Aleksandra W. 16.03.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Anher: Czy Ty chesz miec taras od północy???! przecież tam wiecznie będzie cień! I jeszcze w dodatku chcesz zamurowac boczne okno w salonie od zachodu i zrobic 3 okna tarasowe od północy! Zanim kupisz projekt, jedź na działkę rano, w południe, po południu i wieczorem i zobacz na słońce. Chyba nie chcesz miec w salonie wiecznego cienia?? Przy Gieni ja bym zrobiła te trzy okna tarasowe właśnie z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 16.03.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 ALEKSANDRA w OGŁADAŁEM TE PROJEKTY SA ZLICZNE BARDZO PODOBNE DO GIENI ALE WYDAJĄ MI SIĘ TAŃSZE CHYBA ZDECYDUJE SIĘ NA GIENIE PO MAŁYCH PRZERÓBKACH CO MYSLICIE O TAKICH -PRZENIEŚĆ GARAŻ Z LEWEJ STRONY BUDYNKU PRZY SALONIE -ZAMÓROWAĆ OKNO W BOCZNEJ ŚCIANIE SALONU -ZROBIĆ TRZY OKNA TARASOOWE WEJŚCIE PRZEZ SPIŻARKĘ DO GARAŻU -PRZEDŁUŻYĆ GARAŻ NA KOŃCU ZROBIĆ KOTŁOWNIW Z DRÓGIEJ STRONY W SALONIE WYKORZYSTUJĄC TEN SAM KOMIN ZROBIĆ KOMINEK - W PRZEDSIONKU W MIEJSCU ŁAZIENKI ZROBIĆ SCHODY JEDNOZABIEGOWE POD SCHODAMI SZAFE NA PŁASZCZE -Z WC W HOLU ZROBIC SCHOWEK JAK MYSLICIE FAJNE ROZWIĄZANIA PISAŁEM JUŻ DO BIÓRA CZY MOZNA ZROBIĆ TAKIE ZMIANY JEŚLI TAK TO NA 100% DECYDUJE SIĘ NA TEN http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5#rzuty Jesli miałbym wybierać parterówkę to wybrałbym ten: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=124&sid=5 wydaje mi się, że uwzględnia Twoje zyczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 16.03.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 wiem że ten projekt nie pasuje na tą działkę idealnie pasuje rzos ale tej działki jeszcze nie kupiłem facet się zastanawia czy chce sprzedać cos wiecej bede wiedział w niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 17.03.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 dziekuję za wszystkie rady zastanowie się nd tym wszystkim a powiedzcie jak to jest z tym podłaczeniem do śieci wodnej jakie koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artooro 17.03.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 @ Małgolinka - mam pytanie czy to Wy byliście dziś na swojej dzialeczce w Łęgach? Srebrne Mondeo, dwoje dorosłych z dziećmi - jedno w wózeczku i do tego labrador? :> Ja dzis szalalem z lopatą na swojej dzialeczce i wycinalem trawska niewykluczone ze wlasnie sie widzielismy Artooro / Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 17.03.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 ALEKSANDRA w OGŁADAŁEM TE PROJEKTY SA ZLICZNE BARDZO PODOBNE DO GIENI ALE WYDAJĄ MI SIĘ TAŃSZE CHYBA ZDECYDUJE SIĘ NA GIENIE PO MAŁYCH PRZERÓBKACH CO MYSLICIE O TAKICH -PRZENIEŚĆ GARAŻ Z LEWEJ STRONY BUDYNKU PRZY SALONIE -ZAMÓROWAĆ OKNO W BOCZNEJ ŚCIANIE SALONU -ZROBIĆ TRZY OKNA TARASOOWE WEJŚCIE PRZEZ SPIŻARKĘ DO GARAŻU -PRZEDŁUŻYĆ GARAŻ NA KOŃCU ZROBIĆ KOTŁOWNIW Z DRÓGIEJ STRONY W SALONIE WYKORZYSTUJĄC TEN SAM KOMIN ZROBIĆ KOMINEK - W PRZEDSIONKU W MIEJSCU ŁAZIENKI ZROBIĆ SCHODY JEDNOZABIEGOWE POD SCHODAMI SZAFE NA PŁASZCZE -Z WC W HOLU ZROBIC SCHOWEK JAK MYSLICIE FAJNE ROZWIĄZANIA PISAŁEM JUŻ DO BIÓRA CZY MOZNA ZROBIĆ TAKIE ZMIANY JEŚLI TAK TO NA 100% DECYDUJE SIĘ NA TEN http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5#rzuty Witam, Gienię zbudowała w Gryfinie (to niedaleko Ciebie) forumowiczka Józia S. Ostatnio rzadko zagląda do grupy szczecińskiej, ale w dziale "Dzienniki budowy" powinien być jej pamiętnik. Poszperaj . Taki dom widziałam też w Morzyczynie - przy trasie Szczecin-Stargard przed hurtownią Frambud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 17.03.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Witam weekendowo Co sądzicie o tym projekcie (koszty budowy, funkcjonalność): KRYSZTAŁ Mam działkę szerokości 20 m z wjazdem od północnego-wschodu. Dokonałbym kilku zmian - zamiana łazienki na dole z pom. gospodarczym - żona chciałaby małą spiżarkę przy kuchni, ale nie wiem jak tam ją umieścić - na górze zmiana rozkładu pomieszczeń, ale głównie to przestawienie ścianek działowych - troszkę mały wiatrołap I mam jeszcze pytanie odnośnie odległości domku od granicy działki. Przy ścianie bez okien jest to 3 m, ale czy mogą być po tej stronie okna połaciowe na dachu? e_tomi: wiatrołap będzie bardziej ustawny (=zmieścisz w nim pojemną szafę) jeśli drzwi z garażu przeniesiesz do podcienia wejściowego. Garaż nie będzie miał co prawda połączenia z domem, ale przejście pod daszkiem nie powinno być uciążliwe. Zwróć uwagę, że przejście do małego pokoju, łazienki i kotłowni na dole jest pod schodami. Czy widziałeś przekroje? Żeby nie okazało się, że się trzeba schylać . A ten balkonik na poddaszu? Jakoś tak nie do końca mnie przekonuje. Odległość 4m liczy się do krawędzi okna i nie ma znaczenia, czy zwykłe czy połaciowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 18.03.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam, Gienię zbudowała w Gryfinie (to niedaleko Ciebie) forumowiczka Józia S. Ostatnio rzadko zagląda do grupy szczecińskiej, ale w dziale "Dzienniki budowy" powinien być jej pamiętnik. Poszperaj . Taki dom widziałam też w Morzyczynie - przy trasie Szczecin-Stargard przed hurtownią Frambud. to naprawde blisko mojej miejscowości powiedz mi jakie zmiany zrobiliscie w tym projekcie i bede bardzo wdzięczny za zdjecia z zewnatrz salonu kuchni itd. jakie ogrzewanie macie , ja planuje kotłownie w grażu czekam na odpowiedz i na zdjęcia za wszyskie bede bardzo wdzięczny mój meill to [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 18.03.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam @ Małgolinka - mam pytanie czy to Wy byliście dziś na swojej dzialeczce w Łęgach? Srebrne Mondeo, dwoje dorosłych z dziećmi - jedno w wózeczku i do tego labrador? :> Ja dzis szalalem z lopatą na swojej dzialeczce i wycinalem trawska niewykluczone ze wlasnie sie widzielismy Artooro / Monia Tak to my byliśmy ... wszystko się zgadza tylko pies sąsiadów Zresztą napisałam Wam, że się wybierzemy w wątku który założyłeś tylko byliśmy trochę później. Byliśmy tylko chwilę żeby sprawdzić czy woda trochę zeszła ale wiatrzysko było straszne No to jesteś komandos jak dałeś radę utrzymać łopatę przy tym wietrze A Wy byliście tam bliżej rowu koło mini sosenek ?? Widziałam stojący samochodzik ale ze względu na maluchy tylko spojrzeliśmy co i jak z wodą i uciekaliśmy żeby nam się znowu nie rozchorowały Jakby było trochę spokojniej to napewno bym do Was dotarła i zaczepiła Tam prawie zawsze wieje ale wczoraj to ustać nie można było ale tam u Was chyba spokojniej bo drzewka rosną Może spotkamy się w przyszłym tygodniu... pogoda ma być już bardziej wiosenna Na jakim etapie jesteście ?? Macie już pozwolenie ?? Anher1968 Maggie pisała nie o sobie tylko o Józi S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 18.03.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam weekendowo Co sądzicie o tym projekcie (koszty budowy, funkcjonalność): KRYSZTAŁ Mam działkę szerokości 20 m z wjazdem od północnego-wschodu. Dokonałbym kilku zmian - zamiana łazienki na dole z pom. gospodarczym - żona chciałaby małą spiżarkę przy kuchni, ale nie wiem jak tam ją umieścić - na górze zmiana rozkładu pomieszczeń, ale głównie to przestawienie ścianek działowych - troszkę mały wiatrołap I mam jeszcze pytanie odnośnie odległości domku od granicy działki. Przy ścianie bez okien jest to 3 m, ale czy mogą być po tej stronie okna połaciowe na dachu? e_tomi: wiatrołap będzie bardziej ustawny (=zmieścisz w nim pojemną szafę) jeśli drzwi z garażu przeniesiesz do podcienia wejściowego. Garaż nie będzie miał co prawda połączenia z domem, ale przejście pod daszkiem nie powinno być uciążliwe. Zwróć uwagę, że przejście do małego pokoju, łazienki i kotłowni na dole jest pod schodami. Czy widziałeś przekroje? Żeby nie okazało się, że się trzeba schylać . A ten balkonik na poddaszu? Jakoś tak nie do końca mnie przekonuje. Odległość 4m liczy się do krawędzi okna i nie ma znaczenia, czy zwykłe czy połaciowe Witam Co do przejścia do małego pokoju i, łazienki i kotłowni to jest ok. Poniżej jest zdjęcie schodów wykonanego domku według tego projektu przez któregoś z forumowiczów : http://images3.fotosik.pl/297/5fe64cc24f500c81m.jpg Jakie macie schody w swoich domach/projektach. Czy schody jednobiegowe nie są zbyt uciążliwe i niebezpieczne? Co do wiatrołapu to mam jeszcze pomysł,żeby wyciągnąć go o ok. 1 m na zewnątrz. Czy poniesie to za sobą duże zmiany konstrukcujne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artooro 18.03.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam A Wy byliście tam bliżej rowu koło mini sosenek ?? Widziałam stojący samochodzik [...] ale tam u Was chyba spokojniej bo drzewka rosną [...] Może spotkamy się w przyszłym tygodniu... pogoda ma być już bardziej wiosenna A jednak - pierwszy kontakt wzrokowy możemy uznać za "zaliczony" Nie powiem - nie było wczoraj łatwo - wiatr jest chyba jedynym obficie występującym bogactwem naturalnym w Łęgach - może postawimy jakąś osiedlową elektrownie?? :> Drzewka u nas niewiele dają, jeszcze odrobinę za niskie - ale tak - to jest nasz teren Jeśli nie wyjedziemy na narty na weekend to prawie na pewno spędzimy go w Łęgach i będzie nam bardzo miło spotkać przyszłych sąsiadów. Nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę - jesteśmy dalej od drogi niż Wy, ale na razie chcemy zrobić sobie działkę rekreacyjną zaś zasadnicze czynności budowlane uzależnimy głównie od (nie)dostępności funduszy Czy jakiś architekt już się wypowiadał u Was na temat poziomu wód gruntowych w Łęgach? będziecie robić fundament klasyczny, czy płytę fundamentową? No i najważniejsze - kiedy start? Artooro i Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 18.03.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 proszę o pomoc zdecydowałem się na ten dom http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5#rzutyzanlazłem do niego idealna działkę tylko jest kłopot z tymi kominami jest ich trzy a jak zrobie kotłownie na węgiel w garażu to bedzie 4 a to mnóstwo kasy pomóżcie trzeba coś wymyslić abty było ich najmniej najlepiej dwa mam mało kasy dlatego tak kombinuje myślałem o przeniesieniu garażu koło salonu połaczenie kominka pieca na wegiel do jednego ale i tak zostają jeszcze dwa a pozatym w tym projekcie niema garażu z lewj strony przy salonie doradzcie proszę http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5#rzuty a może znacie podobne domy ze stropem drewnianym i o podobnym kształcie i kosztach budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 18.03.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam, Gienię zbudowała w Gryfinie (to niedaleko Ciebie) forumowiczka Józia S. Ostatnio rzadko zagląda do grupy szczecińskiej, ale w dziale "Dzienniki budowy" powinien być jej pamiętnik. Poszperaj . Taki dom widziałam też w Morzyczynie - przy trasie Szczecin-Stargard przed hurtownią Frambud. to naprawde blisko mojej miejscowości powiedz mi jakie zmiany zrobiliscie w tym projekcie i bede bardzo wdzięczny za zdjecia z zewnatrz salonu kuchni itd. jakie ogrzewanie macie , ja planuje kotłownie w grażu czekam na odpowiedz i na zdjęcia za wszyskie bede bardzo wdzięczny mój meill to [email protected] anher1968, chłopie - to nie ja zbudowałam Gienię . Musisz poszukać postów użytkowniczki Józia S. Jest w stopce odnośnik do jej dziennika i galerii zdjęć: http://jolas.fotosik.pl/albumy/28207.html#e[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 18.03.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 anher1968, chłopie - to nie ja zbudowałam Gienię . Musisz poszukać postów użytkowniczki Józia S. Jest w stopce odnośnik do jej dziennika i galerii zdjęć: [/quote sory nie doczytałem ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewek 18.03.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam wszystkich budujących. 8 marca architekt złożył nam wniosek o pozwolenie na budowę. Ciągle nas pociesza że będziemy czekać na pozwolenie krócej niż 65 dni. No ja w to nie wierzę. A tymczasem mamy pierwszą wycenę robocizny a w niej takie pozycje. - wykonanie wykopów pod ławy - wykonanie fundamentów - wymurowanie ścian fundamentowych - wykonanie podłogi na gruncie - wykonanie warstw konstrukcyjnych podłogi - wymurowanie ścian wewnętrznych i zewnętrznych - wykonanie nadproży i kominów - wykonanie stropu nad parterem - wymurowanie ścianki kolankowej - wykonanie konstrukcji dachu i pokrycia - wymurowanie ścian działowych - ocieplenie i wykończenie elewacji - tynki wewnętrzne --------------------------------------------------------------cena netto tego zakresu prac to 73250,00zł. - dom o powierzchni całkowitej 137m2 z garażem (powierzchnia mieszkalna netto 93 m2), dach dwuspadowy Co sądzicie o tej cenie czy to dużo czy w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewek 18.03.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 małgolinka - dzięki za namiary na geologa, umówiliśmy się z nim na wtorek bo akurat będzie w mierzynie robił odwierty i przy okazjii zachaczy o Dołuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 18.03.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 małgolinka - dzięki za namiary na geologa, umówiliśmy się z nim na wtorek bo akurat będzie w mierzynie robił odwierty i przy okazjii zachaczy o Dołuje. Cieszę się, że mogłam pomóc Napewno będziecie zadowoleni super człowiek Arthooro i Monia spójrzcie na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 18.03.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Wklejam kolejne zapytanie: Cz ktoś miał okazję korzystać z usług ekipy Stefan Wójcik Budowanie Domów? Może ktoś dostał ofertę, sprawdzał dokonania i wiarygodność tej ekipy i właściciela? Wszelkie uwagi, informacje i opinie wskazane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 18.03.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Po ile placiles za beton . Ja nie kupowałem betonu. Robiłem sam na budowie betoniarka i tymi dwoma rękoma. No i rękoma jeszczed trzech innych osób Ile to wyszło jeżeli kogoś interesuje to policzę co do złotówki Ławy szerokie na 50 cm głębokie na 30 cm, długie na około 60 metrów. Ile to metrów szeciennych będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 18.03.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam wszystkich budujących. 8 marca architekt złożył nam wniosek o pozwolenie na budowę. Ciągle nas pociesza że będziemy czekać na pozwolenie krócej niż 65 dni. No ja w to nie wierzę. A tymczasem mamy pierwszą wycenę robocizny a w niej takie pozycje. - wykonanie wykopów pod ławy - wykonanie fundamentów - wymurowanie ścian fundamentowych - wykonanie podłogi na gruncie - wykonanie warstw konstrukcyjnych podłogi - wymurowanie ścian wewnętrznych i zewnętrznych - wykonanie nadproży i kominów - wykonanie stropu nad parterem - wymurowanie ścianki kolankowej - wykonanie konstrukcji dachu i pokrycia - wymurowanie ścian działowych - ocieplenie i wykończenie elewacji - tynki wewnętrzne -------------------------------------------------------------- cena netto tego zakresu prac to 73250,00zł. - dom o powierzchni całkowitej 137m2 z garażem (powierzchnia mieszkalna netto 93 m2), dach dwuspadowy Co sądzicie o tej cenie czy to dużo czy w sam raz. O żesz kruca bomba!!! My mamy uzytkowej 130 mkw a całkowitej 200 mkw. Az się boję odbierać wceny, które - nie wiem czy mieć nadzieję? - mają od jutra spływać. Co to za ekipa tak wycenia? Jacyś z polecenia? Szef majster prowadzący + ekipy dochodzące czy jakaś zorganizowana firma prowadząca prace pod klucz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts