Asik_76 26.06.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Rany jaka rozpiętość cenowa!!! Ja szczepiłam miesiąc temu na meningo za 150zl. W czwartek idę szczepić Prevanarem (pneumokoki) za ok. 350zl. W przychodni jeszcze nie wiedzą dokładnie za ile. Aha. Pytałam trzech pediatrów - wszyscy mówią, żeby szczepić. Szczególnie jeśli dziecko do przedszkola ma iść. ************************************* MichAsiek[/b]] Witaj Asik_76 ! Nie dość, że ja też Asik, tzn. Asia, to do tego dzieciaki w podobnym wieku, miejsce na ziemi też podobne wybrałyśmy (Wrocław) i do tego problem jakby zupełnie ten sam. A witam, witam imienniczkę i prawie sąsiadkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przeszkadzajka 26.06.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 no mówie to jak z krwia pepowinowa jedni polecaja inni wysmiewaja. Ja szczepie na pneumo i menigo na bank gdyby tfu tfu to moze choc lzej przejda. no i lezałam z chłopcem po sepsie złapał od wenflonu w szpitalu trafił z rotem skończył z sepsa, przezył ale spore powikłania zdrowotne. dlatego z uwagi na comiesieczne zabiegi mojego M wole zaszczepic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 26.06.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Ja tez szczepie i starszemu nadrobiłam te zaległe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 26.06.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Matko, ja niee szczepię Ale ja już wcześniej pisałam, ja wyrodna matka jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 26.06.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Rany jaka rozpiętość cenowa!!! Lepiej popytaj w kilku aptekach bo może być jakaś promocja i wtedy wyjdzie taniej. Chociaz to i tak nadal duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 26.06.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 ja mam już wypisana receptę na pneumo, ale jeszcze nie udało mi się dojechać do lekarza. Trochę ostatnio zaniedbałam to wszystko Jednak po przeprowadzce muszę córkę zarejestrować na zastrzyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.06.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 faktycznie tanio to nie jest z tymi szczepionkami jak chcemy puścić dzidzię do złobka to może lepiej szczepić pogadam z lekarką jak znajdzie chwilkę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 26.06.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 nasza pediatra bardzo polecała właśnie przy dzieciach żłobkowych i przedszkolnych.A ja dziś dowiedziałam się od pani w żłobku, że moje dziecko zaczyna się tam nudzić razem z grupką 3-latków....już czas na przedszkole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.06.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Dziewczyny zapytam ciutek z innej beczki, prać rzeczy dla noworodka w proszkach dla dzieci - to ok, a co z płynem do zmiękczania?? jakoś ich jest mało na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 26.06.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Dziewczyny zapytam ciutek z innej beczki, prać rzeczy dla noworodka w proszkach dla dzieci - to ok, a co z płynem do zmiękczania?? jakoś ich jest mało na rynku Ja piorę w proszkach i płynach dla dzieci, po m-cu dodałam do prania trochę płynu do zmiekczania Lenor sensitive i moja mała nie wykazuje sladów uczulenia. Trzeba coś przepłukać i przetestować na dziecku Ale jak zacznę dawać zupki i pojawią się plamy to tak jak przy starszym dziecku przejdę na zwykły proszek, o ile nie bedzie uczulał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przeszkadzajka 26.06.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 w proszkach dla dzieci prałam , płynu nie uzywałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 26.06.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Matko, ja niee szczepię Ale ja już wcześniej pisałam, ja wyrodna matka jestem Ja tez taka byłam, ale u mojej starszej w przedszkolu jeden chłopiec zachorował i generalnie wszystkie dzieci miały styczność i trzeba obserwować. Gdybym nie miała jeszcze w domu 1,5 m-czego szkraba to bym sie pewnie dalej nie przejmowała, ale teraz boje sie o młodszą. Takie to uroki przedszkoli Generalnie warto obserwować dzieci, bo podstawowe objawy zakażenia to: ból glowy, gorączka, biegunka, nudności, nieprzemijający katar. Ja liczę, że moja przedszkolanka nawet jeśli miała styczność z pnumokokami to może sobie poradzi. Karmiłam ją ponad 2 lata i w przedszkolu nie łapała chorób, to może te wstrętne pneumo tez nie zrobi jej krzywdy, tylko jak przyniesie do domu to może być niewesoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 26.06.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Dziewczyny zapytam ciutek z innej beczki, prać rzeczy dla noworodka w proszkach dla dzieci - to ok, a co z płynem do zmiękczania?? jakoś ich jest mało na rynku Ja pralam tylko w proszku, generalnie chyba na poczatek nie zaleca sie zbyt duzej ilosci detergentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 26.06.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Matko, ja niee szczepię Ale ja już wcześniej pisałam, ja wyrodna matka jestem Ja też nie szczepię, bo z tych "wyrodnych" jestem Witam w Klubie Wyrodnych Pozdrawiam żona Krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.06.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Dziewczyny zapytam ciutek z innej beczki, prać rzeczy dla noworodka w proszkach dla dzieci - to ok, a co z płynem do zmiękczania?? jakoś ich jest mało na rynku Ja pralam tylko w proszku, generalnie chyba na poczatek nie zaleca sie zbyt duzej ilosci detergentow. niech i tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.06.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Matko, ja niee szczepię Ale ja już wcześniej pisałam, ja wyrodna matka jestem Ja też nie szczepię, bo z tych "wyrodnych" jestem Witam w Klubie Pozdrawiam żona Krzycha a Twoje maluchy chodzą do przedszkola albo do złobka, a czym uzasadniasz nie szczepienie poza wymysłem koncernów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 26.06.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Ha, dzieci zapisanych mamy 43 Brak danych od: frosch, Anisi i Edzi poprawiac mi sie szybciutko Tak jest! Ja dopisuję dwoje swoich, ale nie wiem tak do końca czy się kwalifikuję. Jedno ma 6 lat (w tym wypadku na pewno nie), ale za to drugie rok i siedem miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 26.06.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Ha, dzieci zapisanych mamy 43 Brak danych od: frosch, Anisi i Edzi poprawiac mi sie szybciutko Tak jest! Ja dopisuję dwoje swoich, ale nie wiem tak do końca czy się kwalifikuję. Jedno ma 6 lat (w tym wypadku na pewno nie), ale za to drugie rok i siedem miesięcy. Czyli moja siedmiolatka też odpada No cóz.....więc zapiszcie mnie do Rady Starszych - wiekowo też się kwalifikuję A cztero i pół latki to do jakiej grupy? Oczywiście tej samej "starszej" mamy Kurcze mogłam się wcześniej starać przynajmniej do Klubu by mnie przyjęli Pozdrawiam żona Krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 26.06.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Matko, ja niee szczepię Ale ja już wcześniej pisałam, ja wyrodna matka jestem Ja też nie szczepię, bo z tych "wyrodnych" jestem Witam w Klubie Pozdrawiam żona Krzycha a Twoje maluchy chodzą do przedszkola albo do złobka, a czym uzasadniasz nie szczepienie poza wymysłem koncernów?? Moja córka chodzi do przedszkola, syn do szkoły. Nie szczepię (poza tymi obowiązkowymi szczepieniami, które są w kalendarzu, aż taakaa wyrodna nie jestem ) Jedyną szczepionką jaką "zafundowałam" swoim dzieciom było MMRII, bo akurat żadne z nich nie załapało się na darmowe szczepienie, ale teraz to one są chyba w kalendarzu jeśli się nie mylę, nie?? Nie szczepienie uzasadniam tym, że nie ma jednoznacznej opini twierdzącej, że szczepeinia są skuteczne i bezpieczne. Musicie wiedzieć kobiety, że każde, każde szczepienie niesie za sobą ryzyko ciężkich powikłań. Jedynie te obowiązkowe są przebadane i w miarę bezpieczne. Poza tym, szczepienie na choroby wirusowe są tworzone na podstawie szczepów wirusów z lat ubiegłych, a wirusy mają tą jedną "cudowną" cechę, że mutują się na potęgę. Czyli: szczepisz na to co już było i się raczej nie wróci. Ale wy możecie szczepić swoje dzieci, nikt wam tego nie zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 26.06.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 To i ja z moją Emilką się zapisuję - trzy latka i dwa m-ce mała też często załapuje infekcje -pomimo że w domku z babcią siedzijak pediatra usłyszała (od małej) że do przedszkola się wybiera - to radziła poczakać jeśli nie ma musu.Powiedzcie po jakim czasie od zaszczepienia (pneumo i menigo) zaczynają działaćWiem że małej u teściowej niczego nie brakuje.... poza kontaktem z innymi dziećmi i umiejętnością istnienia w grupie, widzę że robi się coraz bardziej rozkapryszona (krzyk - spełnienie żądań) i wykorzystuje słabość dziadków.Na razie w moim przedszkolu nie ma miejsca ale może coś się zwolni, lub od przyszłego roku - więc wolałabym się przygotować. Z nocnikowych historii - u mnie nocnik nie zdał egzaminu, ale celebrowane korzystanie z nakładki na kibelek (jesteś już taka duża więc nie możesz robić siusiu w nocnik tylko jak dorośli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts