Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anher, znalazłam jeszcze coś takiego:

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=74

domek jest śliczny i tani w budowie.

zobacz jeszcze ten:

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=59

A jaką masz działkę? chodzi mi o kierunki świata. No i ile osób ma w tym domku mieszkać?

tańsze materiały :lol: na to nie liczę 8)

i dlatego trzeba kupować jak najszybciej. My zaczynamy w czerwcu, ale

trochę się już zaopatrzyliśmy.

To dobrze bo od 1 kwietnia jest nowy cennik np Porothermu :lol:

My w styczniu kupiliśmy poroton robena, z tego co wiem, to teraz nawet nie przyjmują zamówień na niego- będzie, ale po podwyżce.

Od kwietnia okna Fakro tez idą w górę, nie wiem jak z innych firm, ale pewnie też :-? Może ktoś coś słyszał o materiałach, które nie drożeją :o :o

aleksandra dziękuję ci za projekty są śliczne podsunęłaś mi dobry pomysł z tą gienią i teraz już mam metlik chyba racja z tą gienią wieksza i funkcjonalniejsza i za mniejsza kasę

ależ nie ma za co Anher :) Myślę, że nawet, gdyby Gienia była trochę droższa, to i tak WARTO, bo w końcu dom buduje się, by w nim wygodnie mieszkać.

a widziałeś/łaś te dwa następne projekty?

witam

aleksandra dziękuję ci za projekty są śliczne podsunęłaś mi dobry pomysł z tą gienią i teraz już mam metlik chyba racja z tą gienią wieksza i funkcjonalniejsza i za mniejsza kasę

ależ nie ma za co Anher :) Myślę, że nawet, gdyby Gienia była trochę droższa, to i tak WARTO, bo w końcu dom buduje się, by w nim wygodnie mieszkać.

a widziałeś/łaś te dwa następne projekty?

Ponadto koszt projektu jest minimalny z kosztami domu. Lepiej wyszukac projekt, ktory bedzie najbardziej odpowiadal z minimalna liczba zmian. Adaptacja wtedy jest tansza i co wazniejsze ryzyko popelnienia bledu przy adaptacji jest o wiele mniejsze.Np u kogos w dzienniku czytalem ze proejktant podczas adaptacji zle oliczyl strop. I juz po zaakceptowaniu projektu nalezalo ponownie przeliczac projekt.

Witajcie,

a ja mam nadzieję, że ta panika na rynku materiałów jest spowodowana przez tych, ktorzy mając terminy rozpoczęcia budów na lato lub jesień juz teraz kupują :-).

Cos mi się wydaje, że w lato może być taniej ...

Poza tym, część ludzi powtarza pewne obiegowe prawdy a ja sprawdzałem i np. w Stargardzie w 2 hurtowniach materiał mozna zamówić "od ręki"

to samo - jak mówl mi znajomy - w 1 hurtowni w Szczecinie (na Cukrowej) i w 1 w Goleniowie...

Najważniejsze by każdy - zgodnie ze swoim rozumem - zabezpieczył własne interesy :-)

Witajcie,

a ja mam nadzieję, że ta panika na rynku materiałów jest spowodowana przez tych, ktorzy mając terminy rozpoczęcia budów na lato lub jesień juz teraz kupują.

Cos mi się wydaje, że w lato może być taniej ...

Poza tym, część ludzi powtaża pewne obiegowe prawdy a ja sprawdzałem i np. w Stargardzie w 2 hurtowniach materiał mozna zamówić "od ręki"

to samo - jak mówl mi znajomy - w 1 hurtowni w Szczecinie (na Cukrowej) i w 1 w Goleniowie...

Najważniejsze by każdy - zgodnie ze swoim rozumem - zabezpieczył własne interesy :-)

Sadze ze po pocztkowym okresie ceny sie ustabilizuja i zaczna taniec. Producenci zaczna zwiekszac moce produkcyjne, a przedewszystkim rozbudowywac zaklady i bedzie wiecej materialow. Takie mam nadzieje.

Witam weekendowo :)

Co sądzicie o tym projekcie (koszty budowy, funkcjonalność): KRYSZTAŁ

Mam działkę szerokości 20 m z wjazdem od północnego-wschodu. Dokonałbym kilku zmian

- zamiana łazienki na dole z pom. gospodarczym

- żona chciałaby małą spiżarkę przy kuchni, ale nie wiem jak tam ją umieścić

- na górze zmiana rozkładu pomieszczeń, ale głównie to przestawienie ścianek działowych

- troszkę mały wiatrołap

I mam jeszcze pytanie odnośnie odległości domku od granicy działki. Przy ścianie bez okien jest to 3 m, ale czy mogą być po tej stronie okna połaciowe na dachu?

Mam działkę szerokości 20 m z wjazdem od północnego-wschodu. Dokonałbym kilku zmian

- na górze zmiana rozkładu pomieszczeń, ale głównie to przestawienie ścianek działowych

- troszkę mały wiatrołap

I mam jeszcze pytanie odnośnie odległości domku od granicy działki. Przy ścianie bez okien jest to 3 m, ale czy mogą być po tej stronie okna połaciowe na dachu?

Dla tego projektu Twoja dzialka pasuje i jeszcze masz zapas. Nie jestem pewien ale 4 m od krawedzi okna. Poszperaj na muratorze sadze ze napewno bedzie odpowiedz.

Ponadto nie wiem czy mozliwa bylaby zmiana lazienki z pomieszczeniem pod wzlgedm metrazu. W przepisach jest okreslona powierzchnia i kubatura pomieszczenia z piecem gazowym. Moze to nie tyczyc piecow z zamnkieta komora spalania ale pewny nie jestem.

- troszkę mały wiatrołap

Bardzo fajny optycznie a i 33 metrowy salon jest duzy .Naprawde fajny projekt :D

ALEKSANDRA w OGŁADAŁEM TE PROJEKTY SA ZLICZNE BARDZO PODOBNE DO GIENI ALE WYDAJĄ MI SIĘ TAŃSZE CHYBA ZDECYDUJE SIĘ NA GIENIE PO MAŁYCH PRZERÓBKACH CO MYSLICIE O TAKICH

-PRZENIEŚĆ GARAŻ Z LEWEJ STRONY BUDYNKU PRZY SALONIE

-ZAMÓROWAĆ OKNO W BOCZNEJ ŚCIANIE SALONU

-ZROBIĆ TRZY OKNA TARASOOWE

WEJŚCIE PRZEZ SPIŻARKĘ DO GARAŻU

-PRZEDŁUŻYĆ GARAŻ NA KOŃCU ZROBIĆ KOTŁOWNIW Z DRÓGIEJ STRONY W SALONIE WYKORZYSTUJĄC TEN SAM KOMIN ZROBIĆ KOMINEK

- W PRZEDSIONKU W MIEJSCU ŁAZIENKI ZROBIĆ SCHODY JEDNOZABIEGOWE POD SCHODAMI SZAFE NA PŁASZCZE

-Z WC W HOLU ZROBIC SCHOWEK JAK MYSLICIE FAJNE ROZWIĄZANIA PISAŁEM JUŻ DO BIÓRA CZY MOZNA ZROBIĆ TAKIE ZMIANY JEŚLI TAK TO NA 100% DECYDUJE SIĘ NA TEN

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5#rzuty

Dzień dobry mam do wszystkich pytanie jak wygląda przyłacze do wody tzn jakie są koszty od metra

w niedziele mam spotkać się z włascicielem dziłki działka jest oddalona od budynków mieszkalnych 150m i tylko tam jest sieć wodna nie wiem czy bedzie się opłacało podłaczać tam wode i prąd ja też jestem zachodniopomorskie a mianowicie z chojny i zastanawiam się jakie są to koszty oczywiście w przybliżeniu a może znacie jakieś fajne stronki na ten temat powiem tylko ze działke mog.e kupić okazyjnie

- troszkę mały wiatrołap

witaj e_tomi, niewątpliwą zaletą Kryształu jest to, że bardzo dobrze pasuje na Twoją działkę jeśli chodzi o kierunki świata. Zamiana łazienki z pom. gosp. to dobry pomysł, łazienki bez okien za bardzo kojarzą mi się z mieszkaniem w bloku. Ale słabe strony tego projektu to mały i nieustawny wiatrołap, nie widzę też miejsca na "wykrojenie" spiżarki.

ALEKSANDRA w OGŁADAŁEM TE PROJEKTY SA ZLICZNE BARDZO PODOBNE DO GIENI ALE WYDAJĄ MI SIĘ TAŃSZE CHYBA ZDECYDUJE SIĘ NA GIENIE PO MAŁYCH PRZERÓBKACH CO MYSLICIE O TAKICH

-PRZENIEŚĆ GARAŻ Z LEWEJ STRONY BUDYNKU PRZY SALONIE

-ZAMÓROWAĆ OKNO W BOCZNEJ ŚCIANIE SALONU

-ZROBIĆ TRZY OKNA TARASOOWE

WEJŚCIE PRZEZ SPIŻARKĘ DO GARAŻU

-PRZEDŁUŻYĆ GARAŻ NA KOŃCU ZROBIĆ KOTŁOWNIW Z DRÓGIEJ STRONY W SALONIE WYKORZYSTUJĄC TEN SAM KOMIN ZROBIĆ KOMINEK

- W PRZEDSIONKU W MIEJSCU ŁAZIENKI ZROBIĆ SCHODY JEDNOZABIEGOWE POD SCHODAMI SZAFE NA PŁASZCZE

-Z WC W HOLU ZROBIC SCHOWEK JAK MYSLICIE FAJNE ROZWIĄZANIA PISAŁEM JUŻ DO BIÓRA CZY MOZNA ZROBIĆ TAKIE ZMIANY JEŚLI TAK TO NA 100% DECYDUJE SIĘ NA TEN

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5#rzuty

napisz jaką masz działkę???? wjazd z jakiego kierunku?