qqrq5 18.06.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Mam jeszcze takie pytanko. Działka leży w strefie WIII - ograniczonej ochrony konserwatorskiej i archeologicznej. Jak w takiej sytuacji wygląda uzyskanie pozwolenia na budowę. Wiem, że aby uzyskać pozwolenie trzeba uzyskać jakąś zgodę czy opinię głównego konserwatora zabytków. Czy ktoś z Was przez to przechodził i czy można napotkać na jakieś problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę? Zagrożenie archeologiczne niewielkie ale nie bagatelizuj tej sprawy formalnie - jeśłi nie załatwisz tej sprawy prawidłowo - nie odbiorą Ci domu - a nie ma możliwości zrobienia tych formalności wstecznie. 1. Musisz udać się do wojewódzkiego archeologa - k/ Zamku -powiedzą jakie papiery masz złożyć i co dostać /np wytyczne konserwatorskie/ 2 wynająć uprawnionego archeologa żeby przygotował dokumentację archeologiczną - jak się dobrze dogadasz dalej poprowadzi ci już on całą sprawę - on załatwi ci decyzję zezwalającą na rozpoczęcie budowy 3 tą decyzje musisz mieć bo nie dostaniesz pozwolenia na budowę 4 po rozpoczęciu budowy archeolog musi być przy zdjeciu humusu i MUSI dokonac wpisu w dzienniku budowy i to koniec strachu - no może drobiazg - będzie cie to kosztowalo dodatkowo jakieś 800 zł namiar na archeologa na priv Witajcie Ja również mam zamiar rozpocząć budowę domu okolice Wołczkowa na mojej działce również jest strefa archeologiczna byłabym wdzięczna za namiary na tego archeologa niezła cena za archeologa u nas zazadali 2tys zł moge poprosic o namiary na ta osoba?? on mam nadzieje ma uprawnienie?? od konserwatora dostalismy liste archeologow z uprawienieami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 18.06.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Nam wychodzi ok 2650 za metr razem z garazem, ale to jeszcze po staremu (oczywiscie stan developerski). Ruszac bedziemy gdzies na pazdziernik/listopad wiec jak dla mnie to dobra propozycja. A brutto czy netto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 18.06.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Hejka, właśnie wróciłam z działki. Facet zasuwa od 8:00 i będzie robił do 17:00. Jutro będzie kończyć. Dobrze, że nie ja będę za to płacić. Oczywiście mój aparat fotograficzny zastrajkował i zdjęcia z komórki, ale lepsze takie niż żadne. Nareszcie teren mojej działki zaczyna być widoczny. Od razu mi lepiej. ____________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaszka 18.06.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Nam wychodzi ok 2650 za metr razem z garazem, ale to jeszcze po staremu (oczywiscie stan developerski). Ruszac bedziemy gdzies na pazdziernik/listopad wiec jak dla mnie to dobra propozycja. A brutto czy netto? Oczywiscie, ze brutto. A wiesz azalka ja tez tesknie za swoja dzialeczka i ucieszylo mnie nawet pisemko z gminy o podatku rolnym, bo to juz NASZA dzialeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 18.06.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 witam poniedzialkowo Bryta to nie do konca tak. Wez pod uwage, ze jesli podpisujesz teraz umowe, cena przez rok jest taka sama, my zalapalismy sie na nizsza cene, bo podpisywalismy umowe w kwietniu tuz przed podwyzszeniem cen. Poza tym u nas nie ma mozliwosci dopilnowania budowy, maz albo jest w domu o 19, albo w ogole go nie ma, u nas te wzgledy przewazyly, czasami warto sobie zaoszczedzic stresow, zwlaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy rynek budowlany szaleje. Nie bedziemy martwic sie o materialy budowlane, ekipy, mamy architekta, geologa, mamy 5-letnia gwarancje na dom i dom postawiony w 4 miesiace. Oczywiscie i tak wszystko wyjdzie w praniu, o czym zapewne bede informowac, ale to za jakis czas Tak tylko jak policze cene domku w tej firmie a ile wyjdzie budowa u mnie to jest roznica bo u nich wychodzi metr prawie 3200 Napewno jest to wygodne Witam wszystkich, Hej Bryta, ile u Ciebie wyjdzie mkw? Duzo taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasikk 18.06.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Hej, 2000tys za archeologa? Krzyspx podaj proszę namiary na tego twojego archeologa Ja jutro dzwonię do pierwszego z architektów na którego otrzymałam namiar na forum Zobaczymy co powie, wieściami podzielę się po spotkaniu. Pozdrawiam, Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 18.06.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 witam poniedzialkowo Bryta to nie do konca tak. Wez pod uwage, ze jesli podpisujesz teraz umowe, cena przez rok jest taka sama, my zalapalismy sie na nizsza cene, bo podpisywalismy umowe w kwietniu tuz przed podwyzszeniem cen. Poza tym u nas nie ma mozliwosci dopilnowania budowy, maz albo jest w domu o 19, albo w ogole go nie ma, u nas te wzgledy przewazyly, czasami warto sobie zaoszczedzic stresow, zwlaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy rynek budowlany szaleje. Nie bedziemy martwic sie o materialy budowlane, ekipy, mamy architekta, geologa, mamy 5-letnia gwarancje na dom i dom postawiony w 4 miesiace. Oczywiscie i tak wszystko wyjdzie w praniu, o czym zapewne bede informowac, ale to za jakis czas Tak tylko jak policze cene domku w tej firmie a ile wyjdzie budowa u mnie to jest roznica bo u nich wychodzi metr prawie 3200 Napewno jest to wygodne Witam wszystkich, Hej Bryta, ile u Ciebie wyjdzie mkw? Duzo taniej? Powiem jak zamkne stan sorowy otwarty za jakies 2 miesiace teraz jestem przy wiezbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaszka 19.06.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 dziendoberek Zasypiam na stojaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 19.06.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 dziendoberek Zasypiam na stojaco Me too... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 19.06.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hejka, witam przedpołudniowo. U mnie po nocnych ulewach przerwa w niwelacji terenu. Jak nie będzie padać, to do jutra. ____________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 19.06.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Mam jeszcze takie pytanko. Działka leży w strefie WIII - ograniczonej ochrony konserwatorskiej i archeologicznej. Jak w takiej sytuacji wygląda uzyskanie pozwolenia na budowę. Wiem, że aby uzyskać pozwolenie trzeba uzyskać jakąś zgodę czy opinię głównego konserwatora zabytków. Czy ktoś z Was przez to przechodził i czy można napotkać na jakieś problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę? Zagrożenie archeologiczne niewielkie ale nie bagatelizuj tej sprawy formalnie - jeśłi nie załatwisz tej sprawy prawidłowo - nie odbiorą Ci domu - a nie ma możliwości zrobienia tych formalności wstecznie. 1. Musisz udać się do wojewódzkiego archeologa - k/ Zamku -powiedzą jakie papiery masz złożyć i co dostać /np wytyczne konserwatorskie/ 2 wynająć uprawnionego archeologa żeby przygotował dokumentację archeologiczną - jak się dobrze dogadasz dalej poprowadzi ci już on całą sprawę - on załatwi ci decyzję zezwalającą na rozpoczęcie budowy 3 tą decyzje musisz mieć bo nie dostaniesz pozwolenia na budowę 4 po rozpoczęciu budowy archeolog musi być przy zdjeciu humusu i MUSI dokonac wpisu w dzienniku budowy i to koniec strachu - no może drobiazg - będzie cie to kosztowalo dodatkowo jakieś 800 zł namiar na archeologa na priv Witajcie Ja również mam zamiar rozpocząć budowę domu okolice Wołczkowa na mojej działce również jest strefa archeologiczna byłabym wdzięczna za namiary na tego archeologa witam namiary wysłałem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 19.06.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hej, 2000tys za archeologa? Krzyspx podaj proszę namiary na tego twojego archeologa z jednej strony to duzo wiem, bo to sa 2 osoby ale z drugiej strony Ci "fachowcy" byli juz na sasiednich działkach i nic nie wynalezli mam nadzieje ze i u nas nic nie znajda a boję się jakis nowych szczecinskich specow ktorzy moga cos wymyslac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 19.06.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hejka popołudniowo. Co tu dzisiaj taki mały ruch? ____________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 19.06.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hej, 2000tys za archeologa? Krzyspx podaj proszę namiary na tego twojego archeologa z jednej strony to duzo wiem, bo to sa 2 osoby ale z drugiej strony Ci "fachowcy" byli juz na sasiednich działkach i nic nie wynalezli mam nadzieje ze i u nas nic nie znajda a boję się jakis nowych szczecinskich specow ktorzy moga cos wymyslac Masz rację. Czasami lepiej więcej wydać, a mieć święty spokój. ____________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 19.06.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hejka, właśnie się dowiedziałam, że w przyszłym tygodniu ma zjechać mój Ytong! Bardzo się cieszę. Nie wiem jeszcze jaka cena i jestem ciekawa. Może jutro będzie coś wiadomo o PnB. Oby pozytywnie! ____________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasikk 19.06.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hej, 2000tys za archeologa? Krzyspx podaj proszę namiary na tego twojego archeologa z jednej strony to duzo wiem, bo to sa 2 osoby ale z drugiej strony Ci "fachowcy" byli juz na sasiednich działkach i nic nie wynalezli mam nadzieje ze i u nas nic nie znajda a boję się jakis nowych szczecinskich specow ktorzy moga cos wymyslac hmm, to dobrze, że nic nie znaleźli Z tego co ja wiem to jest przeważnie tylko formalność bo konserwator zabytków np. stawia kropkę czerwonym markerem na planie zagospodarowania przestrzennego w miejscu gdzie podejrzewa, że cos może być a jak się ten plan powiększy to niestety kropka zajmuje kilka lub kilkanaście działek. No cóż najbardziej nie rozumiem tego czemu to my musimy za to płacić jeśli chcą tam czegoś szukać to nich sami zapłacą bo mnie nie interesuje czy tam coś będzie czy też nie? No ale najważniejsze, żeby tak jak mówisz nic nie znaleźli Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 19.06.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 witam poniedzialkowo Bryta to nie do konca tak. Wez pod uwage, ze jesli podpisujesz teraz umowe, cena przez rok jest taka sama, my zalapalismy sie na nizsza cene, bo podpisywalismy umowe w kwietniu tuz przed podwyzszeniem cen. Poza tym u nas nie ma mozliwosci dopilnowania budowy, maz albo jest w domu o 19, albo w ogole go nie ma, u nas te wzgledy przewazyly, czasami warto sobie zaoszczedzic stresow, zwlaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy rynek budowlany szaleje. Nie bedziemy martwic sie o materialy budowlane, ekipy, mamy architekta, geologa, mamy 5-letnia gwarancje na dom i dom postawiony w 4 miesiace. Oczywiscie i tak wszystko wyjdzie w praniu, o czym zapewne bede informowac, ale to za jakis czas Tak tylko jak policze cene domku w tej firmie a ile wyjdzie budowa u mnie to jest roznica bo u nich wychodzi metr prawie 3200 Napewno jest to wygodne Witam wszystkich, Hej Bryta, ile u Ciebie wyjdzie mkw? Duzo taniej? Powiem jak zamkne stan sorowy otwarty za jakies 2 miesiace teraz jestem przy wiezbie Witam, Zapytałem bo myslałem, że już wiesz!!! Przynajmniej wg kosztorysu. Pisałaś, że Ci wyjdzie sporo taniej niz - zdaje się - madaszce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 19.06.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 witam poniedzialkowo Bryta to nie do konca tak. Wez pod uwage, ze jesli podpisujesz teraz umowe, cena przez rok jest taka sama, my zalapalismy sie na nizsza cene, bo podpisywalismy umowe w kwietniu tuz przed podwyzszeniem cen. Poza tym u nas nie ma mozliwosci dopilnowania budowy, maz albo jest w domu o 19, albo w ogole go nie ma, u nas te wzgledy przewazyly, czasami warto sobie zaoszczedzic stresow, zwlaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy rynek budowlany szaleje. Nie bedziemy martwic sie o materialy budowlane, ekipy, mamy architekta, geologa, mamy 5-letnia gwarancje na dom i dom postawiony w 4 miesiace. Oczywiscie i tak wszystko wyjdzie w praniu, o czym zapewne bede informowac, ale to za jakis czas Tak tylko jak policze cene domku w tej firmie a ile wyjdzie budowa u mnie to jest roznica bo u nich wychodzi metr prawie 3200 Napewno jest to wygodne Witam wszystkich, Hej Bryta, ile u Ciebie wyjdzie mkw? Duzo taniej? Powiem jak zamkne stan sorowy otwarty za jakies 2 miesiace teraz jestem przy wiezbie Witam, Zapytałem bo myslałem, że już wiesz!!! Przynajmniej wg kosztorysu. Pisałaś, że Ci wyjdzie sporo taniej niz - zdaje się - madaszce... nie taniej nisz Madaszce tylko chodzilo mi ze za standart deweloperski troche sobie licza a ona odpisala ze dogadala sie za inna cena . Co do kosztow to bede mogla powiedziec dopiero po zamknieciu bo ceny caly czas sie zmieniaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaszka 20.06.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Witam w piekna sloneczna pogode Bryta nie dogadalam sie tylko taka byla cena przed podwyzka, wlasnie ze wzgledu na wciaz rosnace koszty. W innej firmie budujacej pod klucz od razu na wejsciu powiedzieli nam, ze trzeba do cen podanych przez nich doliczyc 10% jeszcze, a i tak w umowie zatrzegali sobie, ze cena moze ulec zmianie jesli zmienia sie ceny materialow. Tutaj mam GWARANCJE ceny, tylko musze zaczac budowe do 18 kwietnia 2008, co bedzie bez problemu mysle :)I jeszcze zeby nie bylo nieporozumiem standard developerski to wchodze do domu i moge malowac sciany i klasc panele czy co tam bede chciala, wszystko mam gotowe, z zewnatrz rowniez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 20.06.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Hejka, witam w środowy poranek i udanego dnia życzę. ____________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts