Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Z góry przepraszam za wszelkie pomyłki lub "naiwne" pytania. Stawiam pierwsze kroki nie tylko jako budowniczy ale tez jako forumowicz ( no włąsnie czy to poprawna forma ha?).

Dużo słoneczka :lol:

witaj cierpliwa!

coś mi chodzi po głowie, że poprawna forma to forowicz, ale utarło się forumowicz :D

Jeśli chodzi o energię, to musiałabym sprawdzić, ale powiem tylko, że umowę z Eneą podpisaliśmy w lutym 2006, poszedł przelew na początku marca i DO DZIŚ NIC, zupełnie nic się nie dzieje :evil: pomimo, że w umowie jest napisane, że Enea ma czas 8 miesięcy od pierwszej wpłaty...

dużo cierpliwości życzę!

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

Z góry przepraszam za wszelkie pomyłki lub "naiwne" pytania. Stawiam pierwsze kroki nie tylko jako budowniczy ale tez jako forumowicz ( no włąsnie czy to poprawna forma ha?).

witaj cierpliwa!

coś mi chodzi po głowie, że poprawna forma to forowicz, ale utarło się forumowicz :D

Jeśli chodzi o energię, to musiałabym sprawdzić, ale powiem tylko, że umowę z Eneą podpisaliśmy w lutym 2006, poszedł przelew na początku marca i DO DZIŚ NIC, zupełnie nic się nie dzieje :evil: pomimo, że w umowie jest napisane, że Enea ma czas 8 miesięcy od pierwszej wpłaty...

dużo cierpliwości życzę!

Jeśli ci zalezy na czasie zadzwoń na Derdowskiego i zapytaj czy zaczną Ci to robić w przyszłym tygodniu czy też masz już pisać do URE /Urząd Regulacji Eneretyki/ zwykle pomaga sam telefon. Przeczytaj wcześniej swój numer z Warunków Przyłaczenia

Witam wszystkich,

Ale do rzeczy. Mam pytanie z półki "energetyka". Dostaliśmy ( czyli ja i mój mężulek) projekt umowy z Enei o przyłączenie i wszystko było by pięknie gdyby nie paragraf, który mówi , że w przypadku nie uzyskania przez enea zgód przez własciwe organa lub osoby trzecie na budowę przyłącza i trafostacji to my jaoko inwestorzy mamy pokryć udokumentowane wydatki poniesione przez Enea i zobowiazania zaciagniete przez Enea w związku z realizacją umowy. Moje pytanie :

czy ktos z was miał doczynienia z takim zapisem, bo na moje oko to jest nie w porzadku abysmy odpowiadali za coś na co nie mamy zupełnie wpływu. Może ktoś z was negocjował z Enea warunki umowy.

Witaj sąsiadko z Pucic,

Ja podpisałem umowę z Enea mając juz na działce skrzynke ZK i widząć stację trafo u wylotu drogi wewnetrznej. Moją umowę ogladali znajomi, którzy wcześniej mieli okazję podpisywać to "cudo" i stwierdzili, że jest ona w podobnej treści.

Biorąc pod uwagę fakt, ze ENEA jest monopolista i nie ma (na razie) możlwiwości skorzystania z innej to - szczerze mówiąc - nie zadawałem sobie trudu na szczegółową weryfikację zapisów umowy, np. poprzez jakąś opinię prawną.

Witam wszystkich,

Ale do rzeczy. Mam pytanie z półki "energetyka". Dostaliśmy ( czyli ja i mój mężulek) projekt umowy z Enei o przyłączenie i wszystko było by pięknie gdyby nie paragraf, który mówi , że w przypadku nie uzyskania przez enea zgód przez własciwe organa lub osoby trzecie na budowę przyłącza i trafostacji to my jaoko inwestorzy mamy pokryć udokumentowane wydatki poniesione przez Enea i zobowiazania zaciagniete przez Enea w związku z realizacją umowy. Moje pytanie :

czy ktos z was miał doczynienia z takim zapisem, bo na moje oko to jest nie w porzadku abysmy odpowiadali za coś na co nie mamy zupełnie wpływu. Może ktoś z was negocjował z Enea warunki umowy.

Witaj sąsiadko z Pucic,

Ja podpisałem umowę z Enea mając juz na działce skrzynke ZK i widząć stację trafo u wylotu drogi wewnetrznej. Moją umowę ogladali znajomi, którzy wcześniej mieli okazję podpisywać to "cudo" i stwierdzili, że jest ona w podobnej treści.

Biorąc pod uwagę fakt, ze ENEA jest monopolista i nie ma (na razie) możlwiwości skorzystania z innej to - szczerze mówiąc - nie zadawałem sobie trudu na szczegółową weryfikację zapisów umowy, np. poprzez jakąś opinię prawną.

Odpowiadam

Sam /dla zasady/ zmieniłem i wymusiłem na ENEA zmiane niekorzystnych moim zdaniem zapisów umowy. NIestety odbylo sie to przez URE trwało o 3 miesiace dłużej niż normalnie - jeśli cię to naprawdę boli a masz czas - żądaj swego. Jeśłi nie - odpuść. To że ENEA jest monopolistą nie ma tu większego znaczenia - są dziś skuteczne narzędzia do zmniejszania zapędów monopolistycznych. Wszyystko zależy od twojego poziomu adrenaliny.

NB prawo mowi wyraźnie że pokryjesz jedynie 1/4 tych kosztów.

Nie radzę ci czy przyjąć te zapisy czy odrzucić bo to zależy od waszego konkretnego przypadku a tego nie znam.

Witam wszystkich budujących.

Ja jeszcze na etapie poszukiwań działki, ale dziś jadę podpisać umowę przedwstępną(jeżeli uda mi się złapać gostka) i być może w niedługim czasie stanę się posiadaczem działeczki w Dobrej. Czytałem, że jest tu kilka osób budujących się w Dobrej :) to dobrze bo będzie można wymienić się doświadczeniami.

Wraz z małżowinką teraz jesteśmy na etapie szukania projektu. Pewne założenia mamy, ale nie trafiliśmy na 'gotowca', który by nam odpowiadał. Chcemy skorzystać z architekta który nasze założenia przełoży na projekt. Czy macie namiary na dobrego architekta i ile kosztuje taki indywidualny projekt w porównaniu z 'gotowcem' i zmianami w projekcie?

Pozdrawiam

Witojcie kochani,

Dzięki za wszelkie wskazówki.

"Sam /dla zasady/ zmieniłem i wymusiłem na ENEA zmiane niekorzystnych moim zdaniem zapisów umowy. NIestety odbylo sie to przez URE trwało o 3 miesiace dłużej niż normalnie - jeśli cię to naprawdę boli a masz czas - żądaj swego. Jeśłi nie - odpuść. To że ENEA jest monopolistą nie ma tu większego znaczenia - są dziś skuteczne narzędzia do zmniejszania zapędów monopolistycznych. Wszyystko zależy od twojego poziomu adrenaliny.

NB prawo mowi wyraźnie że pokryjesz jedynie 1/4 tych kosztów.

Nie radzę ci czy przyjąć te zapisy czy odrzucić bo to zależy od waszego konkretnego przypadku a tego nie znam"

Prosze wyjaśnij mi co oznacza NB, i to że ja pokryje 1/4 kosztów- ostrzegałam że bedę zadawać naiwne pytania ( w myśl zasady kto pyta nie bładzi). Aha i jakie niekorzystne dla ciebie zapisy udało ci sie pertraktować?

A mój przypadek należy do tych " na pewno nie bedzie łatwo". Dostaliśmy z mężem działke ( tzn. cztery, wszystkie obok siebie - ogółem 900metrów). Wystapilismy do Enea o przyłacze do domu jednorodzinnego i do placu budowy- efekt- budowa trafostacj( brak mozliwości przyłacza do obecnej sieci) , koszt ok. 2000zł, nieszczesny paragraf o odpowidzialnosci finansowej w przypadku gdy przyłacze nie dojdzie do skutku, i cos o nieodpłatnym udostepnianiu swojej nieruchomosci na budowe , rozbudowę sieci i przyłączy i udostępnaniu pomieszczeń lub miejsc na zainstalowanie ukł. pomiarowo-rozliczeniowych i sterujacych oraz, że bedziemy pokrywać inne koszty zawiazane z utrzymaniem tych pomieszczeń lub miejsc. To chyba jakaś paranoja - czy ENEA chce kosztem naszego portfela i miejsca na naszej działce wybudować sobie własne "elementy" sieci. Boże ty widzisz i nie grzmisz.

ABY DO WIOSNY

My też z Agrowestu, ale jeszcze nie znależliśmy nikogo, kto budowałby w naszej okolicy :( Fajnie byłoby poznać kogoś z własnego osiedla. :D Niestety, wszyscy budujący/zamierzający się budować mają działki gdzie indziej. :( znaczy w innej części Dobrej. Czekam z nadzieją, że ktoś w końcu się odezwie - razem na budowie raźniej.

Pozdrawiamy

Wiosna nadchodzi wielkimi krokami i grupa nam się rozrasta :D

Witam wszystkich "nowych" i "starych" :wink:

Widzę, że Agrowest z każdej strony Dobrej ma działeczki :D ciekawe kiedy dotrą w naszą stronę 8)

Czy masz też działkę od Agrowestu? Jak się z nimi współpracuje i czy wykonują to co zapowiadają? Ja dziś jadę podpisać u mowę przedwstępną i mam nadzieję, że gościu znajdzie czas(ciężko się z nim spotkać :))

Działki są narazie gołe, ale Agrowest w ofercie podaje, że do końca roku całkowicie je uzbroi i zrobi brogi wewnętrzne

My kupiliśmy na początku stycznia i do końca czerwca mają być kompletnie uzbrojone. Trochę nam wstyd, ale dawno tam nie byliśmy. Jak byliśmy przejazdem to widać było, że coś się dzieje (styczeń) - podobno woda i energetyka. Znajomi maja od Agrowestu działkę i jeżeli chodzi o uzbrojenie to jak w pewnym banku - jak mówią tak robią. Gorzej z drogami, ale to podobno ostatecznie robi gmina. Więcej mogą powiedzieć te osoby, które budują w okolicach stadionu tj. ul. Sportowa i okolice. Aha Agrowest dostarczył wszystkie dokumenty, nic nie musieliśmy szukać - nawet odpisu z KW. Szybko i profesjonalnie. Gdyby nie gapiostwo urzednika w gminie moglibyśmy mieć działkę w prezencie gwiadkowym :lol:

Pozdrowienia

e-tomi my nie mamy działki od Agrowestu ale sporo osób na głównej grupie szczecińskiej kupiło od Agrowestu i z tego co wiem to wszystko w porządku się odbyło. My kupiliśmy działeczkę na nowopowstającym osiedlu w Łęgach a to rzut beretem od Dobrej :)

A tak z ciekawości to po ile teraz Agrowest sprzedaje działki ??

Witam wieczorowo.

Widzę że zdecydowana większość buduje w Dobrej i na działkach od Agrowestu. I większość moich znajomych też. Ech, bo zacznę żałować, ze tam nie kupiliśmy :(

Podobno następna partia działek ma być już po 170 zł/m. A nasze w Kobylance po 95 zł/m, a to już bardzo duża różnica.

Cierpliwa - forumowicz to poprawna forma :-)

Podejrzewam, że w Łęgach cena metra jest jeszcze niższa niż w Kobylance :D choć nie jestem pewna tak było w tamtym roku :roll: Ostatnio pojechaliśmy trochę dalej i byłam zdziwiona ile tam działek jest jeszcze i to prawdopodobnie uzbrojonych, bo skrzyneczki wystają w szczerym polu :D

A my dzisiaj po wizycie u konstruktora :D teraz trzeba trochę pogonić sprawę projektów przyłączy 8)

teraz Agrowest liczy sobie 150/m2 z tym, że przy umowie kupna 70% ceny, a resztę po odbiorze uzbrojeń, które zobowiązuje się wykonać

O jasny gwint! Dobrze, że docelowo maja być uzbrojone.

Ludziska dają po PLN 200 zł/mkw trawy!!!!

Witam

Drogo, ale wszystkie działki bliżej Szczecina już wykupione, a jak zostały to jak piszesz ponad 200/m2 bez żadnego uzbrojenia. Tutaj jeszcze Agrowest ma zrobić drogi wewnętrzne i oddać je gminie i to też wliczone w te 150/m2.

Właśnie wczoraj podpisałem umowę przedwstępną :) Jeszcze tylko formalności z kredytem i mam już działeczkę :)

Mam jeszcze takie pytanko.

Działka leży w strefie WIII - ograniczonej ochrony konserwatorskiej i archeologicznej. Jak w takiej sytuacji wygląda uzyskanie pozwolenia na budowę. Wiem, że aby uzyskać pozwolenie trzeba uzyskać jakąś zgodę czy opinię głównego konserwatora zabytków. Czy ktoś z Was przez to przechodził i czy można napotkać na jakieś problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę?