burak 18.04.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 oki oki już zmniejszam sorki - nie zerknąłem nawet jakie to wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 18.04.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 A my zaczęliśmy. Mamy zalane ławy i pierwszy dylemat: kłaść izolację poziomą czy nie. Każdy fachowiec ma własne zdanie na ten temat, na forum też sprzeczne opinie. Po świętach ekipa ma stawiać ściany fundamentowe, coś trzeba postanowić. W projekcie jest: 2 razy papa na lepiku, a ja chciałabym trzymać się projektu. Majster mówi, że nie warto. Kierownik budowy: po co? Według niego nawet izolacja pionowa jest niepotrzebna. Twierdzi, że dobrze trzeba zaizolować dopiero poziomo na fundamencie. Jak się uprzemy, to pewnie będzie zrobione, koszt nie jest duży (150-200 zł). Tyle że u nas pada, więc nie wiem, czy można smarować na mokrym. Coś postanowić??? Pierwsze to wywalić kierownika budowy na pysk !!!! Gdybym się z nim spotkał, powiedział bym mu wprost, że jest IDIOTA! Rozumiem majstra, bo to dodatkowa robota, ale kierownik? 150-200 zł w stosunku do kilkuset tysięcy za cały dom ? Nad czym się tu zastanawiać. Jeśli się na budowaniu nie znasz to przyjmij generalną zasadę: MA BYĆ TAK JAK W PROJEKCIE !!! Można dyskutować o różnicy pomiędzy rodzajem ścian, okien, dachówki, ale nie można dyskutować o wydaniu kilkuset złotych na izolacje przeciwwilgociową, tego jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gali_13 19.04.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 witam serdecznie!!! mam nadzieje ze my jeszcze tej wiosny zaczniemy budowę, teraz zalatwilismy pozwolenia projekt itd i szukamy ekipy, mam nadzieje ze tez zaczniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 19.04.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Niby coś ruszyło-geodeta wytyczył budynek.Dalej-nie wiem,murarz wylądował w szpitalu.I co? : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 19.04.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Niby coś ruszyło-geodeta wytyczył budynek.Dalej-nie wiem,murarz wylądował w szpitalu.I co? : Ale pech. Jeżeli coś poważnego to musisz szukać innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 19.04.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Szymoszkowa - gratuluję pozwolenia na budowę. Siłaczka - tak jak napisał HenoK izolacja fundamentów jest bardzo ważna. Koszt o którym wspominasz jest żaden, a będziesz przynajmniej mieć pewność, że za parę lat nie będzie cię czekało rozkopywanie i izolowanie fundamentów, ponieważ np. grzyba w domu. Decyzja należy do ciebie, ale ja radzę robić. A u nas nadal wielka niewiadoma czy zostanie nam podciągnięty prąd . Szczerze mam już tego dosyć. Ciągle jeden z sąsiadów nie zgadza się, aby kabel szedł w jego prywatnej drodze . W ogóle tego nie rozumiem, ale cóż ludzie lubią rzucać innym kłody pod nogi. Przecież za łatwo by mi to wtedy wszystko szło, nie miałabym czego wspominać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.04.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 A ja mam wszystko oprócz pozwolenia na budowę i kredytu :) nieźle co????? Ale za to się pochwalę: mam wykonawcę (który ma halę zawaloną materiałami budowlanymi, które na mnie czekają) mam ekipę z barakiem, kibelkiem i samowystarczalną mam kierownika budowy mam skończony projekt zmian funkcjonalnych w domu mam wybrane płytki do jednej łazienki i koncept drugiej mam pomysł na kocioł mam WZ mam pomysł na wnętrza praktycznie skończony (brakuje obudowy kominka)łącznie z materiałami ( w głowie oczywiście:)) mam koncepcję kuchni i wiem jakie chcę meble mam wybrany gres do hallu mam wybrane drewno do salonu i technologię zabezpieczenia mam 2 segregatory papierów mam wizję białego montażu z armaturami Czyli MOI KOCHANI - mam WIELKIE NICO :) ale dalej twierdzę - w tym roku będzie pod dachem :) P.S. To był post na pocieszenie serc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 20.04.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Nefer,bardzo nas pokrzepiłas .Ja też twierdzę,że do grudnia skończę.Wp[rawdzie dzisiaj mi sie śniło,że mam już połowe murów postawionych,z klinkieru-a sny nie sprawdzają sie ponoc ale co tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarek 20.04.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Szymoszkowa - gratuluję pozwolenia na budowę. A u nas nadal wielka niewiadoma czy zostanie nam podciągnięty prąd . Szczerze mam już tego dosyć. Ciągle jeden z sąsiadów nie zgadza się, aby kabel szedł w jego prywatnej drodze . W ogóle tego nie rozumiem, ale cóż ludzie lubią rzucać innym kłody pod nogi. Przecież za łatwo by mi to wtedy wszystko szło, nie miałabym czego wspominać . U mnie to samo. No prawie to samo, bo chodzi o słup, który i tak należy do ZE, ale jest na terenie prywatnym i wredna baba się nie zgadza na podpiecie (nawet za pieniądze ) Kombinuję na razie z innym słupem, ale mnie to drożej wyniesie, bo tenże jest znacznie dalej... Eh, życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 20.04.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Nefer jesteś niesamowita. Ja czekam na pozwolenie i nic nie robię bo co z tego, że zamówię ekipę jak nie wiem na kiedy. A, przecież cos robię, bo się dokształcam na tym forum i bardzo dużo myślę na temat budowy. Koncepcja kuchni , płytki . ZSZOKOWAŁAŚ MNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burak 20.04.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Kończymy zbrojenie. W sobotę wylewka fundamentów trzy małe gruszeczki po 7m3 przylecą. Ale jaja wyszły mi z prądem!! w listopadzie 2005 założyli mi licznik w skrzyneczce i rozdzielnię budowlaną. Skasowali i od tamtego czasu płącę po 60zł na miesiąć za abonament bo zużycie było zerowe. Wczoraj po raz pierwszy potrzebowałem prądu. I co się dzieje? NIE MA!!!! Nie podłączyli w skrzynce na transformatorze! Płąciłem tyle kasy za nic.... Sprawdzajcie wszystko 3 razy aby uniknąć niespodzianek. Przez to jestesmy jeden dzień w tył a zbrojarze stali pół dnia bez pracy ( ale nie za darmo....) Byle do przodu! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 20.04.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Mnie też ZE wykiwał. W poniedziałek startuję, byłem wczoraj podpisać umowę którą mi przysłali w grudniu i ... okazało się że zmieniły się umowy i na nową muszę czekać 2 tygodnie . Oczywiście wcześniej prądu nie będzie. Tak się zastanawiam, kiedy będzie potrzebny prąd. Napisałeś że zbrojarze czekali bo nie było prądu- musieli coś przycinać elektronarzędziami?? Ile trwały wykopy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 20.04.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Mnie też ZE wydymał. W poniedziałek startuję, byłem wczoraj podpisać umowę którą mi przysłali w grudniu i ... okazało się że zmieniły się umowy i na nową muszę czekać 2 tygodnie . Oczywiście wcześniej prądu nie będzie. Tak się zastanawiam, kiedy będzie potrzebny prąd. Napisałeś że zbrojarze czekali bo nie było prądu- musieli coś przycinać elektronarzędziami?? Ile trwały wykopy? A przy okazji troszke wiecej pewnie zaplacisz Mnie tez to dotyczylo. I niestety nie mozesz pisac ze ZE Cie .... bo masz jasno w umowie napisany termin, do kiedy mozesz podpisac umowe na danych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 20.04.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Co ciekawsze, umowy się zmieniły bo taryfy poszły w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox 20.04.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam Wlasnie dzis ZE zainstalowal mi slup i skrzyneczke......Heath ZE tak konstruuje umowy ze gdy przy niedotrzymaniu warunkow i tak ktorys z punktow w umowie bedzie swiadczyl ze to nasza wina .......jezeli chodzi o mnie przekroczyli termin o 2 dni.....Po wczorajszej rozmowie z ZE jestem pewien jednego..........gdy w rozmowie telefonicznej przekonamy przedstawiciela ZE ze bardzo nam zalezy na odbiorze energi to jest pewne ze na drugi dzien przylacze bedzie gotowe... Pozdrawiam Paradox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 20.04.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Co ciekawsze, umowy się zmieniły bo taryfy poszły w dół eehh... chyba mowimy o roznych umowach Ja jestem na razie na etapie umowy o przylaczenie do sieci - tu oplata wzrosla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarek 20.04.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 ....Przez to jestesmy jeden dzień w tył a zbrojarze stali pół dnia bez pracy ( ale nie za darmo....) a po co im prąd był? ja tam zrobiłem całe fundamenty, bez najmniejszego kawałeczka prądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 20.04.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Do wszystkich mających kłopoty z prądem. Za 500 zł w każdym supermarkecie, a na giełdzie samochodowej za 350 zł zaopatrzcie się w mini agregacik 650/950 W. Na tym maleństwie 100 l betoniarka (taka na 1 worek cementu) śmiga bez problemu. ZE mam w D. Elektronarzędzia do 1.2kW spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.04.2006 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Do wszystkich mających kłopoty z prądem. Za 500 zł w każdym supermarkecie, a na giełdzie samochodowej za 350 zł zaopatrzcie się w mini agregacik 650/950 W. Na tym maleństwie 100 l betoniarka (taka na 1 worek cementu) śmiga bez problemu. ZE mam w D. Elektronarzędzia do 1.2kW spoko. Np. na aukcjach Allegro : http://www.allegro.pl/item98786629_einhell_ste_850_agregat_pradotworczy_nowy_fv_gwa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 21.04.2006 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 ....Przez to jestesmy jeden dzień w tył a zbrojarze stali pół dnia bez pracy ( ale nie za darmo....) a po co im prąd był? ja tam zrobiłem całe fundamenty, bez najmniejszego kawałeczka prądu... Uff, to chciałem usłyszeć Ciekawe co na to budowlańcy do Wookash - ja też jestem na etapie umowy o przylaczenie do sieci. Dostałem umowę wraz z warunkami przyłaczenia i kiedy przyjechałem ją podpisać okazało się że wszystkim zmieniają umowy bo podobnoć zmieniają się nieznacznie opłaty na korzyść odbiorców. Niestety żeby podpiąć się z prowizorką budowlaną muszę mieć umowę. Mam zaczynać od poniedziałku a umowę dostanę za 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts