Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bla, bla, bla... Wielkopolska

Gość Marzin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak wogóle to brzydlak mogłaby się odezwać. Wiedzielbyśmy, że wszystko jest w porządku, ja zaczynam się martwić, chyba pojadę i sprawdzę, czy wszystko jest o.k :wink:

Mam pytanko, czy robiliście sobie, czy może będziecie robić sobie urlop podczas budowy? Ja zamierzam wyjechać na 5 dni i zostawić budowlańcom budowę, niech sobie murują. Zastanawiam się czy zareaguję prawidłowo tzn. wyluzuję , zapomnę o budowie, czy wręcz przeciwnie, będę się denerwować, patrzeć na telefon i myśleć czemu oni nie dzwonią, czy wszystko jest w porządku? :wink:

Ja zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, jakie zrobił mój kolega. Sosnowe do samodzielnego wykończenia. Czyste drewno. Tylko pomalować i oszlifować. Efekt całakiem całkiem, a połowa ceny tych porta, czy pol-skone.

Drzwi surowe sosnowe to jakieś 150-200zł/szt + ościeżnica 80-100zł/szt. Trzeba samemu później pobejcować i polakierować.

Hej, hej!

U nas dziś zaczynają stawiać ściany parteru. Wczoraj przyjechały gorące jeszcze bloczki BK. Majster i kierbud ocenili bardzo wysoko ich jakość - są równe, dzieki temu bedziemy murowac na klej.

Musze teraz szybko podjąc decyzje w sprawie szerokości drzwi wejściowych i szybko zdecydować się na typ rolet - na razie to czarna magia dla mnie.

Mam pytanie - jaką szerokość powinny mieć drzwi wejściowe?

jesli dobrze pamiętam mam chyba 1,00 z ościeżnicą i wydaje mi się, że to trochę malo...

Mam pytanko, czy robiliście sobie, czy może będziecie robić sobie urlop podczas budowy? Ja zamierzam wyjechać na 5 dni i zostawić budowlańcom budowę, niech sobie murują. Zastanawiam się czy zareaguję prawidłowo tzn. wyluzuję , zapomnę o budowie, czy wręcz przeciwnie, będę się denerwować, patrzeć na telefon i myśleć czemu oni nie dzwonią, czy wszystko jest w porządku? :wink:

Doszedłem do wniosku, że urlop dłuższy rzędu tydzień lub dwa jest potrzebny!!! Od roboty przede wszystkim. A tym bardziej od budowy. Budując się na 2 tygodnie bym nie wyjechał, ale trzeba odpocząć od tego wszystkiego :evil: Od cen, fuszerek, humorów, myślenie, kombinowania, wybierania, przebierania, mierzenia itd :wink:

Nie możesz wyznaczyć inwestora zastępczego? Kogoś z rodziny lub przyjaciół? Ustalić co powinni zrobić, gdzie mogą być problemy, wyjaśnić to z ekipą i kierbudem. A potem tylko dzwonić co 2 dni do przyajciela i się dopytywać, jak idzie.

Pewnie tak jak ja wyjeżdżacie w przyszły weekend i aż do środy :wink:

Ja mam o tyle fajnie, że własnie skończyły się tynki. Chałupka będzie sobie przez te dni schła. Po powrocie bierzemy się ostro za zamawianie kafelek, kuchni, itp itd. Mam nadzieję z nowymi siłami. A jeżeli chodzi o odpoczynek, to bardziej potrzebuję zapomnieć o pracy niż o budowie.

jesli dobrze pamiętam mam chyba 1,00 z ościeżnicą i wydaje mi się, że to trochę malo...

Ja mam chyba właśnie 100 .... :roll:

Drzwi surowe sosnowe to jakieś 150-200zł/szt + ościeżnica 80-100zł/szt. Trzeba samemu później pobejcować i polakierować.

No właśnie. Teraz porównaj to z tymi z kartona za 1200 złotych/szt... :-?

Chyba się pomęczę, kupię i sam będę je malował. Drzwi lepszej jakości i do tego z prawdziwego drewna.

Chyba się pomęczę, kupię i sam będę je malował. Drzwi lepszej jakości i do tego z prawdziwego drewna.

Tylko uważaj, bo te drzwi "dobrej" sosnowej jakości za 200 zł mogą ci się po pół roku wypaczyć :roll:

Tylko uważaj, bo te drzwi "dobrej" sosnowej jakości za 200 zł mogą ci się po pół roku wypaczyć :roll:

Wiesz, ja dopiero rozważam taką opcję.

To, że drewno się podczas schnięcia wypacza, to normalka. Trzeba kupić suche i po sprawie. Jakoś dam radę takie znaleźć (suche), w końcu po leśnej szkole jestem 8)

Marzin, ale masz same drzwi 100 cm czy otwór na drzwi w murze 100 cm?

Ja mam w projekcie 103 cm, czyli drzwi muszą mieć 90cm.

A propos drzwi wewnętrznych - dopisuję sie pod słowami Altarieli - też bałabym się, że takie drzwi mi się wypaczą i dwa razy trzeba będzie kasę wydawać.

Jutro zmierzę mój otwór i dam Ci znać

A propos drzwi wewnętrznych - dopisuję sie pod słowami Altarieli - też bałabym się, że takie drzwi mi się wypaczą i dwa razy trzeba będzie kasę wydawać.

Kobitki, ale takich drzwi nie robi się z mokrego drewna. To nie więźba, którą sprzedają teraz mokrą jak gąbka. Wystarczy, że drzwi te będą dobrze wysuszone i potem nie można dopuścić to nawilgocenia. Drzwi ze sklejek stosowane są dopiero od ok 20 lat. Kiedyś wszystko było z litego drewna i do dziś się trzyma.

Byłam ostatnio w termoplaście ogladac okna ..... i na przeciwokin jest mały salonik z drzwiami niemieckiej firmy DANA , prawdziwe cudeńka ale cena od 1 tys. do 2000 tys. Z tego co wiem to okna i drzwi robi się z drewna klejonego, dlatego się nie wypaczają , ja nie jestem jeszcze na tym etapie ale mam znajomego stolarza i on mi zrobi dzwi takie jakie chcę , więc warto poogladać wzory i podpatrzeć jakiś model . A swoja droga pewnie jest sporo stolarzy , którzy robią drzwi za przystępną cenę .....?

http://www.dana.at/navigation/cms,id,2,nodeid,2,_language,de.html

http://www.dewro.pl/

Marzin - ludzie pewnie nie piszą, bo budują. U mnie fundamenty się robią i strasznie się cieszę, bo już widać, że zaskoczyło. Dziś tablicę informacyjną wypisałam. Niektorzy nie maja tablicy. Ciekawe czy nikt im się nie doczepia?

A drzwi, to czytalam w Muratorze, że lite drewno właśnie się wypatrza, tak w oknach jak i w drzwiach. Nie wypatrza się klejone warstwowo i to się zgadza nawet w meblach, bo jak obejrzałam kuchnię z litego u przyjaciółki po 2 latach od montarzu, to pożal się Boże, mój MDF po 11 w starej kuchni wyglądał lepiej. Powyginane to to było....

Szerokość - jaką kto chce, ale 90 cm w świetle to minimum. Można zrobić też podwójne i potrójne i 2, 5 metrowe nawet - zależy od elewacji i możliwości finansowych oraz architektury wewnętrznej. Ja nie mogę za szerokich, bo na mój gust powinnam mieć centralnie osadzone, a przy drzwiach w środku akurat schody idą więc 100 w świetle to max u mnie.

No i o wakacjach ktoś pisał - "jechać czy nie jechać". Ja nie jedaę zgodnie z planem - na to lato zaplanowałam budowę i tego się będę trzymać "wysoki sądzie". Na wiosnę wyskoczyliśmy na 10 dni i tydzień na poc zątku czerwca z premedytacją. Wyznaję zasadę "pańskie oko konia tuczy". Ale ja założyłam budowę w 1 sezon, to psychicznie można się spiąć. A jak ktoś ciągnie 2-3 lata to nie ma co garować.

Jeszcze kwestia kierbuda. Kto jaki układ wynegocjował. Ja z przekonania płacę sporo, ale podpisał mi w umowie odpowiedzialnoiść za rozliczanie ilościowe i jakościowe wykonawców oraz obecność na budowie na każde moje wezwanie. Nie ma więc mowy, że mi ktoś wciśnie dodatkowe worki cementu. gENERALNIE TEŻ MATERIAŁ KUPUJE SAMA, ALE są drobiazgi na które muratze dostali zaliczkę, żeby samemu podjechać do pobliskiej hurtowni po owy cement właśnie. Na razie jestem zadowolona z takiego stanu rzeczy i namawiam gorąco do nie podejmowania się pozornych oszczędności, pt. kierbud 4 wizyty ale za to tanio.... Tak mają moi znajomi i jeszcze muszą gościa zawieżć i odwieżć, a potem sami siedzą i dumają ile tego towaru poszło i czy coś wogóle zaginęło czy nie.

Z innych rzeczy - nie mam tak fajnej sąsiadki jak Marzin - sama zgłosiła się pilnować, ale za kaskę. Stanęło na tym, że ok - mieszka obok niech tam czuwa, a ja jak wstawie okna i drzwi to alarmy zamontuję i ochrone, bo to taniej - jakieś 80 zł na miesiąc.

No i tyle.

Więźba zamówiona, tam gdzie więźba Misiaka. Coś Go tu nie widać... Znalazł tego dekarza czy jak?????????? :(

Cholera, ciężko z pracownikami.

Pozdrawiam Was serdecznie

Marta

U mnie po półtora roku jeszcze nic się z nimi nie stało, a nadal czekają na bejcowanie i lakierowanie.

Tak naprawdę każda firma produkująca drzwi może mieć inną wymaganą szerokość otworu w murze, mam drewniane drzwi Porta i drzwi 90 potrzebowały otwór 108 cm, innej firmy potrzebowały 104 cm, drzwi stalowe jeszcze inny wymiar. Przy montażu Ekipa wycięła po prostu po 4 cm z każej strony (miałem otwór 100cm). A może miałem otwór 110 a chciałem drzwi 100 ...