Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lubin -budowa w okolicy? Legnica, Polkowice, Głogów?

Recommended Posts

Marcin a jak rozwiązała się sprawa z gazownią ?? Bo pisałeś wcześniej że masz jakieś problemy. Może to mi coś pomoże, bo my na ulicy nie możemy dogadać się z nimi aby zrobili przyłącze dla 5 działek, gdyż im się nie opłaca a gaz jest bezpośrednio przy 1 działce.

Ja buduję w Sobinie.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gaz już u mnie płynie, a w przyszłym tygodniu mam zwrot części poniesionych kosztów.

Na nasz wniosek o przyłaczenie gazownia /po 3 m-cach/ odpowiedziala negatywnie. Na szczęście zawalczyliśmy /aby nie tracic czasu/, aby z tą odpowiedzią wysłali propozycje rozwiązania tej sprawy z kalkulacją. Wyszło, że w 6-tkę musimy sami wybudować 200 mb sieci i po ok 15 przyłacza. Oni zadeklarowali zwrócenie 100% wartości przyłącza określonego wg ich wskaźników i ok. 50% sieci.

Całość wykonał nam WodGaz i z grubsza zmieściliśmy się w zadeklarowanej kwocie.

Później była wewnętrzna instalacja gaz. , liczne odbiory (sieci, przyłącza, wig, kominiarskie). Podpisaliśmy umowę sprzedaży. Puszczono gaz...

Pojawiły się kolejne perypetie przy zwrocie /brakowało podobno jakiś dokumentów/, ale skończyło się dobrze...

Od wniosku do puszczenia gazu minęło 14 m-cy, później jeszcze 4 m-ce maglowalismy temat zwrotu...

Na szczęście w gazowni (podobnie jak w ZE) pracuje wiel superfajnych osób, które wbrew potocznym opiniom mają bardzo profesjonalne opinie... Gdybyśmy ich na swej drodze nie natrafili, to nie wiem, czy w ogóle mielibyśmy gaz...

Nie chcę nikogo wymieniać z nazwiska... Ale przy okazji dziękuję tym osobom za pomoc...

Pozdrawiam i powodzenia

Jak potrzebujesz dalszych informacji, to na maila...

"I jeszcze na koniec...

1. Na jaką głębokość robiliście podmurówkę?

2. Jaki beton na to? /B-??/

3. Ile i jakiej stali dawaliście w podmurówkę? 3 x fi10 nie jest trochę bez sensu?

4. Ile płaciliście powiedzmy za mb /albo jak/ za robociznę za podmurówkę, osadzenie słupków i rozciągnięcie siatki..."

U mnie wyglądało to tak:

-głębokość jakieś 0,4m

-beton robiliśmy sami- mieszanka 0-16+cement, na warstwę zewnętrzną dawaliśmy chudziak żeby była gładka

-stali nie dawaliśmy

-robocizna-20zł/m

Hej Gorgu!

Mieszkam, mieszkam i srodek i w ogole calosc (chodniczki, itp.) mam juz zrobione... Brakuje mi tylko ogrodzenia i ogrodu...

Dzieki za info w sprawie ogrodzenia...

Orientujesz sie do kogo warto sie w naszej okolicy udac w sprawie bramy wjazdowej?

Taki beton samoróbka wychodzi taniej niż z betoniarni, czy ekipa nie miała wystarczająco szalunków?

Hej Gorgu!

Mieszkam, mieszkam i srodek i w ogole calosc (chodniczki, itp.) mam juz zrobione... Brakuje mi tylko ogrodzenia i ogrodu...

Dzieki za info w sprawie ogrodzenia...

Orientujesz sie do kogo warto sie w naszej okolicy udac w sprawie bramy wjazdowej?

Taki beton samoróbka wychodzi taniej niż z betoniarni, czy ekipa nie miała wystarczająco szalunków?

To super. My mieszkamy od września. Środek też mamy zrobiony tylko góre zostawiliśmy na lepsze czasy. Jednak nie mam jeszcze zrobionej elewacji ani chodników czy podjazdu. Ale mam płot co prawda bez przęseł i mam bramę. Bramę kupowałam u faceta ze Szprotawy(stoi zawsze na giełdzie w Lubinie) tylko jest to brama nie automatyczna.

Napisz jakie masz chodniki (z czego).

Aha- szalunki mieliśmy od sąsiada.

Marcin strasznie podoba mi się połączenie granitu z klinkierem- proszę daj mi szybciutko namiary na kostkę i na gościa do układania. Ja ni jak nie moge znależć taniej niż 160zł/t.

A może wyślij na priva kilka zdjęć, chyba, że na forum umieściłeś jakieś zdjęcia?

Zdjęć nie ładuję na Forum, postaram się jakieś wysłać mailem...

A z numerami telefenów nie ma problemu... ale dopiero jutro, bo całość jest w moim planarze na 2004 r. /to było tak dawno ;-)/

Pozdrawiam

Marcin

Opłaca się podejść na giełdę w temacie ogrodzeń i bram?

Tak jak ci napisałam ja mam bramę i furtke od gościa na giełdzie. Troche małomówny ale ma dobrą opinie w Szprotawie (mam tam rodzine stąd wiem poza tym w okolicy zrobili parę orogdzeń) Ja jetem zadowolona. Przecież mieszkasz niedaleko Lubina to sobie skocz w sobote na giełdę- myślę, że warto.

Co do ogrodzenia to muszę poczekać na większą gotówę i też zamówię u niego.

P.S. W takim razie czekam na priv.

Czy się orientujecie, czy jeśli kupuję mat. budowlane przez firmę budowlaną i ona wystawia nam rachunek za usługę (chociaż na kwotę za robociznę 1 zł+ koszty materiałów), to za materiały i robociznę płacimy tylko 7%VAT? Czy mimo to jest to 22%?

Pytam, bo przeczytałem http://mojefinanse.interia.pl/news?inf=512980

• 8 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
Witam, i od razu proszę o pomoc, w tym roku planuje zacząć budowę w Niemstowie, mam pytanie jak załatwialiście pozwolenie na budowę, zlecaliście to komuś ( byłem w jednej firmie i całkowity koszt "załatwienia" pozwolenia plus kierownictwo na budowie rzucił mnie na kolana)czy sami-, jeśli tak ile Wam to wyszło. Pozdrawiam

Witam, i od razu proszę o pomoc, w tym roku planuje zacząć budowę w Niemstowie, mam pytanie jak załatwialiście pozwolenie na budowę, zlecaliście to komuś ( byłem w jednej firmie i całkowity koszt "załatwienia" pozwolenia plus kierownictwo na budowie rzucił mnie na kolana)czy sami-, jeśli tak ile Wam to wyszło. Pozdrawiam

Jak chcesz w tym roku zacząć, to się pośpiesz. Bo od rozpoczęcia procedury pozwoleniowej do legalnego wbicia pierwszej łopaty, może minąć nawet 6 - 7 miesięcy. Mnie pozwolenie kosztowało 3 tyś. ale bez mapy do projektu i uzgodnień branżowych.

Jak chcesz w tym roku zacząć, to się pośpiesz. Bo od rozpoczęcia procedury pozwoleniowej do legalnego wbicia pierwszej łopaty, może minąć nawet 6 - 7 miesięcy. Mnie pozwolenie kosztowało 3 tyś. ale bez mapy do projektu i uzgodnień branżowych.

Dzieki za podanie ceny, mi zaproponowano 4,7 tys za pozwolenie i wszystkie potrzebne mapy plus zmiany w projekcie (choc nie wielkie) i nadzór budowy. A do czasu hmm max 2 miesiace ( choc dopiero zaczynam wiec moge tylko opierac sie na tym co sie dowiedzialem ) pozdrawiam i czekam na reszte sugestii