Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

Ja też na początku drogi...Nawet projektu nie mam.Szukam architekta ,ale wszyscy chcą jakieś straszne :evil: pieniądze za adaptację.Dzwoniłam do tych z listy rankingowej i spoza i w końcu wymyśliłam,że spróbuję poza Szczecinem.W Stargardzie-za 2500,w Nowogardzie też ok 3000 no i znacznie szybciej.Ale nie wiem ,czy jest sens zlecać komuś poza Szczecinem,czy ma to jakieś znaczenie dla mnie.?Czy lepiej mieć kogoś na miejscu?

Witam zaczynających i życzę spokojnego budowania, ja jestem po środku i chętnie coś podpowiem. co do architektów, to jeżeli mieszkamy w Szczecinie to dobrze jest wybierać na miejscu, uzgodnienia projektu wymagają wielokrotnych wizyt u projektanta, bynajmniej tak było u mnie, a ja jeżdziłam tylko do Polic i było to uciążliwe.Najważniejsze to sprawdzenie projektanta, jak wykonuje swoją prace, czy jest dokładny i solidny,zajmuje się złożeniem dokumentacji w Starostwie itd. :D

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Ale wiosna :D :o ... aż chciałoby się zaczynać ... tylko szkoda, że do pozwolenia jeszcze daleka droga :x

Piszcie co tam u Was... chociaż sobie poczytam jak się buduje :D

U nas wczoraj architekt złożył wniosek o pozwolenie na budowę. Zaczelismy tez składać projekt do wykonawców z prośbą o wycenę.

PS. A ja się rozchorowałem, dziś byłem u lekarza - jakiś wirus i ... 8 dni zwolnienia :-(

?

Zagrożenie archeologiczne niewielkie ale nie bagatelizuj tej sprawy formalnie - jeśłi nie załatwisz tej sprawy prawidłowo - nie odbiorą Ci domu - a nie ma możliwości zrobienia tych formalności wstecznie.

1. Musisz udać się do wojewódzkiego archeologa - k/ Zamku -powiedzą jakie papiery masz złożyć i co dostać /np wytyczne konserwatorskie/

2 wynająć uprawnionego archeologa żeby przygotował dokumentację archeologiczną - jak się dobrze dogadasz dalej poprowadzi ci już on całą sprawę - on załatwi ci decyzję zezwalającą na rozpoczęcie budowy

3 tą decyzje musisz mieć bo nie dostaniesz pozwolenia na budowę

4 po rozpoczęciu budowy archeolog musi być przy zdjeciu humusu i MUSI dokonac wpisu w dzienniku budowy

i to koniec strachu - no może drobiazg - będzie cie to kosztowalo dodatkowo jakieś 800 zł

namiar na archeologa na priv

Dzięki za namiary na archeologa. Napewno skorzystam. Widzę, że też miałeś podobny problem. Ile trwa załatwianie tych wszystkich spraw, chodzi mi ile wcześniej przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę muszę się tym zająć.

Pozdrawiam w słoneczny poniedziałek

zacznij teraz - potrzebujesz praktycznie tylko warunki zabudowy. Potem jest tyle spraw że nie warto sobie piętrzyć roboty - trwa to około miesiąca /papiery/

Witam,

podrzucę i tu swoje zapytanie:

Cz ktoś miał okazję korzystać z usług:

* Zakładu Budowlanego JAN-BUD Janusz Wieczorek

* TOM-BUD Tomasz Spalony

* Paweł Żeluk Usługi Ogólnobudowlane

* Bogusław Bogdanowicz Usługi Budowlane

Może ktoś dostał ofertę, sprawdzał dokonania i wiarygodność tych ekip i właścicieli? Wszelkie uwagi, informacje i opinie wskazane!

a co sądzicie o tym projekcie muszę wybrac do konca miesiąca który tańszy i fajniejszy może mi doradzicie gdzie można wcisnąc schody w projekcie wrzos

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=82&a=189&sid=2&projekt=8

czy

http://www.z500.pl/index.php?projekt=12&ogolne=1

jeden z nich musi być we wrzosie chcę zmienić

-zlikwidowac daszek od strony ogrodu

-powiekszyć gararz tzm przedłużyć

-zlikwidować okno w pomieszczeniu gospodarczym

-przeniuesc schody tylko nie wiem gdzie??????/

Anher, jednak Wrzos. Jesli chodzi o schody, to ja nie widzę innego miejsca, ale gdyby je odwrócić o 180" to byłoby chyba lepiej.

a czy widziałeś ten projekt:

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5#rzuty

Dom też jest tani w budowie, troszkę większy ale na pewno wygodniejszy. Trzeci pokój można przeznaczyć na garderobę czy gościnny (albo jedno i drugie :wink: ). No i jest porządna spiżarka! Jeśli nie chcesz osobnego wc, to mozna zlikwidować-akurat fajne miejsce na szafę.

We Wrzosie mała kuchnia i jeszcze dwie pary drzwi, nawet malutkiego stolika nie wciśniesz. No i właściwie nie ma miejsca na rzeczy typu odkurzacz, deska do pras., buty i rzeczy zimowe, których się nie nosi przez większą część roku i in. Dodatkowy pokój rozwiązuje te problemy (chyba, że przy dwóch sypialniach, jedna pełni taką funkcję).

a co sądzicie o tym projekcie muszę wybrac do konca miesiąca który tańszy i fajniejszy może mi doradzicie gdzie można wcisnąc schody w projekcie wrzos

czy

Pierwszy dom mi osobiscie bardziej sie podoba i w srodku jest wygodniejszy .

czy

Zdecydowanie bardziej podoba mi się Wrzos :) jest przede wszystkim większy od Z12 8) Ale projekt, który pokazała Aleksandra W. jest też mi się podoba - wg kosztorysu na stronie jest nawet tańczy (pewnie przez drewniany strop) We Wrzosie kuchnia będzie trochę ciasna przez to przejście do kotłowni :roll:

Gienia jest dłuższa ale węższa - spójrz na powierzchnię zabudowy praktycznie taka sama.

Wybór i tak należy do Ciebie :D

Dziewczyny nie patrzcie tak na te kosztorysy bo niestety nijak ma to sie do rzeczywistosci .Zaczynam juz kupowac materialy i wszystko jest niestety drozsze niz w kosztorysie :-?

Na kosztorysy spojrzałam porównawczo nie kwotowo - pewnie były zrobione przez tą samą osobę na podstawie tych samych średnich dlatego można coś takiego porównać :D

Co do cen w kosztorysach to wiadomo, że mają się one nijak do cen obecnych :roll:

Dziewczyny nie patrzcie tak na te kosztorysy bo niestety nijak ma to sie do rzeczywistosci .Zaczynam juz kupowac materialy i wszystko jest niestety drozsze niz w kosztorysie :-?

Na kosztorysy spojrzałam porównawczo nie kwotowo - pewnie były zrobione przez tą samą osobę na podstawie tych samych średnich dlatego można coś takiego porównać :D

Co do cen w kosztorysach to wiadomo, że mają się one nijak do cen obecnych :roll:

no niestety u mnie kosztorys jest z 2006 roku i widze roznice 20-30 % w gore .

Najczesciej mozna bezplatnie wziasc ze strony projektanta zestaw materialow i porownac :lol:

no niestety u mnie kosztorys jest z 2006 roku i widze roznice 20-30 % w gore .

Najczesciej mozna bezplatnie wziasc ze strony projektanta zestaw materialow i porownac :lol:

Może to dziwnie zabrzmi :lol: ale mnie pocieszyłaś, że tylko 20-30% :o - myślałam, że różnica będzie o wiele większa :roll:

Ja zamówiłam kosztorys ten najnowszy z IV kwartału 2006 - ale praktycznie po to żeby łatwiej na jego podstawie skalkulować obecne ceny :)