Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

Z nazwą ulicy to był cyrk - chyba 3 razy zgłaszaliśmy do gminy nazwę (chcieliśmy Wiosenną :wink: ) aż w końcu zatwierdzili nam Pomarańczową :)

Wiem coś na ten temat. Ja na razie wystosowałam drugie pismo z propozycją ulicy, bo okazało się, że pierwsza proponowana nazwa już funkcjonuje. Oczywiście na danym przez Gminę wykazie jej nie było. Najgorsze jest to, że za każdym razem muszę uzyskać zgodę wszystkich właścicieli działki drogowej. Teraz nim wysłałam pismo, kazałam sprawdzić pani w Gminie, czy napewno takiej nazwy już nie ma, a na wszelki wypadek dałam trzy propozycje. Nie piszę tu jakie, bo nie chcę zapeszyć.

Pozdrowionka

Aleksandra

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co tym razem ?? I tak wrócisz do Sosenek zobaczysz :wink: :D

Sosenki sliiiiczne. Sosenki rulez. Sosenki forever :D

A powaznie - przymierzamy sie wiecej niz powaznie do domkow z tej samej pracowni, z ktorej ma projekt M3. Prawde mowiac, to wlasnie z "naszego" topicu tam weszlam. Podobaja mi sie. Sa BARDZO proste (cena) i rownie funkcjonalne. Te dwie rzeczy dla mnie sa najwazniejsze. Do tego sa bezpretensjonalne i swietnie wpasowuja sie w polski krajobraz.

Ogolnie jestem zwolennikiem architektury "poniemieckiej" - czyli zwyklych chatek wsiowych i podmiejskich na naszych terenach, a to dokladnie to.

Dodatkowo mozna "podbajerowac" wykonczeniem i jakims pnaczem i tyz bedzie slicznie. Wyglada tez, ze sa nienajgorzej zaprojektowane pod katem "fachowym" - projekt przyjazny inwestorowi. (Nie pozbawione niedociagniec, ale niezle).

Teraz tylko musze wariant ustalic (i glownie o metraz chodzi - zeby trafic w ten wlasciwy, nie za duzy, nie za maly).

Domki pasuja mi na tyle, ze w trzech projektach ew. poprawki bylyby jedynie kosmetyczne. Wczesniej rozwalalam i przesuwalam sciany, takze konstrukcyjne - tym razem sie obejdzie. Uwazam, ze to juz sukces, ni? :lol:

Hej, hej...

Widzę, że niezły ruch w interesie :)

No to po kolei...

Azalka nasza uliczka to Pomarańczowa... już rośnie w domu drzewko pomarańczowe :lol: Z nazwą ulicy to był cyrk - chyba 3 razy zgłaszaliśmy do gminy nazwę (chcieliśmy Wiosenną :wink: ) aż w końcu zatwierdzili nam Pomarańczową :)

Co do materiałów to my kupiliśmy Ytonga 24 - coś koło 11zł za bloczek - wzięliśmy wszystko co mieli... jeszcze z poprzedniej dostawy i po starych cenach... znowu od lipca poszły do góry :o Na razie nie będziemy dokupywać jak rozpoczniemy budowę będzie łatwiej określić ile jeszcze będzie potrzebne.

W międzyczasie podpisaliśmy umowę z kierownikiem budowy - to on nam dał namiary na Ytonga :)

Jutro oficjalnie możemy rozpocząć roboty... ale nie zaczniemy :lol: Musimy zrobić drogę... na szczęście prawdopodobnie będziemy mieli materiał na nią :)

Pozostała jeszcze kwestia fundamentów - trzymajcie kciuki... bardzo potrzebne 8)

Witajcie,

11 zł za bloczek to chyba taniutko. Ja za bloczek BK Solbetu z uchwytem montazowym płaciłem w maju 12,81 brutto :-(

Witam popoludniowo :)

Aleksandra to trzymam kciuki za nazwe ulicy :)

Azalka najwazniejsze, ze ci sie podoba, reszta jakos pojdzie (raz szybciej raz wolniej). Ja mam nadzieje w przyszlym tygodniu przekazac wszystkie papiery pani architekt i...na urlopik :lol:

Malgolinka...Pomaranczowa...bardzo przyjemna nazwa, no chyba ze pomaranczka podpadnie wladzy, wtedy zmiana ;)

Witajcie,

widzę, że u wszystkich się tyle dzieje pozwolenia, porządki na działeczkach itd a u nas nic zero nie mogę mojego lubego zagonić do tych wszystkich formalności :(

a z tego co widzę to terminy raczej są powalające.

Bierz się sama za papierologię i nie czekaj. Jeśli teraz zaczniesz, to masz szansę zacząć budowę na wiosnę 2008 r. Z moich doświadczeń wynika, że kobiety są lepsze w załatwianiu spraw. Ja sobie poradziłam, a wiele razy było pod górkę. Nie ukrywam, że odczuwam z tego powodu satysfakcję.

Pozdrowionka

Aleksandra

Bardzo chętnie sama bym się za to zabrała :D niestety pracuję 9-17 i nie za bardzo mam możliwość wyjść w czasie pracy a mój narzeczony ma nienormowany czas pracy wiec nie ma z tym problemu tylko niestety zapału coś mu brak :wink: Ale pracuję nad nim :D

No to masz dwa wyjścia:

1. mocno nad Nim pracować :wink:

2. załatwiać przed swoją pracą; rano napewno mało ludzi. :p

Trzymam kciuki! Informuj na bieżąco, żebym wiedziała kiedy puścić.

Pozdrowionka

Aleksandra

:D

Będę informować :wink:

Witam w deszczowy wtorek.

Pada, a mój mąż miał dziś kopać dołki pod ogrodzenie. Czy takie będzie całe lato?

Pozdrowionka

Aleksandra

Tez sie tym martwie .Ale niemieckie prognozy mowia ze w weekend ma byc po 28-30 stopni :D

A znacie jakąś prognozę długoterminową?

Pozdrowionka

Aleksandra

Pada, a mój mąż miał dziś kopać dołki pod ogrodzenie. Czy takie będzie całe lato?

Pozdrowionka

Aleksandra

Czy masz na myśli kopanie łopatą, bo jezeli tak to współczuję. Jestem równiez na etapie grodzenia i do zrobienia ogrodzenia tymczasowego wykorzystuję tzw. dołkownik. Możana kupić w Castoramie za 40 kilka Pln. Wybierasz średnice zblizoną do średnicy słupków, wiercisz otwory i wbijasz słupy. W miare szybko, a przede wszystkim przy robieniu dołków się za dużo nie trzeba napracować. Poza tym czytałem na forum dobry pomysł, żeby ogrodzenie przesunąć kawałek do srodka działki, także docelowe ogrodzenie będzie można robić, a tymczasowe bedzie można zlikwidować po. :wink:

Pozdrowionka

Aleksandra

Czy masz na myśli kopanie łopatą, bo jezeli tak to współczuję. Jestem równiez na etapie grodzenia i do zrobienia ogrodzenia tymczasowego wykorzystuję tzw. dołkownik. Możana kupić w Castoramie za 40 kilka Pln. Wybierasz średnice zblizoną do średnicy słupków, wiercisz otwory i wbijasz słupy. W miare szybko, a przede wszystkim przy robieniu dołków się za dużo nie trzeba napracować. Poza tym czytałem na forum dobry pomysł, żeby ogrodzenie przesunąć kawałek do srodka działki, także docelowe ogrodzenie będzie można robić, a tymczasowe bedzie można zlikwidować po. :wink:

Z tym przesunięciem ogrodzenia to mój patent :D :wink: . Ja własnie tak robię tylko nie słyszałem o tym dołkowniku :o .Kurcze dołki juz wykopałem , a jak to się wierci czy ręcznie czy przy pomocy wiertarki podowiedzcie.

Hej wszystkim!

Wczoraj podpisalam penomocnictwo dla jednego z sasiadow na zezwolenie Mediowladcom do dzialania w naszej drodze. Jeszcze dwoch ludkow musi sie podpisac.

Sluchajcie, co ja teraz moge robic, zeby nie stac z robota, bo mnie SZLAG TRAFIA!

Geolog i geodeta. Projektu domu nie kupie, zanim warunkow na lapke nie dostane, ale moze wizyta u archtekta wczesniej nie bylaby glupia?

Cos jeszcze?

Moj chop wyszperal cos takiego (znajomi byli w takim domku modelowym, ponoc ladny): http://www.dom.trz.pl

Ja jestem sceptyk w przypadku "domow wiorowych", ale moze nie mam racji? m2 z bialym montazem kosztuje ponoc 2500 PLN (netto czy brutto jeszcze nie ustalilam). Co Wy na to?

Pozdrowionka

Aleksandra

Dzięki!!! :D Jedziemy dziś po dołkownik. Strasznie się martwiłam, że to kopanie dołów chłopa mi wykończy.

Też uważm, że to bardzo dobry pomysł z przesunięciem ogrodzenia tymczasowego w głąb działki, ale u mnie odpada. Ja z siatką leśną będę pewnie mieszkać kilka lat, bo nie będzie mnie teraz stać na ogrodzenie docelowe. Chcę wiosną 2008 r. zagospodarować teren i posadzić rośliny, więc w moim przypadku lepiej jest postawić tymczasówkę w granicach działki.

Pozdrowionka

Aleksandra

Pozdrowionka

Aleksandra

Z tym przesunięciem ogrodzenia to mój patent :D :wink: . Ja własnie tak robię tylko nie słyszałem o tym dołkowniku :o .Kurcze dołki juz wykopałem , a jak to się wierci czy ręcznie czy przy pomocy wiertarki podowiedzcie.

Jeśli chcesz spróbować dołkownikiem, to zapraszam na działeczkę! Wszelka pomoc mile widziana. :wink:

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam wszyskich!

Wczoraj staliśmy sie szczęśliwymi posiadaczmi działki w Dobrej Szczecińskiej (z Agrowestu) na polu na przeciwko szeregowców. Czytałam ze sa juz tutaj przyszli sąsiedzi:) Pozdrawiam

Chcemy budowac domek pod klucz i poszukujemy firmy ktora nam taki postawi. Na oku mamy firmę ESC Dom, czy ktos z was mial z nią doczynienia?? Ponoc jest jeden domek postawiony przez ta firme właśnie w Dobrej. Pozdrawiam

Dorota