Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących.

8 marca architekt złożył nam wniosek o pozwolenie na budowę. Ciągle nas pociesza że będziemy czekać na pozwolenie krócej niż 65 dni. No ja w to nie wierzę. A tymczasem mamy pierwszą wycenę robocizny a w niej takie pozycje. - wykonanie wykopów pod ławy

- wykonanie fundamentów

- wymurowanie ścian fundamentowych

- wykonanie podłogi na gruncie

- wykonanie warstw konstrukcyjnych podłogi

- wymurowanie ścian wewnętrznych i zewnętrznych

- wykonanie nadproży i kominów

- wykonanie stropu nad parterem

- wymurowanie ścianki kolankowej

- wykonanie konstrukcji dachu i pokrycia

- wymurowanie ścian działowych

- ocieplenie i wykończenie elewacji

- tynki wewnętrzne

--------------------------------------------------------------

cena netto tego zakresu prac to 73250,00zł. - dom o powierzchni całkowitej 137m2 z garażem (powierzchnia mieszkalna netto 93 m2), dach dwuspadowy

Co sądzicie o tej cenie czy to dużo czy w sam raz.

O żesz kruca bomba!!! My mamy uzytkowej 130 mkw a całkowitej 200 mkw.

Az się boję odbierać wceny, które - nie wiem czy mieć nadzieję? :-? - mają od jutra spływać.

Co to za ekipa tak wycenia? Jacyś z polecenia? Szef majster prowadzący + ekipy dochodzące czy jakaś zorganizowana firma prowadząca prace pod klucz?

Piszcie o kolejnych wycenach, powiem ze ta jest duza. Ale ja nie mam pojecia, bo swojej wyceny nie mam (Projekt w trakcie realizacji). Mozna sie zniechecic :(

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

M3 napisał:

Co to za ekipa tak wycenia? Jacyś z polecenia? Szef majster prowadzący + ekipy dochodzące czy jakaś zorganizowana firma prowadząca prace pod klucz?

To jest majster z Gryfic Ireneusz Filipiak. Ma kilku robotników i pracuje z nimi. Polecił go nam kuzyn męża. Nie wzbudził mego zaufania. Mam mieć jeszcze na dniach wycenę z firmy REMBUD - czy ktoś o nich słyszał. Generalnie jest bardzo ciężko. Robią łachę, że wogóle oddzwaniają z jakimś kosztorysem z tekstem " no wie pani my roboty mamy full aż do zimy"

Witam wszystkich budujących.

8 marca architekt złożył nam wniosek o pozwolenie na budowę. Ciągle nas pociesza że będziemy czekać na pozwolenie krócej niż 65 dni. No ja w to nie wierzę. A tymczasem mamy pierwszą wycenę robocizny a w niej takie pozycje. - wykonanie wykopów pod ławy

- wykonanie fundamentów

- wymurowanie ścian fundamentowych

- wykonanie podłogi na gruncie

- wykonanie warstw konstrukcyjnych podłogi

- wymurowanie ścian wewnętrznych i zewnętrznych

- wykonanie nadproży i kominów

- wykonanie stropu nad parterem

- wymurowanie ścianki kolankowej

- wykonanie konstrukcji dachu i pokrycia

- wymurowanie ścian działowych

- ocieplenie i wykończenie elewacji

- tynki wewnętrzne

--------------------------------------------------------------

cena netto tego zakresu prac to 73250,00zł. - dom o powierzchni całkowitej 137m2 z garażem (powierzchnia mieszkalna netto 93 m2), dach dwuspadowy

Co sądzicie o tej cenie czy to dużo czy w sam raz.

O żesz kruca bomba!!! My mamy uzytkowej 130 mkw a całkowitej 200 mkw.

Az się boję odbierać wceny, które - nie wiem czy mieć nadzieję? :-? - mają od jutra spływać.

fakt ze domek nieduzy ale ta wycena zawiera tynki i ocieplenie

witam i czytając posty śmieje sie ze hejj ja za kwotę ok .90.000 to mam zamiar zakonczyc budowe ,bez białego montazu A DOMEK DREWNIAK OK. 100 M2 UŻYTKOWEJ pozdrawiam budujących tradycyjnie ,cegła .beton i licho wie co jeszcze

kombi,

śmiejesz się bo Ci nas żal? czy, że jestesmi smieszni? czy dlatego, że płacz w naszej sytuacji nie ma sensu?...

witam i czytając posty śmieje sie ze hejj ja za kwotę ok .90.000 to mam zamiar zakonczyc budowe ,bez białego montazu A DOMEK DREWNIAK OK. 100 M2 UŻYTKOWEJ pozdrawiam budujących tradycyjnie ,cegła .beton i licho wie co jeszcze

Cos nie chce mi sie wierzyc przecierz jak policzysz dobrej jakosci ,okna ,dzwi to juz masz 20 tys fundament i tak powinno sie robic nawet pod kanadyjczyki a on tez kosztuje ,izolacje dobrej jakosci drzewo jest drogie do tego elektryka i tym podobne rzeczy

witam i juz odp. oczywiście mój szkielet to niby ltniskowy ale moja obcja była i jest jako całoroczny więc pewne wymogi budowania staram się przestrzegać oczywiscie nie obyło się bez wpadek ,ale to już przeszłość .Z tego co juz wszyscy którzy budują zauważyli najwięcej KASY, KASYpochłaniają ekipy które się zatrudnia do budowy bo chyba sie zgodzicie że materiał co sie kupuje to czy się samemu kupi czy przez firmę budujacą to i tak prawie ta sama kasa bo za darmo to nie ma I WŁAŚNIE w tym etapie ja obnizyłem sobie koszty szukając nie firmy która za kase poskłada moje patyki szukałem cieśli który to potrafi I ZNALAZŁEM do reszty prac wyszłem z załozenia ŻŻE KTO PYTA TEN WIE i też znajdowałem wykonawców z którymi szło się dogadać i pracują u mnie do dziś ,,całą zimę mieli zajęcie gdzie inni mieli PRZESTÓJ

następną moja budowa to bedzie ..... budowa... KTO ZGADNIE pozdrawiam

WITAM GRUPĘ i jakoś nikt nie zgadł co bedę dalej budował a wiec powiem wam BUDOWAŁ BĘDE BUDĘ DLA PSA bo taki strażnik na budowie to nie dośc ze za miske pożywienia pilnuje całego tego bałaganu to chociaż u mnie musi mieć jakies warunki socjalno-bytowe a tak szczerze jak macie psy pilnujace dobytku to jakie maja warunki bytowe

Witam grupkę :)

I tutaj zapytam :)

Czy ktoś z Was może polecić firmę od wymiany gruntu ??

Może znacie kogoś w swojej okolicy kto wymieniał grunt bardzo byłabym wdzięczna za wszelkie namiary.

Pozdrawiam

Małgolinka, zaklepujecie już materiały?