Aleksandra W. 06.03.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam wszystkich, Z góry przepraszam za wszelkie pomyłki lub "naiwne" pytania. Stawiam pierwsze kroki nie tylko jako budowniczy ale tez jako forumowicz ( no włąsnie czy to poprawna forma ha?). Dużo słoneczka witaj cierpliwa! coś mi chodzi po głowie, że poprawna forma to forowicz, ale utarło się forumowicz Jeśli chodzi o energię, to musiałabym sprawdzić, ale powiem tylko, że umowę z Eneą podpisaliśmy w lutym 2006, poszedł przelew na początku marca i DO DZIŚ NIC, zupełnie nic się nie dzieje pomimo, że w umowie jest napisane, że Enea ma czas 8 miesięcy od pierwszej wpłaty... dużo cierpliwości życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 06.03.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam wszystkich, Z góry przepraszam za wszelkie pomyłki lub "naiwne" pytania. Stawiam pierwsze kroki nie tylko jako budowniczy ale tez jako forumowicz ( no włąsnie czy to poprawna forma ha?). Dużo słoneczka witaj cierpliwa! coś mi chodzi po głowie, że poprawna forma to forowicz, ale utarło się forumowicz Jeśli chodzi o energię, to musiałabym sprawdzić, ale powiem tylko, że umowę z Eneą podpisaliśmy w lutym 2006, poszedł przelew na początku marca i DO DZIŚ NIC, zupełnie nic się nie dzieje pomimo, że w umowie jest napisane, że Enea ma czas 8 miesięcy od pierwszej wpłaty... dużo cierpliwości życzę! Jeśli ci zalezy na czasie zadzwoń na Derdowskiego i zapytaj czy zaczną Ci to robić w przyszłym tygodniu czy też masz już pisać do URE /Urząd Regulacji Eneretyki/ zwykle pomaga sam telefon. Przeczytaj wcześniej swój numer z Warunków Przyłaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 06.03.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam wszystkich, Z góry przepraszam za wszelkie pomyłki lub "naiwne" pytania. Stawiam pierwsze kroki nie tylko jako budowniczy ale tez jako forumowicz ( no włąsnie czy to poprawna forma ha?). Ale do rzeczy. Mam pytanie z półki "energetyka". Dostaliśmy ( czyli ja i mój mężulek) projekt umowy z Enei o przyłączenie i wszystko było by pięknie gdyby nie paragraf, który mówi , że w przypadku nie uzyskania przez enea zgód przez własciwe organa lub osoby trzecie na budowę przyłącza i trafostacji to my jaoko inwestorzy mamy pokryć udokumentowane wydatki poniesione przez Enea i zobowiazania zaciagniete przez Enea w związku z realizacją umowy. Moje pytanie : czy ktos z was miał doczynienia z takim zapisem, bo na moje oko to jest nie w porzadku abysmy odpowiadali za coś na co nie mamy zupełnie wpływu. Może ktoś z was negocjował z Enea warunki umowy. Dużo słoneczka Witaj sąsiadko z Pucic, Ja podpisałem umowę z Enea mając juz na działce skrzynke ZK i widząć stację trafo u wylotu drogi wewnetrznej. Moją umowę ogladali znajomi, którzy wcześniej mieli okazję podpisywać to "cudo" i stwierdzili, że jest ona w podobnej treści. Biorąc pod uwagę fakt, ze ENEA jest monopolista i nie ma (na razie) możlwiwości skorzystania z innej to - szczerze mówiąc - nie zadawałem sobie trudu na szczegółową weryfikację zapisów umowy, np. poprzez jakąś opinię prawną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 07.03.2007 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Witam wszystkich, Z góry przepraszam za wszelkie pomyłki lub "naiwne" pytania. Stawiam pierwsze kroki nie tylko jako budowniczy ale tez jako forumowicz ( no włąsnie czy to poprawna forma ha?). Ale do rzeczy. Mam pytanie z półki "energetyka". Dostaliśmy ( czyli ja i mój mężulek) projekt umowy z Enei o przyłączenie i wszystko było by pięknie gdyby nie paragraf, który mówi , że w przypadku nie uzyskania przez enea zgód przez własciwe organa lub osoby trzecie na budowę przyłącza i trafostacji to my jaoko inwestorzy mamy pokryć udokumentowane wydatki poniesione przez Enea i zobowiazania zaciagniete przez Enea w związku z realizacją umowy. Moje pytanie : czy ktos z was miał doczynienia z takim zapisem, bo na moje oko to jest nie w porzadku abysmy odpowiadali za coś na co nie mamy zupełnie wpływu. Może ktoś z was negocjował z Enea warunki umowy. Dużo słoneczka Witaj sąsiadko z Pucic, Ja podpisałem umowę z Enea mając juz na działce skrzynke ZK i widząć stację trafo u wylotu drogi wewnetrznej. Moją umowę ogladali znajomi, którzy wcześniej mieli okazję podpisywać to "cudo" i stwierdzili, że jest ona w podobnej treści. Biorąc pod uwagę fakt, ze ENEA jest monopolista i nie ma (na razie) możlwiwości skorzystania z innej to - szczerze mówiąc - nie zadawałem sobie trudu na szczegółową weryfikację zapisów umowy, np. poprzez jakąś opinię prawną. Odpowiadam Sam /dla zasady/ zmieniłem i wymusiłem na ENEA zmiane niekorzystnych moim zdaniem zapisów umowy. NIestety odbylo sie to przez URE trwało o 3 miesiace dłużej niż normalnie - jeśli cię to naprawdę boli a masz czas - żądaj swego. Jeśłi nie - odpuść. To że ENEA jest monopolistą nie ma tu większego znaczenia - są dziś skuteczne narzędzia do zmniejszania zapędów monopolistycznych. Wszyystko zależy od twojego poziomu adrenaliny. NB prawo mowi wyraźnie że pokryjesz jedynie 1/4 tych kosztów. Nie radzę ci czy przyjąć te zapisy czy odrzucić bo to zależy od waszego konkretnego przypadku a tego nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 07.03.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Witam wszystkich budujących. Ja jeszcze na etapie poszukiwań działki, ale dziś jadę podpisać umowę przedwstępną(jeżeli uda mi się złapać gostka) i być może w niedługim czasie stanę się posiadaczem działeczki w Dobrej. Czytałem, że jest tu kilka osób budujących się w Dobrej to dobrze bo będzie można wymienić się doświadczeniami. Wraz z małżowinką teraz jesteśmy na etapie szukania projektu. Pewne założenia mamy, ale nie trafiliśmy na 'gotowca', który by nam odpowiadał. Chcemy skorzystać z architekta który nasze założenia przełoży na projekt. Czy macie namiary na dobrego architekta i ile kosztuje taki indywidualny projekt w porównaniu z 'gotowcem' i zmianami w projekcie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oczek 07.03.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Można wiedzieć w którym miejscu Dobrej? Szukamy kogos kto buduje (będzie budował) na "naszym polu" - wjazd do Dobrej od strony Wołczkowa.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cierpliwa 07.03.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Witojcie kochani,Dzięki za wszelkie wskazówki. "Sam /dla zasady/ zmieniłem i wymusiłem na ENEA zmiane niekorzystnych moim zdaniem zapisów umowy. NIestety odbylo sie to przez URE trwało o 3 miesiace dłużej niż normalnie - jeśli cię to naprawdę boli a masz czas - żądaj swego. Jeśłi nie - odpuść. To że ENEA jest monopolistą nie ma tu większego znaczenia - są dziś skuteczne narzędzia do zmniejszania zapędów monopolistycznych. Wszyystko zależy od twojego poziomu adrenaliny. NB prawo mowi wyraźnie że pokryjesz jedynie 1/4 tych kosztów. Nie radzę ci czy przyjąć te zapisy czy odrzucić bo to zależy od waszego konkretnego przypadku a tego nie znam" Prosze wyjaśnij mi co oznacza NB, i to że ja pokryje 1/4 kosztów- ostrzegałam że bedę zadawać naiwne pytania ( w myśl zasady kto pyta nie bładzi). Aha i jakie niekorzystne dla ciebie zapisy udało ci sie pertraktować?A mój przypadek należy do tych " na pewno nie bedzie łatwo". Dostaliśmy z mężem działke ( tzn. cztery, wszystkie obok siebie - ogółem 900metrów). Wystapilismy do Enea o przyłacze do domu jednorodzinnego i do placu budowy- efekt- budowa trafostacj( brak mozliwości przyłacza do obecnej sieci) , koszt ok. 2000zł, nieszczesny paragraf o odpowidzialnosci finansowej w przypadku gdy przyłacze nie dojdzie do skutku, i cos o nieodpłatnym udostepnianiu swojej nieruchomosci na budowe , rozbudowę sieci i przyłączy i udostępnaniu pomieszczeń lub miejsc na zainstalowanie ukł. pomiarowo-rozliczeniowych i sterujacych oraz, że bedziemy pokrywać inne koszty zawiazane z utrzymaniem tych pomieszczeń lub miejsc. To chyba jakaś paranoja - czy ENEA chce kosztem naszego portfela i miejsca na naszej działce wybudować sobie własne "elementy" sieci. Boże ty widzisz i nie grzmisz.ABY DO WIOSNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 07.03.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Można wiedzieć w którym miejscu Dobrej? Szukamy kogos kto buduje (będzie budował) na "naszym polu" - wjazd do Dobrej od strony Wołczkowa. Pozdrowienia Działka jest na polu od wyjazdu na Lubieszyn np. szeregowców. Są to działki od Agrowestu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 07.03.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Wiosna nadchodzi wielkimi krokami i grupa nam się rozrasta Witam wszystkich "nowych" i "starych" Widzę, że Agrowest z każdej strony Dobrej ma działeczki ciekawe kiedy dotrą w naszą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oczek 07.03.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 My też z Agrowestu, ale jeszcze nie znależliśmy nikogo, kto budowałby w naszej okolicy Fajnie byłoby poznać kogoś z własnego osiedla. Niestety, wszyscy budujący/zamierzający się budować mają działki gdzie indziej. znaczy w innej części Dobrej. Czekam z nadzieją, że ktoś w końcu się odezwie - razem na budowie raźniej. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 07.03.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Wiosna nadchodzi wielkimi krokami i grupa nam się rozrasta Witam wszystkich "nowych" i "starych" Widzę, że Agrowest z każdej strony Dobrej ma działeczki ciekawe kiedy dotrą w naszą stronę Czy masz też działkę od Agrowestu? Jak się z nimi współpracuje i czy wykonują to co zapowiadają? Ja dziś jadę podpisać u mowę przedwstępną i mam nadzieję, że gościu znajdzie czas(ciężko się z nim spotkać ) Działki są narazie gołe, ale Agrowest w ofercie podaje, że do końca roku całkowicie je uzbroi i zrobi brogi wewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oczek 07.03.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 My kupiliśmy na początku stycznia i do końca czerwca mają być kompletnie uzbrojone. Trochę nam wstyd, ale dawno tam nie byliśmy. Jak byliśmy przejazdem to widać było, że coś się dzieje (styczeń) - podobno woda i energetyka. Znajomi maja od Agrowestu działkę i jeżeli chodzi o uzbrojenie to jak w pewnym banku - jak mówią tak robią. Gorzej z drogami, ale to podobno ostatecznie robi gmina. Więcej mogą powiedzieć te osoby, które budują w okolicach stadionu tj. ul. Sportowa i okolice. Aha Agrowest dostarczył wszystkie dokumenty, nic nie musieliśmy szukać - nawet odpisu z KW. Szybko i profesjonalnie. Gdyby nie gapiostwo urzednika w gminie moglibyśmy mieć działkę w prezencie gwiadkowym Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 07.03.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 e-tomi my nie mamy działki od Agrowestu ale sporo osób na głównej grupie szczecińskiej kupiło od Agrowestu i z tego co wiem to wszystko w porządku się odbyło. My kupiliśmy działeczkę na nowopowstającym osiedlu w Łęgach a to rzut beretem od Dobrej A tak z ciekawości to po ile teraz Agrowest sprzedaje działki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 07.03.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 teraz Agrowest liczy sobie 150/m2 z tym, że przy umowie kupna 70% ceny, a resztę po odbiorze uzbrojeń, które zobowiązuje się wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 07.03.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Ceny szaleją My w tamtym roku dosłownie o parę dni spóźniliśmy się z zakupem działki z Agrowestu - tamte były po 70zł/m kolejna tura była już po 120zł/m ale my wtedy już kupiliśmy działeczkę w Łęgach w przyzwoitej cenie no i okolica cudna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TO-SIA 07.03.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Witam wieczorowo. Widzę że zdecydowana większość buduje w Dobrej i na działkach od Agrowestu. I większość moich znajomych też. Ech, bo zacznę żałować, ze tam nie kupiliśmy Podobno następna partia działek ma być już po 170 zł/m. A nasze w Kobylance po 95 zł/m, a to już bardzo duża różnica. Cierpliwa - forumowicz to poprawna forma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 07.03.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Podejrzewam, że w Łęgach cena metra jest jeszcze niższa niż w Kobylance choć nie jestem pewna tak było w tamtym roku Ostatnio pojechaliśmy trochę dalej i byłam zdziwiona ile tam działek jest jeszcze i to prawdopodobnie uzbrojonych, bo skrzyneczki wystają w szczerym polu A my dzisiaj po wizycie u konstruktora teraz trzeba trochę pogonić sprawę projektów przyłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 07.03.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 teraz Agrowest liczy sobie 150/m2 z tym, że przy umowie kupna 70% ceny, a resztę po odbiorze uzbrojeń, które zobowiązuje się wykonać O jasny gwint! Dobrze, że docelowo maja być uzbrojone. Ludziska dają po PLN 200 zł/mkw trawy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 08.03.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 teraz Agrowest liczy sobie 150/m2 z tym, że przy umowie kupna 70% ceny, a resztę po odbiorze uzbrojeń, które zobowiązuje się wykonać O jasny gwint! Dobrze, że docelowo maja być uzbrojone. Ludziska dają po PLN 200 zł/mkw trawy!!!! Witam Drogo, ale wszystkie działki bliżej Szczecina już wykupione, a jak zostały to jak piszesz ponad 200/m2 bez żadnego uzbrojenia. Tutaj jeszcze Agrowest ma zrobić drogi wewnętrzne i oddać je gminie i to też wliczone w te 150/m2. Właśnie wczoraj podpisałem umowę przedwstępną Jeszcze tylko formalności z kredytem i mam już działeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 08.03.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Mam jeszcze takie pytanko.Działka leży w strefie WIII - ograniczonej ochrony konserwatorskiej i archeologicznej. Jak w takiej sytuacji wygląda uzyskanie pozwolenia na budowę. Wiem, że aby uzyskać pozwolenie trzeba uzyskać jakąś zgodę czy opinię głównego konserwatora zabytków. Czy ktoś z Was przez to przechodził i czy można napotkać na jakieś problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts