Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa WOŁOMIN, TŁUSZCZ, okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

W ubiegłym tygodniu kupiliśmy działkę w Zagościńcu i od razu zacząłem latać za papierami. Myślałem, że może na jesień wylejemy chociaż fundamenty, ale urzędnicy szybko ostudzili mój zapał informując o 4-5 miesięcznym oczekiwaniu na warunki zabudowy, pozwolenie na budowę następne 2-3 miesiące i mamy 2012.:bash:

Paranoja do kwadratu.

Pozdrawiam

Edit. Czy mając projekt umowy z PGE mogę składać o warunki? W Urzędzie dostałem info że umowa ma być podpisana - o co tu chodzi?

Witam.

Czy mając projekt umowy z PGE mogę składać o warunki? W Urzędzie dostałem info że umowa ma być podpisana - o co tu chodzi?

Jeśli się nie mylę i o ile dobrze pamiętam, mając projekt umowy powinieneś opłacić przyłącze (kwota powinna być w umowie), podpisać projekt i odesłać do PGE. Później PGE podpisuje Twój egzemplarz i Ci odsyła razem z opłaconą fakturą za przyłącze. Wszystko powinno być opisane w piśmie przewodnim lub w samym projekcie umowy.

Witam.

W ubiegłym tygodniu kupiliśmy działkę w Zagościńcu i od razu zacząłem latać za papierami. Myślałem, że może na jesień wylejemy chociaż fundamenty, ale urzędnicy szybko ostudzili mój zapał informując o 4-5 miesięcznym oczekiwaniu na warunki zabudowy, pozwolenie na budowę następne 2-3 miesiące i mamy 2012.:bash:

Paranoja do kwadratu.

Pozdrawiam

Edit. Czy mając projekt umowy z PGE mogę składać o warunki? W Urzędzie dostałem info że umowa ma być podpisana - o co tu chodzi?

Niestety musisz uzbroić się w cierpliwość, mi sprawy papierkowe zajęły 11 miesięcy (załatwiałem w ubiegłym roku), może za kadencji nowego (podobnież lepszego) burmistrza, urzędy działają sprawniej.

A co do prądu to jest tak jak napisała Andzia, składasz wniosek o warunki przyłącza, oni Ci je dają razem z umową i kwotą do zapłaty, jak zapłacisz stawiają stempelek i gotowe. Do warunków zabudowy potrzebne są jeszcze warunki przyłącza z wodociągów. Procedura ta sama co w elektrowni tyle, że płaci się dużo dużo mniej :)

Dzięki za info.

Generalnie to schemat rozumiem, ale dziwi mnie konieczność podpisania umowy z PGE i wniesienia (niemałej) opłaty przyłączeniowej na etapie składania warunków zabudowy, a później na dodatek płacić jakieś opłaty stałe abonamentowe itp. przez okres załatwiania papierów co pewnie potrwa rok.

A co będzie jeśli tych warunków nie otrzymam?

Będę miał prąd na działce rolnej ?

Wiem że wyolbrzymiam, ale przecież istnieje taka możliwość.

Do warunków zabudowy potrzebne są jeszcze warunki przyłącza z wodociągów. Procedura ta sama co w elektrowni tyle, że płaci się dużo dużo mniej :)

Tu lepiej, tylko mam taką sytuację:

Moja działka jest położona przy drodze gminnej (co prawda bez nazwy, ale gminnej) w której brak jest wodociągu, a w oddalonej o jakieś 150 metrów drodze głównej biegnie sobie wodociąg. Z rozmowy z gościem w wodociągach wynikało, że prawdopodobnie dostanę warunki na wodę ale muszą wybudować wodociąg i niby płacę za to ja a później gmina mi oddaje kasę czy tak jakoś. Koszty są spore i oscylują w granicach 30 tys.

Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją i jak to jest w praktyce?

Jaki to ma wpływ na wydanie warunków zabudowy?

Znowu muszę mieć podpisaną umowę z PWiK żeby złożyć wniosek o warunki?

Przecież wodociągi nie podpiszą ze mną umowy skoro nie mogą dostarczyć wody, chyba że ja wybuduje wodociąg, ale oczywiście jeśli nawet tak zrobię będzie to trwało i to sporo...

Kanalizacji nie ma, więc będzie szambo i chociaż tu sprawa wygląda "normalnie";)

Ale mam mętlik.

Dzięki za info.

Generalnie to schemat rozumiem, ale dziwi mnie konieczność podpisania umowy z PGE i wniesienia (niemałej) opłaty przyłączeniowej na etapie składania warunków zabudowy, a później na dodatek płacić jakieś opłaty stałe abonamentowe itp. przez okres załatwiania papierów co pewnie potrwa rok.

A co będzie jeśli tych warunków nie otrzymam?

Będę miał prąd na działce rolnej ?

Wiem że wyolbrzymiam, ale przecież istnieje taka możliwość.

Tu lepiej, tylko mam taką sytuację:

Moja działka jest położona przy drodze gminnej (co prawda bez nazwy, ale gminnej) w której brak jest wodociągu, a w oddalonej o jakieś 150 metrów drodze głównej biegnie sobie wodociąg. Z rozmowy z gościem w wodociągach wynikało, że prawdopodobnie dostanę warunki na wodę ale muszą wybudować wodociąg i niby płacę za to ja a później gmina mi oddaje kasę czy tak jakoś. Koszty są spore i oscylują w granicach 30 tys.

Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją i jak to jest w praktyce?

Jaki to ma wpływ na wydanie warunków zabudowy?

Znowu muszę mieć podpisaną umowę z PWiK żeby złożyć wniosek o warunki?

Przecież wodociągi nie podpiszą ze mną umowy skoro nie mogą dostarczyć wody, chyba że ja wybuduje wodociąg, ale oczywiście jeśli nawet tak zrobię będzie to trwało i to sporo...

Kanalizacji nie ma, więc będzie szambo i chociaż tu sprawa wygląda "normalnie";)

Ale mam mętlik.

Coś chyba pokręciłeś.

Po złożeniu wniosku o wydanie warunków przyłączenia gazu, gazownia odsyła ci warunki wraz z umową, którą podpisujesz, dokonujesz wpłaty i czekasz na przyłącze.

Zadzwoń lepiej do gazowni i wyjaśnij sobie dokładnie.

Tak samo wygląda sprawa z ZWIK i ZE. Nikt nie wymaga podpisania umowy przed wydaniem warunków. Co jeśli w warunkach okaże się że nie ma możliwości przyłączenia cię do wody czy kanalizacji ?

Coś chyba pokręciłeś.

Po złożeniu wniosku o wydanie warunków przyłączenia gazu, gazownia odsyła ci warunki wraz z umową, którą podpisujesz, dokonujesz wpłaty i czekasz na przyłącze.

Tak samo wygląda sprawa z ZWIK i ZE. Nikt nie wymaga podpisania umowy przed wydaniem warunków. Co jeśli w warunkach okaże się że nie ma możliwości przyłączenia cię do wody czy kanalizacji ?

Jeżeli chodzi o gaz to faktycznie do warunków zabudowy wystarczą warunki techniczne wydane przez gazownię, ale na prąd i woda + kanalizacja musi być podpisana umowa, lub info z PWIK o braku możliwość technicznych z informacją żebyś sobie sam wybudował studnię i szambo.

W PGE nie płacisz nic poza opłatą przyłączeniową. Co do wodociągów to standard, że robisz na swój koszt a oni potem zwracają, jeżeli tylko nie masz wody przy granicy działki, albo oni akurat nie planują w najbliższej przyszłości rozbudowy sieci.

Czyli tylko przyłączeniowa a żadnych abonamentów i innych opłat miesięcznych brak?

Pojadę do sąsiada z naprzeciwka który już mieszka i zapytam czy reflektuje na wodę miejską to może wtedy jakoś popchnę sprawę wodociągu.Co dwie rodziny a nie jedna to już lepsza pozycja negocjacyjna ;) Poza tym obok mnie sprzedawane są kolejne działki, więc w niedługim czasie będzie tam pewnie plac budowy:)

Coś chyba pokręciłeś.

Jeżeli chodzi o gaz to faktycznie do warunków zabudowy wystarczą warunki techniczne wydane przez gazownię, ale na prąd i woda + kanalizacja musi być podpisana umowa, lub info z PWIK o braku możliwość technicznych z informacją żebyś sobie sam wybudował studnię i szambo.

EDIT Przepraszam coś mi się zdublowały posty.

Do warunków zabudowy nie potrzebujesz żadnych warunków technicznych, jedynie mapa z zaznaczoną działką i opisem planowanej inwestycji. Do wniosku o wydanie pozwolenia na budowę w zaadaptowanym projekcie musisz mieć wpięte warunki techniczne z gazowni, ZE i ZWiK-u, lub informację że wykonanie przyłączy nie jest możliwe do wykonania. W momencie kiedy gazownia, ZE i ZWIK przysyła ci warunki techniczne przesyłają również umowę wykonania przyłącza. To czy chcesz podpisać umowę czy nie to już twoja własna decyzja. I tak podpisanie umowy i wpłacenie kwoty za przyłącze nie rozpoczyna procedury realizacji przyłącza. ZE wymaga żeby dostarczyć im jeszcze prawomocne pozwolenie na budowę i dopiero wtedy zaczynają odliczać okres w jakim mają wykonać przyłącze.

Proszę również zwrócić uwagę na ważność umowy. Zazwyczaj jest to chyba 6 miesięcy. Jeśli w tym czasie nie zostanie podpisana to trzeba będzie znów składać papiery z prośbą o jej aneksowanie, a to wiąże się z 30 dniami oczekiwania.

Do warunków zabudowy są potrzebne warunki techniczne przyłącza prądu- a co za tym idzie podpisanie umowy i opłata przyłączeniowa- fakt zaczynają działać dopiero po dostarczeniu prawomocnego PnB, oraz warunki przyłącza z wodociągów albo info o braku możliwości przyłącza, umowy się nie podpisuje jedynie opłata ok 60zł, z gazowni nic nie trzeba mieć, oczywiście można ja nie dawałem bo się troszkę wydłużyło oczekiwanie miałem dostać w miesiąc dostałem po czterech.

Tak przynajmniej było na początku zeszłego roku.

Wielkie dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie.

A teraz ciekawostka.

Kumpel kupi działkę w Duczkach z miejscowym planem zagospodarowania terenu - jak to możliwe? Sprzedający zatrudnił planistę który opracował plan, rada uchwaliła i załatwione. Na PNB czekał chyba 2 miesiące. Prąd jakoś szybko mu podłączyli i już się mury pną do góry ;) Taki farciarz :)

Po prostu facet miał kawał pola dogadał się z sąsiadem, zatrudnili urbanistę i jazda. Fakt że było to jakiś czas temu. Mało tego kumpel już się buduje, a za działkę zapłacił tanio jak na Duczki.

Ja papiery już wszystkie poskładałem i czekam.

Już przegryzłem się z tematem że start w przyszłym roku, więc teraz pozostaje jedynie kupić dużą świnkę skarbonkę i wrzucać;)

Do warunków zabudowy są potrzebne warunki techniczne przyłącza prądu- a co za tym idzie podpisanie umowy i opłata przyłączeniowa- fakt zaczynają działać dopiero po dostarczeniu prawomocnego PnB, oraz warunki przyłącza z wodociągów albo info o braku możliwości przyłącza, umowy się nie podpisuje jedynie opłata ok 60zł, z gazowni nic nie trzeba mieć, oczywiście można ja nie dawałem bo się troszkę wydłużyło oczekiwanie miałem dostać w miesiąc dostałem po czterech.

Tak przynajmniej było na początku zeszłego roku.

Uzgadniałem i przeprowadzałem formalności dla kilku inwestycji i nigdy nie spotkałem się z takimi procedurami. Prawdopodobnie ktoś was wprowadził w błąd a wy teraz wprowadzacie innych.

Do uzyskania decyzji o warunkach zabudowy, czy wypisu z miejscowego planu zagospodarowania nie są potrzebne warunki z zakładu energetycznego. O wydanie decyzji czy wypisu może wystąpić każda osoba nie będąca właścicielem działki. Gdyby rzeczywiście musiał załączyć warunki z ZE to nie mógł by uzyskać tej decyzji czy wypisu ponieważ ZE jako załącznik do wniosku o wydanie warunków żąda dokument potwierdzający tytuł prawny do nieruchomości.

Otrzymanie warunków technicznych z ZE również nie oznacza że musisz podpisywać umowę i wpłacać kwotę wynikającą z partycypacji w kosztach budowy przyłącza. Możesz ją równie dobrze wyrzucić do kosza jeśli się rozmyślisz i nie będziesz chciał budować.

Warunki od dostawców mediów są potrzebne wyłącznie do projektu domku i wniosku o wydanie pozwolenia na budowę.

Uzgadniałem i przeprowadzałem formalności dla kilku inwestycji i nigdy nie spotkałem się z takimi procedurami. Prawdopodobnie ktoś was wprowadził w błąd a wy teraz wprowadzacie innych.

Do uzyskania decyzji o warunkach zabudowy, czy wypisu z miejscowego planu zagospodarowania nie są potrzebne warunki z zakładu energetycznego. O wydanie decyzji czy wypisu może wystąpić każda osoba nie będąca właścicielem działki. Gdyby rzeczywiście musiał załączyć warunki z ZE to nie mógł by uzyskać tej decyzji czy wypisu ponieważ ZE jako załącznik do wniosku o wydanie warunków żąda dokument potwierdzający tytuł prawny do nieruchomości.

Otrzymanie warunków technicznych z ZE również nie oznacza że musisz podpisywać umowę i wpłacać kwotę wynikającą z partycypacji w kosztach budowy przyłącza. Możesz ją równie dobrze wyrzucić do kosza jeśli się rozmyślisz i nie będziesz chciał budować.

Warunki od dostawców mediów są potrzebne wyłącznie do projektu domku i wniosku o wydanie pozwolenia na budowę.

Taaaa, PnB załatwiasz w tydzień, warunki zabudowy bez umów z mediami. A czy ty w ogóle wiesz gdzie jest wydział urbanistyki w Wołominie?? Może gdzie indziej tak jest, nie zaprzeczam bo nie wiem ale wiem jak jest w Wołominie i nie tylko ja miałem problemy. Nie mieszaj i nie rób nadziei ludziom, wystarczy iść do urzędu, a nawet chyba można pobrać ze strony urzędu wzór wniosku i tam wszystko jest napisane co jest wymagane.

lukasz tak jak pisze Pterek, Wołomin jest specyficzny jeśli chodzi o budowę domu. Wszystko pod górę, i 5x dłużej. Pewnie w normalnej (innej) gminie jest tak jak piszesz, ale nie tu, dlatego każdy budujący, lub próbujący budować musi mieć stalowe nerwy.

A teraz przykład na to, że gmina Wołomin jest chora w tej materii.

Kupiłem działkę z warunkami zabudowy które jak się okazało mogę sobie wsadzić głęboko. Facet który sprzedał mi działkę po prostu podzielił pole o powierzchni okolo 7000m na działki po 1100-1500m i jedną z nich kupiłem.

A teraz "wisienka na tort";)

Żeby dokonać podziału działki trzeba najpierw uzyskać warunki zabudowy na ten duży obszar - taki jest wymóg. Oczywiście sprzedający pozałatwiał papiery w rok i dostał warunki. Przeprowadził podział i jest super - każda z podzielonych działek ma swój numer.

Ja kupując działkę dostałem jego warunki zabudowy, ale na tę dużą działkę i podobno była kwestia tylko ich przepisania na mnie. Niby proste prawda? Pierwszy kontakt z urbanistyką i jakbym dostał w ryj - Pani urzędniczka stwierdziła że to niemożliwe bo..... warunki dotyczą działki o innym numerze. Mogę je przepisać ale będzie problem przy wydaniu PNB ze Starostwa. Myślę sobie polecę do Starostwa i zapytam. I zgadnijcie jaką dostałem odpowiedź? że muszę dostarczyć warunki zabudowy na działkę z nowym numerem.

Machnąłem ręką i poczekam rok załatwiając papiery jak "pan/pani urzędnik przykazał";).