Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

Coś Szanowne Grono trochę niemrawe, jeżeli chodzi o udzielanie się na forum. :-? U mnie cały "łykendzik" minął na poznawaniu systemu korzeniowego palowego drzew,które rosna na mojej działeczce. Musze przyznać, że zacny system :roll: , skutki zapoznawania z nim właśnie odczuwam w tej chwili :x .

A tak poważnie to karczowałem drzewa. No cóż żeby zaoszczędzic parę groszy trzeba sie nieźle ... zmęczyć. :( :wink:

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich nowych i stałych bywalców poniedziałkowo!!!

Wszystkim serdeczne gratulacje z zakupu ziemii, załatwienia kredytu itp. :D

Kurcze już tak się cieszyliśmy a tu zaczynają się problemy, jak to jest?

Działkę w Siadełku kupiliśmy od ludzi, którzy mieli zaczętą budowę czyli: podłączony prąd, i wyhumusowany teren pod dom, wszystkie wpisy aktualne w dzienniku budowy i teraz moje pytanie dlaczego kierownik tamtych państwa nie chce oddać nam orginału DB? :evil:

Twierdzi, że my musimy mu wypowiedzenia na piśmie przekazać, bo na nim ciąży wielka odpowiedzialność w związku z budową. Co za typ :x

I teraz trzeba łaskawie do jaśnie pana się pofatygować i załatwić co trzeba, czy tylko tak ma wyglądać ta sprawa?

Sama nie wiem, nigdy się nie budowałam i ten DB mnie już dobija.

Z resztą nie chcemy z nim dalej współpracować bo jakiś taki nieżyciowy facet.

A swoją drogą to może ktoś zna jakiegoś dobrego kierownika budowy z polickiego?

Chciemy w przyszłym miesiącu zaorać te nasze pole i wyrównać, no i czas ogrodzić bo zauważyliśmy że po naszym polu rodeo sobie zrobili, motorami i czterokołowcami :wink:

Pozdrawiam i piszcie ludziska bom ciekawa co tam słychać u Was!!!

Hejka Wszystkim!

U mnie weekend ok. Byłam w Świnoujściu 8) i wreszcie złapałam oddech. Ciekawe na jak długo mi go wystarczy. :wink:

Jadę dziś do Gminy zobaczyć, czy wreszcie maja dla mnie warunki kanalizacji. Trzymajcie kciuki.

Życzę Wszystkim udanego poniedziałku i pomyślnego załatwiania spraw!!! :D

Pozdrowionka

Aleksandra

...A swoją drogą to może ktoś zna jakiegoś dobrego kierownika budowy z polickiego?...

Ja też jestem zainteresowana.

Napiszcie proszę, ile płacicie kierownikowi budowy i czy stawka jest za całość czy za poszczególne etapy. Nic na ten temat nie wiem.

Będę budować z YTONGA, więc szukam kierownika, który się na tym zna.

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam poniedzialkowo :)

Niemrawe jak niemrawe, bylo sie tu i owdzie 8) Polecam plaze w Trzebiezy, zwlaszcza jak ktos ma 4-latka, ktory nie potrafi usiedziec na tylku :lol: Zaplecze na 5, woda daleko daleko plytka, czysta, jest gdzie zjesc, sa parkingi, boisko do pilki noznej, kosza. korty, boisko do siatki.

A wracajac do bardziej przyziemnych spraw, mam zamiar w srode uderzyc do gazowni i enei, oj trzeaba sie bedzie usmiechac, wodociagi obstawia maz, bo w Goleniowie. No i tutaj jeszcze raz musze sie doinformowac, bo cos mi pan z wodociagow powiedzial przez telefon, ze oni sciekow nie obsluguja w Dobrej :o Chyba musialam cso zle zrozumiec, slonce sie rzuca na mozg ;)

Wczoraj wieczorkiem pojechalismy na inspekcje na dzialeczke, a tam zielsko po kolana :o :lol: Na dzialce obok przy drodze zdjety humus, ciekawe kto to zaczyna sie budowac? Jeszcze tylko z jednej strony od polnocy mamy sasiadow, ale tam zielsko jeszcze wieksze niz na naszej dzialce :lol:

Aleksandra a ty gdzie sie budujesz?

fl1 to pracowity bardzo weekendzik, u nas zostalo jeszcze troszke drzew przy granicy, ale sasiad obok nas mial praktycznie same drzewa i krzaki na dzialce, wszystko prawie wycial, teraz juz humus sciagniety.

Witam również,

Dziś wreszcie na działce się działo. Rano o 7.30 byłem w Wodociagach w Goleniowie oddać podpisana umowę na wykonanie przyłącza. Kierownik mnie zasmucił bo powiedział, że woda powinna być zrobiona najwcześniej w przyszłym tygodniu, moze później... Rano Wykonawca organizował koprkę dla ściagnięcia humusu a o 17.30 mieli się spotkać Inwestor, Wykonawca, Kierownik i Geodeta.

Rano dzowni wykonawca, ze umowił geodetę na 14. Troche mnie to zirytoało bo chiałem być obecny przy tej czynnosci i chciałem by przyasystował kierownik więc dałem znać, żeby spotkanie miało jednak miejsce o 17.30.

"Urwany" wcześniej z pracy zajeżdżam 17.40 a tu ... humus zdjęty, wytyczenie zrobione i - tu hit - zrobione przyłącze wody!!!!!

Sekundy po mnie przyjechał wykonawca, który stwierdził, że geodeta nie mógł juz przełozyc swoich zadac i zrobił wytyczenie wczesniej. Za kolejne kilka minut przyjechał kierownik, który stwierdził, że humus ładnie zdjęty a i wytyczenie zrobione OK.

Troche pogadaliśmy i uzgodnilismy, że organizuję stal i kilka innych rzeczy dla stanu "zero" i jak tylko towar zjedzie zaczynamy - nie musimy czekać na przyłacze elektryczne bo ekipa przywiezie agregat! :-)

Cos już sie dzieje ale załatwianie wszystkich spraw, zamawianie materiałów, dogadywanie szczegółów "daje ostro w tyłek".

PS. Jak mi sie uda to w tygodniu zrobię fotki i - jak się naucze - to wkleję.

M3 jak milo czytac, ze cos moze byc szybciej :lol: Super, ze robota idzie do przodu.

A kto robi przylacze wodne? Wiem moze pytanie z serii glupich, ale ja dopiero zaczynam. Czy to ktos z wodociagow przyjezdza czy jakas prywatna ekipa?

Ja to robiłem przy udziale Wodociagów. sasiedzi polecali, że wszystko załatwione za jednym zamachem. Mozna podobno robić za pomocą prywatnych firm ale u mnie przwazyły względy jw. Okazało sie to prawdą i w dodatku b. szybko - szybciej niz oczekiwałem!

M3 jak milo czytac, ze cos moze byc szybciej :lol: Super, ze robota idzie do przodu.

A kto robi przylacze wodne? Wiem moze pytanie z serii glupich, ale ja dopiero zaczynam. Czy to ktos z wodociagow przyjezdza czy jakas prywatna ekipa?

Ja to robiłem przy udziale Wodociagów. sasiedzi polecali, że wszystko załatwione za jednym zamachem. Mozna podobno robić za pomocą prywatnych firm ale u mnie przwazyły względy jw. Okazało sie to prawdą i w dodatku b. szybko - szybciej niz oczekiwałem!

pytać tam w goleniowie o kogoś konkretnie żeby było tak fajnie szybko?? :D

u mnie już ekipa też tupie o wodę...

no to witam sąsiadów - właśnie ogradzamy działeczke na komercyjnej :D

Super! :D :D :D Wreszcie ktoś niedaleko mnie. A w którym miejscu na Komercyjnej?

Pozdrowionka

Aleksandra

na wysokości wspólnej - a Wy??

Jadąc Komercyjną od Nasiennej mijasz po prawej Ekologiczną i następna "uliczka" bez nazwy jest moja.

Napisałam do Ciebie na Forum Grupy Szczecińskiej zapytanie czy zgodziłbyś się pokazać mi swoją działkę. Często tam bywasz?

Pozdrowionka

Aleksandra

Super! :D :D :D Wreszcie ktoś niedaleko mnie. A w którym miejscu na Komercyjnej?

Pozdrowionka

Aleksandra

Jadąc Komercyjną od Nasiennej mijasz po prawej Ekologiczną i następna "uliczka" bez nazwy jest moja.

Napisałam do Ciebie na Forum Grupy Szczecińskiej zapytanie czy zgodziłbyś się pokazać mi swoją działkę. Często tam bywasz?

Pozdrowionka

Aleksandra

no to będziemy widzieć sie z okien - przynajmniej póki zabudowa tam nie zgęstnieje :wink:

do tej pory nie bywałem często na naszej działeczce - jak ruszymy z budową sytuacja sie pewnie zmieni :D

Pozdrowionka

Aleksandra

Pozdrowionka

Aleksandra

no to będziemy widzieć sie z okien - przynajmniej póki zabudowa tam nie zgęstnieje :wink:

do tej pory nie bywałem często na naszej działeczce - jak ruszymy z budową sytuacja sie pewnie zmieni :D

To mam nadzieję, że się spotkamy i poznamy. Ja miałam umówioną ekipę na 2 czerwca, ale wszystko się przeciąga z powodu papierów. Liczę, że jednak w najbliższym czasie zacznę, więc będziemy razem budować po sąsiedzku. :D

Pozdrowionka

Aleksandra

Hej, hej :)

Widzę, że jakiś boom budowlany nastąpił w naszej grupie :wink: :lol:

No to ja też się pochwalę 8) dzisiaj architekt odebrał nasze pozwolenie na budowę :D :D :D .... jeszcze 2 tygodnie na uprawomocnienie i tydzień od zgłoszenia robót i można zaczynać zabawę... :D

Pod koniec czerwca to będzie tu pewnie wrzało .... no chyba, że wszyscy będą tak zajęci, że nie będzie kiedy pisać ....