ortolin 10.04.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 To i ja sie dopisze Nie buduje, ale remontuje co prawda, niemniej jednak z domu zostana same sciany, wiec czuje sie jakbym budowal od nowa 30km od szna, na zachod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ortolin 10.04.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Czy ktoś wie gdzie kupić rury kanalizacyjne 200mm z PP a nie z PCV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.04.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Czy ktoś budował z firmą Grako-Bud? Nie mogę nic znaleźć w sieci o tej firmie. Strona www profesjonalna wycena trochę droga ale zrobiona b. profesjonalnie.http://www.grako-bud.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ortolin 14.04.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Halo wszyscy na budowie, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 14.04.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Halo wszyscy na budowie, czy jak? Nie, siedzę w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronja_m 15.04.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam, Bardzo prosze o podanie orientacyjnych kosztow przygotowania dokumantacji do pozwolenia na budowe (przy projekcie typowym) w Szczecinie. Czy cenowo moze bardziej oplaca sie wybrac architekta z okolic Szczecina? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 15.04.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam, Bardzo prosze o podanie orientacyjnych kosztow przygotowania dokumantacji do pozwolenia na budowe (przy projekcie typowym) w Szczecinie. Czy cenowo moze bardziej oplaca sie wybrac architekta z okolic Szczecina? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie uwagi No to zacznijmy: - kupujesz projekt gotowy ok. 2tys - zlecasz geodecie zrobienie mapki do celów budowalnych min. 600zł - wystepujesz do gminy o warunki zabudowy: u mnie wymagali warunków technicznych przyłączy-energetyka, gazowania, kanaliza - gratis, wodociągi 81 zł - jak masz decyzje, mozesz zlecić badania geotechniczne gruntu min. 600zł - z mapką, badaniami geotech. udajesz się do architekta, który zrobi adaptacje projektu, aż do pozwolenia na budowę. Koszt w zależności od ilości zmian w projekcie, ilosci przyłączy itp. ok. 4-5tyś - jeśli ziemia rolna, odrolnić cześć na której będzie zabudowa. Jeśli ziemia chroniona III kalsa, wymgają zrobienia mapki przez geodetę- u mnie 500zł, jesli ziemia wyższej klasy powinien wystarczyć plan zagospodarowania działki - nalezy podpisać umowę z energetyka (niby trzeba, ale nie trzeba, obecnie wystawiają zapewnienie o dostawie-nalezy dowiedzieć się czy starostwo wymaga umowy czy wystarczy zapewnienie) u mnie I rata ok. 900zł To chyba byłoby wszystko. Może coś inni dopiszą. Architekata najlepiej wybrać z polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 15.04.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam, Bardzo prosze o podanie orientacyjnych kosztow przygotowania dokumantacji do pozwolenia na budowe (przy projekcie typowym) w Szczecinie. Czy cenowo moze bardziej oplaca sie wybrac architekta z okolic Szczecina? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie uwagi Witaj. Orientacyjne koszty już masz podane przez inches. Projektanci w Szczecinie są koszmarnie drodzy. Przedzieramy się z mężem przez gąszcz cenowy. Ceny były szokujące od 4 tys. do góry. Usłyszeliśmy także kwotę 8 tys. Nam polecono firmę w Stargardzie. Po sympatycznej rozmowie umówiliśmy się na spotkanie. Podejście do klienta i cena miło nas zaskoczyła. Wybieramy się tam na dniach. Załatwiają kompleksowo adaptację ptojektu z projektami branżowymi. Z uzykanych informacji prowadzą sprawę kompleksowo do otrzymania pozwolenia na budowę. Namiary mogę podać na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronja_m 15.04.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Ceny rzeczywiscie u nas szokujace W dziale forum 'lista plac wykonawcow' ceny za adaptacje projektu wraz z instalacjami zaczynaja sie od ok. tysiaca zl w innych rejonach kraju... Bardzo prosze o przeslanie na priva namiarow architekta ze Stargardu i podanie orientacyjnej ceny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 15.04.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Ceny rzeczywiscie u nas szokujace W dziale forum 'lista plac wykonawcow' ceny za adaptacje projektu wraz z instalacjami zaczynaja sie od ok. tysiaca zl w innych rejonach kraju... Bardzo prosze o przeslanie na priva namiarow architekta ze Stargardu i podanie orientacyjnej ceny. Pozdrawiam Namiary wysłane na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 17.04.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam wszystkich!Planujemy zacząć budowę pod koniec lata.Oto nasz projekt http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?id=222&p=detail Do domu będzie jeszcze dostawiony garaż i wewnątrz troche zmian. Czy wiecie ile teraz trzeba czekać na materiał.Czy jest dostępny bez problemu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 17.04.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam wszystkich!Planujemy zacząć budowę pod koniec lata.Oto nasz projekt http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?id=222&p=detail Do domu będzie jeszcze dostawiony garaż i wewnątrz troche zmian. Czy wiecie ile teraz trzeba czekać na materiał.Czy jest dostępny bez problemu? pozdrawiam Teraz z materiałem nie ma problemu, tylko niektóre trzeba wcześniej zamówić. Ogólnie hurtownie mają na bieżąco wszystkie podstawowe materiały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 18.04.2008 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedż.A co trzeba zamawiać wcześniej i ile wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 18.04.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedż. A co trzeba zamawiać wcześniej i ile wcześniej? U nas wcześniej trzeba było zamówić dachówke i drewno na dach. Dachówke zamawialiś jakieś 3 m-ce wcześniej, dlatego że, w tym czasie skończył się kryzys na dostępność matriałów (cegła, cement itp.), ale nadal trzeba było wcześniej zamówić dachówke. Z tego powodu też mamy dachówke cementową a nie ceramiczną bo w tym okresie fabryka produkująca dachówki nie miała przewidziane na ten rok ( a było to ok sierpnia 2007) produkcji dachówki brązowej tylko czerwonej. Dachówka przyszła po ok 2 miesiącach od zamówienia. Drewno zamawialiśmy ok 2 m-cy wcześniej, ponieważ wiadomo tartak musiał mieć czas na przygotowanie odpowiednich krokwi, murłat itp. Z innymi materiałami raczej nie było problemu, ale myśle, że czasami lepiej sie zabezpieczyć i zamówić materiały z tydzień wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 18.04.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 nigri wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 18.04.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Proszę bardzo , jakby co to służę pomocą - oczywiście w miare możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuchsler 25.04.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Witam, Bardzo prosze o podanie orientacyjnych kosztow przygotowania dokumantacji do pozwolenia na budowe (przy projekcie typowym) w Szczecinie. Czy cenowo moze bardziej oplaca sie wybrac architekta z okolic Szczecina? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie uwagi Witaj. Orientacyjne koszty już masz podane przez inches. Projektanci w Szczecinie są koszmarnie drodzy. Przedzieramy się z mężem przez gąszcz cenowy. Ceny były szokujące od 4 tys. do góry. Usłyszeliśmy także kwotę 8 tys. Nam polecono firmę w Stargardzie. Po sympatycznej rozmowie umówiliśmy się na spotkanie. Podejście do klienta i cena miło nas zaskoczyła. Wybieramy się tam na dniach. Załatwiają kompleksowo adaptację ptojektu z projektami branżowymi. Z uzykanych informacji prowadzą sprawę kompleksowo do otrzymania pozwolenia na budowę. Namiary mogę podać na priv W Goleniowie jest jeszcze gorzej architekci mają tyle roboty że nowych klientów mają gdzieś. Ja wybrałem jednak faceta ze Szczecina, po pierwszej rozmowie jestem zadowolony ale wiadomo..."po owocach cię poznają" więc zobaczymy co będzie dalej. Na dzień dobry rozmowa zaczęła się od 3500 za samą adaptację projektu typowego. Czy ktoś zaczyna w tym roku w okolicach Załomia, Klinisk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 25.04.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Witam, Bardzo prosze o podanie orientacyjnych kosztow przygotowania dokumantacji do pozwolenia na budowe (przy projekcie typowym) w Szczecinie. Czy cenowo moze bardziej oplaca sie wybrac architekta z okolic Szczecina? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie uwagi Witaj. Orientacyjne koszty już masz podane przez inches. Projektanci w Szczecinie są koszmarnie drodzy. Przedzieramy się z mężem przez gąszcz cenowy. Ceny były szokujące od 4 tys. do góry. Usłyszeliśmy także kwotę 8 tys. Nam polecono firmę w Stargardzie. Po sympatycznej rozmowie umówiliśmy się na spotkanie. Podejście do klienta i cena miło nas zaskoczyła. Wybieramy się tam na dniach. Załatwiają kompleksowo adaptację ptojektu z projektami branżowymi. Z uzykanych informacji prowadzą sprawę kompleksowo do otrzymania pozwolenia na budowę. Namiary mogę podać na priv W Goleniowie jest jeszcze gorzej architekci mają tyle roboty że nowych klientów mają gdzieś. Ja wybrałem jednak faceta ze Szczecina, po pierwszej rozmowie jestem zadowolony ale wiadomo..."po owocach cię poznają" więc zobaczymy co będzie dalej. Na dzień dobry rozmowa zaczęła się od 3500 za samą adaptację projektu typowego. Czy ktoś zaczyna w tym roku w okolicach Załomia, Klinisk? CZeść, a Ty gdzie będziesz budował? My - zgodnie z opisem - w Kliniskach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszon 26.04.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Witam Wszystkich. Mój domek stanie w Redlicy i będzie miał 130 m2 pow. użyt. Zaczynam w lipcu.....pod warunkiem, że projektantka złoży w końcu dokumenty na pozwolenie bud. Potrzebuję pomocy w znalezieniu transportu z HDS. Z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuchsler 26.04.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Witam, Bardzo prosze o podanie orientacyjnych kosztow przygotowania dokumantacji do pozwolenia na budowe (przy projekcie typowym) w Szczecinie. Czy cenowo moze bardziej oplaca sie wybrac architekta z okolic Szczecina? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie uwagi Witaj. Orientacyjne koszty już masz podane przez inches. Projektanci w Szczecinie są koszmarnie drodzy. Przedzieramy się z mężem przez gąszcz cenowy. Ceny były szokujące od 4 tys. do góry. Usłyszeliśmy także kwotę 8 tys. Nam polecono firmę w Stargardzie. Po sympatycznej rozmowie umówiliśmy się na spotkanie. Podejście do klienta i cena miło nas zaskoczyła. Wybieramy się tam na dniach. Załatwiają kompleksowo adaptację ptojektu z projektami branżowymi. Z uzykanych informacji prowadzą sprawę kompleksowo do otrzymania pozwolenia na budowę. Namiary mogę podać na priv W Goleniowie jest jeszcze gorzej architekci mają tyle roboty że nowych klientów mają gdzieś. Ja wybrałem jednak faceta ze Szczecina, po pierwszej rozmowie jestem zadowolony ale wiadomo..."po owocach cię poznają" więc zobaczymy co będzie dalej. Na dzień dobry rozmowa zaczęła się od 3500 za samą adaptację projektu typowego. Czy ktoś zaczyna w tym roku w okolicach Załomia, Klinisk? CZeść, a Ty gdzie będziesz budował? My - zgodnie z opisem - w Kliniskach! Załom ale już od strony gminy Goleniów, no to będziemy prawie sąsiadami:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts