Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

witam wszystkich:)

czytam wasze wiadomosci z wielkim zainteresowaniem, my z mezem zamierzamy w tym roku ropoczac budowe domu http://mgprojekt.com.pl/domki/zgrabny/index.pl

obecnie czekamy na pozwolenie na budowe, i zaczynamy sie rozgladac za ekipa budowlana, bylabym bardzo wdzieczna za przeslanie listy o ktorej mowa we wczesniejszych postach, ja sluze pomoca jesli chodzi o namiary do geodety i architektow,

budowa domu planowana jest w dobrej szczecinskiej:)

ojej straszne rzeczy tu czytam o karczowaniu lasow, myslalam ze lasy sa nie do ruszenia, tyle co pola uprawne ale nie lasy!!! my mamy dzialke na ulicy stokrotki, na koncu ulicy jest las i droga prowadzaca do stadniny, wspaniale powietrze i piekny widok, mam nadzieje tego lasu nie rusza:(

pozdr

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy. Nasze palny oscylują na połowę roku jeśli idzie o rozpoczęcie budowy. Projekt WZ jest, zasadniczo projekt domku nabyty. Przed nami adaptacja projektu i mapki do celów projektowych. I tu duży ukłon do Wszystkich, którzy już przeszli ten etap. Szukamy architekta i geodety godnych polecenia z uwagi na cenę i solidność.

Tak poza tym budujemy w Dołujach.

Czy może ktoś poradzić w jaki sposób wpłynąć na ENEĘ, zeby podłączyli prąd do działki. Powinienem mieć podłączony, wg umowy, koniec listopada-poczatek grudnia ubr. i na razie cisza. Jak interweniuję, to słyszę urzędniczy bełkot w stylu, że trwają przygotowania itp. :evil:

Czy może ktoś poradzić w jaki sposób wpłynąć na ENEĘ, zeby podłączyli prąd do działki. Powinienem mieć podłączony, wg umowy, koniec listopada-poczatek grudnia ubr. i na razie cisza. Jak interweniuję, to słyszę urzędniczy bełkot w stylu, że trwają przygotowania itp. :evil:

Skarga do URE podobno wystarczy zastraszyć

• 3 weeks później...

ahhh i zaczelo sie...

nasz domek zaczal sie budowac w dobrej szczecinskiej, w srode byla koparka i geodeta, dzis uzbrajali fundamenty jutro przyjezdza pierwsza gruszka:)

budujemy z firma rem-bud, widzielismy ich budowy, naprawde piekna robota, szybko i bezproblemowo, duzo naszych znajomych jest bardzo zadowolonych, wiem ze jest drogo, chociaz jak dowiadywalismy sie u inncyh ekip budowlanych to chca wiecej, i do tego zalatw im to i to itd....

a tu przyjezdzam tylko na budowe i patrze jak rosnie domek, nic nas nie interesuje, materialy sprzet itd zalatwia firma, oczywiscie zrobilismy wczesniej maly rekonensans i uwazam ze sie oplaca kupowac material przez nich (moze w ogolnym rozrachunku wyjdzie drozej, ale mamy swiety spokoj)

wczesniej spotkalam sie z opinia ze wlascieciel rem-bud czesto po obejrzeeniu projektu budowlanego proponuje szereg zmian typu to przeniesc tam, to zmniejszyc, to wywalic. U nas nic takeigo nie bylo, projekt sie im podobal powiedzieli ze jest to bardzo fajny prosty przemyslany domek.

jak na razie wspolpraca odbywa sie bezproblemowo, wiem ze to dopiero poczatek, ale mysle ze bedzie dobrze,

pozdr i zycze wszystkim budujacym powodzenia:)

Witam zaczynajacyh budowę domu.

My również zaczeliśmy budowę domu w Stargardzie mam nadzieję, że grupa Szczecińska nie wykopie mie z tąd z hukiem.

Część z was ma problemy z gruntem my budujemy na glebie torfowo-murszowej nie robilismy płyty ani studni tylko poduszkę z geotkaniny. Oszczędność znaczna bo odpada beton i pręty, a w zamian wchodzi piach zasypowy i odpowiednia geotkanina i na tm wylaliśmy fundament. Jak tylko przestanie padać to zaczniemy ściany materiał już czeka. Pozdrawiam.

madaszka ale gdzie ty sie budujesz? w dobrej? i czy u ciebie rembud buduje?

bo firma jest b. sprawna, w srode mielismy koparke i geodete, w czwartek robili zbrojenie a w piatej juz wylana lawa, w tyg beda ustawiac bloczki, od 1 marca robia sciany, szybko idzie ale zgodnie z zachowaniem norm budowlanych:)

mateial na sciany mamy poroton wieneberger 24 (11 szt/m2) koszt ok 14tys:(z euroklinkieru, bo nie kazdy to ma i cena byla korzystna)

pozdr

Poniżej wklejam mój post z Grupy Szczecińskiej. Przyznam że nawet nie wiedziałem że od 2 lat są dwie :(

"Ostatnio zastanawiałem się czemu tu tak cicho

Dziś zupełnie przez przypadek trafiłem na : grupa-zaczynajacych-w-2007-i-2008-szczecin-i-okolice

Przyznam, że nie rozumiem tego - nie dostrzegam sensu istnienia 2 grup szczecińskich.

To teraz posty dotyczące rozpoczętej budowy należy pisać przez "kalkę"?

I w innym temacie.

3,50 zł. - za bloczki fundamentowe

5,90 zł. - za porotherm 25

400 zł. - za wywrotkę piasku zasypowego

Jak oceniacie te ceny (ceny netto).

Jak ma ktoś taniej to z góry dzięki za info gdzie można dostać taniej.

Hmm - i teraz co ? - kalka?

To niby tamci są budujący a Ci co tu to już nie? "

Robert

Witam wszystkich budujących:)

Na forum trafiłam przypadkowo i miło widzieć, że tak dużo się dzieje w moich Dołujach.

Mieszkam przy ul. Bławatkowej, budowę zaczęłam we wrześniu 1999 roku, wprowadziałam się przed Wigilią 2001 roku, więc można powiedzieć, że już jestem mocno zadomowiona:)

Budowałam do stanu surowego zamkniętego z jedną ekipą, wykończeniówka -pojedyńcze ekipy do poszczególnych prac, czyli chyba standard z tego co widzę po innych postach.

Jednak dalej nie mam zrobionej jednej łazienki, głowny powód to kompletny brak dobrego wykonawcy - najlepiej z polecenia z dobrymi rekomendacjami.

Gdyby ktoś znał zaufaną ekipę - proszę o info.

Zawodowo od 6 lat zajmuje się doradztwem kredytowym - gdyby ktoś miał problem z bankiem lub chciał skonsultować ofertę - chętnie pomogę.

a nie narzekam:)

napewno duża odmiana, po mieszkaniu w bloku...

a wogóle to mam taras na zachodniej stronie, widok na pole, las i fantastyczne zachody słońca:)

podobno działki po drugiej stronie ulicy są już odsprzedane i zaczną się tam budowy, więc widoczek trochę mi się przesłoni:)

z minusów to dosyć częste i długie przerwy w dostawie prądu - tym którzy planują płytę ceramiczna doradzam dodatkowo małą butle z gazem z palnikiem:)

no i bardzo silne wiatry, kto przezył wichurę w tamten weekend wie o czym mówię:)

a kto przezył huragan w 2000 roku i pamięta jak betoniarki latały w powietrzu a na drodze leżały drzewa to tym bardziej wie o co mi chodzi:)

z perspektywy czasu dobrze oceniam swoją decyzję budowy domu bez podpiwniczenia, cały teren wokól to było pole, bardzo mocno zdrenowane rolniczym drenażem, przy wykopie fundamentów rurki drenażowe siłą rzeczy zostały przerwane i wykop był pełen wody... praktycznie zeby połozyć fundament pompa pracowała non-stop.

z tego co wiem sąsiedzi, którzy mają głębokie piwnice narzekają na wilgoć a nawet zalewanie piwnicy wodą.

to chyba tyle, nie wiem co was jeszcze interesuje, czekam na pytania.

madaszka ale gdzie ty sie budujesz? w dobrej? i czy u ciebie rembud buduje?

bo firma jest b. sprawna, w srode mielismy koparke i geodete, w czwartek robili zbrojenie a w piatej juz wylana lawa, w tyg beda ustawiac bloczki, od 1 marca robia sciany, szybko idzie ale zgodnie z zachowaniem norm budowlanych:)

My na Konwaliowej. Nam buduje dom firma, która buduje domy w Niemczech i od jakiegos czasu jest na Polskim rynku. Budują dom do stanu developerskiego.

Witam niedzielnie.

Mam prośbę i propozycję zarazem dla wszystkich aktualnie budujących by dzielić się informacjami na temat cen materiałów i namiarami gdzie je można dostać w niskich cenach.

Wiadomo ceny są wysokie, będą jeszcze wyższe - pośrednicy chcą na nas zarobić -- trzeba im to utrudnić maksymalnie.

Na początek podam wynegocjowane przeze mnie ceny (ceny brutto z transportem i rozładunkiem):

Porotherm Winnenberg 25 --- 7,10/szt

Bloczki fundamentowe --- 4,30/szt

Stal zbrojeniowa żebrowana --- 2,8/kg

Stal zbrojeniowa gładka --- 3,2/kg

Cement --- 440/t

Robert