Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

Witam wszystkich,

U mnie dzis na budowę przyjechała koncówka betonu komorkowego, klej, nadproża i inne pierdoły. Zamówiłem też elementy stropu. Jak dobrze pojdzie to chyba od jutra zaczną murowac ściany. Jak gorzej - to od poniedziałku...

Aaa, i zapomniałem napisać, że podpisalismy umowę kredytową. Niby radość bo jest z czego budować ale podpisując kwity i widząc kwotę, termin spłaty i widząc ile to trezba będzie co miesiąc wyjąć z kieszeni - ręka drżała!!!

No to gratulacje!!! :D

W jakim banku braliście kredyt i jak długo czekaliście na rozpatrzenie wniosku?

Pozdrowionka

Aleksandra

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

U mnie dzis na budowę przyjechała koncówka betonu komorkowego, klej, nadproża i inne pierdoły. Zamówiłem też elementy stropu. Jak dobrze pojdzie to chyba od jutra zaczną murowac ściany. Jak gorzej - to od poniedziałku...

Aaa, i zapomniałem napisać, że podpisalismy umowę kredytową. Niby radość bo jest z czego budować ale podpisując kwity i widząc kwotę, termin spłaty i widząc ile to trezba będzie co miesiąc wyjąć z kieszeni - ręka drżała!!!

No to gratulacje!!! :D

W jakim banku braliście kredyt i jak długo czekaliście na rozpatrzenie wniosku?

Pozdrowionka

Aleksandra[/quote

Nigdy nie myslałem, że wezmę w tym banku: PKO BP. Na decyzję/umowę czekaliśmy tydzień czasu od momentu złożenia kompletu wymaganych dokumentów - wniosek składałem u zaprzyjaźnionego doradcy.

Witam wszystkich forumowiczów :)

Co prawda na forum jestem od dawna

ale od niedawna postanowiłam się udzielać

mam nadzieje niedługo dołączyć do szczęśliwych budujących...

wszytsko jest w toku

Pozdrawiam serdecznie

Witamy! :D

Na jakim jesteś etapie i gdzie będziesz budować?

Pozdrowionka

Aleksandra

Hej

Póki co jest działka,

projekt u konstruktora, i zaraz jest składany do urzędu.

Myśle że za jakieś 2 miesiące góra będziemy ruszać...

pod warunkiem że bedziemy mieli kredyt (ale ten dopiero po pozwoleniu...)

Póki co na działce jest już szopa , sporo styropianu, i troche drewna i innych rzeczy co by się mogły przydać :)

Tylko projekt się skończy i pozwolenie :)

W Podjuchach na prawobrzeżu :)

Dziękuję ślicznie za listę :)

Pozwolenia jeszcze nie mamy, jak wcześnie trzeba umawiać ekipę budowlaną?

Bo projekt jeszcze nie gotowy... :(

Pewnie zależy od ekipy. Proponuję się rozejrzeć i popytać, jakie mają terminy.

Pozdrowionka

Aleksandra

W Podjuchach na prawobrzeżu :)

Dziękuję ślicznie za listę :)

Pozwolenia jeszcze nie mamy, jak wcześnie trzeba umawiać ekipę budowlaną?

Bo projekt jeszcze nie gotowy... :(

Moim zdaniem wstępnie możesz się umawiać teraz: dodaj terminy jakie daje architekt, aktualne oczekiwanie w Starostwie, 2 tygodnie na uprawomocnienie, ze 2 tygodnie na wykonaie przyłączy (jesli nie masz) pomnóż przez 150% i będzie termin ...

To kiedy zaczynasz? :-)

Witajcie,

Widzę, że większość prężnie działa :D

A mnie dobijają papierki niby coś się robi ale nic z tego nie widać...

więc spędzam czas oglądając gazetki, forum i marzę sobie :wink:

Pozdrawiam

Marzenia - piękna rzecz - zwłaszcza, gdy się spełniają. :D

Pozdrowionka

Aleksandra

Witajcie,

Pozdrawiam

Pozdrowionka

Aleksandra

dokładnie :D

na razie udało nam się zdobyć warunki techniczne na wodociągi i kanalizacje hurrra

jak nam się uda wypełnić wniosek na warunki techniczne do prądu o niedługo złożymy. Tam podobno najdłużej się schodzi :evil: Ile średnio czekaliście?

Kasia

Witajcie,

Pozdrawiam

Pozdrowionka

Aleksandra

dokładnie :D

na razie udało nam się zdobyć warunki techniczne na wodociągi i kanalizacje hurrra

jak nam się uda wypełnić wniosek na warunki techniczne do prądu o niedługo złożymy. Tam podobno najdłużej się schodzi :evil: Ile średnio czekaliście?

Kasia

W styczniu br. - 3 tygodnie.

Witam,

Odebraliśmy wniosek z ENEA na warunki techniczne przyłącza. Czy ktoś z was samodzielnie wypełniał ten wniosek? Jak dla nas czarna magia. Jeśli wiecie jak to wypełnić byłabym wdzięczna. Na niektórych stronach znalazłam informacje, że należy dołączyć mapkę z wyrysowanym budynkiem itd. tylko, że architekt powiedział, że zacznie adaptować projekt po otrzymaniu warunków technicznych :o zagubiłam się w tym wszystkim.

Matko to dopiero początek a ja juz nic nie wiem :wink:

Hej,

2000tys za archeologa? :o

Krzyspx podaj proszę namiary na tego twojego archeologa :)

z jednej strony to duzo wiem, bo to sa 2 osoby

ale z drugiej strony Ci "fachowcy" byli juz na sasiednich działkach i nic nie wynalezli ;)

mam nadzieje ze i u nas nic nie znajda

a boję się jakis nowych szczecinskich specow ktorzy moga cos wymyslac :(

podeślijcie i mi proszę namiary "archeologiczne"na priv

Witam,

Odebraliśmy wniosek z ENEA na warunki techniczne przyłącza. Czy ktoś z was samodzielnie wypełniał ten wniosek? Jak dla nas czarna magia. Jeśli wiecie jak to wypełnić byłabym wdzięczna. Na niektórych stronach znalazłam informacje, że należy dołączyć mapkę z wyrysowanym budynkiem itd. tylko, że architekt powiedział, że zacznie adaptować projekt po otrzymaniu warunków technicznych :o zagubiłam się w tym wszystkim.

Ja wypełniałam wniosek w ENEI na Derdowskiego. Powiedziałam, że nie wiem jak to zrobić i pracownik ENEI mi podyktował. Na mapce sama wrysuj swój budynek zachowując wymagane odległości. Nic się nie stanie, jeśli potem zmieni się jego usytuowanie. U mnie tak było.

Poza tym skoro masz architekta, to powinien Ci pomóc wypełnić wniosek i wrysować budynek.

Powodzenia!

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam,

Ja wypełniałam wniosek w ENEI na Derdowskiego. Powiedziałam, że nie wiem jak to zrobić i pracownik ENEI mi podyktował. Na mapce sama wrysuj swój budynek zachowując wymagane odległości. Nic się nie stanie, jeśli potem zmieni się jego usytuowanie. U mnie tak było.

Poza tym skoro masz architekta, to powinien Ci pomóc wypełnić wniosek i wrysować budynek.

Powodzenia!

Pozdrowionka

Aleksandra

Mi również sympatyczny pan w ENEI podyktował "wskazując palcem" co i gdzie. Co do mapki to nic nigdzie nie rysowałam (i to nie ze względu ma moje artystyczne beztalencie :lol: !) ale pan uznał "że nie trza". Dałam mu tylko xerokopię mapki którą uzyskałam w geodezji w Policach.

Druga wizyta, po prąd na plac budowy, nie była już taka miła... Pani pogoniła mnie machając rękami..."że jak se załątwię...to mam przyjść"...tyle, że nie bardzo powiedziała mi co mam "se" załatwić. :evil: