brzydlak 24.07.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 ''' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 24.07.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Brzydlak- spoko do upodlenia musisz znaleźć inny powód...kartony to pikuś- załatwimy, tylko daj znać wcześniej parę dni- od czego są hale Cash&Carry Majania- nie piszę bo już mi ręce opadają... folię założył mi mój wspaniałomyślny dekarz chyba miesiąc temu, żeby zgarnąć kasę, potem pogody nie było, nastepnie zmył się z budowy i przez prawie tydzień nie odbierał telefonu, wczoraj się łaskawie zjawił i jak gdz\yby nigdy nic do mnie dzwoni wszyscy inni dekarze, których numery miałam są w tej chwili zajęci,a łaty się rozsychają, folia niszczy... poza tym więźbę mam ze zniesławionego Kościana - jedyna nadzieja, że to inny tartak, chociaż moim zdaniem, to ta jej impregnacja raczej powierzchowna dość i pęka jak cholera i się wygina... Poza tym elektryk działa i tynkarzy mam umówionych Jedyne pocieszenie w tym całym rozgardiaszu, to kominy...kupiłam cegłę ręcznie formowaną i całkiem ładnie to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 24.07.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Jedyne pocieszenie w tym całym rozgardiaszu, to kominy...kupiłam cegłę ręcznie formowaną i całkiem ładnie to wyszło gdzie, gdzie? i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 24.07.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 U nas zalane ławy czyli etap minus jedna trzecia. Do stanu zero jeszcze kawałek. U mnie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 24.07.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 ''' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziel2wp.pl 24.07.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Niestety kopareczka zrobiła 2 próbne wykopki i okazuje się że prawie metr czarnoziemu potem woda i glina - Potrzebne więc geotechnicze badania.Namiary do Geoprojektu mam, ale ktoś chwalił pracowników z Politechniki Poznańskiej.Niestety nie moge znaleźc tego postu na Muratorze, czy ktoś pamięta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 24.07.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Jedyne pocieszenie w tym całym rozgardiaszu, to kominy...kupiłam cegłę ręcznie formowaną i całkiem ładnie to wyszło gdzie, gdzie? i za ile? w Budmarze, niestety dość drogo...2,90/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 24.07.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Jedyne pocieszenie w tym całym rozgardiaszu, to kominy...kupiłam cegłę ręcznie formowaną i całkiem ładnie to wyszło gdzie, gdzie? i za ile? w Budmarze, niestety dość drogo...2,90/szt. a cykniesz jakieś foty? strasznie jestem ciekaw, bo rozumiem że cegły sa pomurowane na lico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 24.07.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Niestety kopareczka zrobiła 2 próbne wykopki i okazuje się że prawie metr czarnoziemu potem woda i glina - Potrzebne więc geotechnicze badania. Namiary do Geoprojektu mam, ale ktoś chwalił pracowników z Politechniki Poznańskiej. Niestety nie moge znaleźc tego postu na Muratorze, czy ktoś pamięta ? temat wałkowany dość ostro przez moją osobe (grunty nienosne na prawie 3m) sprawdzałem wiele firm i z czystym sumieniem moge polecić firme geoprojekt z szczepana !!! mam ew. jeszcze namiary do prof. co wyklada posadowienie na gruntach nie nośnych ktory okazało sie był współzałożycielem geoprojektu i bardzo ta firmę zachwalał namiary do innych niby tanszych tez mam ale porażka totalna nawet swojego laboratorium nie mają z geoprojektem idzie sie dogadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 24.07.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 dzieki Natalka- jestes kochana. zapakuje s w jeden z tych kartonow. przynajmniej zaoszczedze na urzadzaniu. A jakby tych kartonów było mało, to na kolejne dwadzieścia regałów leży u mnie w firmie w magazynie! Brać, wybierać, nie żałować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 24.07.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Mice widzisz, Asia z tego co pamietam tylko projektuje, a mnie interesuje wykonawstwo. Rekuperator mogę teoretycznie sama kupić u producenta ale to ta sama cenia i nie chcę wnikac potem co nie działa - reku czy instalka, dlatego chciałam jedną firmę. Koszt projektu przy kwocie 30 000 zł to kropla w morzu, nie warta roztrząsania. Wybrałam Mistrala geo - współpracujacego z GWC. Cała zabawa w tym, żeby jeden podmiot zaprojektował i zamontował wszystko a ja sprawdze czy działa Właśnie dlatego nie korzystm z Bartosza, bo oni są tylko zainteresowani sprzedażą rekuperatora a do reszty podsyłaja Ci inna firmę z którą masz odrebną umowę. A potem wiesz - będę szukać winnych kto sper...ł.... i dochodzic co jest przyczyna wadliwej wentylacji np. Nie nie... A z newsów, to koparka się w piątek zepsuła i mam nowy termin - nie zapeszam - dzis rano 6.30 . Już się boję. Geodeta na najblizszy piątek przelożony, no bo nie ma jak wytyczać jak mam do ściagnięcia 1,5 m do humusu plus humus właściwy. Co do drewna to właśnie mam obawy jak wszyscy - nie wiem cholinka co kupię jak juz kupię. Niby sa jakieś teraz nowoczesne metody podsuszania i impregnowania, co Marzin??????? No pociesz nas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 25.07.2007 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Niestety kopareczka zrobiła 2 próbne wykopki i okazuje się że prawie metr czarnoziemu potem woda i glina - Potrzebne więc geotechnicze badania. Namiary do Geoprojektu mam, ale ktoś chwalił pracowników z Politechniki Poznańskiej. Niestety nie moge znaleźc tego postu na Muratorze, czy ktoś pamięta ? No co sąsiad było słuchać sąsiadki Moja rada. Jak chcesz i dla świętego spokoju możesz te badania robić, ale nie dowiesz się nic więcej niż od sąsiadki Struktura gleby u nas to metr czarnej, 2-3 m gliny a potem piasek jak na plaży. Ponieważ jest woda więc glina jest w tzw. stanie plastycznym. Trzeba zrobić zdecydowanie szersze ławy fundamentowe. U mnie są ławy nawet 120 cm szerokie. Gdy powiesz że masz taki grunt architektowi a konkretnie konstrukrorowi ten odpowiednio przeprojektuje ławy fundamentowe. PS. Na ławy poszło 26 kubików betonu B25, a stan zero jak dotąd był najdroższym etapem budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.07.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Co do drewna to właśnie mam obawy jak wszyscy - nie wiem cholinka co kupię jak juz kupię. Niby sa jakieś teraz nowoczesne metody podsuszania i impregnowania, co Marzin??????? No pociesz nas! Pewnie że są. Drewno może być wysuszone w 24 godziny, i zaimpregonowane ciśnieniowo jeszcze szybciej. Tylko takiego drewna nikt z nas nie kupuje, bo kosztuje ze 100% więcej. Nie jest łatwo. Połowa mojej rodziny pracuje w lasach, ojciec ma firmę związaną z obsługą tartaków/leśników, niby mam drewno z zaprzyjaźnionego tartaku, ale ..... Zachwycony nie byłem. Nie wspomnę, o tym, że moi koledzy ze szkoły to teraz sami leśniczowie. Teoretycznie nie powinno było być z tym żadnych problemów. Z super drewnem znaczy. Najważniejsze, żeby drewno nie pochodziło z jakiegoś posuszu (czyli drzewo przed ścięciem było już zdechłe) albo z jakichś klęsk, czyli wichury itp itd. Takie drewno często długo leżało w lesie i może być nieźle zasiedlone przez szkodniki. A że będzie trochę mokre.... No cóż, będzie schło pod dachówkami. Myslę, że trzeba zrobić tak, jak robi Misiak. Niech cieśla będzie przy odbiorze. Rzut oka i facet będzie wiedział wszytstko. A tym zielonym impregnatem za bradzo się nie podniecajcie. Porządnej jakości, suche drewno polezy dłużej niż niektóre polane tą zieloną berbeluchą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziel2wp.pl 25.07.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Niestety kopareczka zrobiła 2 próbne wykopki i okazuje się że prawie metr czarnoziemu potem woda i glina - Potrzebne więc geotechnicze badania. Namiary do Geoprojektu mam, ale ktoś chwalił pracowników z Politechniki Poznańskiej. Niestety nie moge znaleźc tego postu na Muratorze, czy ktoś pamięta ? No co sąsiad było słuchać sąsiadki Moja rada. Jak chcesz i dla świętego spokoju możesz te badania robić, ale nie dowiesz się nic więcej niż od sąsiadki Struktura gleby u nas to metr czarnej, 2-3 m gliny a potem piasek jak na plaży. Ponieważ jest woda więc glina jest w tzw. stanie plastycznym. Trzeba zrobić zdecydowanie szersze ławy fundamentowe. U mnie są ławy nawet 120 cm szerokie. Gdy powiesz że masz taki grunt architektowi a konkretnie konstruktorowi ten odpowiednio przeprojektuje ławy fundamentowe. PS. Na ławy poszło 26 kubików betonu B25, a stan zero jak dotąd był najdroższym etapem budowy No tak ! Sąsiadka prawdę ci powie...... Czy wybieraliście czarna na metr głęboko z pod całego domu ? Jak głęboko macie lawy ? Architekt twierdzi ze można wybrać tylko 50 cm i lać szerokie lawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 25.07.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 No tak ! Sąsiadka prawdę ci powie...... Czy wybieraliście czarna na metr głęboko z pod całego domu ? Jak głęboko macie lawy ? Architekt twierdzi ze można wybrać tylko 50 cm i lać szerokie lawy. Tak wyciągaliśmy spod całego domu. Widziałeś jaka górka jeszcze została. Fundamenty były posadowiane na glinie. Przeciętnie kopaliśmy jakiś metr, żeby usunąc czarną ziemię. Dopiero gdy pokazała się glina wtedy kopane były fundamenty tj. rowki na nie. Zużyliśmy dwa razy więcej bloczków na ściany fundamentowe niż przeciętnie. Tak jak Tobie kiedyś mówiłam wiedzieliśmy o tej czarnej ziemi dlatego zdecydowaliśmy się na zrobienie piwnicy. U nas jest też pewien plus że nie ma wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 25.07.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 ''' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.07.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Marzinku - to ja tak za ok 1,5 tyg przyjade do Ciebie po te kartony. Starczy? http://www.directupload.net/images/070725/temp/Mj34rXes.jpg a na jakiej ul Cie znajde ? Kartony leżą do odbioru w Przemyślu! Żartowałem Leżą w Tarnowie Podgórnym, ale mogę przywieźć do Poznania. ksiazki to mi Natus pomoze spakowac Tak, tak, bo ja bym interesował się wszystkim poza książkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 25.07.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 ''' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.07.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Nie znam s na meskich zartach w ogole na facetach musisz pójść na jakiś kurs! z Natalia to oczywiscie ja zartuje ... i ja chyba też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 25.07.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 ''' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts