Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bla, bla, bla... Wielkopolska

Gość Marzin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Więźba zamówiona, tam gdzie więźba Misiaka. Coś Go tu nie widać... Znalazł tego dekarza czy jak?????????? :(

Cholera, ciężko z pracownikami.

Marta

MArto jestem tylko nie mam co pisac :(

znalazlem ekipe ktora mogla od zaraz wejsc bo okienko mieli ale 2 dni przed tym odmowilem weźbe i ustalilem ze 10 dni wczesniej zadzwonie i zamowie

teraz zamowielem i dostane dopiero wtorek - sroda i narazie nie mam pretensji do tartaku bo to juz 2 raz przekładałem termin dostawy :(

ale z ekipa podpisalem umowe i czekaja waarunki troche gorsze niz poprzedni ale mam nadzieje ze bardziej slowni

place 55 zl za m a mam 200 m koperty + osadzenie 8 okien polaciowych + 2 kominy + orynnowanie i za to doplacam ekstra 1000 zl !

wiec wyjdzie mnie 200 m dachu 12 tys

kolega tez z forum tylko nie pamietam nicka zadzownil do mnie bo przypomnial sobie o mnie a raczej o braku ciesli i zaoferowal swoich bo mieli tez okienko za pamiec mu bardzo dziekuje !!!

juz z zonka jezdzimy za plytkami i najlepsze z tego to zamowielem juz kuchnie u mojego kolegi stolarza wiec napewno bedzie wczesniej niz tynki i posadzki :(

a odnośnie twojego kierbuda to mam nadzieje ze bedzie uczciwy i solidny

bo o takich w dzisiejszych czasach naprawdę ciężko !

nie wiem ile placisz mu ale moze sie okazac ze kwota jest na tyle duza ze ekipa nia miala by odwagi na tyle wyniesc towaru ;-)

tez bylem podejrzliwy co do mojej ekipy bo worek za workiem szedł a majster tylko fv przynosił no ale mury szły a moje podciągi potrzebowały cementu

mysle ze byli uczciwi a nawet jak sobie 1 worek "pożyczyli" to pal licho im

machnąłem na to ręką bo dzis zamiast budować sie dalej pisałbym z wariatkowa

moj kolega jak budowal sie z 2 lata temu ukrył kamerę zawsze po dostawie towaru pozniej jak odtworzył sobie to okazało ze z palety cementu znikały 2 -3 worki pokazał im to dopiero po zakończeniu roboty nic nie zapłacił bo go okradali i chciał iść na policję - no ale jak brał najtańszą ekipę z najtańszych to co sie dziwić musieli nadrobić na towarze ;-)

myśle ze ekipy z średniej półki nie będą ryzykowały utratą reputacji dla 1 czy 2 worków cementu (jakies 15-30 zl )

o reszte elementów mysle ze nie ma co sie martwić bo po co komu pustak porothermu czy ytongu albo storpu

Marta pewnie mnie przegonisz :(

Cześć :) tylko mnie nie linczujcie...zaraz dopiero przeczytam co się dzieje, o ile zdążę przed wyjazdem na działkę z powrotem. W skrócie cały czas walczę z dekarzem i chyba potrzebuję kogoś kto po nim poprawi opierzenia i okna dachowe bo to się żyć tak nie da...chciałam jakąś fotkę wkleić, żebyście zobaczyli co tam u mnie, ale czy ja pamiętam jak to się robiło???

http://images26.fotosik.pl/59/9750c7ac4c9aae4bm.jpg

Cześć :) tylko mnie nie linczujcie...zaraz dopiero przeczytam co się dzieje, o ile zdążę przed wyjazdem na działkę z powrotem. W skrócie cały czas walczę z dekarzem i chyba potrzebuję kogoś kto po nim poprawi opierzenia i okna dachowe bo to się żyć tak nie da...chciałam jakąś fotkę wkleić, żebyście zobaczyli co tam u mnie, ale czy ja pamiętam jak to się robiło???

Natalia, dach na fotce wygląda OK. Fajnie masz zrobiony komin.

Natalia, dach na fotce wygląda OK. Fajnie masz zrobiony komin.

dzięki, troche mnie pocieszyłes, ale jest parę ewidentnych błędów...dziś się już z nimi rozstałam i rozliczyłam, ale szukam kogoś do poprawienia opierzenia przy kominie(trzeba zrobić nowe) no i czekam na gąsiory z hurtowni...dali mi zamiast początkowych końcowe :x a teraz w całej Wielkopolsce nie ma...

To ja też się pochwalę stanem aktualnym:

http://www.imagewoof.com/view_thumb/f95b81605/S5001724x.JPG

Od dziś działa też instalator a jutro dodatkowo wchodzą elektrycy... a ja nie mam jeszcze bladego pojęcia gdzie co ma być :o

b. ładnie

idziesz jak przeciąg z ta budową przy takim tempie to w listopadzie sie spokojnie wprowadzisz ;)

w budowie systemem gospodarczym wystarczy mieć dobrze dopasowane ekipy+ towar i w ciągu paru miesięcy można zamieszkać

natus też ostro poszłaś cicho siedzisz i tu nagle taki etap :evil:

dziewczyny kominy macie z cegieł czy systemowe ?

Natus - no nieźle nas zaskoczyłaś. Na fotce dach wygląda super! Zdradź czym jest obłożony (lub z czego zbudowany) komin? Wygląda rewelacyjnie. A co p. Zbyszko mówi na opierzenia?

Altariela, rzeczywiście idziesz jak burza. Masz zacięcie.

Ładnie wygląda Twój dach. Co to za dachówka? Kolor brąz?

Jak wrócę do domu to pochwalę sie swoją budową. Chłopaki wczoraj kładli nadproża, ale wyszło nieporozumienie i nadproża zostały położone pod rolety z systemem integra zamiast normalnie. Mąż dojechał pod koniec dnia do nich i musieli wszystko poprawiać.

Nie mam jeszcze kredytu i brak pieniędzy strasznie wstrzymuje nasze zakupy.

Na kredyt czekam już od ponad 5 tygodni :evil:

Przez brak pieniędzy dalismy ciała (bo okazało się, że jednak nie trzeba płacić przy zamówieniu) i za późno zamówiliśmy strop - będzie dopiero na 27 sierpnia. (Mam nadzieję, że do tego czasu będziemy już mieli kasę, bo jak nie to juz nie ma nawet od kogo pożyczyć....)

Mój mąż chce zamówić więźbę w Konbecie.

Ja mam mieszane uczucia, bo jakoś konbet mi sie kojarzy z bloczkami betonowymi i stropami.

Co o tym sądzicie?

Szukałam na forum, ale nikt chyba tam nie zamawiał więźby.

Natus - no nieźle nas zaskoczyłaś. Na fotce dach wygląda super! Zdradź czym jest obłożony (lub z czego zbudowany) komin? Wygląda rewelacyjnie. A co p. Zbyszko mówi na opierzenia?

Dziękuję, cieszę się, że się podobają bo każdy prawie mi odradzał, a ja się uparłam na te kominy takie- to cegła ręcznie formowana z Budmaru

a Pan Zbyszek mówi to samo co ja- potrąciłam im za blachę i robociznę, ale teraz muszę znaleźć kogoś kto mi to zrobi i mocno się zastanawiam czy nie dać może taśmy zamiast blachy...niby drożej, ale podobno ładniej

Misiaku Drogi

Bardzo smutno tam u Ciebie :( Myślę, że potrzebny jest spokój, a juz o kilka tygodni w całej budowie nie chodzi. Ja płacę dekarzowi 70 zł brutto (bo muszę mieć fakturę) za m 2 dachu, w tym jest: wykonanie więźby - drewno oraz metalowe heby, wykonanie opierzeń , osadzenie rynien, 9 okien dachowych i cała obróbka oraz założenie dachówki. całość coś wyszło ok 16 000 zł bo mam 235 m2 dachu. Chyba nie najgorzej. Będzie dobrze jak zrobią dobrze 8)

Komin mam systemowy - w Patexie polecili mi komin prod polskiej Zabel - konkurencja Schiedla o połowę prawie tańsza.

Kierbudowi płacę 6000 ubruttowione - mam z nim zawartą normalną umowę zlecenie z określeniem na piśmie obowiązków. Na razie jest spokojnie. Ale nie ma za dużo co wynieść bo materiał zjeżdża partiami małymi. Do tego jestem na budowie 2 x dziennie, czyli tzw inwestor upierdliwy.

Jak na razie wkurzyła mnie betoniarnia, bo w betonie B20 były grudy. Oczekuję od nich przedstawienia atestu na moją partię.

No ale mnie takie potyczki nie wypalają.

A co do kuchni i płytek, to nie jest za wcześnie - macie racje, że już zamawiacie i szukacie bo terminy oczekiwania są straszne, a ilość decyzji do podjęcia koszmarna. Jedna decyzja generuje konieczność podjęcia nastepnej. Jak są meble wybrane, to trzeba wiedzieć jaką podłogę itd Kolejność jaknajbardziej prawidłowa zdaje mi się. Ja właśnie kupuję sobie płytki :)

Hej Marzin

My mamy zamiar sami ocieplać poddasze i zbieramy cenne informacje. Przy naszym pełnym deskowaniu trzeba pozostawic pustke wentylacyją około 3-6 cm i ocieplac dwuwarstwowo , dołączę linki

http://www.budujemydom.pl/artykuly/318_ocieplenie_poddasza/

http://gazeta.psb.com.pl/Wyd-05-2/abc_rockwool.htm

http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje-termiczne/izolacje/cieple-poddasze-z-welna-rockwool,17082_28075.htm