Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub Mlodych Mam

AniaS79

Recommended Posts

Rany jaka rozpiętość cenowa!!! :o

Ja szczepiłam miesiąc temu na meningo za 150zl.

W czwartek idę szczepić Prevanarem (pneumokoki) za ok. 350zl.

W przychodni jeszcze nie wiedzą dokładnie za ile. :roll:

Aha. Pytałam trzech pediatrów - wszyscy mówią, żeby szczepić. Szczególnie jeśli dziecko do przedszkola ma iść.

MichAsiek[/b]]

Witaj Asik_76 :D ! Nie dość, że ja też Asik, tzn. Asia, to do tego dzieciaki w podobnym wieku, miejsce na ziemi też podobne wybrałyśmy (Wrocław) i do tego problem jakby zupełnie ten sam.

A witam, witam imienniczkę i prawie sąsiadkę! :wink:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no mówie to jak z krwia pepowinowa jedni polecaja inni wysmiewaja. Ja szczepie na pneumo i menigo na bank gdyby tfu tfu to moze choc lzej przejda. no i lezałam z chłopcem po sepsie złapał od wenflonu w szpitalu trafił z rotem skończył z sepsa, przezył ale spore powikłania zdrowotne. dlatego z uwagi na comiesieczne zabiegi mojego M wole zaszczepic.

Dziewczyny

zapytam ciutek z innej beczki, prać rzeczy dla noworodka w proszkach dla dzieci - to ok, a co z płynem do zmiękczania??

jakoś ich jest mało na rynku

Ja piorę w proszkach i płynach dla dzieci, po m-cu dodałam do prania trochę płynu do zmiekczania Lenor sensitive i moja mała nie wykazuje sladów uczulenia. Trzeba coś przepłukać i przetestować na dziecku :D

Ale jak zacznę dawać zupki i pojawią się plamy to tak jak przy starszym dziecku przejdę na zwykły proszek, o ile nie bedzie uczulał.

Matko, ja niee szczepię :oops:

Ale ja już wcześniej pisałam, ja wyrodna matka jestem :oops: :wink:

Ja tez taka byłam, ale u mojej starszej w przedszkolu jeden chłopiec zachorował i generalnie wszystkie dzieci miały styczność i trzeba obserwować. Gdybym nie miała jeszcze w domu 1,5 m-czego szkraba to bym sie pewnie dalej nie przejmowała, ale teraz boje sie o młodszą. Takie to uroki przedszkoli :evil: :wink:

Generalnie warto obserwować dzieci, bo podstawowe objawy zakażenia to: ból glowy, gorączka, biegunka, nudności, nieprzemijający katar.

Ja liczę, że moja przedszkolanka nawet jeśli miała styczność z pnumokokami to może sobie poradzi. Karmiłam ją ponad 2 lata i w przedszkolu nie łapała chorób, to może te wstrętne pneumo tez nie zrobi jej krzywdy, tylko jak przyniesie do domu to może być niewesoło.

Ja też nie szczepię, bo z tych "wyrodnych" jestem :wink: :wink: Witam w Klubie :D

Pozdrawiam

żona Krzycha

a Twoje maluchy chodzą do przedszkola albo do złobka,

a czym uzasadniasz nie szczepienie poza wymysłem koncernów??

Ha, dzieci zapisanych mamy 43 :D

Brak danych od:

frosch, Anisi i Edzi :evil: poprawiac mi sie szybciutko :wink: :lol:

Tak jest!

Ja dopisuję dwoje swoich, ale nie wiem tak do końca czy się kwalifikuję. Jedno ma 6 lat (w tym wypadku na pewno nie), ale za to drugie rok i siedem miesięcy. :D

Czyli moja siedmiolatka też odpada :( :wink: No cóz.....więc zapiszcie mnie do Rady Starszych - wiekowo też się kwalifikuję :wink:

A cztero i pół latki to do jakiej grupy? Oczywiście tej samej "starszej" mamy :wink:

Kurcze mogłam się wcześniej starać przynajmniej do Klubu by mnie przyjęli :wink:

Pozdrawiam

żona Krzycha

Ja też nie szczepię, bo z tych "wyrodnych" jestem :wink: :wink: Witam w Klubie :D

Pozdrawiam

żona Krzycha

a Twoje maluchy chodzą do przedszkola albo do złobka,

a czym uzasadniasz nie szczepienie poza wymysłem koncernów??

Moja córka chodzi do przedszkola, syn do szkoły. Nie szczepię (poza tymi obowiązkowymi szczepieniami, które są w kalendarzu, aż taakaa wyrodna nie jestem :wink: )

Jedyną szczepionką jaką "zafundowałam" swoim dzieciom było MMRII, bo akurat żadne z nich nie załapało się na darmowe szczepienie, ale teraz to one są chyba w kalendarzu jeśli się nie mylę, nie??

Nie szczepienie uzasadniam tym, że nie ma jednoznacznej opini twierdzącej, że szczepeinia są skuteczne i bezpieczne.

Musicie wiedzieć kobiety, że każde, każde szczepienie niesie za sobą ryzyko ciężkich powikłań. Jedynie te obowiązkowe są przebadane i w miarę bezpieczne. Poza tym, szczepienie na choroby wirusowe są tworzone na podstawie szczepów wirusów z lat ubiegłych, a wirusy mają tą

jedną "cudowną" cechę, że mutują się na potęgę. Czyli: szczepisz na to co już

było i się raczej nie wróci.

Ale wy możecie szczepić swoje dzieci, nikt wam tego nie zabroni. :)

To i ja z moją Emilką się zapisuję - trzy latka i dwa m-ce

mała też często załapuje infekcje -pomimo że w domku z babcią siedzi

jak pediatra usłyszała (od małej) że do przedszkola się wybiera - to radziła poczakać jeśli nie ma musu.

Powiedzcie po jakim czasie od zaszczepienia (pneumo i menigo) zaczynają działać

Wiem że małej u teściowej niczego nie brakuje.... poza kontaktem z innymi dziećmi i umiejętnością istnienia w grupie, widzę że robi się coraz bardziej rozkapryszona (krzyk - spełnienie żądań) i wykorzystuje słabość dziadków.

Na razie w moim przedszkolu nie ma miejsca ale może coś się zwolni, lub od przyszłego roku - więc wolałabym się przygotować.

Z nocnikowych historii - u mnie nocnik nie zdał egzaminu, ale celebrowane korzystanie z nakładki na kibelek (jesteś już taka duża więc nie możesz robić siusiu w nocnik tylko jak dorośli)