Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lubin -budowa w okolicy? Legnica, Polkowice, Głogów?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ad paragon

twoje fundamenty w galerii wygladaja pieknie - ale tylko dla laika

W rzeczywistości wygląda to na robote domorosłego majsterklepki bez przygotowania zawodowego

Więc tak

- wyscielanie folia szalunków pod ławe fundamentowa -bezsensowne marnowanie materiałów

- wywiniecie folii kubełkowej na ławę fundamentowa -błędne (zadaniem tej folii jest wentylowanie sciany fundamentowej a nie izolacja przed deszczem )

-drenaż wokoł budynku -w gruncie widocznym na zdjeciach jest bezsensem -ale większym bezsensem jest także wykonanie go w terenie nieuzbrojonym ,rowninnym bez mozliwosci odprowadzenia

Przestrzegam tez przed ekipami budowlanymi "ze wschodu "

ich fachowośc w wiekszości przypadków to mit

wcale nie sa takie tanie a wręcz kloptliwe -bo trzeba zakwaterować ,wyposażyc w podstawowe narzędzia a gwarancja na wykonane roboty trwa tylko tyle ile przebywaja na danej budowie - no i ryzyko nielegalnego zatrudnienia

ad annklin

Strop filigranowy to najlepsze rozwiazanie z mozliwych -jednak cenowo niezbyt przystępne , najbliższa wytwórnia (Sroda Slaska ) wiekszośc zlecen robi na Wrocław i domki jednorodzinne malo ich interesują

Przed kilkunastu laty funkcjonowała wytwórnia w Trzebieniu i w regionie legnickim filigrany smiało konkurowały z Teriva pod wzgldem ceny -jednak to juz tylko historia

III czyli nieciekawa -wzbudzająca niekorzystne relacje i duzy poziom odczuwalnosci -telewizor lepiej zawiesić na ścianie , ze stolika moze zeskoczyc

W projekcie masz zapewne warstwę poslizgową ,sciagi przekatniowe na fundamencie , szkieletowanie budynku rdzeniami żelbetowymi oraz słupowane nadproza

Niestety wykonanie fundamentu będzie dosyc kosztowne i w wykonawstwie i w materiale

Jest sporo doświadczonych firm wykonawczych na tym terenie - nie powinnaś miec problemów z wyborem

Pózniej napiszę wiecej

ad kobraa- bo dobrych glazurników nie ma

fachman potrafi zrobic 4 łazienki przepięknie a piątą spieprzyć -nikt nie chce brać odpowiedzialnosci

CD ad livunia 1717

Nie ma norm regulujacych wzmocnienia konstrukcji budynku na szkody górnicze -większośc projektantów projektuje mocniejsza konstrukcję niz jest wymagana (tak sa zaprogramowani ) ale kopalnie zwracaja tylko koszty za te niezbedne zabezpieczenia

Weż osobna fakturę od projektanta za dodatkowe wzmocnienia -otrzymasz jej pełny zwrot

Natomiast z konstrukcją juz sprawa nie jest taka łatwa -otrzymasz tylko różnice za zbrojenie dodatkowe i moze za ślizg fundamentowy o ile nie uznaja go za izolację

Prawdopodobnie otrzymasz tylko zwrot kosztów :

-wykonania sciągów przekatniowych (około 3000 zl )

-dodatkowych pretów w zbrojeniu fundamentu (grosze)

-wybrania dodatkowej ziemi (grosze)

Wszystko jest rozliczane na podstawie budowlanych Katalogów Nakładów Rzeczowych

Szkieletowania budynku czyli umieszczanie dodatkowych słupów w przekroju sciany budynku lepiej nie umieszczać w kosztorysie - ich wartośc jest niższa niz koszt materiałów uzytych w ich miejsce a przewidzianych w projekcie

Kopalniaki wtedy odliczą sobie to na plus ze ściągów

No i sprawa wykonania kosztorysu tychże wzmocnień

Nie nalezy go zlecac jakiemus komikowi który nie ma o tym najmniejszego pojęcia a zrobi go na procent (czyli wezmie za kosztorys 5% od jego wartości )

Kosztorys taki wykonany na sume okolo 20 tys nie jest przez kopalniaków traktowany powaznie a wręcz odmówia wypłacenia i jeszcze pogroza paluchem za probę wyłudzenia pieniedzy

W twoim przypadku powinnas dostac zwrot jakieś 5 do 7 tyś

na priva przesle ci komu zlecic wykonanie kosztorysu

Pozdrawiam

kapusniak

Witam

Co sądzicie o firmie PREDOM z Lubina ?

Miał ktoś do czynienia z tą firmą ?

Czekam na opinie .

Witam!

Tej wiosny zaczynam budowę i właśnie PREDOM polecano mi kilkakrotnie. Ponoć dają dobre rabaty przy dużych zamówieniach.

Bardzo dobre ceny mają także w Głogowie firma MAT-BUDEX tel.76/835-62-63.

Pozdrawiam

No i zapomniałam dodać że dom moich marzeń stawiamy w Niemstowie.

Ale jestem mieszkanką Lubina i mogę podpowiedzieć coś na temat aranżacji wnętrz....Mam super kontakt do sklepu z drzwiami i podłogami jeśli ktoś byłby zainteresowany.

PS. Czy jest tu ktoś kto ma już zrobiony dekoracyjny beton polerowany?

ad MEGI-79

Predom to solidna hurtownia i betoniarnia

Co do wykonawców -to raczej z tym problemu nie ma

pytanie tylko brzmi : jak Ty chcesz do tego podejśc ?

Czy ma to byc firma solidna i pewna ale droga czy zbieranina z kielniami w łapach z ktorymi będziesz sie targowac o 100 zł ? a których "niedoróbki" stanu surowego będa cie kosztowac wielosetkrotnośc tej sumy przy wykończeniu

ad MEGI-79

Predom to solidna hurtownia i betoniarnia

Co do wykonawców -to raczej z tym problemu nie ma

pytanie tylko brzmi : jak Ty chcesz do tego podejśc ?

Czy ma to byc firma solidna i pewna ale droga czy zbieranina z kielniami w łapach z ktorymi będziesz sie targowac o 100 zł ? a których "niedoróbki" stanu surowego będa cie kosztowac wielosetkrotnośc tej sumy przy wykończeniu

Zdecydowanie stawiam na solidną firmę, nie stać mnie na "fachowców z usterki".

Niemstów i Osiek mają złą sławę- trudno tam znależć kierownika budowy czy firme wykonawczą

Ale to inny temat nie do wywlekania na forum

Hmmm.... a ja nie słyszałam o złej sławie Niemstowa....domy tam rosną jak grzyby po deszczu...i sąsiedzi raczej nie narzekają.

A kierownika budowy już mam, jest nim Pan z Chocianowa który adoptował mój projekt, więc to dla mnie nie problem...

Kłopot mam jedynie z ekipą która podjęłaby się budowy, bo na razie entuzjazmu nie widać. Większość woli budować proste, małe domki...byleby zarobić i się nie narobić...A ja potrzebuję konkretnej ekipy.