Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze ze chcialam budwac z Ytonga bo jego cena jest jeszcze znosna za to podrozal Poroterm

Będziesz budowała z Ytonga? Jednowarstwo czy dwu? Jakie wymiary ściany?

Ja planowałem z betonu Komórkowego (chyba Solbet) 24 + 15 styropianu ale coś ostanio ludziska narzekają na jakość wieć zastanwaim się na opcją Ytong 24 + 15 styro.

PS. Gdzie będziesz brała Ytonga? Czy nadproża i stropy też?

Czekam na info. Over :-)

Tak z Ytonga dwuwarstwowa .Tez myslalam o Solbecie ale jak policzylam transport do Solbeta musisz kupic kupic klej a w Ytongu jest gratis to wyszlo mi ze Ytong jest tylko 7 groszy drozszy i daje jednoraowe palety i jest zafoliowany .

Wiec jest Ytong

A bedziesz brała Ytong profilowany (do pionowego spoinowania) czy zwykłe pustaki

Solbecie profilowany ma klej w cenie pustaków i także jest sprzedawany na bezzwrotnych paletach oraz zafoliowany - tak informują na ich stronie internetowej.

Dobrze ze chcialam budwac z Ytonga bo jego cena jest jeszcze znosna za to podrozal Poroterm

Będziesz budowała z Ytonga? Jednowarstwo czy dwu? Jakie wymiary ściany?

Ja planowałem z betonu Komórkowego (chyba Solbet) 24 + 15 styropianu ale coś ostanio ludziska narzekają na jakość wieć zastanwaim się na opcją Ytong 24 + 15 styro.

PS. Gdzie będziesz brała Ytonga? Czy nadproża i stropy też?

Czekam na info. Over :-)

Tak z Ytonga dwuwarstwowa .Tez myslalam o Solbecie ale jak policzylam transport do Solbeta musisz kupic kupic klej a w Ytongu jest gratis to wyszlo mi ze Ytong jest tylko 7 groszy drozszy i daje jednoraowe palety i jest zafoliowany .

Wiec jest Ytong

A bedziesz brała Ytong profilowany (do pionowego spoinowania) czy zwykłe pustaki

Solbecie profilowany ma klej w cenie pustaków i także jest sprzedawany na bezzwrotnych paletach oraz zafoliowany - tak informują na ich stronie internetowej.

Bede brala Pioro-Wpost

Tomadyna bral Solbet i pierwsza partia nie byl zachwycony nie wiem jak teraz

Placil o ile sie nie myle 6,76 netto + transport + klej

ewek niestety słyszałam, że w Policach trzymają równo 2 miesiące i dzień przed terminem przysyłają o uzupełnienie dokumentów :roll: ... ale sama jeszcze nie przetestowałam, także Ty pierwsza zdasz relację i życzę Ci żeby wszystko sprawnie poszło :)

Co do geologa to zapytam go czy mogę udostępnić jego numer i jutro dam znać :)

nie potwierdzam - 6 tygodni w sezonie wakacyjnym

Słyszałem, że mocno wzrosta liczba wydawanych pozwoleń na budowę. W tym roku może być gorzej... Może jednak dobrym posunięciem jest atakować na sezon wakacyjny - wiekszość ludków pewnie szykuje się by dostać pozwolenie/budować się na wiosnę :-)

ma to jeszcze jedną zaletę - zrobienie stanu surowego do zimy /chocby tylko parteru/ daje dużo dobrego czasu na wykończenie

Witam wszystkich z grupy szczecinskiej.My tez zaczynamy budowe w tym roku.Wlasciwie to juz zaczelismy.Jestesmy na etapie kopania law pod fundament.Tylko pogoda przerwala prace.Nasz dmek bedzie stal w Bobolinie(blisko Stobna).Jestem troche przezorny i kupilem wszystkiee materialy na stan surowy zamkniety.Sciany beda z SOLBETU-24.a dachowka IBF cementowa.Okna dwukolorowe ze szprosami.Na razie tyle,Czekam na pytania i uwagi.pozdrawiam. :)

Witam wszystkich z grupy szczecinskiej.My tez zaczynamy budowe w tym roku.Wlasciwie to juz zaczelismy.Jestesmy na etapie kopania law pod fundament.Tylko pogoda przerwala prace.Nasz dmek bedzie stal w Bobolinie(blisko Stobna).Jestem troche przezorny i kupilem wszystkiee materialy na stan surowy zamkniety.Sciany beda z SOLBETU-24.a dachowka IBF cementowa.Okna dwukolorowe ze szprosami.Na razie tyle,Czekam na pytania i uwagi.pozdrawiam. :)

Witaj,

napisz jaki projekt realizujecie.

Witam wieczorkiem :)

My dzisiaj po kolejnym spotkaniu z sąsiadami :) akumulatorki naładowane 8) :D także jutro ostro zabieram się do działania :D

Witaj keram8 pochwal się projektem :)

Rozmawialismy we wtorek z architektem. Złozylismy zapotrzebowanie na jeszcze jedna istotną zmianę.

Moja piękniejsza połowa zdecydowała by Archi wyciagnał lukarnę do płaszczyzny sciany frontowej i zwienczył ja małym balkonikiem - oj bedzie się działo! Ciekaw jestem efektu. Na razie efektem jest dodatkowy tydzień oczekiwania na dokumentację gotową do złożenia o pozwolenie na budowę oraz PLN 500,- więcej opłaty za usługe adaptacji Się wymaga - się płaci ...

PS. Dodatkowo, kwity troszkę się przeterminowywuja na ZUD'ie. Jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu składamy wniosek o pozwolenie.

Lokalizacja: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=szczecin,+poland&ie=UTF8&z=17&ll=53.461296,14.467213&spn=0.004497,0.013561&t=h&om=1

:)

Razem razniej, czyli sprawy lacza przylacza, grille i inne gady :)

Pozdrawiam wszystkich wytrwałych w boju

Krzychu

Witam,

Ważne pytanie do wszystkich forumowiczów grupy:

Cz ktoś miał okazję korzystać z usług Zakładu Budowlanego Marka Jugi? Może ktoś dostał ofertę, sprawdzał dokonania i wiarygodność tej ekipy i właściciela? Wszelkie uwagi, informacje i opinie wskazane!

Witam wszystkich,

Z góry przepraszam za wszelkie pomyłki lub "naiwne" pytania. Stawiam pierwsze kroki nie tylko jako budowniczy ale tez jako forumowicz ( no włąsnie czy to poprawna forma ha?).

Ale do rzeczy. Mam pytanie z półki "energetyka". Dostaliśmy ( czyli ja i mój mężulek) projekt umowy z Enei o przyłączenie i wszystko było by pięknie gdyby nie paragraf, który mówi , że w przypadku nie uzyskania przez enea zgód przez własciwe organa lub osoby trzecie na budowę przyłącza i trafostacji to my jaoko inwestorzy mamy pokryć udokumentowane wydatki poniesione przez Enea i zobowiazania zaciagniete przez Enea w związku z realizacją umowy. Moje pytanie :

czy ktos z was miał doczynienia z takim zapisem, bo na moje oko to jest nie w porzadku abysmy odpowiadali za coś na co nie mamy zupełnie wpływu. Może ktoś z was negocjował z Enea warunki umowy.

Dużo słoneczka :lol: