Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozwolę sobie powtórzyć ważne pytanie do wszystkich forumowiczów grupy (może ktoś wcześniej nie przeczytał):

Cz ktoś miał okazję korzystać z usług Zakładu Budowlanego Marka Jugi? Może ktoś dostał ofertę, sprawdzał dokonania i wiarygodność tej ekipy i właściciela? Wszelkie uwagi, informacje i opinie wskazane!

Mam jeszcze takie pytanko.

Działka leży w strefie WIII - ograniczonej ochrony konserwatorskiej i archeologicznej. Jak w takiej sytuacji wygląda uzyskanie pozwolenia na budowę. Wiem, że aby uzyskać pozwolenie trzeba uzyskać jakąś zgodę czy opinię głównego konserwatora zabytków. Czy ktoś z Was przez to przechodził i czy można napotkać na jakieś problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę?

tomi,

nie wolałeś tego sprawdzić przed podpisaniem umowy na zakup działki? PLN 150 zł za mkw to "nie w kij dmuchał" cena.

Odpowiadając: ja nie wiem czy uzyskanie pozwolenia na takim obszarze wiąże się z dodatkowymi uciazliwościami, wymaganiami, utrata czasu bądź wiekszymi wydatkami ...

Witam

Dowiadywałem się wydziale głównego konsterwatora i na taką opinię czeka się kilka dni. Pani mówiła, że jeszcze nie zdażyło się żeby wydali decyzje odmowna, a poza tym ten rejon zachacz nasza działkę tylko na kilanaście metrów kw. Także nie mam już stracha :)

Podajcie namiary na dobrego architekta

Witam

Dowiadywałem się wydziale głównego konsterwatora i na taką opinię czeka się kilka dni. Pani mówiła, że jeszcze nie zdażyło się żeby wydali decyzje odmowna, a poza tym ten rejon zachacz nasza działkę tylko na kilanaście metrów kw. Także nie mam już stracha :)

Podajcie namiary na dobrego architekta

wysłałem na priv

Witam - my również kupiliśmy działkę w łęgach :) Być może będziemy sąsiadami :) .. ale u nas na razie tylko kszuny i ściernisko :/ Moze któryś z rolników nam to zaora :)

Artur i Monia

Witaj Artooro :D

A w którym miejscu macie działeczkę ?? My naszą też będziemy musieli potraktować traktorem :lol:

A w którym miejscu macie działeczkę ?? My naszą też będziemy musieli potraktować traktorem :lol:

Witaj ponownie. Mamy działkę w kompleksie dzialek na lewo od ul Wschodniej (bodajże tak sie nazywa - skręca sie weń w prawo na przystanku PKS) - tam gdzie aktualnie właściciel na pozostalym swoim terenie urządza te wielkie wykopki, podnosząc resztę terenu, ktory jest troche podmokly wydobytym materiałem - księżycowy krajobraz.. a niedawno bylo tam tak pieknie .. i jeszcze wszystkie sarny gdzies zniknęły..

Artur i Monia

Artooro w takim razie będziemy sąsiadami :D

Nasza działka też jest na lewo od Wschodniej :D tylko przy następnej "ulicy" w lewo wzdłuż tego ogrodzenia gdzie koniki mają wybieg :)

Z tego co wiem to te działki wcześniej miały być ponownie dzielone, bo za małe zrobili :roll: dobrze kojarzę ?? Macie tam gdzie ostatnio jest taka rozjeżdzona droga ??

tylko przy następnej "ulicy" w lewo wzdłuż tego ogrodzenia gdzie koniki mają wybieg :)

Z tego co wiem to te działki wcześniej miały być ponownie dzielone, bo za małe zrobili :roll: dobrze kojarzę ?? Macie tam gdzie ostatnio jest taka rozjeżdzona droga ??

Nie bardzo wiem, gdzie koniki mają wybieg :) Ale droga rozjeżdżona jest (choć to delikatne określenie tego, jak wygląda teraz dojazd do działki). Na tym terenie jest jeszcze jeziorko ogrodzone drewnianym płotem. Mam pytanie. Czy dojazd do działki macie z drogi gminnej? I na jakim etapie jesteście?

(to była Monika) ;)

A może spotkalibyśmy się na miejscu w któryś weekend? Nas troche przeraża dzikość terenu, ilość dziur w drodze oraz ogrom przedsięwięcia i ... nie za bardzo wiemy w co i kiedy włożyć ręce :) Zawsze to "w kupie raźniej" :D :D :D

Artur

Hmm... jeziorko ogrodzone płotem :o nie kojarzę ... ale to gdzieś dalej od drogi ?? ... bo jeziorek to tam jest pod dostatkiem :lol: tylko nie kojarzę ogrodzonego... co do koników to teraz ich nie ma :lol: ale to jest kolejny wjazd w lewo za tym rozjeżdżonym i wzdłuż płotu będzie nasza ulica

My wjazd na działkę mamy z drogi prywatnej, którą potem właściciel ma oddać gminie. A Wy działkę macie gdzieś z brzegu przy Wschodniej czy dalej bliżej rowu?? A co z uzbrojeniem? Dostaliście już warunki zabudowy ?? A ile płaciliście za działeczkę (może być na priv 8) )

Jeżeli chodzi o spotkanie to bardzo chętnie :D Może w przyszłym tygodniu, bo byliśmy dzisiaj i jutro raczej już się nie wybierzemy bo trochę podziębieni jesteśmy :roll:

Działka leży w strefie WIII - ograniczonej ochrony konserwatorskiej i archeologicznej. Jak w takiej sytuacji wygląda uzyskanie pozwolenia na budowę. Wiem, że aby uzyskać pozwolenie trzeba uzyskać jakąś zgodę czy opinię głównego konserwatora zabytków. Czy ktoś z Was przez to przechodził i czy można napotkać na jakieś problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę?

Zagrożenie archeologiczne niewielkie ale nie bagatelizuj tej sprawy formalnie - jeśłi nie załatwisz tej sprawy prawidłowo - nie odbiorą Ci domu - a nie ma możliwości zrobienia tych formalności wstecznie.

1. Musisz udać się do wojewódzkiego archeologa - k/ Zamku -powiedzą jakie papiery masz złożyć i co dostać /np wytyczne konserwatorskie/

2 wynająć uprawnionego archeologa żeby przygotował dokumentację archeologiczną - jak się dobrze dogadasz dalej poprowadzi ci już on całą sprawę - on załatwi ci decyzję zezwalającą na rozpoczęcie budowy

3 tą decyzje musisz mieć bo nie dostaniesz pozwolenia na budowę

4 po rozpoczęciu budowy archeolog musi być przy zdjeciu humusu i MUSI dokonac wpisu w dzienniku budowy

i to koniec strachu - no może drobiazg - będzie cie to kosztowalo dodatkowo jakieś 800 zł

namiar na archeologa na priv

witam i pytanie do posty wyzej BUDUJESZ SIĘ czy tylko jesteś przedstawicielem firmy budowlanej lub cos tam

bo z twoich postów wynik mizerny jak na forum nie zrozum mnie żle ale przydałoby się wiecej info o tobie gdzie budujesz lub cos w tym stylu a nie odrazu ,, patrz post wyzej,, pozdrawiam

Zagrożenie archeologiczne niewielkie ale nie bagatelizuj tej sprawy formalnie - jeśłi nie załatwisz tej sprawy prawidłowo - nie odbiorą Ci domu - a nie ma możliwości zrobienia tych formalności wstecznie.

1. Musisz udać się do wojewódzkiego archeologa - k/ Zamku -powiedzą jakie papiery masz złożyć i co dostać /np wytyczne konserwatorskie/

2 wynająć uprawnionego archeologa żeby przygotował dokumentację archeologiczną - jak się dobrze dogadasz dalej poprowadzi ci już on całą sprawę - on załatwi ci decyzję zezwalającą na rozpoczęcie budowy

3 tą decyzje musisz mieć bo nie dostaniesz pozwolenia na budowę

4 po rozpoczęciu budowy archeolog musi być przy zdjeciu humusu i MUSI dokonac wpisu w dzienniku budowy

i to koniec strachu - no może drobiazg - będzie cie to kosztowalo dodatkowo jakieś 800 zł

namiar na archeologa na priv

Dzięki za namiary na archeologa. Napewno skorzystam. Widzę, że też miałeś podobny problem. Ile trwa załatwianie tych wszystkich spraw, chodzi mi ile wcześniej przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę muszę się tym zająć.

Pozdrawiam w słoneczny poniedziałek

Ja też na początku drogi...Nawet projektu nie mam.Szukam architekta ,ale wszyscy chcą jakieś straszne :evil: pieniądze za adaptację.Dzwoniłam do tych z listy rankingowej i spoza i w końcu wymyśliłam,że spróbuję poza Szczecinem.W Stargardzie-za 2500,w Nowogardzie też ok 3000 no i znacznie szybciej.Ale nie wiem ,czy jest sens zlecać komuś poza Szczecinem,czy ma to jakieś znaczenie dla mnie.?Czy lepiej mieć kogoś na miejscu?