Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lubin -budowa w okolicy? Legnica, Polkowice, Głogów?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Mój domek buduję niedaleko tzn. w Spalonej k.Kunic (Legnica). Osiek mam po drodze jak jadę do Lubina. Miło kogoś poznać z okolic bo na Forum nikogo stąd ni widu ni słychu, a tyle osób się w koło buduje. Ja zaczynać będę tynki. Napisz co u ciebie na budowie, na jakim jesteś etapie.

Cześć!

Ja buduję się w Osieku (wioseczka koło Lubina).

Na razie kompletujemy wniosek o pozwolenie na budowę - zostało nam już na prawdę nie wiele....

Największa walka toczy się z gazownią... Działka była nieuzbrojona, więc się trochę naścieraliśmy...

staram się tracić czasu i w międzyczasie szukam ekipy (m.in. jedna bardzo konkretna jest z Legnicy, ale o tym, jak coś to na prv) i "skanuje" hurtownie (głównie w Legnicy, bo w Lubinie pod tym względem jest dno) i badam ceny co droższych pozycji w moim domku (bloczki, ściany, dach, CO, itp.). Mam juz tochę wycen, więc można porównać ceny.

Mam nadzieję, że będzie się często zgałaszać się na tego Posta i będziemy mieć nasze lokalne forum ;-) ;-)

Jakie domki budujecie (jakie projekty) i z czego?

Marcin jeśli mogę ci poradzić to udaj się do firmy WKT na ul.Poznańskiej- mają spore opusty "rabat dla dużych wykonawców". Osobiście zaopatrywałam się w Dejonie, ponieważ nic o WKT nie wiedziałam. (Człowiek nie raz traci).

Z czego będziesz budował? Ja wybrałam keramzyt Optiroca. Materiał łatwy w obróbce i ciepły- tak więc na szczęście nie żałuję.

Ja mam do tej pory szopki z energetyką. Co za państwo w państwie. Szlag mnie trafia.

Hej Gorgu! Jakas psychoza z tymi mediami! Ty ZE, ja DSG... Ile czlowiek musi sie nawalczyc, zeby zostac klientem :evil:

Dzieki za namiar, masz do nich, moze jakims trafem telefon?

Ja bede stawial chyba z Porothermu, chyba bedzie taniej, chociaz na pewno nie tak komfortowo, jak u Ciebie...

Piszesz, ze zaopatrywales sie w Dejonie... A "zaprzyjaźniłeś się" z Panią Anią? Spotkałeś na swej drodzę tę sympatyczną, mydlącą oczy kobietę? Jeżeli tak, to ciekawią mnie Twoje dalsze odczucia, co współpracy z nimi...

Ale daj najpierw znac...

Brawo brawo robi nas się więcej- teraz cała trójca.

Marcin- namiary na WKT- tel.8523822.

Co do Dejona to p.Ani nie znam. Ja kontaktuję się tam tylko z p.Moniką, która jest osobą kompetentną, w odróżnieniu do jej kolegów z firmy, którzy sprawiają wrażenie, że nie mają pojęcia o czym się do nich mówi.

Jeśli chodzi o mój keramzyt to był tańszy nawet od suporeksu (trwała wielka akcja firmy Optiroc wchodzącej na rynek) teraz to podobno cena powala z nóg. Tak czy siak porotherm jest OK, buduje z niego moja siostra. Tylko uważaj na jakieś białe wykwity z soli- nie mieliśmy pojęcia co to jest i kazaliśmy "zakażone" partie materiału wymienić. Na wszelki wypadek.

Tak więc do roboty, wiosna idzie- zaczyna się szaleństwo budowy-powodzenia

witam Krajanów!

ja buduję się w Krzeczynie Wlk. - dzielnica Lubina - kończę stan surowy, chętnie podzielę się doświadczeniami, zwłaszcza co do zakupu materiałów, bo robocizna u mnie (prawie w całości) we własnym zakresie ;-)

Witamy Arka

Krzeczyn to która strona Lubina jadąc z Prochowic (Środa Śl.)

Czy już tynkujesz, napisz coś więcej

Krzeczyn to w zasadzie dzielnica Lubina - jadąc w kierunku na Zgorzelec.

Obecnie kończę układanie dachówki - cementowa Braas, ściany mam z betonu komórkowego. Tynki będę chciał robić około wakacji - muszę jeszcze wylać chudziaki, postawić ścianki działowe i zrobić elektrykę. Wszystkie prace robię razem z moim ojcem, jedynie część część ścian parteru i komin z klinkieru robiła mi firma.

Hej Gorgu: "Czwórca"! ;-)

Nas w Dejonie przywitała Pani Ania- każdemu zalecam spotkanie z nią: wszelkie techniki sprzedaży w jednym palcu, nakręca makaron na uszy przez 2 godziny i wychodząc wiesz mniej niż wchodząc. W ręku trzymasz zestawienie materiałów i szacunkowe wylicznia materiałów. Dużo wychodzi na to co kupi się u nich, ale za to tanio na wszystko, co się załatwi "na boku". Oczywiście Pani żadnych gwarancji nie daje... W sumie wychodz dużo mniej niż się samemu wyliczyło, z tym, że jak przychodzi do dokładnej wyceny tego, co "się załatwi" to już cena się "mnoży"...

Długo by gadać, może kiedyś przy piwku ;-) ?

Zazdroszę Wam, zanim ja zacznę budować to się jeszcze namęczę z projektantami, baronami od mediów, itd. (najgorsze, że efekty tych męk są niewidoczne)... A stan surowy, zamnknięty to jak fata morgana... ;-)

Z hurtowni w oko wpadała mi jeszcze firma Pana Ryczki z Jaczowa (k. Głogowa). Jedyni, którzy na IBF'a rzucili mi 10%...

Macie jakieś swoje zestawienia materiałów z uzyskanymi cenami...?

Chętnie rzucę na coś okiem... jak radzą sobie inni...

Brał ktoś z Was pod uwagę Silkę jako materiał na ściany?

Co do Optiroca to muszę to sprawdzić, ale, jak ostatnio widziałem cenę, to myślałem, że się przewidziałem - Gorgu gratuluję "timingu

Arek przyłącza budowałeś przez WodGaz Service?

Marcin chcę ci coś powiedzieć o IBF-dachówkach. Mieszkamy teraz u rodziców-domek ma 6 lat. W tamtym roku fachowiec na dachu naprawiał komin i zauważył, że z dachówka ma pęknięcia. Przedstawiciel IBF potwierdził wadę i zaproponował farbę na dach (ok,200m2) Po tygodniu przyszło pismo od ich szefa, że reklamacji nie uwzględnają, ponieważ na Dolnym Śląsku są złe warunki atmosferyczne (śnieg, wiatr, deszcz) i dachówka na to waszystko jest narażona.

Tak więc jak chcesz kłaść IBF to polecam ci w środku domu najlepiej na suficie. Może w domu będą panować lepsze dla tej dachówki warunki.

co do IBF, to znajomi mają na domu - ok. 8 lat i jest dużo odprysków, kolor zmatowiał, od północy zielona

ja kładłem Brasa - upust 15% - kupowany w Głogowie

suporeks - 5,3 - można taniej

cegła 0,56

beton - nie powiem, bo i tak takiej ceny nie dostaniecie ;-)

styropian FS15 frez - 135 zł/m3

Brasa kupiłem właśnie w Mat-Budeksie z Głogowa, bo z Dejonem nie mogłem się dogadać (tylko 10% i to nie na wszystko). W Mercusie rzeczywiście warto czasami się zorientować, bo niektóre ceny mogą być atrakcyjne. Co do betonu - miałem go lekko po znajomości, po cenach jakich nie ma nawet część firm., więc na pewno taniej niż Ty. ;-)

Na podstawowe towary polecam firmę Hal-Bor z ulicy Kolejowej w Lubinie - sensownie się z nimi współpracuje