Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

Witajcie,

dzisiaj - jako że pogoda dopisała - wybraliśmy się z naszą młodszą pociechą na spacer na działeczkę, a tam niespodzianka - Enea postawiła nam skrzynkę ZK, niby nic wielkiego i oczywista sprawa, a jednak jak cieszy...! Co to będzie, gdy pojawi się cos więcej :D

Uważam, że taka skrzyneczka to wcale nie jest mała rzecz. My musimy jeszcze poczekać na nią do 2 miesięcy. :wink:

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich, to i ja sie zamelduje w drugiej grupie szczecinskiej - przy okazji podniose troszke , bo spadlismy na druga strone.

Co prawda rozpoczalem juz w zeszlym roku i na dzien dzisiejszy mam stan surowy otwarty, tym niemniej - dluga droga przede mna i jak najbardziej zaliczam sie do poczatkujacych inwestorow.A poniewaz jakos dzisiaj spac nie moge to napisze kilka zdan swoich przemyslen -rad z etapu do tej pory - moze komus sie takie uwagi przydadza i nie popelni moich bledow ( na szczescie drobnych).

Dom buduje w okolicach Wielgowa w miejscu zwanym Osada Lesna.

1. Wybralem projekt indywidualny i w umowie z architektem zawarlem punkt,ze ostatnia rata (u mnie bylo to 30%) za projekt bedzie wyplacona po otrzymaniu pozwolenia na budowe - co rowniez bylo w gestii architekta. No coz powiem tyle - oszczedzilismy sobie w ten sposob cala mase niepotrzebnych nerwow w urzedach,choc z drugiej strony bylo nam przykro patrzec jak p. architekt dwoi sie i troi i traci zdrowie aby te wszystkie sprawy papierkowe zalatwic

2.Nie odkryje Ameryki jesli napisze,ze dobra ekipa to 3/4 sukcesu. Moja ekipa nie nalezala do tanich - ale absolutne zadowolenie z jej pracy tez ma swoja cene,nieprawdaz? Sprawdzcie ekipe tak mocno jak sie da i ustalcie na pismie wszystkie , nawet najdrobniejsze sprawy -zanim wbija szpadel w ziemie.

3.Po wybudowaniu fundamentow nie posluchalem dobrych rad i zrobilem tylko minimum przepustow pod chudziakiem czy fundamentami (woda, prad) i juz dzis brakuje mi co najmniej dwoch.Wiec dobra rada - zrobcie przepusty te co potrzeba i jeszcze ze 2-3 na zapas z roznych stron budynku.

4.Rozne sa szkoly na temat tego kto kupuje materialy budowlane. U nas bylo tak,ze glowne zakupy robilismy sami a drobnice wykonawca.( w umowie z wykonawca bylo,ze drobny transport (do 1 t) byl w gestii wykonawcy. Nie bede tu analizowal czy i jak bardzo sie to oplacilo (kupowanie przez nas materialow) - raz wynegocjowalismy lepsze ceny, innym razem mniejsze upusty - ale polecam skupienie sie na 1-2 dobrych hurtowaniach - po kilku zakupach i rabaty byly wieksze i transport pilny od reki itp itd. Moim zdaniem warto sie "zaprzyjaznic" z wybrana hurtownia. W naszym przypadku byl to Euroklinkier i Serwis-dach.

5.Prawie w ostatniej chwili zmienilismy w projekcie wiazary dachowe( i strop drewniany) - na strop monolityczny i tradycyjna wiezbe.Pierwsza wersja miala byc zdecydowanie tansza. Decyzja taka podjeta zostala po otrzymaniu wyceny wiazarow i montazu z Partnera - jak to sie mowi, przezegnalem sie lewa noga :o , wiec stanelo na wersji dwa. Jak na razie najlepsza decyzja jaka do tej pory podjelismy - ale analizowac za i przeciw tez nie bede ani nikogo namawiac w ta czy inna strone. Pisze jako swoje doswiadczenie.

6.Obliczenie ilosci dachowki potrzebnej na dach okazalo sie nad wyraz skomplikowane dla co najmniej 3 firm na codzien sie tym zajmujacych. Kazda podawala inne ilosci a roznice siegaly 500 sztuk. Z zamilowania do wyciagania srednich wybralismy te posrodku. Stanelo na tym ze zadna z firm nie trafila, dokupilismy jeszcze ponad palete dachowki. Z tym,ze na ta palete czekalismy ponad 3 tygodnie a i tak dostalismy ja z wielkim trudem. Moja rada - nic sie nie stanie jak kupicie kilkaset dachowek wiecej niz te wszystkie obliczenia - jesli cos zostanie ( co watpliwe) to zawsze tam jakis daszek czy drewutnie mozna taka dachowka przykryc, zamiast tracic czas i zdrowie na poszukiwania.

I tak by jeszcze mozna dlugo i namietnie - ale nie wypada tak w pierwszym poscie zanudzic wszystkich. Zreszta wreszcie zachcialo mi sie spac :lol:

Podobno wiosna za pasem, wiec zycze wszystkich udanego startu i takiegoz zakonczenia. Pozdrawiam,

Witam :)

Mirlandia mam nadzieję, że dzisiaj też nie będzie Ci się chciało spać :wink: i będziesz kontynuował swój wątek przemyśleń i rad :lol: - każda taka rada jest na wagę złota 8)

Mógłbyś rozjaśnić nam kwestię przepustów... do czego potrzebne się okazały te 2-3 dodatkowe i z których stron budynku :wink: 8)

Pozdrawiam

Małgolinka

Witam, 8)

My tez wkrotce zaczynamy i dzis do was dolaczamy.Rzuce nowy watek na forum.jak oceniacie koszt wykonania domku(bez ceny dzialki).Mowie tu o tzw.stanie developerskim bez wykonczenia.Rozne opinie juz slyszelismy no i przy obecnie szalejacych cenach materialow trudno dywagowac.ja to ocenilem na jakies 2,5tys.Budujemy z porothermu,na dach tytan i duzo szkla no obu kondygnacjach.Ciekaw jestem jak Wy to widzicie.

ps.Kredyt chyba w DB24,twierdza ze maja najlepsza oferte i jak ktos ma lepsza to mam uderzac do nich a oni wszystkich przebija.

pablo i atka

Witam, 8)

My tez wkrotce zaczynamy i dzis do was dolaczamy.Rzuce nowy watek na forum.jak oceniacie koszt wykonania domku(bez ceny dzialki).Mowie tu o tzw.stanie developerskim bez wykonczenia.Rozne opinie juz slyszelismy no i przy obecnie szalejacych cenach materialow trudno dywagowac.ja to ocenilem na jakies 2,5tys.Budujemy z porothermu,na dach tytan i duzo szkla no obu kondygnacjach.Ciekaw jestem jak Wy to widzicie.

ps.Kredyt chyba w DB24,twierdza ze maja najlepsza oferte i jak ktos ma lepsza to mam uderzac do nich a oni wszystkich przebija.

pablo i atka

Witaj

Gdzie budujesz i czy masz juz pozwolenie :lol:

Witajcie ponownie,

Z moimi przepustami to bylo tak,ze mam niestety tylko 3szt ( kanaliza, woda wejscie, i elektryka wejscie i glupi myslalem ,ze to wystarczy.

A czego mi brakuje? Zapomnialem np o tym,ze bede chcial dodatkowo kopac wlasne ujecie wody ,np do podlewania, a skoro hydrofor stanie w pomieszczeniu gospodarczym to jakos ta wode trzeba z domu wyprowadzic, mozna oczywiscie przez sciane na zewnatrz, ale wolalbym w ziemi do jakiegos kranika czy podlewania automatycznego. Jesli nie bedzie podlewania automatycznego to przydalo by sie jeszcze jedno ujecie wody z drugiej strony budynku, zamiast latac z jednym wezem po sporej dzialce. Trzeci przepust bym zostawil jeszcze na elektryke w ogrodzie. Ten jeden co mam moze byc za malo, szczegolnie jak mi kiedys przyjdzie ochota na dolozenie jakiejs lampki przy grillu czy drewutni.Chyba nie jestesmy w stanie absolutnie wszystkiego przewidziec czy zaprojektowac zanim rozpoczniemy budowe. Wierzcie mi,juz w trakcie budowy zmienia sie spojrzenie na wiele rzeczy, jedne pomysly zastepujemy innymi , czaszka pracuje na wysokich obrotach i czasem zwariowac mozna. Wiec takie dodatkowe przepusty moga znacznie ulatwic zycie potem. Koszt wlasciwie zaden , kawalki rurek i kilka kolanek, i tylko trzeba przypilnowac budowlancow. Tak wiec polecam uwadze i pozdrawiam :)

I jeszcze kilka kamyczkow z mojego ogrodka.

Nie wiem jak Wy, ale ja, przy tym wariactwie na rynku budowlanym, nie nadazam zarabiac pieniedzy - wiec kredyt. Poczatkowo mialem w DomBanku - zaczynalem z orpcentowaniem 3.2% po 15 miesiacach juz mialem 5.15% - po prostu zmiana Libor jest w gestii zarzadu banku i robia sobie co im sie podoba i kiedy im sie podoba, wiec rowniutko co kwartal podwyzka oprocentowania :evil: Posluchalem dobrych rad "Muratora" i postanowilem negocjowac obnizenie ( no ze niby da im to do myslenia,ze chce sie przeniesc z kredytem do innego banku) he he dobre sobie - pies z kulawa noga nie chcial ze mna gadac, po podpisaniu umowy to mieli juz mnie gdzies. Wiec oczywiscie sie przenioslem, wybor padl na DB i teraz juz sie mocno przygladalem punktom ile,za co i kiedy mam placic. W Dombank stala marza banku (2.5% !!! - wtedy jeszcze nie wiedzialem,ze mozna to negocjowac - w DB z 1.5% zostalo 0.9% i wiec w sumie ok 3.1% teraz. No ale mniejsza o te wszystkie procenty i promile :) Zasada jest oczywiscie jedna i puenta w tym temacie- negocjacje owszem , ale twarde przed podpisaniem umowy. Najczesciej jest tak,ze strasznie nam na kredycie zalezy i niestety mniej lub wiecej to okazujemy. Moja rada - negocjacje rownorzednie w 2-3 bankach i stawianie twardych warunkow, jak nie to nie, do widzenia. No i nie na ostatnia chwile tylko co najmniej 3 miesiace wczesniej aby miec komfort psychiczny i moc rzeczywiscie wybiarac, a nie godzic sie na cokolwiek byle by tylko juz byla ta kaska na koncie :D

tradycyjne pozdrowienia i dobranoc

Nie wiem jak Wy, ale ja, przy tym wariactwie na rynku budowlanym, nie nadazam zarabiac pieniedzy - wiec kredyt. Poczatkowo mialem w DomBanku - zaczynalem z orpcentowaniem 3.2% po 15 miesiacach juz mialem 5.15% - po prostu zmiana Libor jest w gestii zarzadu banku i robia sobie co im sie podoba i kiedy im sie podoba, wiec rowniutko co kwartal podwyzka oprocentowania :evil: Posluchalem dobrych rad "Muratora" i postanowilem negocjowac obnizenie ( no ze niby da im to do myslenia,ze chce sie przeniesc z kredytem do innego banku) he he dobre sobie - pies z kulawa noga nie chcial ze mna gadac, po podpisaniu umowy to mieli juz mnie gdzies. Wiec oczywiscie sie przenioslem, wybor padl na DB i teraz juz sie mocno przygladalem punktom ile,za co i kiedy mam placic. W Dombank stala marza banku (2.5% !!! - wtedy jeszcze nie wiedzialem,ze mozna to negocjowac - w DB z 1.5% zostalo 0.9% i wiec w sumie ok 3.1% teraz. No ale mniejsza o te wszystkie procenty i promile :) Zasada jest oczywiscie jedna i puenta w tym temacie- negocjacje owszem , ale twarde przed podpisaniem umowy. Najczesciej jest tak,ze strasznie nam na kredycie zalezy i niestety mniej lub wiecej to okazujemy. Moja rada - negocjacje rownorzednie w 2-3 bankach i stawianie twardych warunkow, jak nie to nie, do widzenia. No i nie na ostatnia chwile tylko co najmniej 3 miesiace wczesniej aby miec komfort psychiczny i moc rzeczywiscie wybiarac, a nie godzic sie na cokolwiek byle by tylko juz byla ta kaska na koncie :D

O to mam pytania :D

My rozliczamy sie w niemczech i takich jak my chca tylko DB, Reiffeizen Bank ,Fortis

Czy jestes zadowolony z DB i jak jest z uruchomianiem transz czy musisz miec faktury ,obeznosc platna kogos z banku czy wystarczy foto .

Jak dostane pozwolenie to musze sie zdecydowac na jakis bank .

I jakie wyszly u Ciebie procenty

I przepraszam ze tak cie zameczam :lol:

O to mam pytania :D

My rozliczamy sie w niemczech i takich jak my chca tylko DB, Reiffeizen Bank ,Fortis

Czy jestes zadowolony z DB i jak jest z uruchomianiem transz czy musisz miec faktury ,obeznosc platna kogos z banku czy wystarczy foto .

Jak dostane pozwolenie to musze sie zdecydowac na jakis bank .

I jakie wyszly u Ciebie procenty

I przepraszam ze tak cie zameczam :lol:

Nie szkodzi, dla sasiadki wszystko :D , no prawie :D

Wiesz trudno mi powiedziec, czy jestem zadowolony, bo to bardzo swieza sprawa, dopiero co ucieklem z Dombanku i refinansowalem swoj dotychczasowy kredyt wlasnie w DB (dobierajac troszke gotowki :oops: )

papierologia trwala miesiac, ale to juz norma , trudno cos uzyskac szybciej.

Nie mam przy sobie tych wszystkich procentow, ale na tym przejsciu poki co zyskalem ok 2% w dol.(tu i tam mialem franki)

Transze zostaly rozpisane dokladnie tak jak sami sobie wyznaczylismy w kosztorysie , wyplata transz ma sie odbywac po bezplatnej kontroli pani z banku, tej wlasnie ktora nas obslugiwala.Kosztorys zrobilismy sami -pod siebie, tym niemniej oczywiscie byla wymagana wizyta rzeczoznawcy z listy bankowej, (450zl) ktory oprocz wyceny w razie potrzeby pomaga przerobic kosztorys gdyby cos tam jednak w nim bylo nie tak.Generalnie wyglada obiecujaco a jak bedzie w praniu to sie zobaczy. Wiadomo jak jest :roll: najlepiej kredytu w ogole nie brac :-?

Mam nadzieje ze pozwolenie dostane za 2-3 tygodni i bede skladac o kredyt a ruszymy chyba z oszczednosci .

Mi nie podobalo sie w DB ze najchetniej dali by mi kredyt na ponad 10 lat a ja bym chciala na 6 pracownik tlumaczyl mi ze po 2 latach moge splacic bez procentow .

Zobacze jak to wyjdzie :lol:

Witaj

Witam,

Budujemy na Gumiecach.Wiem,wiem, wszyscy uciekaja z miasta ale nam odpowiada komunikacja dla dzieciakow,Choc po pierwsze to piesn przyszlosci a po drugie w obecnych czasach kazdy chyba sam wozi dzieciaki.A odnosnie mojego pytania powracam do wszystkich z zapytaniem jak oceniacie koszt jednego metra?Bo chyba jakies zalozenia kazdy przyjmuje.Dopowiem,ze ze wzgledu na brak umiejetnosci :D i czasu nie mamy zamiaru budowac jakims systemem gospodarczym.Wszystko to maj robic rzetelni fachowcy :D :D :D

Witam, 8)

pablo i atka

Witaj

Witam,

Budujemy na Gumiecach.Wiem,wiem, wszyscy uciekaja z miasta ale nam odpowiada komunikacja dla dzieciakow,Choc po pierwsze to piesn przyszlosci a po drugie w obecnych czasach kazdy chyba sam wozi dzieciaki.A odnosnie mojego pytania powracam do wszystkich z zapytaniem jak oceniacie koszt jednego metra?Bo chyba jakies zalozenia kazdy przyjmuje.Dopowiem,ze ze wzgledu na brak umiejetnosci :D i czasu nie mamy zamiaru budowac jakims systemem gospodarczym.Wszystko to maj robic rzetelni fachowcy :D :D :D

Witam :)

Jestem w szoku... śnieg pada w Szczecinie :o ... to jakaś anomalia pogodowa :lol:

Mirlandia dzięki za rozjaśnienie nam kwestii tych przepustów :D

cordoba71 naprawdę trudno określić koszt metra tym bardziej, że na początku budowy nawet nam się nie śni na jaki genialny pomysł wpadniemy później i co nam się wymarzy :lol: 8) ... pomijając, już fakt wielkości domu, kształtu bryły, skomplikowania dachu, rodzaju ogrzewania, wentylacji itp. ... każdy z tych szczegółów wpłynie na koszt 1m2

Prawdę mówiąc nie obliczałam dla naszego domku kosztu 1 m2 taką wartość będę miała dopiero po wybudowaniu :D teraz to są ogólne kalkulacje i koncentrują się na poszczególnych etapach budowy.

Musisz założyć, że budując z developerem koszt 1m2 będziesz miał wyższy, bo weźmie on za organizację całej budowy, umawianie ekip, zamawianie materiałów. Tym tylko różni się od budowy systemem gospodarczym napewno nie rzetelnością fachowców :wink: :lol:

Chyba nie myślałeś, że system gospodarczy polega na tym, że Małgolinka zakłada kask, bierze kielnię do ręki i muruje :wink: 8) :lol:

Pozdrawiam

Witam wszystkich,

Prostuje.Nie chodzilo mi o to,ze dom bedzie budowal developer.Budowac bedziemy sami.Choc nie powiem.Jak by sie Modeh czy inny Neptun, podjal mojej budowy to smialo bym to im zlecil.Ale oni takich rzeczy nie robia.czepiam sie tego jednego metra ze wzgledu takiego,ze nie mamy jeszcze kosztorysu i nie mam zielonego pojecia o budowaniu.

pozdrawiamy

pablo i atka