marzena i jacek 10.01.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Czesc tabaluga1 Domek niczego sobie!!!My czaimy sie na projekt z tej samej pracowni. A ten balkon z łazienki to chyba jednak nie najlepsze rozwiązanie.Dokładnie jak to ujęła Adriano Komputero:krepujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 10.01.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Dzięki za odzew Przyznam, że nad tym balkonem się nie zastanawiałam Ale może jakieś rolety? Wolałabym oczywiście łazienkę połączoną z sypialnią- może coś poradzicie? Jeśli chodzi o metraż, to chyba nie aż taki duży. Jest nas czworo- więc sypialnia dla nas, dla naszych brzdąców (4 i 7 lat) po jednym pokoiku, na dole gabinet (konieczny, ze względu na naszą pracę i ilość książek, których nieustannie przybywa) i dodatkowy pokoik dla gości na górze, kiedyś może dla rodziców. Cieszy mnie ta duża kuchnia i ładny, przestronny salon. Oczywięcie planujemy wprowadzić kilka drobnych zmian, ale o tym potem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 10.01.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 a ja muszę się pochwalić, bo dzisiaj odebraliśmy pozwolenie na budowę! gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 10.01.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 AK-dzięki.Wiecie co,chyba mnie jakiś wirus dopadł.Jak ja tego nie lubię,tego kichania,chrząkania i innych wielce estetycznych objawów.Jdę do łożnicy,powygrzewać się trochę,pa pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 10.01.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 KozAnka GRATULACJE!!! Strasznie Ci zazdroszcze, bo u mnie to już tez tuz tuz. Jak odbiore dam znac tabaluga1 - witamy goraca letnia budowe Bardzo ladny projekt (z mojej ulubionej pracowni ) - nie chcieliście garazu? Dla mnie to duzy dom, ale przy 4os rodzinie i odpowiedniej dzialce sprawdzi sie super. Bardzo mi sie podoba taka duza sien = wiatrolap. O czyms takim przy swojej klitce moge tylko pomarzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 10.01.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 szymoszkowa - zycze owocnego powrotu do zdrowia! Wiem cos o tym dyskomforcie Sama nie moge sie wyleczyc od 2 tygodni i mnie to bardzo meczy Ale mysli o budowie domku dodaja sil. Normalnie nigdy- a w szczegolnosci chora - byl tyle przy komputerze wysiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 10.01.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Szymoszkowa, kuruj się bo wiosna niedługo i trza sie budować , a nie chorować (ale mi się zrymowało ) Tak, tak nie ma czasu na choroby ! A sio choroba, a sio ! Szymoszkowa ZDRÓWKA ŻYCZĘ ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 10.01.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Dzięki za odzew Przyznam, że nad tym balkonem się nie zastanawiałam Ale może jakieś rolety? Wolałabym oczywiście łazienkę połączoną z sypialnią- może coś poradzicie? Jeśli chodzi o metraż, to chyba nie aż taki duży. Jest nas czworo- więc sypialnia dla nas, dla naszych brzdąców (4 i 7 lat) po jednym pokoiku, na dole gabinet (konieczny, ze względu na naszą pracę i ilość książek, których nieustannie przybywa) i dodatkowy pokoik dla gości na górze, kiedyś może dla rodziców. Cieszy mnie ta duża kuchnia i ładny, przestronny salon. Oczywięcie planujemy wprowadzić kilka drobnych zmian, ale o tym potem. pozdrawiam Wydaje mi się, że rolety nie będą zbyt dobrym rozwiązaniem. Wchodząc do łazienki, będziesz musiała stale pamiętać, aby je rozwinąć, albo też będą zasłonięte na stałe i nie będziesz mogła spojrzeć na zewnątrz. W ogóle balkon przy łazience nie jest w/g mnie najszczęśliwszym rozwiązaniem. Ja chyba zdecydowałabym się w tym przypadku raczej na rozdzielenie tego balkonu na dwa osobne, ew. zrobienie balkonów "weneckich" (chyba tak się nazywają) Mówiąc to, że projekt wydaje się być "wieeelllki" myślałam o tym , że pomimo, niedużej (140 m2 ) powierzchni to na rzutach wygląda bardzo przestronnie. Uważam, że wybrałaś wcale nie taki duży dom jak na czteroosobową rodzinkę, ale myślę też, że spełni oczekiwania i będzie się Wam w nim wspaniale mieszkać. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 11.01.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Iga9, Twój projekt też jest super, szczególnie podobają mi się pokoje na górze, no i ten garaż. U nas garaż niestety nie zmieści się, ze względu na wąską dzałkę. Podobała nam sie projekt w paprociach2 z wysuniętym do przodu garażem, ale koszt wykonania przewyższa o jakieś 30 000 nasz domek. A my bierzemy kredyt na całość, więc chyba rozumiesz. Na razie postawimy wiatę, wykorzystując ścianę sąsiada, który od naszej północnej strony ma w granicy budynek gospodarczy( budowany w czasach pewnej swobody budowlanej). Potem może jakiś garaż wolnostojący z tyłu działki, choć jak patrzę na te obecne śniegi i pomyślę, że mielibyśmy odśnieżać długą drogę do garażu, to trochę mnie Adriano Komputero, co to są balkony weneckie? Chyba nie słyszałam. Dzięki za rady. A co sądzicie o rekuperacji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 11.01.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Tabaluga1 Balony weneckie (nie wiem czy na pewno tak się nazywają, ale jak zwał, tak zwał ) to takie, które nie mają podłogi czyli miejsca na którym można stanąć, a jedynie balustradę. Masz duże (długie okno balkonowe do samej podłogi) ale po jego otwarciu nie możesz stanąć na zewnątrz, bo jest tylko balustrada. Nie wiem czy jasno to wytłumaczyłam A jeśli chodzi o rekuperator to też o tym myślałam, ale sobie odpuściłam. Co zrobisz np. jak nie będzie prądu ? Jak masz rekuperator, to tym samym nie masz wentylacji grawitacyjnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 11.01.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 A jeśli chodzi o rekuperator to też o tym myślałam, ale sobie odpuściłam. Co zrobisz np. jak nie będzie prądu ? Jak masz rekuperator, to tym samym nie masz wentylacji grawitacyjnej. Pozdrawiam nie zgodzę się z Tobą! Jak nie ma prądu, to otwierasz okno! A z wentylacji grawitacyjnej nie musisz rezygnować- my w kotłowni zostawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 11.01.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Iga9, Twój projekt też jest super, szczególnie podobają mi się pokoje na górze, no i ten garaż. U nas garaż niestety nie zmieści się, ze względu na wąską dzałkę. Podobała nam sie projekt w paprociach2 z wysuniętym do przodu garażem, ale koszt wykonania przewyższa o jakieś 30 000 nasz domek. Pozdrawiam my teżmamy wąską działkę do zabudowy, gdyż przez nasządziałkę przechodzą rurki z gazem, wodno-kan. i właśnie zdecdowaliśmy się na dom w paprociach 2, ale poszerzamy budynek łącznie o 90 cm i sam garaż jeszcze o 60 cm, uzyskamy wtedy garaż 2-stanowiskowy.Na poddaszu będą 4pokoje+ 2 łazienki- każdy nie duży, ale dla każdego będzie pokój i jeszcze wspólny pokój nad garażem. Ale masz racjęjużsię boję o koszty- chcielibyśmy zmieścić się w 350tys. ( a może uda się mniej...) pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 11.01.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Ano ja tez kredyt biore na calosc i caly czas kombinuje, przeliczam, zeby bylo taniej. Duze elementow z projektu: balkony, lukarny wyrzucilam, okna zmienszylam zeby bylo taniej... A co do odsniezania - ja ma dom odsuniety od ulicy na 32 m i taki dlugi podjazd na dzialce (ma ona dziwny ksztala a za to zadnej drogi sluzebnej tylko moja wlasnosc). Wiec sobie wyobrazam to odsniezanie 32 x 4 m !!! Ale malzonek twierdzi, ze na swiom bedzie to robil z ochota. Z rowna ochota ma podobno pielegnowac ogrod i kosic trawnik Zobaczymy tabaluga1- ciesze sie, ze podoba ci sie nasz projekt. Mysle, ze niedlugo zaloze z necie album to powklajam zdjecia dzialki i skan projektu po adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 11.01.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 może kiedyś dorobicie się takiego fajnego traktorka z funkcją do koszenia i odśnieżania. Bardzo spodobały się mojemu mężowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 11.01.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 może kiedyś dorobicie się takiego fajnego traktorka z funkcją do koszenia i odśnieżania. Bardzo spodobały się mojemu mężowi Ten traktorek jest rewelacyjne a najwazniejsze ze podoba sie tez mojemu dzieciakowi wiec mialbym juz calkiem z glowy koszenie i odsniezanie tylko ile on kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 11.01.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 może kiedyś dorobicie się takiego fajnego traktorka z funkcją do koszenia i odśnieżania. Bardzo spodobały się mojemu mężowi Ten traktorek jest rewelacyjne a najwazniejsze ze podoba sie tez mojemu dzieciakowi wiec mialbym juz calkiem z glowy koszenie i odsniezanie tylko ile on kosztuje na razie trochę dużo..., ale może kiedyś stanieje, zwł. jak się trochę "wykończymy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 11.01.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 może kiedyś dorobicie się takiego fajnego traktorka z funkcją do koszenia i odśnieżania. Bardzo spodobały się mojemu mężowi Ten traktorek jest rewelacyjne a najwazniejsze ze podoba sie tez mojemu dzieciakowi wiec mialbym juz calkiem z glowy koszenie i odsniezanie tylko ile on kosztuje na razie trochę dużo..., ale może kiedyś stanieje, zwł. jak się trochę "wykończymy"... nio moze i stanieje ale pewnie ja juz bede wykonczony .... finansowo m.in. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 11.01.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 A jeśli chodzi o rekuperator to też o tym myślałam, ale sobie odpuściłam. Co zrobisz np. jak nie będzie prądu ? Jak masz rekuperator, to tym samym nie masz wentylacji grawitacyjnej. Pozdrawiam nie zgodzę się z Tobą! Jak nie ma prądu, to otwierasz okno! Jakie to proste, że ja na to nie wpadłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 11.01.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 może kiedyś dorobicie się takiego fajnego traktorka z funkcją do koszenia i odśnieżania. Bardzo spodobały się mojemu mężowi Ten traktorek jest rewelacyjne a najwazniejsze ze podoba sie tez mojemu dzieciakowi wiec mialbym juz calkiem z glowy koszenie i odsniezanie tylko ile on kosztuje na razie trochę dużo..., ale może kiedyś stanieje, zwł. jak się trochę "wykończymy"... nio moze i stanieje ale pewnie ja juz bede wykonczony .... finansowo m.in. Traktorek bombowa sprawa Sama bym chetnie pojezdzila Ale niestety wykonczenie finansowe chyba wiekszosc z nas dopadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 11.01.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 A jeśli chodzi o rekuperator to też o tym myślałam, ale sobie odpuściłam. Co zrobisz np. jak nie będzie prądu ? Jak masz rekuperator, to tym samym nie masz wentylacji grawitacyjnej. Pozdrawiam nie zgodzę się z Tobą! Jak nie ma prądu, to otwierasz okno! Jakie to proste, że ja na to nie wpadłam No tak, ale z tego co wyczytalam na forum nie mozna miec odkrytych kratek wentylacyjnych od wentylacji grawitacyjnej (równiez tych w dachu) przy reku. Sama sie zastanawilam nad went. mechaniczna, ale wlasnie to ciagle zaslepianie otworow i ich "odtykanie" gdy nie ma pradu mnie nie przekonalo. Strasznie boje sie byc zalezna od tylu czynnikow zewnetrznych typu: gaz, prad, choc tak wlasnie wyglada nasze zycie. A w srodku zimy bedziecie np. gdy zabraknie pradu na kilka godzin stale otwierac okna? Napiszci prosze jak rozwiazaliscie te watpliwosci, to moze jeszcze meza przekonam na reku. Na razie w fazie budowy planuje zrobic odpowiednie kanaly i ew. zamontowac w przyszlosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts