Wojty 16.02.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Do ponoedziałku mamy czasNie, nie nisilibyśmy węgla przez wiatrolap Z kotłowni jest osobnewyjscie wprost na podwórze Dzis rozmawialiśmy z arch. Odradza jednak bo spadek nie okazal sie tak duży jak wynikało z naszych obliczen. Wynosi pół metra. Jessssuuuu ja juz nie wiem co mam myśleć, jaką decyzję podjać Około piątku bedziemy jeszcze gadac ze znajomym budowalncem, moze on coś doradzi. tak po prawdze to chodzi nam tylko o kasę Gdyby nie to pewnie zdecydowalibyśmy sie na piwnice A w warunkach nie masz moze obostrznia dot. sposobu ogrzewania?? My np mozemy ogrzewac domek tylko w pliwami ekologizcznymi Dlatego wszelkie kotlownie weglowe musielismy na poczatku z kreslic z listy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 16.02.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Wojty ale przez te obostrzenia wybór łatwiejszy Mie przez to grzanie to chyba zamkną do wariatkowa. każdy dzień przynosi nowe rewelacyjne pomysły (by to szlag). Nie wspomnę o tym co mi się śni zamiast palm i drinków na plaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 16.02.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Wojty ale przez te obostrzenia wybór łatwiejszy Mie przez to grzanie to chyba zamkną do wariatkowa. każdy dzień przynosi nowe rewelacyjne pomysły (by to szlag). Nie wspomnę o tym co mi się śni zamiast palm i drinków na plaży Eee tam, i dobrze ze istnieja takie "problemy". My tez kazdy dzien zaczynamy ze slowem "domek" na ustach i tak tez go konczymy. Chyba od 3 lat nie mielismy "cichych dni" :D:D:D:D:D Poza tym jak nie moge zasnac to zaczynam liczyc okna w nowym domku... A jak sie nie moge rano dobudzic to licze ile te okna beda kosztowac i odrazu sie ozywiam :D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 16.02.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Poza tym jak nie moge zasnac to zaczynam liczyc okna w nowym domku... A jak sie nie moge rano dobudzic to licze ile te okna beda kosztowac i odrazu sie ozywiam :D:D:D he he he!!!!!!!!! niezly sposob!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 16.02.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Czyli jednym słowem: DOM JEST LEKIEM NA WSZYSTKO ciche dni,zaśnięcie,dobudzenie,koszmary,depresje i stysfakcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 16.02.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Pewnie, a czemu az tyle ludzi buduje domek? Budowa to taka przygoda, wyzwanie, karzdy moze sie sprawdzic w roli kierownika, szefa, logistyka, dekoratora wnetrz itp TO takie nudne - kupic gotowe mieszkanie... Moja kolezanka, (po budownictwie) gdy kupila nowe mieszkanko od dewelowpera, sama wymyslala sobie problemy z ekipami(doslownie) - tylko tak zeby sie wreszcie zrealizowac :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enya 16.02.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Aga J.G.! My też planujemy budowę domu z betonu komórkowego. Niestety najbliższy dystrybutor Solbetu jest we Wrocławiu, więc chyba jednak wybierzemy Ytong, bo mamy na Śląsku wiele hurtowni, które go mają w sprzedaży, tak więc liczymy, że sporo utargujemy. Czy porównywałaś może koszty poszczególnych materiałów tych dwóch producentów? My w projekcie mamy strop terriva, ale zastanawiam się nad stropem z Ytonga. Teraz pytanie do Kasztanki. Na Twojej stronie w galerii zdjęć w tle widzę domy wykonane najprawdopodobniej z Ytonga. Może masz jakiś kontakt z sąsiadami i możesz ich zapytać o wykonawców? Please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolontela 17.02.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Do ponoedziałku mamy czasNie, nie nisilibyśmy węgla przez wiatrolap Z kotłowni jest osobnewyjscie wprost na podwórze Dzis rozmawialiśmy z arch. Odradza jednak bo spadek nie okazal sie tak duży jak wynikało z naszych obliczen. Wynosi pół metra. Jessssuuuu ja juz nie wiem co mam myśleć, jaką decyzję podjać Około piątku bedziemy jeszcze gadac ze znajomym budowalncem, moze on coś doradzi. tak po prawdze to chodzi nam tylko o kasę Gdyby nie to pewnie zdecydowalibyśmy sie na piwnice A w warunkach nie masz moze obostrznia dot. sposobu ogrzewania?? My np mozemy ogrzewac domek tylko w pliwami ekologizcznymi Dlatego wszelkie kotlownie weglowe musielismy na poczatku z kreslic z listy... Nie ma obostrzeń Całe szczęscie. Tak naprawde w naszych warunkach obostrzeń jest niewiele. Prawie wcale Jakaś taka gmina uległa Ze znajomym budowlańcem rozmiawialiśmy póki co telefonicznie. Namawia na piwnice No ja cholery dostanę, wrrrrrrrrr.... Co głowa to inny pomysł. Ale tego sie właściwie spodziewałam. Znajomu fanem piwnic jest bo sam nie ma z przyczyn od niego niezależnych Do soboty ma nam wstepnie wycenić koszt podpiwniczenia w takiej formie jaką robilibyśmy ewentualnie. To zadecyduje. Mam nadzieję A sluchajcie, mozliwe to żeby na pozwolenie czekać 2-3 tygodnie? Dziwnie mało mi sie to wydaje A takie wiesci krążą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 17.02.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Teraz pytanie do Kasztanki. Na Twojej stronie w galerii zdjęć w tle widzę domy wykonane najprawdopodobniej z Ytonga. Może masz jakiś kontakt z sąsiadami i możesz ich zapytać o wykonawców? Please ktore kochana? z tego co wiem to budowali z bk lub ceramiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enya 17.02.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Witaj Kasztanka! Wg producenta marka Ytong to też beton komórkowy. Na zdjęciach w tle widać domy wykonane z białych bloczków. Chciałam zapytać czy to nie przypadkiem Ytong. To może być też Silka albo Solbet albo jeszcze jakiś inny producent. Interesują mnie doświadczenia osób, ktore budowały z betonu komórkowego bądź zamierzają z niego budować. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 17.02.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Witaj Kasztanka! Wg producenta marka Ytong to też beton komórkowy. Na zdjęciach w tle widać domy wykonane z białych bloczków. Chciałam zapytać czy to nie przypadkiem Ytong. To może być też Silka albo Solbet albo jeszcze jakiś inny producent. Interesują mnie doświadczenia osób, ktore budowały z betonu komórkowego bądź zamierzają z niego budować. Pozdrawiam serdecznie ach no tak, ale wydaje mi sie ze to nie ytong ..... w kazdym razie nie mam namiarow na tych sasiadow niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 17.02.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Enya U nas są dwie hurtownie, które mają Solbet więc mozna powiedziec że jest konkurencja Byliśmy również w hurtowni gdzie mają Ytonga ale cena jest wyższa o 5 zł na bloczku. Hurtownicy jeszcze namawiaja nas na Prefabet jak dobrze zapamietałam nazwę jest jeszcze tańszy tylko musze poczytac o parametrach. Wilontela Jesli chodzi o czas oczekiwania na pozwolenie to wszystko zależy od danego urzędu wiem że u nas w starostwie taki termin obowiązuje jeśli wszystkie papiery są wporządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszK 17.02.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 AGA Ja juz jestem prawie zdecydowany na SOLBET tylko ze tu P+W jest duzo drozsze. Rozwazam tez PREFABET np. RURKA tutaj P+W jest nie duzo drozsze od zwyklego pustaka kl. D. . Parametry sa podobne no i w RURCE sa tez pustaki 42 cm wcale nie duzo drozsze od tych 36 cm. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 17.02.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Tomek włąsnie wczoraj mój mąz wrócił z hurtowni i tam go panowie namawaiali a ja jeszcze nie poczytałam bo decyzja należy do mnie jak by co to będzi na mnie My oczywiście też P+W. Wiem że z Solbetu te cieńsze bloczki na działówki są bardzo słabe i trzeba brać inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 17.02.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Interesują mnie doświadczenia osób, ktore budowały z betonu komórkowego bądź zamierzają z niego budować. ja buduję z Ytonga - ponad miesiąc temu zalałam strop nad parterem, i jak na razie jestem bardzo zadowolona. Jedna drobna uwaga: Ytonga nie kupuje się w hurtowniach negocjując z nimi ceny, tylko dzwoni się na info linię Ytonga (jest na www) i bierze namiar do przedstawiciela w Twoim regionie. Potem spotykasz się z gościem, dajesz mu projekt domu i on za darmo daje Ci zestawienie potrzebnych materiałów wraz z ceną. Potem go szantażujesz że drogo to wychodzi i że weźmiesz chyba solbet, faelbet czy inną "konkurencję" i Ytong mięknie i schodzi z ceny. Jednocześnie Ytong wskazuje Ci konkretną hurtownię w okolicy w której masz dokonać zakupu, bo to jest tak, że ta hurtownia na Twoje konkretne zamówienie dostaje inną cenę u Ytonga. Ja mam bardzo dobrą cenę, w hurtowni się dziwili, że jest to cena jak na odbiorcy hurtowego a nie dom jednorodzinny. Garaż wybudowałam z Faelbetu, niby dobrej jakości, poważna firma itp., ale się nawet nie umywa do Ytonga, a to widać najlepiej jak się postawi oba bloczki koło siebie. Polecam też nadproża systemowe Ytong - oszczędność czasu niesamowita do tego takie samo lico jak reszta ściany i nie ma problemu z tynkowaniem a i przenikanie ciepła jest OK. Co do płyt stropowych to gdybym mogła to bym się zdecydowała na pewno bo jest szybko, sucho i solidnie, ale niestety ograniczeniem jest rozpiętość stropu - u mnie była zbyt duża jak na moduły Ytonga. Z ytonga buduje się bardzo łatwo grunt to dokładna ekipa, bo klej trzeba nakładać cienko i równo. Musiałam przełamać opór rodziny która oczywiście doradzała ceramikę i docieplenie, ale jak widzę gładkie równe ściany które będzie można cienko otynkować i łatwo poprowadzić instalacje to serce mi rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 17.02.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Pomysł z negocjacją ceny super Forum to skarbnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 17.02.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 A tu co taka cisza?? Gdzie wszystkie moje kochane kolezanki i rownie kochani koledzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 17.02.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 A tu co taka cisza?? Gdzie wszystkie moje kochane kolezanki i rownie kochani koledzy? analizuja, obliczaja, rozmyslaja ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 17.02.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 No wlasnie.... zastanawilam sie co oni teraz robia, bo przeciez nie buduja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 17.02.2005 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 no budowac teraz to troche ryzyko ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts