Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

Anher:

Czy Ty chesz miec taras od północy???! przecież tam wiecznie będzie cień!

I jeszcze w dodatku chcesz zamurowac boczne okno w salonie od zachodu :o

i zrobic 3 okna tarasowe od północy! Zanim kupisz projekt, jedź na działkę rano, w południe, po południu i wieczorem i zobacz na słońce. Chyba nie chcesz miec w salonie wiecznego cienia?? Przy Gieni ja bym zrobiła te trzy okna tarasowe właśnie z boku.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ALEKSANDRA w OGŁADAŁEM TE PROJEKTY SA ZLICZNE BARDZO PODOBNE DO GIENI ALE WYDAJĄ MI SIĘ TAŃSZE CHYBA ZDECYDUJE SIĘ NA GIENIE PO MAŁYCH PRZERÓBKACH CO MYSLICIE O TAKICH

-PRZENIEŚĆ GARAŻ Z LEWEJ STRONY BUDYNKU PRZY SALONIE

-ZAMÓROWAĆ OKNO W BOCZNEJ ŚCIANIE SALONU

-ZROBIĆ TRZY OKNA TARASOOWE

WEJŚCIE PRZEZ SPIŻARKĘ DO GARAŻU

-PRZEDŁUŻYĆ GARAŻ NA KOŃCU ZROBIĆ KOTŁOWNIW Z DRÓGIEJ STRONY W SALONIE WYKORZYSTUJĄC TEN SAM KOMIN ZROBIĆ KOMINEK

- W PRZEDSIONKU W MIEJSCU ŁAZIENKI ZROBIĆ SCHODY JEDNOZABIEGOWE POD SCHODAMI SZAFE NA PŁASZCZE

-Z WC W HOLU ZROBIC SCHOWEK JAK MYSLICIE FAJNE ROZWIĄZANIA PISAŁEM JUŻ DO BIÓRA CZY MOZNA ZROBIĆ TAKIE ZMIANY JEŚLI TAK TO NA 100% DECYDUJE SIĘ NA TEN

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5#rzuty

Jesli miałbym wybierać parterówkę to wybrałbym ten:

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=124&sid=5

wydaje mi się, że uwzględnia Twoje zyczenia :-)

@ Małgolinka - mam pytanie czy to Wy byliście dziś na swojej dzialeczce w Łęgach? Srebrne Mondeo, dwoje dorosłych z dziećmi - jedno w wózeczku i do tego labrador? :> Ja dzis szalalem z lopatą na swojej dzialeczce i wycinalem trawska :) niewykluczone ze wlasnie sie widzielismy :)

Artooro / Monia

ALEKSANDRA w OGŁADAŁEM TE PROJEKTY SA ZLICZNE BARDZO PODOBNE DO GIENI ALE WYDAJĄ MI SIĘ TAŃSZE CHYBA ZDECYDUJE SIĘ NA GIENIE PO MAŁYCH PRZERÓBKACH CO MYSLICIE O TAKICH

-PRZENIEŚĆ GARAŻ Z LEWEJ STRONY BUDYNKU PRZY SALONIE

-ZAMÓROWAĆ OKNO W BOCZNEJ ŚCIANIE SALONU

-ZROBIĆ TRZY OKNA TARASOOWE

WEJŚCIE PRZEZ SPIŻARKĘ DO GARAŻU

-PRZEDŁUŻYĆ GARAŻ NA KOŃCU ZROBIĆ KOTŁOWNIW Z DRÓGIEJ STRONY W SALONIE WYKORZYSTUJĄC TEN SAM KOMIN ZROBIĆ KOMINEK

- W PRZEDSIONKU W MIEJSCU ŁAZIENKI ZROBIĆ SCHODY JEDNOZABIEGOWE POD SCHODAMI SZAFE NA PŁASZCZE

-Z WC W HOLU ZROBIC SCHOWEK JAK MYSLICIE FAJNE ROZWIĄZANIA PISAŁEM JUŻ DO BIÓRA CZY MOZNA ZROBIĆ TAKIE ZMIANY JEŚLI TAK TO NA 100% DECYDUJE SIĘ NA TEN

Witam,

Gienię zbudowała w Gryfinie (to niedaleko Ciebie) forumowiczka Józia S. Ostatnio rzadko zagląda do grupy szczecińskiej, ale w dziale "Dzienniki budowy" powinien być jej pamiętnik. Poszperaj :wink: .

Taki dom widziałam też w Morzyczynie - przy trasie Szczecin-Stargard przed hurtownią Frambud.

Witam weekendowo :)

Co sądzicie o tym projekcie (koszty budowy, funkcjonalność): KRYSZTAŁ

Mam działkę szerokości 20 m z wjazdem od północnego-wschodu. Dokonałbym kilku zmian

- zamiana łazienki na dole z pom. gospodarczym

- żona chciałaby małą spiżarkę przy kuchni, ale nie wiem jak tam ją umieścić

- na górze zmiana rozkładu pomieszczeń, ale głównie to przestawienie ścianek działowych

- troszkę mały wiatrołap

I mam jeszcze pytanie odnośnie odległości domku od granicy działki. Przy ścianie bez okien jest to 3 m, ale czy mogą być po tej stronie okna połaciowe na dachu?

e_tomi: wiatrołap będzie bardziej ustawny (=zmieścisz w nim pojemną szafę) jeśli drzwi z garażu przeniesiesz do podcienia wejściowego. Garaż nie będzie miał co prawda połączenia z domem, ale przejście pod daszkiem nie powinno być uciążliwe.

Zwróć uwagę, że przejście do małego pokoju, łazienki i kotłowni na dole jest pod schodami. Czy widziałeś przekroje? Żeby nie okazało się, że się trzeba schylać :-? .

A ten balkonik na poddaszu? Jakoś tak nie do końca mnie przekonuje.

Odległość 4m liczy się do krawędzi okna i nie ma znaczenia, czy zwykłe czy połaciowe

Witam,

Gienię zbudowała w Gryfinie (to niedaleko Ciebie) forumowiczka Józia S. Ostatnio rzadko zagląda do grupy szczecińskiej, ale w dziale "Dzienniki budowy" powinien być jej pamiętnik. Poszperaj .

Taki dom widziałam też w Morzyczynie - przy trasie Szczecin-Stargard przed hurtownią Frambud.

to naprawde blisko mojej miejscowości powiedz mi jakie zmiany zrobiliscie w tym projekcie i bede bardzo wdzięczny za zdjecia z zewnatrz salonu kuchni itd. jakie ogrzewanie macie , ja planuje kotłownie w grażu czekam na odpowiedz i na zdjęcia za wszyskie bede bardzo wdzięczny mój meill to [email protected]

Witam :)

@ Małgolinka - mam pytanie czy to Wy byliście dziś na swojej dzialeczce w Łęgach? Srebrne Mondeo, dwoje dorosłych z dziećmi - jedno w wózeczku i do tego labrador? :> Ja dzis szalalem z lopatą na swojej dzialeczce i wycinalem trawska :) niewykluczone ze wlasnie sie widzielismy :)

Artooro / Monia

Tak to my byliśmy :D ... wszystko się zgadza tylko pies sąsiadów :lol: Zresztą napisałam Wam, że się wybierzemy w wątku który założyłeś tylko byliśmy trochę później. Byliśmy tylko chwilę żeby sprawdzić czy woda trochę zeszła ale wiatrzysko było straszne :o

No to jesteś komandos jak dałeś radę utrzymać łopatę przy tym wietrze :o :lol:

A Wy byliście tam bliżej rowu koło mini sosenek ?? Widziałam stojący samochodzik :) ale ze względu na maluchy tylko spojrzeliśmy co i jak z wodą i uciekaliśmy żeby nam się znowu nie rozchorowały :roll: Jakby było trochę spokojniej to napewno bym do Was dotarła i zaczepiła :D Tam prawie zawsze wieje ale wczoraj to ustać nie można było :o ale tam u Was chyba spokojniej bo drzewka rosną :)

Może spotkamy się w przyszłym tygodniu... pogoda ma być już bardziej wiosenna :)

Na jakim etapie jesteście ?? Macie już pozwolenie ??

Anher1968 Maggie pisała nie o sobie tylko o Józi S. :D

Witam weekendowo :)

Co sądzicie o tym projekcie (koszty budowy, funkcjonalność): KRYSZTAŁ

Mam działkę szerokości 20 m z wjazdem od północnego-wschodu. Dokonałbym kilku zmian

- zamiana łazienki na dole z pom. gospodarczym

- żona chciałaby małą spiżarkę przy kuchni, ale nie wiem jak tam ją umieścić

- na górze zmiana rozkładu pomieszczeń, ale głównie to przestawienie ścianek działowych

- troszkę mały wiatrołap

I mam jeszcze pytanie odnośnie odległości domku od granicy działki. Przy ścianie bez okien jest to 3 m, ale czy mogą być po tej stronie okna połaciowe na dachu?

e_tomi: wiatrołap będzie bardziej ustawny (=zmieścisz w nim pojemną szafę) jeśli drzwi z garażu przeniesiesz do podcienia wejściowego. Garaż nie będzie miał co prawda połączenia z domem, ale przejście pod daszkiem nie powinno być uciążliwe.

Zwróć uwagę, że przejście do małego pokoju, łazienki i kotłowni na dole jest pod schodami. Czy widziałeś przekroje? Żeby nie okazało się, że się trzeba schylać :-? .

A ten balkonik na poddaszu? Jakoś tak nie do końca mnie przekonuje.

Odległość 4m liczy się do krawędzi okna i nie ma znaczenia, czy zwykłe czy połaciowe

Witam

Co do przejścia do małego pokoju i, łazienki i kotłowni to jest ok.

Poniżej jest zdjęcie schodów wykonanego domku według tego projektu przez któregoś z forumowiczów :

http://images3.fotosik.pl/297/5fe64cc24f500c81m.jpg

Jakie macie schody w swoich domach/projektach. Czy schody jednobiegowe nie są zbyt uciążliwe i niebezpieczne?

Co do wiatrołapu to mam jeszcze pomysł,żeby wyciągnąć go o ok. 1 m na zewnątrz. Czy poniesie to za sobą duże zmiany konstrukcujne?

Pozdrawiam

Witam :)

A Wy byliście tam bliżej rowu koło mini sosenek ?? Widziałam stojący samochodzik :)

[...]

ale tam u Was chyba spokojniej bo drzewka rosną :)

[...]

Może spotkamy się w przyszłym tygodniu... pogoda ma być już bardziej wiosenna :)

A jednak - pierwszy kontakt wzrokowy możemy uznać za "zaliczony" ;) Nie powiem - nie było wczoraj łatwo - wiatr jest chyba jedynym obficie występującym bogactwem naturalnym w Łęgach - może postawimy jakąś osiedlową elektrownie?? :>

Drzewka u nas niewiele dają, jeszcze odrobinę za niskie - ale tak - to jest nasz teren :)

Jeśli nie wyjedziemy na narty na weekend to prawie na pewno spędzimy go w Łęgach i będzie nam bardzo miło spotkać przyszłych sąsiadów. :lol: :lol: Nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę - jesteśmy dalej od drogi niż Wy, ale na razie chcemy zrobić sobie działkę rekreacyjną zaś zasadnicze czynności budowlane uzależnimy głównie od (nie)dostępności funduszy :o

Czy jakiś architekt już się wypowiadał u Was na temat poziomu wód gruntowych w Łęgach? będziecie robić fundament klasyczny, czy płytę fundamentową? No i najważniejsze - kiedy start? :)

Artooro i Monia

proszę o pomoc zdecydowałem się na ten dom http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=5#rzuty

zanlazłem do niego idealna działkę tylko jest kłopot z tymi kominami jest ich trzy a jak zrobie kotłownie na węgiel w garażu to bedzie 4 a to mnóstwo kasy pomóżcie trzeba coś wymyslić abty było ich najmniej najlepiej dwa mam mało kasy dlatego tak kombinuje myślałem o przeniesieniu garażu koło salonu połaczenie kominka pieca na wegiel do jednego ale i tak zostają jeszcze dwa a pozatym w tym projekcie niema garażu z lewj strony przy salonie doradzcie proszę

a może znacie podobne domy ze stropem drewnianym i o podobnym kształcie i kosztach budowy

Witam,

Gienię zbudowała w Gryfinie (to niedaleko Ciebie) forumowiczka Józia S. Ostatnio rzadko zagląda do grupy szczecińskiej, ale w dziale "Dzienniki budowy" powinien być jej pamiętnik. Poszperaj .

to naprawde blisko mojej miejscowości powiedz mi jakie zmiany zrobiliscie w tym projekcie i bede bardzo wdzięczny za zdjecia z zewnatrz salonu kuchni itd. jakie ogrzewanie macie , ja planuje kotłownie w grażu czekam na odpowiedz i na zdjęcia za wszyskie bede bardzo wdzięczny mój meill to [email protected]

anher1968, chłopie - to nie ja zbudowałam Gienię :roll: :lol: . Musisz poszukać postów użytkowniczki Józia S. Jest w stopce odnośnik do jej dziennika i galerii zdjęć:

http://jolas.fotosik.pl/albumy/28207.html#e[/url]

Witam wszystkich budujących.

8 marca architekt złożył nam wniosek o pozwolenie na budowę. Ciągle nas pociesza że będziemy czekać na pozwolenie krócej niż 65 dni. No ja w to nie wierzę. A tymczasem mamy pierwszą wycenę robocizny a w niej takie pozycje. - wykonanie wykopów pod ławy

- wykonanie fundamentów

- wymurowanie ścian fundamentowych

- wykonanie podłogi na gruncie

- wykonanie warstw konstrukcyjnych podłogi

- wymurowanie ścian wewnętrznych i zewnętrznych

- wykonanie nadproży i kominów

- wykonanie stropu nad parterem

- wymurowanie ścianki kolankowej

- wykonanie konstrukcji dachu i pokrycia

- wymurowanie ścian działowych

- ocieplenie i wykończenie elewacji

- tynki wewnętrzne

--------------------------------------------------------------

cena netto tego zakresu prac to 73250,00zł. - dom o powierzchni całkowitej 137m2 z garażem (powierzchnia mieszkalna netto 93 m2), dach dwuspadowy

Co sądzicie o tej cenie czy to dużo czy w sam raz.

Po ile placiles za beton .

Ja nie kupowałem betonu. Robiłem sam na budowie betoniarka i tymi dwoma rękoma. No i rękoma jeszczed trzech innych osób :wink: Ile to wyszło jeżeli kogoś interesuje to policzę co do złotówki :D Ławy szerokie na 50 cm głębokie na 30 cm, długie na około 60 metrów. Ile to metrów szeciennych będzie ?

Witam wszystkich budujących.

8 marca architekt złożył nam wniosek o pozwolenie na budowę. Ciągle nas pociesza że będziemy czekać na pozwolenie krócej niż 65 dni. No ja w to nie wierzę. A tymczasem mamy pierwszą wycenę robocizny a w niej takie pozycje. - wykonanie wykopów pod ławy

- wykonanie fundamentów

- wymurowanie ścian fundamentowych

- wykonanie podłogi na gruncie

- wykonanie warstw konstrukcyjnych podłogi

- wymurowanie ścian wewnętrznych i zewnętrznych

- wykonanie nadproży i kominów

- wykonanie stropu nad parterem

- wymurowanie ścianki kolankowej

- wykonanie konstrukcji dachu i pokrycia

- wymurowanie ścian działowych

- ocieplenie i wykończenie elewacji

- tynki wewnętrzne

--------------------------------------------------------------

cena netto tego zakresu prac to 73250,00zł. - dom o powierzchni całkowitej 137m2 z garażem (powierzchnia mieszkalna netto 93 m2), dach dwuspadowy

Co sądzicie o tej cenie czy to dużo czy w sam raz.

O żesz kruca bomba!!! My mamy uzytkowej 130 mkw a całkowitej 200 mkw.

Az się boję odbierać wceny, które - nie wiem czy mieć nadzieję? :-? - mają od jutra spływać.

Co to za ekipa tak wycenia? Jacyś z polecenia? Szef majster prowadzący + ekipy dochodzące czy jakaś zorganizowana firma prowadząca prace pod klucz?