Dosia13 04.08.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Bardzo dziękuję za tak serdeczne przywitanie, bardzo mi miło Dziecko już zapisałam i to na konkretną zmianę (u nas w szkole są dwie, na przemian - jeden rok na jedną a na drugi rok na drugą), wybrałam drugą bo w drugiej klasie będzie komunia i po południu będą zajęcia w kościele więc mógłby nie zdążyć na nie stąd tez taka moja decyzja zastanawiam sie tylko jak to będzie z jedzeniem (lekcje chyba wypadają w porze obiadu) ale myślę że to jakoś poukłada się po drodze samo. Proszę napiszcie czy warto dziecku już w I klasie dać komórkę aby mieć kontakt w razie czego czy to przesada z mojej strony i jak jest w szkołach, czy starsze klasy dokuczają młodszym, martwię się tym bo Piotruś zawadiaką nie jest, jest bardzo towarzyski, uwielbia inne dzieci i chce z nimi przebywać jednak wydaje mi się że z jednej strony jest delikatny ale "charakterek" też ma, nie lubi przegrywać a czasem trzeba jest uparty i sama nie wiem czy mu to pomoże w szkole czy tez nie i jeszcze takie pytanie dotyczące grona pedagogicznego : czy są jakieś problemy z tym że dziecko pisze lewą ręką ? czy powinnam przynieść zaświadczenie że jest leworęczny bo tak sugerowano mi w zerówce (ale to była inna placówka), wydaje mi się w dobie naszych czasów nie powinno się nikogo zmuszać do tego którą ręka ma pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 04.08.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 hej dosia mysle , ze dobrze wykombinowalas z ta zmiana co do komorki......hmmm.....wydaje mi sie zbedna .bedzie tylko dekoncentrowac malego w szkole nikt nie bedzie malego dreczyl , nie martw sie na zapas mysle ze wystarczy ustnie przekazac wychowawcy , ze maly jest leworeczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 04.08.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Bardzo dziękuję za tak serdeczne przywitanie, bardzo mi miło Dziecko już zapisałam i to na konkretną zmianę (u nas w szkole są dwie, na przemian - jeden rok na jedną a na drugi rok na drugą), wybrałam drugą bo w drugiej klasie będzie komunia i po południu będą zajęcia w kościele więc mógłby nie zdążyć na nie stąd tez taka moja decyzja zastanawiam sie tylko jak to będzie z jedzeniem (lekcje chyba wypadają w porze obiadu) ale myślę że to jakoś poukłada się po drodze samo. Proszę napiszcie czy warto dziecku już w I klasie dać komórkę aby mieć kontakt w razie czego czy to przesada z mojej strony i jak jest w szkołach, czy starsze klasy dokuczają młodszym, martwię się tym bo Piotruś zawadiaką nie jest, jest bardzo towarzyski, uwielbia inne dzieci i chce z nimi przebywać jednak wydaje mi się że z jednej strony jest delikatny ale "charakterek" też ma, nie lubi przegrywać a czasem trzeba jest uparty i sama nie wiem czy mu to pomoże w szkole czy tez nie i jeszcze takie pytanie dotyczące grona pedagogicznego : czy są jakieś problemy z tym że dziecko pisze lewą ręką ? czy powinnam przynieść zaświadczenie że jest leworęczny bo tak sugerowano mi w zerówce (ale to była inna placówka), wydaje mi się w dobie naszych czasów nie powinno się nikogo zmuszać do tego którą ręka ma pisać Komórki nie dawaj. Jeśli jest leworęczny, niech siada po lewej stronie ławki. Nie panikuj, leworęczność to nie choroba Wydaje mi sie, ze żadnych zaświadczeń nosić nie musisz. A co do dokuczania - nie jest źle. Wszędzie w jakiś sposób dokucza się tym najmłodszym (czy to w podstawówce, czy w liceum, w wojsku czy na koloniach), ale wmyślę, że w klasach 1-3 nie jest to wybitnie i nic Twojemu zadziorkowi się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 04.08.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Dziewczyny, a powiedzcie mi, jak to jest z urlopem wychowawczym? Kiedy jest płatny, a kiedy nie? Już tyle wersji słyszałam, ze sama nie wiem. A wiem, ze Ania i Ola są na urlopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 04.08.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Pepe"Mój" nie jest płatny. Płatny był tylko macierzyński (16 tyg, teraz jest już 18) i potem zaległy wypoczynkowy. Nie słyszałam, żeby wychowawczy w jakichkolwiek wypadkach był płatny.Dodam, że na zasiłki, przyznawane z racji niskich dochodów na członka rodziny ja się nie załapuję, więc tego tematu nie śledzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 04.08.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Dosia cały tok chodzą na pierwszą lub drugą? a nie semestrami? bo u nas to jeden sem klasa a ma na rano a w drugim klasa b ma na rano co do leworęczności to sie nie martw - mój syn też leworęczny i nie ma problemu tyle, że zawsze siedzi po lewej stronie... komórki nie kupuj.. jakby co się działo to z sekretariatu zadzwonią a ty pewnie i tak odprowadzać i przyprowadzać będziesz... Frosch: to ty doświadczona jesteś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 04.08.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Pepe "Mój" nie jest płatny. Płatny był tylko macierzyński (16 tyg, teraz jest już 18) i potem zaległy wypoczynkowy. Nie słyszałam, żeby wychowawczy w jakichkolwiek wypadkach był płatny. Dodam, że na zasiłki, przyznawane z racji niskich dochodów na członka rodziny ja się nie załapuję, więc tego tematu nie śledzę. Płatny jest jakoś, gdy na jednego członka rodziny przypada mniej niż 500zł czy jakoś tak... No i ja niestety też się nie załapuję. A chciałam iść na wychowawczy na ok rok i nie wiem czy damy radę finansowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 04.08.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Pepe "Mój" nie jest płatny. Płatny był tylko macierzyński (16 tyg, teraz jest już 18) i potem zaległy wypoczynkowy. Nie słyszałam, żeby wychowawczy w jakichkolwiek wypadkach był płatny. Dodam, że na zasiłki, przyznawane z racji niskich dochodów na członka rodziny ja się nie załapuję, więc tego tematu nie śledzę. Płatny jest jakoś, gdy na jednego członka rodziny przypada mniej niż 500zł czy jakoś tak... No i ja niestety też się nie załapuję. A chciałam iść na wychowawczy na ok rok i nie wiem czy damy radę finansowo W sumie trzeba się tylko cieszyć, że się nie załapujemy Ale właśnie - jak to jest, że pomoc finansowa nie przysługuje a trzeba kalkulować, czy można być na urlopie wychowawczym. Mnie się to nie podoba My jakoś dajemy radę, ale różowo nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honzka 04.08.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Pepe "Mój" nie jest płatny. Płatny był tylko macierzyński (16 tyg, teraz jest już 18) i potem zaległy wypoczynkowy. Nie słyszałam, żeby wychowawczy w jakichkolwiek wypadkach był płatny. Dodam, że na zasiłki, przyznawane z racji niskich dochodów na członka rodziny ja się nie załapuję, więc tego tematu nie śledzę. Płatny jest jakoś, gdy na jednego członka rodziny przypada mniej niż 500zł czy jakoś tak... No i ja niestety też się nie załapuję. A chciałam iść na wychowawczy na ok rok i nie wiem czy damy radę finansowo W sumie trzeba się tylko cieszyć, że się nie załapujemy Ale właśnie - jak to jest, że pomoc finansowa nie przysługuje a trzeba kalkulować, czy można być na urlopie wychowawczym. Mnie się to nie podoba My jakoś dajemy radę, ale różowo nie jest to jest paranoja co się w tym kraju dzieje!!! chcą żeby się wiecej dzieci rodziło, ale co nam zapewniają??? wydłużyli macierzyński o 2 tygodnie, becikowe 1000 zł, żałosne to jest. Teraz jest jeszcze baby boom to zaraz i to zabiorą i tym, którym to jest naprawde potrzebne będzie jeszcze gorzej. Albo tak jak w moim przypadku, urodziłam dziecko 11 tygodni za wcześnie i leciał mi już macierzyński, tyle samo co dla normalnie donoszonego dziecka. Mogłam go przerwać i wrócić do pracy, ale nie wcześniej niż po 8 tygodniach od porodu, a potem jak dziecko wyjdzie ze szpitala znowu wziąć urlop macierzyński. Tylko Adaś wyszedł po 5 tygodniach. Jak skończył mi sie macierzynski Adaś miał jak gdyby 1,5 m-ca i co mam zostawić dziecko w domu, z kim??? Co za kraj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 04.08.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Pepe "Mój" nie jest płatny. Płatny był tylko macierzyński (16 tyg, teraz jest już 18) i potem zaległy wypoczynkowy. Nie słyszałam, żeby wychowawczy w jakichkolwiek wypadkach był płatny. Dodam, że na zasiłki, przyznawane z racji niskich dochodów na członka rodziny ja się nie załapuję, więc tego tematu nie śledzę. Płatny jest jakoś, gdy na jednego członka rodziny przypada mniej niż 500zł czy jakoś tak... No i ja niestety też się nie załapuję. A chciałam iść na wychowawczy na ok rok i nie wiem czy damy radę finansowo W sumie trzeba się tylko cieszyć, że się nie załapujemy Ale właśnie - jak to jest, że pomoc finansowa nie przysługuje a trzeba kalkulować, czy można być na urlopie wychowawczym. Mnie się to nie podoba My jakoś dajemy radę, ale różowo nie jest to jest paranoja co się w tym kraju dzieje!!! chcą żeby się wiecej dzieci rodziło, ale co nam zapewniają??? wydłużyli macierzyński o 2 tygodnie, becikowe 1000 zł, żałosne to jest. Teraz jest jeszcze baby boom to zaraz i to zabiorą i tym, którym to jest naprawde potrzebne będzie jeszcze gorzej. Albo tak jak w moim przypadku, urodziłam dziecko 11 tygodni za wcześnie i leciał mi już macierzyński, tyle samo co dla normalnie donoszonego dziecka. Mogłam go przerwać i wrócić do pracy, ale nie wcześniej niż po 8 tygodniach od porodu, a potem jak dziecko wyjdzie ze szpitala znowu wziąć urlop macierzyński. Tylko Adaś wyszedł po 5 tygodniach. Jak skończył mi sie macierzynski Adaś miał jak gdyby 1,5 m-ca i co mam zostawić dziecko w domu, z kim??? Co za kraj... Z ministrem edukacji. Albo z premierem Oni tacy prorodzinni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honzka 04.08.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Pepe "Mój" nie jest płatny. Płatny był tylko macierzyński (16 tyg, teraz jest już 18) i potem zaległy wypoczynkowy. Nie słyszałam, żeby wychowawczy w jakichkolwiek wypadkach był płatny. Dodam, że na zasiłki, przyznawane z racji niskich dochodów na członka rodziny ja się nie załapuję, więc tego tematu nie śledzę. Płatny jest jakoś, gdy na jednego członka rodziny przypada mniej niż 500zł czy jakoś tak... No i ja niestety też się nie załapuję. A chciałam iść na wychowawczy na ok rok i nie wiem czy damy radę finansowo W sumie trzeba się tylko cieszyć, że się nie załapujemy Ale właśnie - jak to jest, że pomoc finansowa nie przysługuje a trzeba kalkulować, czy można być na urlopie wychowawczym. Mnie się to nie podoba My jakoś dajemy radę, ale różowo nie jest to jest paranoja co się w tym kraju dzieje!!! chcą żeby się wiecej dzieci rodziło, ale co nam zapewniają??? wydłużyli macierzyński o 2 tygodnie, becikowe 1000 zł, żałosne to jest. Teraz jest jeszcze baby boom to zaraz i to zabiorą i tym, którym to jest naprawde potrzebne będzie jeszcze gorzej. Albo tak jak w moim przypadku, urodziłam dziecko 11 tygodni za wcześnie i leciał mi już macierzyński, tyle samo co dla normalnie donoszonego dziecka. Mogłam go przerwać i wrócić do pracy, ale nie wcześniej niż po 8 tygodniach od porodu, a potem jak dziecko wyjdzie ze szpitala znowu wziąć urlop macierzyński. Tylko Adaś wyszedł po 5 tygodniach. Jak skończył mi sie macierzynski Adaś miał jak gdyby 1,5 m-ca i co mam zostawić dziecko w domu, z kim??? Co za kraj... Z ministrem edukacji. Albo z premierem Oni tacy prorodzinni... taa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 04.08.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 mbz, Matka Założycielka Matka Zalozycielka melduje sie po urlopie Witam nowe przylaczajace sie mamusie, zapraszamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 05.08.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Pepe "Mój" nie jest płatny. Płatny był tylko macierzyński (16 tyg, teraz jest już 18) i potem zaległy wypoczynkowy. Nie słyszałam, żeby wychowawczy w jakichkolwiek wypadkach był płatny. Dodam, że na zasiłki, przyznawane z racji niskich dochodów na członka rodziny ja się nie załapuję, więc tego tematu nie śledzę. Płatny jest jakoś, gdy na jednego członka rodziny przypada mniej niż 500zł czy jakoś tak... No i ja niestety też się nie załapuję. A chciałam iść na wychowawczy na ok rok i nie wiem czy damy radę finansowo W sumie trzeba się tylko cieszyć, że się nie załapujemy Ale właśnie - jak to jest, że pomoc finansowa nie przysługuje a trzeba kalkulować, czy można być na urlopie wychowawczym. Mnie się to nie podoba My jakoś dajemy radę, ale różowo nie jest to jest paranoja co się w tym kraju dzieje!!! chcą żeby się wiecej dzieci rodziło, ale co nam zapewniają??? wydłużyli macierzyński o 2 tygodnie, becikowe 1000 zł, żałosne to jest. Teraz jest jeszcze baby boom to zaraz i to zabiorą i tym, którym to jest naprawde potrzebne będzie jeszcze gorzej. Albo tak jak w moim przypadku, urodziłam dziecko 11 tygodni za wcześnie i leciał mi już macierzyński, tyle samo co dla normalnie donoszonego dziecka. Mogłam go przerwać i wrócić do pracy, ale nie wcześniej niż po 8 tygodniach od porodu, a potem jak dziecko wyjdzie ze szpitala znowu wziąć urlop macierzyński. Tylko Adaś wyszedł po 5 tygodniach. Jak skończył mi sie macierzynski Adaś miał jak gdyby 1,5 m-ca i co mam zostawić dziecko w domu, z kim??? Co za kraj... Mnie też krew zalewa. Ogólnie wiadomo, że najlepsze dla dziecka jest mleko matki i to jak najdłużej. Tylko jak to wszystko pięknie poukładać, kiedy standardowo, gdy dziecko kończy 4 miesiące to matka wraca do pracy, najczęściej na 8 godzin albo i więcej Te przerwy na karmienie to można sobie o kant d... potłuc, bo ktoś to dziecko musi przywieźć i potem zabrać. Komfortowo, że aż strach I tak trochę w stylu czarnego humoru ja stwierdziłam, że cieszę się, że powiedziano mi w pracy, że powrotu po macierzyńskim nie ma i że mogę sobie brać wychowawczy w pełnym wymiarze a potem się rozstajemy, bo nie wyobrażam sobie, jak miałabym godzić bardzo absorbującą pracę, jaką miałam i opiekę nad synkiem, którego musiałaby wtedy wychowywać i przytulać jakaś obca baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 05.08.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Pepe "Mój" nie jest płatny. Płatny był tylko macierzyński (16 tyg, teraz jest już 18) i potem zaległy wypoczynkowy. Nie słyszałam, żeby wychowawczy w jakichkolwiek wypadkach był płatny. Dodam, że na zasiłki, przyznawane z racji niskich dochodów na członka rodziny ja się nie załapuję, więc tego tematu nie śledzę. Płatny jest jakoś, gdy na jednego członka rodziny przypada mniej niż 500zł czy jakoś tak... No i ja niestety też się nie załapuję. A chciałam iść na wychowawczy na ok rok i nie wiem czy damy radę finansowo W sumie trzeba się tylko cieszyć, że się nie załapujemy Ale właśnie - jak to jest, że pomoc finansowa nie przysługuje a trzeba kalkulować, czy można być na urlopie wychowawczym. Mnie się to nie podoba My jakoś dajemy radę, ale różowo nie jest to jest paranoja co się w tym kraju dzieje!!! chcą żeby się wiecej dzieci rodziło, ale co nam zapewniają??? wydłużyli macierzyński o 2 tygodnie, becikowe 1000 zł, żałosne to jest. Teraz jest jeszcze baby boom to zaraz i to zabiorą i tym, którym to jest naprawde potrzebne będzie jeszcze gorzej. Albo tak jak w moim przypadku, urodziłam dziecko 11 tygodni za wcześnie i leciał mi już macierzyński, tyle samo co dla normalnie donoszonego dziecka. Mogłam go przerwać i wrócić do pracy, ale nie wcześniej niż po 8 tygodniach od porodu, a potem jak dziecko wyjdzie ze szpitala znowu wziąć urlop macierzyński. Tylko Adaś wyszedł po 5 tygodniach. Jak skończył mi sie macierzynski Adaś miał jak gdyby 1,5 m-ca i co mam zostawić dziecko w domu, z kim??? Co za kraj... Z ministrem edukacji. Albo z premierem Oni tacy prorodzinni... Zwłaszcza kurna premier ma duuuuże doświadczenie w opiece nad dziećmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 05.08.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Zwłaszcza kurna premier ma duuuuże doświadczenie w opiece nad dziećmi Ale ma kota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 05.08.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 dziewczyny help poszukuję prawnika na gwałt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 05.08.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 mbz, Matka Założycielka Matka Zalozycielka melduje sie po urlopie Witam nowe przylaczajace sie mamusie, zapraszamy serdecznie Asystentka Prezia również wita po urlopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dosia13 06.08.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi faktycznie, powinien siedzieć po lewej stronie w ławce co do urlopów macierzyńskich i wychowawczych to nie wiem jak to jest teraz bo ja ten problem miałam prawie 7 lat temu ale widzę że nie wiele się zmieniło, ja też gdy poinformowałam w firmie o mojej ciąży powiedziano mi że nie mam możliwości powrotu do firmy więc byłam świadoma od początku że muszę szukać czegoś nowego, jedyne co mi się trafiło to że miałam urlop macierzyński 6 miesięcy i to było dobre tyle że wprowadzili to na bardzo krótko nie ukrywam tez że na urlopie wychowawczym finansowo było ciężko i musiałam przerwać urlop, opiekunkę miałam tylko jeden dzień, Piotruś nie zaakceptował obcej Pani i cały dzień płakał więc zrezygnowałam z tego pomysłu i zostawał z moją mamą ale tylko jakiś czas i oddałam go do prywatnego przedszkola które sama osobiście polecam, rewelacja jak na mój gust a raczej gust Piotrusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 06.08.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 jedyne co mi się trafiło to że miałam urlop macierzyński 6 miesięcy i to było dobre tyle że wprowadzili to na bardzo krótko Ja też bardzo mile wspominam te 6 miesięcy urlopu macierzyńskiego i pamiętam, że szybko to zabrali. Jak urodziłam bliźniaki (2,5 roku później) to już niestety był "jakiś" krótki urlop, chyba 6 miesięcy należało się tylko dla mam bliźniaków. Pozdrawiam żona Krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 06.08.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 mam synka Piotrusia 6,5 roku, w tym roku idzie do szkoły no i mama jest chyba tym bardziej zestresowana niż sam zainteresowany Witaj Dosia13 Moja córka od września idzie do pierwszej klasy......podobnie jak Ty przeżywam "stresy" .........a córcia.........bardzo się cieszy i wcale nie widać aby była tym bardzo przejęta Pozdrawiam żona Krzycha mój też idzie ciekawe jak to będzie Mikopiko myślę ...i wiem, że będzie dobrze...musi być dobrze Pozdrawiam żona Krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts