 288 idealnie i cenowo ok, mogę polecić z czystym sumieniem

nie mogę ich już niestety pokazać, bo podłogi już położone :-)

A jeszcze z innej beczki: odradzam firmę Traffic z Wyszkowa - chciałabym napisać, że robią dachy, ale ROBIĄ to słowo na wyrost! Dużo problemów, zmianiane ekipy i już ponad rok oczekiwania, aż przyjadą poprawić bezmyślnie założoną rynnę. Dramat.

u mnie wylewki robił p. Robert tel. 695 042 288 idealnie i cenowo ok, mogę polecić z czystym sumieniem

nie mogę ich już niestety pokazać, bo podłogi już położone :-)

Gunni a jakie to były wylewki-miksokretem czy zwykłe? I ile czasu mniej więcej zajęła im robota? Czy poza wylewkami układali Ci też folię i styropian? Napisz proszę-może być na priv jak się cenili? Z góry dzięki.

Gunni a jakie to były wylewki-miksokretem czy zwykłe? I ile czasu mniej więcej zajęła im robota? Czy poza wylewkami układali Ci też folię i styropian? Napisz proszę-może być na priv jak się cenili? Z góry dzięki.

Też jestem zainteresowany..:)

Co do niesolidności to ABC Dachy..mówią co innego..robią co innego..porażka..

Też jestem zainteresowany..:)

Co do niesolidności to ABC Dachy..mówią co innego..robią co innego..porażka..

Andzia, własnydomek:

przepraszam, że dopiero teraz - komputer mi padł.

Wylewki miksokretem, cena z zeszłego roku 11 zł/m2, Panowie pracowali ciężko 2 dni - domek 173 m2 pow. użytkowej, wszystko równiutko, nic nie popękało, styro i folię układaliśmy wcześniej sami, zrobili w cenie balkon (z ułożeniem styro, papy, takich okapików z blachy, itd.). Zostawili porządek i naprawdę dobre wrażenie.

Co do hydraulika, to poszło na priv.

Pozdrawiam

Witam, wpis kieruje do użytkownika "własnydomek" może tak rozwinie trochę bardziej temat dotyczący firmy abc-dachy, albo ujawni swoją tożsamość, bo tego typu wpisy są poniżej pasa, jak będzie trzeba to pojawi się na forum setka pozytywnych wpisów od zadowolonych klientów, przy takiej ilości osób z którymi firma współpracuje zawsze znajdzie się jednostka która będzie niezadowolona, ale to nie świadczy o firmie w całej perspektywie, jesteśmy tylko ludźmi każdemu może się zdarzyć chwila słabości, pech, mimo wszystko jak już się coś wydarzy prędzej czy później temat jest załatwiany. życzę użytkownikowi "własnydomek" żeby nie trafił na ludzi którzy w taki sposób jak on sam nie obrabia d...y innym, pozdrawiamy abcdachy

Witamy, chcielibyśmy przeprosić forumowiczów za złośliwy komentarz i mało kulturalną wypowiedzią w ostatnim zdaniu wpisu, nie chcielibyśmy żeby ktoś poczuł się urażony, jako firma profesjonalna nie powinniśmy w ten sposób odpowiadać na krytyczne komentarze w naszym kierunku, oczywiście mimo naszych starań zawsze może znaleźć się niezadowolony klient, ma prawo do własnej wypowiedzi. Na szczęście mamy również wielu zadowolonych klientów, jeszcze raz przepraszamy wszystkich forumowiczów.

Witam wszystkich chciałam tylko napisać że forumowicz pod nazwą własnydomek musiał nieźle zdenerwować właścicieli firmy ABC Dachy że taki wpis się pojawił - nagana i to bez opisu sprawy rzeczywiście opinię łatwo popsuć ja muszę stanąć w obronie ponieważ znam bardzo wiele osób zadowolonych z obsługi tych Panów, konkretni, sympatyczni, robią super wyceny, starają się żeby było wszystko na czas a że życie płata figle to jak wszędzie może zdarzyć się coś niespodziewanego :bash:. Ja też w tym roku mam zamiar budować się w okolicy Wołomina mam wybrany projekt geodeta właśnie mierzy teren i tworzy mapę do celów projektowych. Wiem to dopiero początek masa pozwoleń ale będę dzielna już mam wstępnie umówionych fachowców od stanu surowego zamkniętego a dach będę kupować w ABC DACHY i wykonawstwo też od nich. Pozdrawiam forumowiczów.

Widzę, że mały kącik reklamowy nam się stworzył- to chyba nie miejsce na takie sprawy.

Hmmm......na etapie załatwiania map już umówieni fachowcy do SSZ :jawdrop: :eek: , to ja muszę chyba już na remont się umawiać ;).

Myślę, że polecić to kogoś można jak już wykona jakąś pracę, inwestor nie wstydzi się pokazać efektów tej pracy a nie tylko ze względu na to że się kogoś zna. Zresztą konto założone kilka dni po jakimś niekorzystnym wpisie, jak dla mnie to troszkę podejrzane, każdy może założyć kilka kont pod różnymi nazwami.

Własnydomek- napisz dokładnie jaki problem był z tą firmą i cała sytuacja będzie jasna.

witam, firma ABC Dachy wykonała mój dach i muszę ich pochwalić za szybką i trafną wycenę - niektórzy zaniżali wielkość dachu aby wycena była niższa. Weszli o czasie i sprawnie wykonali pracę, a to rzadko się zdarza na budowie. Poleciłam ich koleżance i też jest zadowolona z ich pracy.

Własnydomek o co chodziło? też jestem ciekawa

Witam to znowu ja Anulka, Anna, Andzia jak kto woli tak mam na imię od urodzenia i nie zamierzam zmieniać, nie jestem fikcyjna w kwestii wyjaśnienia, to prawda wpisów mało bo właśnie dopiero się zalogowałam i rozpoczynam swoją przygodę z budowaniem domu więc o głupotach pisać nie będę - bardzo bym chciała dołączyć do grona osób które mają już swój dziennik budowy, mam nadzieję że tak się niebawem stanie. Kupiliśmy działkę pod Wołominem 18-go lutego- bardzo długo czekaliśmy na warunki zabudowy zresztą mało korzystne ale to nic poradzimy sobie projekt jest wybrany z biura domy z wizją, teraz czekamy na mapkę o czym już pisałam zresztą i architekt w poniedziałek będzie spełniał nasze marzenia tzw. drobne zmiany:rolleyes: Panie Piotrze jeśli Pan rzeczywiście planuje remont to nie jest taki głupi pomysł żeby już szukać fachowców ja po zeszłorocznym remoncie mieszkania mam nauczkę i dlatego to co Pana dziwi dla mnie jest planem na przyszłość wcale nie taką daleką jak się wydaje. Zalogowałam się właśnie po to aby korzystać z doświadczeń forumowiczów Pozdrawiam Ania.