Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

Sorki JaMajka, że się nie zgodzę, ale na chłopski rozum jak ściana ma oddychać jeśli to lita konstrukacja, a jeśli ocieplona styropianem to zupełnie szczelna. Ściana może co najwyżej wybierać z powietrza nadwyżkę wilgoci lub ciepła (akumulacja) i ewentualnie oddać ją później. Dom oddycha dobrą wentylacją: grawitacyjną lub wymuszoną - rekuperator. Oddychanie ścian to jedno z wielu haseł reklamowych.

Pozdrawiam

Migacz

Jesli zastosuje sie wate, a nie styropian, to wtedy klimat w domu jest inny, czy to bez znaczenia?.Powiem szczerze, ze przeraza mnie dom oklejony styropianem i folja.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podobno jest inny. Ale ciekaw jestem czy bedą w jakimś domu ktoś na podstawie tzw. klimatu odgadłby z czego ocieplenie? Może są tacy magicy.

Ja mam dom z tzw. ceramiki i właśnie kończę ocieplać syropianem jak wszyscy na moim osiedlu i pewnie jak 90 % budujących się w Polsce.

Ale wybór należy do Ciebie. :)

Migacz ja sie nie obrazam :) W koncu nie mam praktycznie zadnego doswiadczenia budowlanego, dopiero sie ucze, a oddycha napisalam w cudzyslowiu majac na mysli raczej cieplo, o ktorym piszesz. A ogolnie planujemy rekuperacje zrobic.

Rakuperator to fajna rzecz. Jedna z potrzebniejszych jeśli się myśi o ciepłym domku - czyli małych rachunkach za ogrzewanie.

Ja niestety nie zrobiłem i żałuję jak słyszę gdy wiatr gwiżdże u mnie w kanałach wentylacyjnych.

Pozdro

Migacz

darials a ja codziennie jadę przez Przytok do domu i tak ładnego domku nie ma nigdzie przy drodze :D pewnie jedno ze wzgórz z tyłu jest Wasze :D w Łazie jest sobie Pan u którego można kupić wszystko do ogrodzenia może tam zajedź i się spytaj czy czasem nie ma ludzi do montażu ogrodzenia, może i podmurówkę Wam zrobią

JaMajka dałam Ci namiary na elektryka, który również wykonuje instalację rekuperatora, u nas będzie na wiosnę robił, a tak w ogóle to do jakiej pod zielonogóskiej wsi będziecie przynależeć?

pozdrawiam, Gosia

Przytok to jak na razie tez moje dosyc niedalekie okolice, latem czesto jezdzilam rowerkiem w strone lesniczowki i dalej. Super teren, duzo zieleni, cisza.

A my budujemy sie w Nowym Świecie, tuz za Cigacicami, wlasciwie to juz gmina Sulechow. Mamy dzialke na takiej polance jakby.

Dzieki za info o rekuperacji, na pewno bedziemy miec na uwadze tego pana.

Witam wszystkich,

Właśnie zaczynamy organizację naszej budowy :) Budować sie bedziemy w Drzonkowie. Wybraliśmy dla siebie "Dom pod Limbą" z Archonu, który po najmniejszej liczbie przeróbek odpowiada naszym założeniom.

Projekt własnie kupiliśmy, architekt już czeka "w blokach" żeby zacząć adaptacje i załatwianie pozwolenia na budowę. Mamy nadzieję że na wiosnę nasz domek zacznie rosnąć.

Planujemy wykonanie stanu surowego zamkniętego przy pomocy firm zlecając prace, a resztę prac na ile się da "własnemi rencami" ew. zlecając poszczególne prace drobniejszym "fachowcom".

I tu prośba do bardziej doświadczonych budowniczych. Na wiosnę bedziemy potrzebowali ekipy/ekip do:

- fundamentów

- ścian (suporex 24cm na klej)

- dach

Jakie macie doświadczenia z ekipami w naszym rejonie, czy możecie kogoś polecić?

Pozdrawiam,

Bordzio

darials a ja codziennie jadę przez Przytok do domu i tak ładnego domku nie ma nigdzie przy drodze :D pewnie jedno ze wzgórz z tyłu jest Wasze :D w Łazie jest sobie Pan u którego można kupić wszystko do ogrodzenia może tam zajedź i się spytaj czy czasem nie ma ludzi do montażu ogrodzenia, może i podmurówkę Wam zrobią

już tam byliśmy ale szukamy jeszcze kogoś, by porównać ceny!!

Pan w łazie nie był skory do negocjacji!! :cry: jak nikogo nie znajdziemy to pewnie tam wrócimy!! :-?

Witam serdecznie po długiej przerwie! Przez wieczne kłopoty na budowie nie miałam na nic czasu ani sił, więc nie pisałam. Ale od czasu do czasu czytałam posty. My jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego(prawie, bo wciąż dekarz układa dach). W tym roku chyba na tym skończymy. Chciałam zapytać ile daliście za okna? Jakie szyby wybraliście? P4 z okuciami WK2 czy zwykłe? Jeśli zwykłe to jakie zabezpieczenia? Pozdrawiam serdecznie i witam nowych forumowiczów.

Witam serdecznie po długiej przerwie! Przez wieczne kłopoty na budowie nie miałam na nic czasu ani sił, więc nie pisałam. Ale od czasu do czasu czytałam posty. My jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego(prawie, bo wciąż dekarz układa dach). W tym roku chyba na tym skończymy. Chciałam zapytać ile daliście za okna? Jakie szyby wybraliście? P4 z okuciami WK2 czy zwykłe? Jeśli zwykłe to jakie zabezpieczenia? Pozdrawiam serdecznie i witam nowych forumowiczów.

Ja mam okna antywłamaniowe z szybami chyba P2 (a może P4) teraz zamiast tych wybrałbym zwykłe ale za te pienądze kupiłbym sytem monitoringu czyli kamery. Może przyda Ci się ta opinia.

Pozdrawiam

Migacz