Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających w 2007 i 2008 :) Szczecin i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

Prostuje.Nie chodzilo mi o to,ze dom bedzie budowal developer.Budowac bedziemy sami.Choc nie powiem.Jak by sie Modeh czy inny Neptun, podjal mojej budowy to smialo bym to im zlecil.Ale oni takich rzeczy nie robia.czepiam sie tego jednego metra ze wzgledu takiego,ze nie mamy jeszcze kosztorysu i nie mam zielonego pojecia o budowaniu.

pozdrawiamy

pablo i atka

Cześć cordoba,

Mam to samo! Tzn. kompletnie się nie znam na budowaniu. W ogóle jestem humanista i znam się na sprawach technicznych jak świnia na gwiazdach :-)

Mimo wszystko podejmuję wyzwanie. Będę starał wybierać rekomendowane ekipy, pilnował, zachęcał, zabawiał rozmową, stosował groźby, "używał" mądrzejszych członków rodziny i bardziej obeznanych technicznie znajomych - mam nadzieję, że w efekcie bedę miał gdzie mieszkać :-) i nie stanę się jedynie żródłem przychodu dla fachowców i banku :-?

Puk, puk... Czy można się przyłączyć?

Podczytuję Was od jakiegoś czasu a dziś się ujawniam, bo chciałam zapytać o kilka rzeczy...

Planujemy kupno działki, obstawiamy okolice Dobrej. Wiemy też, że w przyszłym tygodniu Agrowest zaczyna sprzedaż następnej partii, ale już po... 150 zł/m. Nie da się gdzieś taniej w tamtych rejonach? Małgolinka, zaintrygowały mnie te Twoje Łęgi, chcieliśmy nawet wczoraj podjechać i pooglądać okolicę, ale śnieg nam trochę popsuł szyki. Czy tam są jakieś działeczki za sensowne pieniądze? I jak z dojazdem nie-samochodowym?

Będę wdzięczna za wszystkie informacje.

Gosia

TO-SIA witaj :)

Zapraszamy do klikania :lol:

Moje Łęgi są tylko kawałek dalej niż Dobra :D Jeżeli chodzi o dojazd nie-samochodowy to jeździ tam autobus PKS 8)

Co do działek zapytam się i dam Ci znać czy są jeszcze wolne na naszym osiedlu :) Tam jest dużo działek w okolicy ale pozostałe to są działki rolne, także zależy kiedy chcecie się budować - jak szybko to lepiej kupić budowlaną :) Ceny w tamtym roku jak kupowaliśmy były o wiele atrakcyjniejsze niż w Dobrej :wink: :D

Zapytam co i jak i dam znać :)

Pozdrawiam

Dzięki Małgolinka, imienniczko moja. Ekspresowa jesteś w odpowiadaniu :)

Póki co na działkę bierzemy kredyt i czekamy aż nam się nieco zdolność kredytowa zwiększy, żeby zacząć z budową. Nie wcześniej pewnie niż rok, dwa. W sumie rolna działeczka mogłaby być, ale jeszcze lepiej budowlano-rolna, bo wtedy bank chętniej udzieli kredytu...

Jeżeli na kredyt to działka niestety nie może być rolna :roll: My też braliśmy na kredyt :wink: :lol:

W Łęgach jest super bo jest luźna zabudowa... duże działeczki :D A my musimy gdzieś wypuścić nasze łobuzy żeby się wyszalały :lol: :lol: :lol:

My też mamy dwa czorciki... Póki co roznoszą dwa male i ciasne pokoiki. Z tego co przeczytałam wcześniej to chyba akurat każdy starszy o rok od Twoich.

Nam pani w Expanderze powiedziala, że w przypadku rolnej potrzebne są mapki, warunki zabudowy i kupa innych świstków, których można uniknąć przy budowlanej... I że banki chętniej dają kredyt właśnie na budowlane (a nie zapytałam, czy to znaczy, że W OGóLE nie dają na rolne :-? )

Na typową działkę rolną kredytu nie dają chyba, że kupujesz kawał pola alo to nie jest już kredyt budowlany tylko dla rolników :o :lol:

Teoretycznie jak udowodnisz bankowi, że na działce będziecie mogli się wybudować to myślę, że kredyt jest szansa dostać .... napewno większa papierologia - warunki zabudowy, jeżeli na sąsiedniej działce rolnej wybudowany jest dom to wtedy na zasadzie bliskiego sąsiedztwa dostajesz warunki ... ale tak jak mówiłam droga jest napewno dłuższa i dla tych którym się nie spieszy z budową. Ale po co wyważać otwarte drzwi :lol: ... zorientuję się jak z działkami u nas (są budowlane - uzbrojenie w drodze gminnej)... fajnie bo sporo młodych ludzi z małymi szkrabikami będzie się tam budować :)

Moje maluchy są oboje z maja 2003 i 2006 8) :D

Na typową działkę rolną kredytu nie dają chyba, że kupujesz kawał pola alo to nie jest już kredyt budowlany tylko dla rolników :o :lol:

Teoretycznie jak udowodnisz bankowi, że na działce będziecie mogli się wybudować to myślę, że kredyt jest szansa dostać .... napewno większa papierologia - warunki zabudowy, jeżeli na sąsiedniej działce rolnej wybudowany jest dom to wtedy na zasadzie bliskiego sąsiedztwa dostajesz warunki ... ale tak jak mówiłam droga jest napewno dłuższa i dla tych którym się nie spieszy z budową. Ale po co wyważać otwarte drzwi :lol: ... zorientuję się jak z działkami u nas (są budowlane - uzbrojenie w drodze gminnej)... fajnie bo sporo młodych ludzi z małymi szkrabikami będzie się tam budować :)

Moje maluchy są oboje z maja 2003 i 2006 8) :D

OK, dzięki. Wiesz, jeżeli budowlane mają być po 150 m i jedyną szansą na niższą cenę ma być załatwianie papierków, to trudno, będę biegać.

A moi to maj 2002 i lipiec 2005, oba chłopy.

Jeżeli na kredyt to działka niestety nie może być rolna :roll: My też braliśmy na kredyt :wink: :lol:

W Łęgach jest super bo jest luźna zabudowa... duże działeczki :D A my musimy gdzieś wypuścić nasze łobuzy żeby się wyszalały :lol: :lol: :lol:

Witajcie,

my też kupowaliśmy działkę na kredyt, była to działka rolna, mieliśmy warunki zabudowy i kredyt w PKO BP dostaliśmy bez większych problemów i zbędnych formalności :)

Witamy wszytskich ,ktorzy nie tancuja a siedza sobie grzecznie w domku.

Dzis sie okazalo,ze bedziemy musieli sciagac humus i wylewac lawy :o nie mam pojecia z czym to sie je.Slyszalem,ze nasi sasiedzi z za Odry tylko tak buduja.Podobna budynki nie osiadaj,plytki potem nie pekaja itp.ktos ma wyrobione zdanie na ten temat?

W zwiazku z tym,ze gleba jest''cienka'' musielismy tez zmienic delikatnie projekt.Zamiast schodow na tars bedzie teraz plasko :( Poza tym ,ktos zaczal nam rozwalac plot.pewnie brakuje im opalu.No ale nie ma co sie zalamywac.jutro naprawie plot a architektka na pewno cos fajnego wymysli.

Ps.Jak wstawic swoj obrazek/Wiem,bylo to strone wczesniej ale nic z tego nie wylapalem :lol:

cordoba71 przecież to normalne czynności: ściągnąć humus (pierwsza warstwa ziemi z zawartością organiczną ok 30-40cm, no chyba że jest torf to może być "trochę" więcej) i wylać ławy :lol: nie tylko sąsiedzi zza Odry tak budują... wszyscy tak budują :D no chyba, że zamiast ław są pale albo studnie albo płyta 8)

Co do obrazka to wejdź w profil i podaj adres obrazka (pamiętaj, żeby zmniejszyć do wymaganych rozmiarów)

cordoba71 przecież to normalne czynności: ściągnąć humus (pierwsza warstwa ziemi z zawartością organiczną ok 30-40cm, no chyba że jest torf to może być "trochę" więcej) i wylać ławy :lol: nie tylko sąsiedzi zza Odry tak budują... wszyscy tak budują :D no chyba, że zamiast ław są pale albo studnie albo płyta 8)

Co do obrazka to wejdź w profil i podaj adres obrazka (pamiętaj, żeby zmniejszyć do wymaganych rozmiarów)

Tak,tak.Oczywiscie sie walnalem.Chodzilo o plyte.Warstwa humusu ma ok.1m wiec troche ciezarowek bedzie.

co do obrazka...Podaje adres z fotosika ale caly czas wyskakuje mi info,ze adres emblematu jest nieprawidlowy(podawalem juz wszystkie jakie tam byly).

pozdrawiam i milej soboty.My idziemy na sanki no i na dzialke :D

Witam wszystkich w grupie :)

Jestem tu nowy bo dopiero zaczynam przygode z własnym domkiem, tzn. jest to naprawdę początek, gdyż jestem na etapie poszukiwania działki. Działki szukam już od ok. pół roku i narazie bezskutecznie. Na dwie byliśmy już mocno zdecydowani, ale na jednej z nich zrobiliśmy badania geologiczne i niestety wynik tych badań troszeczkę nas odstraszył, a drugą można było kupić jako współudział w większej działce, a na to żaden bank nie udzieli kredytu. No i dalej szukamy a ceny działek rosną, stąd mam pytanie do Was. Może posiadacie namiary na osoby sprzedające działki. Interesują mnie miejsca z których jest dostęp komunikacją miejską do centrum(żona nie jeździ autem). Mogą być tereny ok. Szosy Polskiej, Bezrzecze, Mierzyn, Dąbie, Bukowe, Kijewo

Pozdrawiam i z góry dziękuje

Witajcie,

mam pytanko ile może kosztować wykonanie przyłączy wody,gazu,pradu,kanalizy wraz z materiałem i z odbiorami do działki i domu,gdzie wszystkie "końcówki"znajdują się w drodze 10 m od.Mam ofertę na pięciocyfrową kwotę.Czy to możliwe żeby aż tyle to kosztowało