Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

Dzień dobry Basiu i Tomku :D . Dzieki za szybka reakcję. Mamy działeczkę w Krępsku, to 4 km od Goleniowa w kierunku na Stepnicę. I tam zamierzamy wyemigrować z dąbskiego TBS-u. Gdyby ekipie nie było za daleko i oprócz tego, że idą jak burza nie zdarli ze mnie w burzowym tempie kasy, to chętnie skorzystam. Chciałabym pokazać Wam "mój kawałek nieba na ziemi" (zacytowałam tu jednego z forumowiczów), ale nie umiem wklejac zdjęć niestety. Może ktoś mi kiedyś pomoże, bo jak do tej pory na moje prośby odzewu nie ma. A możecie pokazać, co ładnego budujecie ? Bo my wybralismy Faworyta z MG Projekt (tez nie umiem wklejac strony). Pozdrawiam sobotnio. Miłego dnia :wink:

Napisz na PW kiedy chcecie zacząć ( jeszcze mają 2 domki do skończenia)

Podam Ci wtedy ich namiary ;)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój strop przyjeżdża jutro, więc Cię gonię! :wink:

Pochwal się nowymi fotkami.

Pozdrowionka

Aleksandra

Właściwie to można sobie na bieżąco podglądać w stopce !!!

Na dziennik to ja niestety nie mam czasu dziś...a za dwa tygodnie wracam do pracy po macierzyńskim...więc odpadnie w ogóle... :cry:

Pozdrawiam,

I do cholery...nadal nie ma nikogo z Wołczkowa ???

Pozdrawiam,

I do cholery...nadal nie ma nikogo z Wołczkowa ???

Z Mierzyna (przynajmniej ode mnie) "rzut beretem" ulicą Nowowiejską do Wołczkowa. Nawet zdarza mi się tam bywać, bo w okolicach Ogrodowej buduje moja koleżanka taki sam dom jak ja, więc jeżdżę podglądać, bo mnie wyprzedza. Na jakiej ulicy budujesz i w którym to jest miejscu?

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam Wszystkich bardzo serdecznie

Chciałam się przedstawić i przyłączyć do grupy. Wraz z mężem jesteśmy posiadaczami działeczki w Mierzynie.

Dorota

Nareszcie ktoś z Mierzyna. :D :D :D

Ja też tam buduję, okolice Ekologicznej i Komercyjnej (jadąc Welecką w stronę Lubieszyna po prawej stronie Mierzyna). A Wy gdzie będziecie stawiać Wasz domek?

Pozdrowionka

Aleksandra

Witam

Aleksandra to my prawie jak sąsiedzi, bo mamy działkę troszeczkę dalej jadąc w stronę Lubieszyna , przy Zeusa.

Na jakim jesteś etapie? Bo z chęcią zasięgnęłabym porady, jak coś to może na prv?

Pozdrawiam serdecznie

Dorota

Wiem, gdzie jest ul. Zeusa, prawie byłam zdecydowana na działkę przy ul. Izydy.

Jestem na etapie stropu. Pytaj, chętnie odpowiem.

Pozdrowionka

Aleksandra

WITAM nie buduje w Szczecinie ani w okolicach lecz pod Warszawa znalazlam jednak kogos kto wybral ten sam projekt nad ktorym ja sie zastanawiam czyli Pod Modrzewiem 2 . Stawory jesli mozesz wyslij mi info o kosztach budowy. Czy masz namiary na kogos budujacego w mojej okolicy. Pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia

No nareszcie jakis ruch u nas :) Dzisiaj odebralam dokumantacje od pani architekt juz teraz nic tylko skladac. Ciekawe ile bedziemy czekac...

Hih, no fajnie :) Bo ja po akcjach bankowych az sie boje Cie o cokolwiek pytac ;)

Ja specjalnie laze co jakis czas Topolowa i przygladam sie "domkowi wzorcowemu" i niestety on wciaz w bloczkach pod plotkiem stoi...

A ja ide odebrac warunki z Enei. Maz zalatwil :) (to cos jak "Siara mi dal")

Wodociagi tyz mam. Gaz nie podpisany ale w formie "sie da zrobic".

Czy moge wezwac geologa przed geodeta? czy jednak lepiej odwrotnie?

Zaczynaja mi sie podobac coraz wieksze domy. Moze ktos mnie sprowadzi do rzeczywistosci, zanim kupie np taki projekt?

http://www.dom-jednorodzinny.pl/?&p=0&o=1089

Powiedzcie, ze jest drogi, nieekonomiczny i bedzie kosztowal 5x tyle niz wszystkie inne...I ze ogrzewanie bedzie drogie. No niech mi ktos kubel zimnej wody na leb wyleje!!!

Zaczynaja mi sie podobac coraz wieksze domy. Moze ktos mnie sprowadzi do rzeczywistosci, zanim kupie np taki projekt?

Powiedzcie, ze jest drogi, nieekonomiczny i bedzie kosztowal 5x tyle niz wszystkie inne...I ze ogrzewanie bedzie drogie. No niech mi ktos kubel zimnej wody na leb wyleje!!!

Mi też się podoba. Lubię proste domy. Mankamentem dla mnie jest brak zadaszenia tarasu i małe pomieszczenie gospodarcze na parterze, ale można to zmienić.

Jeśli chodzi o ogrzewanie, to każdy dom trzeba ogrzać, kwestia wyboru, jakie ogrzewanie będzie najbardziej ekonomiczne.

Poza tym uważam, że dom nie może być mały, no chyba, że jest się w wieku, że dzieci wyszły już z domu i zostałaś z mężem.

Kupuj projekt domu, który Ci się podoba. Ten dom ma dach dwuspadowy, więc nie jest źle, tylko te balkoniki wyciągną kaskę.

Cóż... Musisz to wszystko dobrze przemyśleć, ale dom bardzo ładny (chyba niewiele Ci pomogłam).

Pozdrowionka

Aleksandra

No nie pomoglas :)

To minipomieszczonko to spizarka, pomieszczenie za garazem (kotlownia) ma ok 7m2.

A na gorze nad poddaszem jest jeszcze calkiem spory stryszek...

W projekcie mozna podgladnac wnetrza parteru. Te wykusze... (duuuuzio okien do mycia...)

Dziecko mam lat blisko 17scie, zaraz wylleci... drugiego jeszcze nie zrobilam i moze juz nie zdaze ;)

Jest duzy, nieekonomiczny, ma program funkcjonalny, ktory mi wyjatkowo odpowiada i podoba mi sie do bolu. Balkonikow nie potrzebuje, ale jak je wyciepnac nie likwidujac wykusza? Czy daszek nad wykuszem nie bedzie w tej samej cenie co balkonik?

Kubelek LODOWATEJ wody poprosze!!!!

Czy ktos z Was sciagal ekipe "z Polski"? Ponoc mozna calkiem niezle na robociznie oszczedzic.

No nareszcie jakis ruch u nas :) Dzisiaj odebralam dokumantacje od pani architekt juz teraz nic tylko skladac. Ciekawe ile bedziemy czekac...

Hih, no fajnie :) Bo ja po akcjach bankowych az sie boje Cie o cokolwiek pytac ;)

Ja specjalnie laze co jakis czas Topolowa i przygladam sie "domkowi wzorcowemu" i niestety on wciaz w bloczkach pod plotkiem stoi...

A ja ide odebrac warunki z Enei. Maz zalatwil :) (to cos jak "Siara mi dal")

Wodociagi tyz mam. Gaz nie podpisany ale w formie "sie da zrobic".

Czy moge wezwac geologa przed geodeta? czy jednak lepiej odwrotnie?

Ja mam parter 110 m + garaz i przygotowana gore na pozniej 50 metrow .

I uwazam ze tak 150-160 m jest idealne a pomieszczenia nie mozna porownywac do blokowych bo cos co jest w bloku duze to w domku robi zupelnie inne wrazenie :D

Wiec takie 150-160 jest super optymalne :roll:

Nie wiem czy Cię to pocieszy dla mnie i mojej rodzinki ten dom jest za mały. :D

Mamy 4 dzieci więc potrzebuję w domu 4 małe sypialnie plus jedną większą dla nas plus jeden pokój na dole na gabinet, więc w tym domu się nie mieścimy. :-? :-?

Jestem zwolenniczką budowania domu dostosowanego do potrzeb.

10 lat temu wybudowaliśmy 85 m2 dom i przez ten czas żyło nam się w nim miło i wygodnie Teraz nasze potrzeby są inne więc zmieniamy dom na większy.

Witam

W dniu wczorajszym z dzialki zostal zdjety humus. Jutro tyczenie i kopanie pod fundamenty. Moge radosnie oswiadczyc ze rozpoczelismy prace budowlane, mam nadzieje ze rowniez radosnie oswiadcze ze zakonczylem budowe. Czego zycze wszystkim uczestnikom tego forum, w szczegolnosci tego watku :)

Zdjecia do obejrzenia w galerii.

No nie pomoglas :)

To minipomieszczonko to spizarka, pomieszczenie za garazem (kotlownia) ma ok 7m2.

A na gorze nad poddaszem jest jeszcze calkiem spory stryszek...

W projekcie mozna podgladnac wnetrza parteru. Te wykusze... (duuuuzio okien do mycia...)

Dziecko mam lat blisko 17scie, zaraz wylleci... drugiego jeszcze nie zrobilam i moze juz nie zdaze ;)

Jest duzy, nieekonomiczny, ma program funkcjonalny, ktory mi wyjatkowo odpowiada i podoba mi sie do bolu. Balkonikow nie potrzebuje, ale jak je wyciepnac nie likwidujac wykusza? Czy daszek nad wykuszem nie bedzie w tej samej cenie co balkonik?

Kubelek LODOWATEJ wody poprosze!!!!

Czy ktos z Was sciagal ekipe "z Polski"? Ponoc mozna calkiem niezle na robociznie oszczedzic.

Mnie też podobają się projekty z tej pracowni i o mały włos się bym nawet na jeden zdecydowała :wink: .

Myślę, że wykusz bez balkoników wyglądałby tu trochę łyso. Kwestia - czy np. nie wystarczyłby jeden wykusz i jeden balkonik. Balkoniki są ładne, ale trzy to przesada - nie będziesz z nich korzystać, a każdy z nich to: solidna żelbetowa konstrukcja, dość kłopotliwa izolacja wilgociowa i termiczna i potencjalny mostek cieplny. Nie jesteś w stanie ocieplić go tak jak ściany. No i koszt balustrad - też niebanalny. Do tego wybudowanie trzech lukarn komplikuje więźbę i podraża koszt dachu.

Druga sprawa - piony wodne i kanalizacyjne są bardzo od siebie oddalone = rozbudowana instalacja wodkan + pompa cyrkulacyjna. Może zamienić miejscami gabinet i kuchnię z łazienką oraz spiżarnią? Będzie pasowało do orientacji domu?

Trzecia sprawa - dwa kominki, hmm, hmm :roll: .

Czwarta sprawa - ocieplenie dachu - 17cm to mało, jak dasz grubsze, obniży to wysokość pomieszczeń. Jak wysoka tam jest ścianka kolankowa?

Piąta sprawa - bardzo ładny, duży dom, a sień klaustrofobiczna i nie ma miejsca na szafę. Może gdyby przesunąć drugie drzwi wgłąb korytarza i odwrócić bieg schodów...

Ładny ten dom, ale nietani i naprawdę spory jak na trzy osoby. Za to garaż mały - wystarczy Wam taki pojedynczy?

U nas będzie ponad 120m2 na cztery osoby, ale za to duży garaż na dwa auta i różne inne przydatne sprzęty ogrodowo-turystyczne.

Dzieki za wypowiedzi wszystkim. Za duzo tych lodowatych kubelkow nie bylo ;) szkoda, bo dalej strasznie mi sie ten domek podoba.

Bede najprawdopodobniej budowac 27.12 d wymixowany z 27.12 b z pracowni z Jelenie Gory. Taki ma M3 - moj bedzie z nieco innymi poprawkami.

Ma swoje wady, ale dla nas finalnie najfunkcjonalniejszy i prosciutki.

Juz go wybralismy dosc dawno, ale co jakis czas rzucam sie w wir nowych poszukiwan... i jednak do starego wracam...

Jak facet, ktory zachwyca sie cudownymi dziewczynami, modelkami o dlugich nogach i iskrzacym spojrzeniu, aby po zauroczniu stwierdzic, ze jednak najlepsza ta codzienna, zwyczajna, bezpretensjonalna, ktora moze nie idealna, ale ciepla, sympatyczna a z jej wadami da sie zyc ;)

Ostatnio moj maz zachwycil sie domem w glicyniach z Archonu, duzy, naprawde fajny, ale: jedna lazienka i kibelek bez mozliwosci zamontowania prysznica (ja mam fobie, ze miejsca kapielowo-przygotowalniowo-toaletowe musza byc dwa), brak pralni i suszarni.

Mam pytanko:

ile powinien byc wysuniety dach, aby skutecznie pokryc taras. Chodzi mi o skutecznie zadaszony taras, gdzie mozna w razie deszczu posiedziec?