Piterek_Wołomin 16.05.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Wypożyczalnia nadal funkcjonuje, wypożyczenie skoczka za dobę od 150 zł- w zależności od wielkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotti123 17.05.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Wypożyczalnia nadal funkcjonuje, wypożyczenie skoczka za dobę od 150 zł- w zależności od wielkości Super. Wielkie dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefula 20.05.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 mam do sprzedania po budowie: garaż blaszany 3x5m, w bardzo dobrym stanie - 900zł wc drewniane/wychodek w dobrym stanie - 200 złRadzymin, okolice ul. Polnej/Maczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrest_j 26.05.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Witam. W ubiegłym tygodniu kupiliśmy działkę w Zagościńcu i od razu zacząłem latać za papierami. Myślałem, że może na jesień wylejemy chociaż fundamenty, ale urzędnicy szybko ostudzili mój zapał informując o 4-5 miesięcznym oczekiwaniu na warunki zabudowy, pozwolenie na budowę następne 2-3 miesiące i mamy 2012. Paranoja do kwadratu. Pozdrawiam Edit. Czy mając projekt umowy z PGE mogę składać o warunki? W Urzędzie dostałem info że umowa ma być podpisana - o co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 26.05.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Witam. Czy mając projekt umowy z PGE mogę składać o warunki? W Urzędzie dostałem info że umowa ma być podpisana - o co tu chodzi? Jeśli się nie mylę i o ile dobrze pamiętam, mając projekt umowy powinieneś opłacić przyłącze (kwota powinna być w umowie), podpisać projekt i odesłać do PGE. Później PGE podpisuje Twój egzemplarz i Ci odsyła razem z opłaconą fakturą za przyłącze. Wszystko powinno być opisane w piśmie przewodnim lub w samym projekcie umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 26.05.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Witam. W ubiegłym tygodniu kupiliśmy działkę w Zagościńcu i od razu zacząłem latać za papierami. Myślałem, że może na jesień wylejemy chociaż fundamenty, ale urzędnicy szybko ostudzili mój zapał informując o 4-5 miesięcznym oczekiwaniu na warunki zabudowy, pozwolenie na budowę następne 2-3 miesiące i mamy 2012. Paranoja do kwadratu. Pozdrawiam Edit. Czy mając projekt umowy z PGE mogę składać o warunki? W Urzędzie dostałem info że umowa ma być podpisana - o co tu chodzi? Niestety musisz uzbroić się w cierpliwość, mi sprawy papierkowe zajęły 11 miesięcy (załatwiałem w ubiegłym roku), może za kadencji nowego (podobnież lepszego) burmistrza, urzędy działają sprawniej. A co do prądu to jest tak jak napisała Andzia, składasz wniosek o warunki przyłącza, oni Ci je dają razem z umową i kwotą do zapłaty, jak zapłacisz stawiają stempelek i gotowe. Do warunków zabudowy potrzebne są jeszcze warunki przyłącza z wodociągów. Procedura ta sama co w elektrowni tyle, że płaci się dużo dużo mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrest_j 27.05.2011 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Dzięki za info. Generalnie to schemat rozumiem, ale dziwi mnie konieczność podpisania umowy z PGE i wniesienia (niemałej) opłaty przyłączeniowej na etapie składania warunków zabudowy, a później na dodatek płacić jakieś opłaty stałe abonamentowe itp. przez okres załatwiania papierów co pewnie potrwa rok. A co będzie jeśli tych warunków nie otrzymam? Będę miał prąd na działce rolnej ? Wiem że wyolbrzymiam, ale przecież istnieje taka możliwość. Do warunków zabudowy potrzebne są jeszcze warunki przyłącza z wodociągów. Procedura ta sama co w elektrowni tyle, że płaci się dużo dużo mniej Tu lepiej, tylko mam taką sytuację: Moja działka jest położona przy drodze gminnej (co prawda bez nazwy, ale gminnej) w której brak jest wodociągu, a w oddalonej o jakieś 150 metrów drodze głównej biegnie sobie wodociąg. Z rozmowy z gościem w wodociągach wynikało, że prawdopodobnie dostanę warunki na wodę ale muszą wybudować wodociąg i niby płacę za to ja a później gmina mi oddaje kasę czy tak jakoś. Koszty są spore i oscylują w granicach 30 tys. Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją i jak to jest w praktyce? Jaki to ma wpływ na wydanie warunków zabudowy? Znowu muszę mieć podpisaną umowę z PWiK żeby złożyć wniosek o warunki? Przecież wodociągi nie podpiszą ze mną umowy skoro nie mogą dostarczyć wody, chyba że ja wybuduje wodociąg, ale oczywiście jeśli nawet tak zrobię będzie to trwało i to sporo... Kanalizacji nie ma, więc będzie szambo i chociaż tu sprawa wygląda "normalnie";) Ale mam mętlik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 27.05.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 W PGE nie płacisz nic poza opłatą przyłączeniową. Co do wodociągów to standard, że robisz na swój koszt a oni potem zwracają, jeżeli tylko nie masz wody przy granicy działki, albo oni akurat nie planują w najbliższej przyszłości rozbudowy sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 27.05.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Dzięki za info. Generalnie to schemat rozumiem, ale dziwi mnie konieczność podpisania umowy z PGE i wniesienia (niemałej) opłaty przyłączeniowej na etapie składania warunków zabudowy, a później na dodatek płacić jakieś opłaty stałe abonamentowe itp. przez okres załatwiania papierów co pewnie potrwa rok. A co będzie jeśli tych warunków nie otrzymam? Będę miał prąd na działce rolnej ? Wiem że wyolbrzymiam, ale przecież istnieje taka możliwość. Tu lepiej, tylko mam taką sytuację: Moja działka jest położona przy drodze gminnej (co prawda bez nazwy, ale gminnej) w której brak jest wodociągu, a w oddalonej o jakieś 150 metrów drodze głównej biegnie sobie wodociąg. Z rozmowy z gościem w wodociągach wynikało, że prawdopodobnie dostanę warunki na wodę ale muszą wybudować wodociąg i niby płacę za to ja a później gmina mi oddaje kasę czy tak jakoś. Koszty są spore i oscylują w granicach 30 tys. Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją i jak to jest w praktyce? Jaki to ma wpływ na wydanie warunków zabudowy? Znowu muszę mieć podpisaną umowę z PWiK żeby złożyć wniosek o warunki? Przecież wodociągi nie podpiszą ze mną umowy skoro nie mogą dostarczyć wody, chyba że ja wybuduje wodociąg, ale oczywiście jeśli nawet tak zrobię będzie to trwało i to sporo... Kanalizacji nie ma, więc będzie szambo i chociaż tu sprawa wygląda "normalnie";) Ale mam mętlik. Coś chyba pokręciłeś. Po złożeniu wniosku o wydanie warunków przyłączenia gazu, gazownia odsyła ci warunki wraz z umową, którą podpisujesz, dokonujesz wpłaty i czekasz na przyłącze. Zadzwoń lepiej do gazowni i wyjaśnij sobie dokładnie. Tak samo wygląda sprawa z ZWIK i ZE. Nikt nie wymaga podpisania umowy przed wydaniem warunków. Co jeśli w warunkach okaże się że nie ma możliwości przyłączenia cię do wody czy kanalizacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrest_j 27.05.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Coś chyba pokręciłeś. Po złożeniu wniosku o wydanie warunków przyłączenia gazu, gazownia odsyła ci warunki wraz z umową, którą podpisujesz, dokonujesz wpłaty i czekasz na przyłącze. Zadzwoń lepiej do gazowni i wyjaśnij sobie dokładnie. Tak samo wygląda sprawa z ZWIK i ZE. Nikt nie wymaga podpisania umowy przed wydaniem warunków. Co jeśli w warunkach okaże się że nie ma możliwości przyłączenia cię do wody czy kanalizacji ? Jeżeli chodzi o gaz to faktycznie do warunków zabudowy wystarczą warunki techniczne wydane przez gazownię, ale na prąd i woda + kanalizacja musi być podpisana umowa, lub info z PWIK o braku możliwość technicznych z informacją żebyś sobie sam wybudował studnię i szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrest_j 27.05.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 W PGE nie płacisz nic poza opłatą przyłączeniową. Co do wodociągów to standard, że robisz na swój koszt a oni potem zwracają, jeżeli tylko nie masz wody przy granicy działki, albo oni akurat nie planują w najbliższej przyszłości rozbudowy sieci. Czyli tylko przyłączeniowa a żadnych abonamentów i innych opłat miesięcznych brak? Pojadę do sąsiada z naprzeciwka który już mieszka i zapytam czy reflektuje na wodę miejską to może wtedy jakoś popchnę sprawę wodociągu.Co dwie rodziny a nie jedna to już lepsza pozycja negocjacyjna Poza tym obok mnie sprzedawane są kolejne działki, więc w niedługim czasie będzie tam pewnie plac budowy:) Coś chyba pokręciłeś. Po złożeniu wniosku o wydanie warunków przyłączenia gazu, gazownia odsyła ci warunki wraz z umową, którą podpisujesz, dokonujesz wpłaty i czekasz na przyłącze. Zadzwoń lepiej do gazowni i wyjaśnij sobie dokładnie. Tak samo wygląda sprawa z ZWIK i ZE. Nikt nie wymaga podpisania umowy przed wydaniem warunków. Co jeśli w warunkach okaże się że nie ma możliwości przyłączenia cię do wody czy kanalizacji ? Jeżeli chodzi o gaz to faktycznie do warunków zabudowy wystarczą warunki techniczne wydane przez gazownię, ale na prąd i woda + kanalizacja musi być podpisana umowa, lub info z PWIK o braku możliwość technicznych z informacją żebyś sobie sam wybudował studnię i szambo. EDIT Przepraszam coś mi się zdublowały posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 27.05.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Jeżeli chodzi o gaz to faktycznie do warunków zabudowy wystarczą warunki techniczne wydane przez gazownię, ale na prąd i woda + kanalizacja musi być podpisana umowa, lub info z PWIK o braku możliwość technicznych z informacją żebyś sobie sam wybudował studnię i szambo. Do warunków zabudowy nie potrzebujesz żadnych warunków technicznych, jedynie mapa z zaznaczoną działką i opisem planowanej inwestycji. Do wniosku o wydanie pozwolenia na budowę w zaadaptowanym projekcie musisz mieć wpięte warunki techniczne z gazowni, ZE i ZWiK-u, lub informację że wykonanie przyłączy nie jest możliwe do wykonania. W momencie kiedy gazownia, ZE i ZWIK przysyła ci warunki techniczne przesyłają również umowę wykonania przyłącza. To czy chcesz podpisać umowę czy nie to już twoja własna decyzja. I tak podpisanie umowy i wpłacenie kwoty za przyłącze nie rozpoczyna procedury realizacji przyłącza. ZE wymaga żeby dostarczyć im jeszcze prawomocne pozwolenie na budowę i dopiero wtedy zaczynają odliczać okres w jakim mają wykonać przyłącze. Proszę również zwrócić uwagę na ważność umowy. Zazwyczaj jest to chyba 6 miesięcy. Jeśli w tym czasie nie zostanie podpisana to trzeba będzie znów składać papiery z prośbą o jej aneksowanie, a to wiąże się z 30 dniami oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 27.05.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Do warunków zabudowy są potrzebne warunki techniczne przyłącza prądu- a co za tym idzie podpisanie umowy i opłata przyłączeniowa- fakt zaczynają działać dopiero po dostarczeniu prawomocnego PnB, oraz warunki przyłącza z wodociągów albo info o braku możliwości przyłącza, umowy się nie podpisuje jedynie opłata ok 60zł, z gazowni nic nie trzeba mieć, oczywiście można ja nie dawałem bo się troszkę wydłużyło oczekiwanie miałem dostać w miesiąc dostałem po czterech.Tak przynajmniej było na początku zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrest_j 28.05.2011 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Wielkie dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie. A teraz ciekawostka. Kumpel kupi działkę w Duczkach z miejscowym planem zagospodarowania terenu - jak to możliwe? Sprzedający zatrudnił planistę który opracował plan, rada uchwaliła i załatwione. Na PNB czekał chyba 2 miesiące. Prąd jakoś szybko mu podłączyli i już się mury pną do góry Taki farciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 28.05.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 No to raczej musi mieć jakieś plecy ja miałem taki sam pomysł żeby indywidualnie zatrudnić urbanistę ale nie wyrazili mi na to zgody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrest_j 28.05.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Po prostu facet miał kawał pola dogadał się z sąsiadem, zatrudnili urbanistę i jazda. Fakt że było to jakiś czas temu. Mało tego kumpel już się buduje, a za działkę zapłacił tanio jak na Duczki. Ja papiery już wszystkie poskładałem i czekam. Już przegryzłem się z tematem że start w przyszłym roku, więc teraz pozostaje jedynie kupić dużą świnkę skarbonkę i wrzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 28.05.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Do warunków zabudowy są potrzebne warunki techniczne przyłącza prądu- a co za tym idzie podpisanie umowy i opłata przyłączeniowa- fakt zaczynają działać dopiero po dostarczeniu prawomocnego PnB, oraz warunki przyłącza z wodociągów albo info o braku możliwości przyłącza, umowy się nie podpisuje jedynie opłata ok 60zł, z gazowni nic nie trzeba mieć, oczywiście można ja nie dawałem bo się troszkę wydłużyło oczekiwanie miałem dostać w miesiąc dostałem po czterech. Tak przynajmniej było na początku zeszłego roku. Uzgadniałem i przeprowadzałem formalności dla kilku inwestycji i nigdy nie spotkałem się z takimi procedurami. Prawdopodobnie ktoś was wprowadził w błąd a wy teraz wprowadzacie innych. Do uzyskania decyzji o warunkach zabudowy, czy wypisu z miejscowego planu zagospodarowania nie są potrzebne warunki z zakładu energetycznego. O wydanie decyzji czy wypisu może wystąpić każda osoba nie będąca właścicielem działki. Gdyby rzeczywiście musiał załączyć warunki z ZE to nie mógł by uzyskać tej decyzji czy wypisu ponieważ ZE jako załącznik do wniosku o wydanie warunków żąda dokument potwierdzający tytuł prawny do nieruchomości. Otrzymanie warunków technicznych z ZE również nie oznacza że musisz podpisywać umowę i wpłacać kwotę wynikającą z partycypacji w kosztach budowy przyłącza. Możesz ją równie dobrze wyrzucić do kosza jeśli się rozmyślisz i nie będziesz chciał budować. Warunki od dostawców mediów są potrzebne wyłącznie do projektu domku i wniosku o wydanie pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 28.05.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Uzgadniałem i przeprowadzałem formalności dla kilku inwestycji i nigdy nie spotkałem się z takimi procedurami. Prawdopodobnie ktoś was wprowadził w błąd a wy teraz wprowadzacie innych. Do uzyskania decyzji o warunkach zabudowy, czy wypisu z miejscowego planu zagospodarowania nie są potrzebne warunki z zakładu energetycznego. O wydanie decyzji czy wypisu może wystąpić każda osoba nie będąca właścicielem działki. Gdyby rzeczywiście musiał załączyć warunki z ZE to nie mógł by uzyskać tej decyzji czy wypisu ponieważ ZE jako załącznik do wniosku o wydanie warunków żąda dokument potwierdzający tytuł prawny do nieruchomości. Otrzymanie warunków technicznych z ZE również nie oznacza że musisz podpisywać umowę i wpłacać kwotę wynikającą z partycypacji w kosztach budowy przyłącza. Możesz ją równie dobrze wyrzucić do kosza jeśli się rozmyślisz i nie będziesz chciał budować. Warunki od dostawców mediów są potrzebne wyłącznie do projektu domku i wniosku o wydanie pozwolenia na budowę. Taaaa, PnB załatwiasz w tydzień, warunki zabudowy bez umów z mediami. A czy ty w ogóle wiesz gdzie jest wydział urbanistyki w Wołominie?? Może gdzie indziej tak jest, nie zaprzeczam bo nie wiem ale wiem jak jest w Wołominie i nie tylko ja miałem problemy. Nie mieszaj i nie rób nadziei ludziom, wystarczy iść do urzędu, a nawet chyba można pobrać ze strony urzędu wzór wniosku i tam wszystko jest napisane co jest wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 28.05.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Dla niedowiarków i innych znających teorię: https://wolomin.eboi.pl/Procedure/Details/4762e8ee-d785-4ab6-a383-98afa6c6be36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrest_j 29.05.2011 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 lukasz tak jak pisze Pterek, Wołomin jest specyficzny jeśli chodzi o budowę domu. Wszystko pod górę, i 5x dłużej. Pewnie w normalnej (innej) gminie jest tak jak piszesz, ale nie tu, dlatego każdy budujący, lub próbujący budować musi mieć stalowe nerwy.A teraz przykład na to, że gmina Wołomin jest chora w tej materii.Kupiłem działkę z warunkami zabudowy które jak się okazało mogę sobie wsadzić głęboko. Facet który sprzedał mi działkę po prostu podzielił pole o powierzchni okolo 7000m na działki po 1100-1500m i jedną z nich kupiłem.A teraz "wisienka na tort";)Żeby dokonać podziału działki trzeba najpierw uzyskać warunki zabudowy na ten duży obszar - taki jest wymóg. Oczywiście sprzedający pozałatwiał papiery w rok i dostał warunki. Przeprowadził podział i jest super - każda z podzielonych działek ma swój numer.Ja kupując działkę dostałem jego warunki zabudowy, ale na tę dużą działkę i podobno była kwestia tylko ich przepisania na mnie. Niby proste prawda? Pierwszy kontakt z urbanistyką i jakbym dostał w ryj - Pani urzędniczka stwierdziła że to niemożliwe bo..... warunki dotyczą działki o innym numerze. Mogę je przepisać ale będzie problem przy wydaniu PNB ze Starostwa. Myślę sobie polecę do Starostwa i zapytam. I zgadnijcie jaką dostałem odpowiedź? że muszę dostarczyć warunki zabudowy na działkę z nowym numerem.Machnąłem ręką i poczekam rok załatwiając papiery jak "pan/pani urzędnik przykazał";). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts