Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub Mlodych Mam

AniaS79

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i dzis postaram sie wporwadzic jakis porzadek organizacyjny :wink: :lol:

Na poczatek troche statystyki:

jest nas juz 31! :) ( z Anisia 32 - ale nie wiem, czy ona tu tylko tak zajrzala, czy tez sie zapisuje :roll: ), w tym jedna przyszla ( alex_ :) ) .

Mamy honorowego prezesa ( Jea :lol: ) i jego zastepce ( Sebo :lol: ).

Rada Starszych :wink: w tej chwili liczy trzy czlonkinie:

Frosch, Edzia, Kaskamaciej.

Tych ciążowych jest ciut więcej :D :D jeszcze beti555 na samym początku i ktoś szedł na usg dowiedzieć się jaka płeć :) :) :)

chyba, że chodzi o te typowe świeżynki w temacie to ja jak najbardziej

pozdrawiam

Tych ciążowych jest ciut więcej :D :D jeszcze beti555 na samym początku i ktoś szedł na usg dowiedzieć się jaka płeć :) :) :)

chyba, że chodzi o te typowe świeżynki w temacie to ja jak najbardziej

pozdrawiam

Tak, tak, chodzilo mi o swiezynki :lol: :lol: :lol:

To ja :lol: :lol:, ostatnio podgląduję temat szczepionek, ktoś pisał że nie szczepić, inni że szczepić, może coś szerzej na ten temat, nie chciałabym czegoś ominąć :D

Ze szczepionkami jak z krwia pepowinowa zalezy kogo zapytasz:)

Ja jak pisałam ponadobowiazkowo szczepie na pneumo i menigo ale z racji czestych wizyt szpitalnych synka. Szczepiłabym go baaaardzo chetnie na rota ale chyba nie da rady:(

Lekarka polecała tez ospe ale to sobie daruje.

Ze szczepionek jeszcze uodparnijącą doustna mam zamiar tez zalecona przez pediatre przed przedszkolem.

i to z nadobowiazkowych wsio.

alex

Z tymi szczepieniami to róznie jest ja starszego nie zaszczepiłam przed przedszkolem na pneumokoki i zaraz złapał w maluchach, teraz już jest zaszczepiony a młodszego staram się szczepic na te zalecane tez, ale mamy trochę poóźnienie bo mi starszy i mąż (tak mąż tez :evil: ) ospę przechodzili.

I o dziwo ten młodszy nie płacze przy tych kłutych tak bardzo jak starszy :wink: .

Ja szczepilam na wszystkie obowiazkowe ( MMR tez), z zalecanych na HIB ( teraz jest juz obowiazkowy). Zastanawiam sie nad zalecanymi i poleconymi przez nasza pediatre WZW A i ospa. Ospa bywa bardzo grozna, ma ciezkie powiklania, a zwlaszcza jak nie przechoruje jej sie za dzieciaka, tylko w doroslym wieku.

Ja szczepilam na wszystkie obowiazkowe ( MMR tez), z zalecanych na HIB ( teraz jest juz obowiazkowy). Zastanawiam sie nad zalecanymi i poleconymi przez nasza pediatre WZW A i ospa. Ospa bywa bardzo grozna, ma ciezkie powiklania, a zwlaszcza jak nie przechoruje jej sie za dzieciaka, tylko w doroslym wieku.

Ale dzieci dosc łagodnie moga ospę przechodzic. Syn starszy nie miał goraczki a krostek wszystkich z 10. Po tygodniu do przedszkola. Gdyby nie to że go ogladam to bysmy nie wiedzieli że miał ospe. Z mężem było znacznie gorzej. Gorączka 40, cały w ropnych krostach i 3 tygodnie w łózku. :evil:

alex no pneumo to z reguły co z gardłem i płucami w przedszkolu czesto sie łapie a menigo to wiadomo sepsa teraz ogólna nagonka. ja szczepie na oba bo w publicznych placówkach moje twinsy beda czesto oba teraz. wczesniej tylko Macka po szpitalach targalam a teraz przedszkole wiec wole oboje szczepic. Jest jeszcze kwestia cen tych szczepionek oj tanie nie sa:(

alex no pneumo to z reguły co z gardłem i płucami w przedszkolu czesto sie łapie a menigo to wiadomo sepsa teraz ogólna nagonka. ja szczepie na oba bo w publicznych placówkach moje twinsy beda czesto oba teraz. wczesniej tylko Macka po szpitalach targalam a teraz przedszkole wiec wole oboje szczepic. Jest jeszcze kwestia cen tych szczepionek oj tanie nie sa:(

Zdecydowanie są za drogie szczególnie jak trzeba kilka razy podawać :evil:

no wlasnie ta nagonka napędza rynek firmom farmaceutycznym, ale jak maluchy na to chorują to chyba nie ma co kombinować

a to drogo to ile, bo aż mnie strach ogarnął

dlaczego kilka razy??

Pneumokoki 280 za dawke a do 2 roku zycia ma byc 5 dawek :evil:

A mnie moja pediatra stanowczo odradziła szczepienie na pneumokoki i menigokoki :-? Lekarka stwierdziła, że te szczepienia to pic na wodę fotomontaż, ponieważ są to jakieś miksy wirusów grypy :-? :o :roll:

A ponadto, często ywołują powikłania. Jakie?? Już nie chciałam słuchać i nie zaszczepiłam swojej córki, bo syn to i tak podobno za stary :roll:

Pneumokoki 280 za dawke a do 2 roku zycia ma byc 5 dawek :evil:

A mnie moja pediatra stanowczo odradziła szczepienie na pneumokoki i menigokoki :-? Lekarka stwierdziła, że te szczepienia to pic na wodę fotomontaż, ponieważ są to jakieś miksy wirusów grypy :-? :o :roll:

A ponadto, często ywołują powikłania. Jakie?? Już nie chciałam słuchać i nie zaszczepiłam swojej córki, bo syn to i tak podobno za stary :roll:

Może i nie warto ale drugi raz nie chciałabym przechodzić tego co ze starszym synem :evil:

Wiem jedno zakłady farmaceutyczne na pewno nieźle na nich zarabiają. :o