Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lubin -budowa w okolicy? Legnica, Polkowice, Głogów?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam działkę, mam projekt zebrałem pieniążki na budowę, warunki zabudowy są pozwolenie na budowę w trakcie załatwiania. Teraz etap szukania majstra i ekipy może ktoś z czytających forum może polecić kogoś? Buduję w Winnicy obok Legnicy :)

Haj! 8)

Nie załamujcie mnie ... ceny działek są t r a g i c !! :o

Chyba jednak ja nie będę budowała swojego domku :cry:

hej :)

nie ma co sie załamywać tylko trzeba rozpocząć intensywne poszukiwania :)

to prawda że ceny sa straszne, ale najczęsciej tylko w okolicach Lubina, pare kilometrów dalej już zaczyna sie robic bardziej przystepnie cenowo :)

życze powodzenia

pozdrawiam Wszystkich budujących :)

Haj!

Grzebiuszka- dzięki za słowa pocieszenia, ale nie jest tak do końca jak piszesz. Ostatnio obdzwoniłam całą Raszówkę i nic :cry: Nie znalazłam żadnej działki. A w innych miejscowościach jeśli są to chodzi o Wiercień, żimną woe, etc. Tylko jak stamtąd się wydostać??!! W przyszłości jak dojeżdżać do pracy? Dzieci do szkoły i takie tam .... szkoda gadać.

pozdrawiam i życzę wszystkim znalezienia dobrej ekipy.pa!

W Karczowiskach ceny metra siegają 50 - 70 zł za metr, a pewnie bedzie jeszcze drozej, bo nikt nie chce sprzedawac działek. Nie ma dnia żeby ktos sie mnie nie pytał o wolne działki gdy jestem na swojej budowie. Niestety nieliczni monopoliści :) posiadający działki w Karczowiskach nie bedą raczej sprzedawac, bo żaden bank im nie da takiego oprocentowania lokaty jak wzrost cen działek. Tylko desperaci sprzedadzą teraz.

Tak samo z materiałami. Ceny galopują a materiałow i tak nie ma. Kupiłem Porotherm koncem marca za 8.49 za bloczek 25 cm a teraz jest po 13,49 zł. :o

Haj!

Grzebiuszka- dzięki za słowa pocieszenia, ale nie jest tak do końca jak piszesz. Ostatnio obdzwoniłam całą Raszówkę i nic :cry: Nie znalazłam żadnej działki. A w innych miejscowościach jeśli są to chodzi o Wiercień, żimną woe, etc. Tylko jak stamtąd się wydostać??!! W przyszłości jak dojeżdżać do pracy? Dzieci do szkoły i takie tam .... szkoda gadać.

pozdrawiam i życzę wszystkim znalezienia dobrej ekipy.pa!

W Grzymalinie ( spalone drzewo) podobno jest tanio do sprzedania chyba dziewiecioarowa dzialka .... takie cos podslyszalem , ale ile w tym prawdy , to nie wiem :roll:

Dużo działek bedzie w Koskowicach. Plan zakłada poszerzenie pasa zabudowy od głownej drogi na boki. Za istniejącymi starymi domami są niewydzielone działki budowlane. Działki mozna kupic od rolnikow raczej taniej, bo bez podatku VAT 22%. Poza tym w trojkacie wyjazdu z Koskowic na Taczalin i na Kłebanowice bedzie ok 100 działek. Teren jest prywatny.

Gmina Miłkowice planuje duże osiedla w Gniewomierowicach po lewej stronie wzdłuż drogi na Chojnow. Juz sa budowane domy na wydzielonych działkach prywatnego własciciela, ale to jest nic w porownaniu z tym co planuje gmina. W Dobrzejowie też bedą dzialki budowlane po prawej stronie drogi na Miłogostowice. W gminie Chojnow w malowniczej Konradowce (troszke gorek, blisko miasto) też duzo jest terenow przeznaczonych pod zabudowe. Pytac zwykłych rolnikow o dzialki a nie spekulantow. Bedzie taniej. Pozdrawiam.

Haj!

Dzięki wszystkim za informację. Wiem to wszystko, że ceny, że nie sprzedają, że ceny materiałów idą w górę i chyba dlatego jednak zrezygnujemy z budowy :(

W grę wchodzi jedynie działka w pobliżu Lubina lub przynajmniej z dobrym dojazdem tamże, a Koskowice czy Grzymalin do takich miejsc nie należą niestety. Pracujemy w Lubinie i bezsensem byłoby dojeżdżać do pracy codziennie po kilkadziesiąt kilometrów. I koło się zamyka....

pozdrawiam, pa!!

Chetnym na zakup działki w Karczowiskach proponuje udanie sie do Urzedu Gminy w Lubinie. W związku z przeniesieniem tartaku do Raszowki prawdopodobnie zostanie zwolniona ziemia z dzierżawy, wiec pojdzie na przetarg. Wiem, że rownież Nadlesnictwo Legnica czyni starania w ministerstwie o zgode na sprzedaż działek koło Elektusa, ktore wczesniej oddała im bezsensownie gmina pod zalesienie. Do dzieła!

od grudnia 2006 jestem dumnym posiadaczem ziemskim (karczowiska) 8) . początkowo chciałem zacząć budowę za 2-3 lata, potem na wiosnę przyszłego roku, ale... podobno/najprawdopodobniej od 1 stycznia 2008 zmieni się vat w budownictwie z 7 na 22%, więc... może jednak już :-? ???

a! witamy! ;-)

polecamy jak najszybszą budowę, należy wziąć pod uwagę tempo załatwiania spraw, my wybraliśmy projekt i zaczeliśmy załatwiać papierkologie w połowie listopada, jutro dostaniemy pozwolenie (przy ciągłym wydzwanianiu i zaangażowaniu od początku firmy projektowej)... więc przy założonym terminie 1 stycznia - najwyższa pora zacząć załatwiać wszystko..

co do vatu, 22% tylko przy budowie systemem gospodarczym, przy angażowaniu firm na poszczególne etapy - stan pod dach, dach, instalacje itd. każda firma może sama kupić materiały i naliczyć vat 7%.. ale podwyżki i tak są nieuniknione...

więc... chyba nie ma na co czekać..

Witam wszystkich:)

Przeczytalam wszystkie strony i ciesze sie ze jest tutaj tylu wspanialych budowniczych.

Jak w tytule widac ja jeszcze nie zaczelam,ale juz "przywiazalo"mnie do forum i cale dnie sledze Wasze zmagania.Gdyby nie to ze teraz pisze to wiedzcie ze trzymam za wszystkich kciuki.

Ja planuje budowe od wiosny2008.W tym roku chce kupic dzialke i pozalatwiac potrzebne formalnosci zeby wiosna ruszyc.Chyba sie uda co?

Projekt domku mam wybrany na 100% i chyba nie bede go musiala zmieniac bo jest malutki,zgrabniutki,skromniutki i zmiesci sie na kazda dzialke.

Moj projekt to SKRZAT muratora.Czy ktos w okolicy Legnicy buduje to cacko?Bede wdzieczna za sygnal,bo przyznam sie ze jestem zielona w kwestiach budowlanych(moj maz ma troche pojecia i sporo sam bedzie robil)i wogole to jestem pierwszy raz na forum! Ale sie rozgadalam

pozdrawiam.pa

wieska

Witam

Buduję się w Krotoszycach koło Legnicy. Dom Dorotka z Archipelagu. Zostało mi sporo betonu komórkowego ( ściana jednowarstowa o gr.36, pióro-wpust) i szukam chętnych do kupna.

Witam:)

czy mozesz mi powiedziec jak z mediami w Krotoszycach?podoba mi sie okolica i moze uda mi sie tam kupic dzialke.A moze wiesz cos na temat Wilczyc?

Bede wdzieczna,z gory dziekuje :)

• 2 weeks później...