Bibi1 17.12.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Kochani forumowicze las za boiskiem przy nowej drodze na Buk jest wycinany. Wejdźcie 300 m w niego drogą od asfaltu przy łąkach, a sami zobaczycie. Żal mi serce ścisnął, bo wg mnie to naturalny rejon leśny, w którym są co najmniej 2 stanowiska lisów (lub czegoś podobnego) i sam widziałem stanowisko pojedyńczego dzika. Rano jadąc do pracy sarny często stoją na drodze przy boisku, wczoraj sam w tym lesie widziałem 2 sztuki. Łąka za tym lasem (w kierunku na Buk) cała zryta przez dziki. Całe tereny są podmokłe i ten lasek także, więc jest to ogromna ostoja zwierząt i ptaków, co słychać wiosną, latem, jesienią (teraz z oczywistych względów mniej, ale także). A jakiś sukinkot to chyba sprzedał, inny skurczysyn wydał pewnie zgodę na wycinkę drzew. No i w tej chwili bezmyślnie go wycinają tak, aby nie denerwować mieszkańców, tj. w środku lasku. Wycięto w pień i przygotowano drewno do wywózki na przestrzeni ok. 400m x 400m, a trochę dalej na ładnej polance także wycięto pojedyńcze kępy drzew. Dziwna wycinka, chyba na szybkiego, bo szybko to zrobiono i ze stratami drewna nikt się nie liczy. często ucięte są na wysokości 1,5 do 2m i szczególnymi okazami także nikt się nie przejmował, bo również są pnie o średnicy 1,5 do 2m. Pewnie nic nie zdziałam, ale JA SIĘ NIE GODZĘ NA TAKIE NISZCZENIE PRZYRODY i jedynego miejsca w środku miejscowości, gdzie jest boisko, ktre w przyszłości będzie skupiało wypoczynek ok. 10.000 ludzi, którzy w Dobrej są przewidywani do zamieszkania. Wg studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego (na stronie BIP Gminy Dobra) wynika, że na całości tych łąk pomiędzy Dobrą, a Bukiem powstaną budynki mieszkalne. Wtedy ogrom ptactwa z łąk (w tym przecudne skowronki) będą musiały się wynieść. Już przetrzebia się ptaki, bo na działkach przy ul. Paproci i sąsiednich powycinano skupiska drzew, które jeszcze można zobaczyć jedynie na starych zdjęciach satelitarnych w internecie. Wg tegoż studium ten las przewidziany jest, jako ogólnodostępne tereny rekreacji, wypoczynku, sportu, zieleni izolacyjnej oraz usług oświaty, kultury i im towarzyszących. SĄ TO LASY OCHRONNE. Pomóżcie, wskażcie mi instytucje, jeżeli Was to poruszy tak jak mnie, to zbierzmy siły i walczmy z tym. Bo zanosi się, że jeżeli nic nie zrobimy, to będziemy mieszkać w największym rejonie dmków w okolicy Szczecina (ogromne łąki na Buk przeznaczone pod zabudowę) i bez skrawka zieleni. Nie wyobrażam sobie nas za 10 lat, nie wyobrażam sobie, że czyjaś bezmyślność może doprowadzić do przepędzenia dzikich zwierząt i ptactwa. Przecież na tym terenie oprócz takich włąśnie walorów, praktycznie poza Świdwiem, zabytkowym pałacykiem (czy dwrkiem) w Stolcu i paroma małymi kościółkami nie ma nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bibi1 17.12.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 ..., to także wczoraj odkryłem, jednego śmieciarza, który swoje domowe brudy wyrzuca do rowu. Nie bierzcie mnie czasem za jakiegoś nawiedzonego, bo na codzień, to jestem do rany przyłóż, ale dlaczego mam się godzić na niszczenie przyrody i mieszkanie jak na śmietniku. Przyżekam, że doprowadzę do ukarania tego brudasa. Hm. Niejaki Marcin T. zam. Szczecin ul. Bieszczadzka. Uważam, że takich powinno się publicznie napiętnować, czy zawstydzać, ale głupia ustawa o danych osobowych nie pozwala mi więcej o nim powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca_1 18.12.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Masz całkowitą rację. Tak samo piętnować powinno się tych złych wykonawców, naciągaczy itp.Macie jakieś doświadczenia w tej materii ?Szukałem takiej listy z naszego regionu ale nie mogłem znaleźć.PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom 27.12.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Bibi 1 , na jakiej ulicy mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasikk 28.12.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Witam, jakoś dawno nie zaglądałam na forum. My 24.12 złożyliśmy dokumenty do PnB mam nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie ponieważ jak na razie mamy dość komplikacji: trudna działka zarówno projektowo jak i glebowo, strefa archeologiczna itp ale nie poddaje się Planujemy rozpocząć budowę w kwietniu jesteśmy na etapie poszukiwania ekipy jeśli macie jakieś niedrogie i GODNE POLECENIA ekipy to byłabym wdzięczna Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaszka 28.12.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Dawno tutaj nie zagladalam oj dawno (zreszta widze, ze nie ja jedna). Teraz jednak mam z czym Dostalismy Pozwolenie na budowe!!! I w zasadzie to sie nie ciesze, juz sama nie wiem dlaczego. Moza to tak poswiatecznie... Bibi1 zmartwily mnie twoje posty odnosnie wycinki lasu przy boisku Tam wlasnie mam dzialke i tak bardzo cieszylam sie, ze w kolo TYLE zieleni. Sami sobie krzywde robimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 28.12.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Dawno tutaj nie zagladalam oj dawno (zreszta widze, ze nie ja jedna). Teraz jednak mam z czym Dostalismy Pozwolenie na budowe!!! I w zasadzie to sie nie ciesze, juz sama nie wiem dlaczego. Moza to tak poswiatecznie... Bibi1 zmartwily mnie twoje posty odnosnie wycinki lasu przy boisku Tam wlasnie mam dzialke i tak bardzo cieszylam sie, ze w kolo TYLE zieleni. Sami sobie krzywde robimy... Bibi1 ja tam ostatnio patrzalem to masowki nie widzialem, tylko przecinke, ale ja tylko przejazdem. Po nowym roku moze znajde czas to sobie spokojnie popatrze. Madaszka, ty masz dzialke w 3 etapie od agrowestu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bibi1 31.12.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 MagTom - ja mieszkam na Paproci.Macie rację, że sami sobie krzywdę robimy z wycinką. Chć ja obwiniam tych co wydają na to zgodę (no chyba, że bez zgody) i tych co za wszelką cenę chcą na tym zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaszka 02.01.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 matam my kupilismy dzialke od kogos kto zapewne zakupil ja od Agrowestu(bo to byly dzialki uzbrajane przez nich) i niezle pewnie na tym zarobil, bo to byla nie jedyna dzialka sprzedawana przez tego goscia. A tak w ogole to wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! My czekamy 4 tydzien na uprawomocnienie sie PnB :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agark 02.01.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Witam grupę Czy posiada ktoś z Was działkę w Dobrej Szczecińskiej od Agrowestu na polu przy szeregowcach? Obecnie jest w fazie uzbrajania w media. Witam! Mam działeczkę od Agrowestu. Właśnie przy szeregowcu.Całe 724m2. Projekt już wybrany/zakupiony. W pierwszej połowie stycznia powinniśmy mieć PnB. Ruszmy z budową marzec/kwiecień. Pozdrawiam, Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rychob 08.01.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam wszystkich forumowczów.Na wiosne chciałbym zacząć budowę , lokalizacja -Rurzyca.Potrzebuję namiary (na priv)na sprawdzone ekipy. Będę wdzięczny za każde info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 09.01.2008 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam wszystkich forumowczów. Na wiosne chciałbym zacząć budowę , lokalizacja -Rurzyca. Potrzebuję namiary (na priv)na sprawdzone ekipy. Będę wdzięczny za każde info. Witaj, My się budujemy w Kliniskach. Trzymamy kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 13.01.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Widze, ze nam sie temacik zmienil Mysmy dobrneli wreszcie do chwili, w ktorej dalo sie zlozyc papiery o WZ. Trwalo to - bagatela - prawie 8 miesiecy od zakupu dzialki. Jezeli w miare szybko je wydadza, to bedzie jak donoszona ciaza Warunki zlozylismy na rododendrony 8 Archonu - i chyba juz na tym poprzestaniemy. Wyciepujemy 2 balkony i jedziemy jeden pustak w gore, a pozostale wprowadzane tam zmiany beda jedynie kosmetyka. Niestety, nie wiem, czy sie w tym temacie czasowo zmieszcze - za miesiac wyjezdzam na Zielona Wyspe. Na polu walki pozostanie moj maz, i przyznam, troszke mnie to przeraza On jest budowlana dooopa... Zakladam, ze tak czy tak, pozwolenie na budowe przed latem sie nie zmaterializuje... W tej chwili optymistyczna wersja wejscia na plac budowy to chyba wiosna 2009... Moze stanie sie cud i przed zima wylejemy fundamenty. Byloby suuuper... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 13.01.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam!Czy ktos jeszcze się znajdzie kto ma działeczkę w Dobrej na przeciwko szeregowców?? Interesuje mnie szczegolnie sprawa archeologa? Może ktos juz się z tym przeprawił?? My narazie jestesmy na etapie warunków przyłączenia mediów, wyboru projektu i przymierzamy sie odwiedzic geologa i architekta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 14.01.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 WitamPowoli ujawniają się ludzie z "pola przy szeregowcach" w Dobrej Szczecińskiej. Dobrze bo w grupie lepiej coś załatwić. Czy wiecie może, czy te drogi wewnętrzne zostaną utwardzone, bo na razie są nie przejezdne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 14.01.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Pan Stec z agrowestu zapewniał że będą utwardzone tak zeby mozna było dojechac do działek, na cos lepszego pewnie będzie trzeba czekac az domy sie wyubudują i gmina raczy zrobic drogi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 17.01.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam wszystkich Poszukujemy architekta do adaptacji naszego projektu gotowego, z robotą papierkową niezbędną do usyskania pozwolenia włącznie. Czy ktoś z Was mógłby nam kogoś polecić? Dzisiaj rozmawiałam z jednym panem, który jak krzyknął mi cenę za komplet śwadczeń, to o mało nie spadłam z krzesła. Pytanie no.2 Ile płaciliście za swoje adaptacje? Chodzi mi o zwykłe zmiany (likwidacja paru okien, usunięcie jednej lukarny i powięszenie odbrobinę antresoli- według architekta- nic skomplikowanego, co by zmieniło konstrukcję budynku). Pozdrawiam Guzikowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 18.01.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Ja słyszałam ze ceny wachaja się w granicach 4-6 tys. z prowadzeniam spraw papierkowych włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 19.01.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 No to nie jest mało, ale i tak lepiej niż nam ostatni architekt krzyknął. On powiedział, że wychodzi od ceny...10tysięcy złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 20.01.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 A to chyba juz by sie Wam udalo w tej cenie projekt indywidualny stworzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts