Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

witam wszystkich,

wlasnie wrocilismy z naszej ukochanej Polski! Spedzilam caly tydzien odwiedzajac hurtownie, sklady, betoniarnie, tartaki itp! Zamowilam dachowke (w koncu sie zdecydowalismy na Karpiowke Wienerbergera Koramic antracytowa angoba), wiezbe i belki na strop (drewno bralismy w tartaku w Raculi bo milo i cena atrakcyjna). Wciaz szukamy ekipy murarzy. Jest nadzieja, ze ich znajdziemy bo tesc byl u jakiegos goscia ktory bedzie wolny od polowy maja bierze :

- 65 zl/mb lawy

- 35 zl/ m² murowania z bloczkow fundamentowych

- 32 zl/ m² murowania scian nosnych z pustakow

mi sie wydaje ze cena jak najbardziej OK a wam?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja do całej grupy z zapytaniem czy znacie sensownego stolarza który umie sklecić kuchnię do kupy i może na firmę swoja zamówić fronty takie jakie mi sie podobają- sensownego stolarza i myślącego dodam, bezmyślni ludzie mnie dobijają.wraz z systemem np blooma itp.

kuchnia nieduża ale konkretny projekt już jest.

Fajny stolarz jest na ulicy (bodajże) Sosnowej 2 w Przylepie. Solidny i chyba nie jest zbyt drogi. Robi śliczne meble kuchenne. ;-)

Jeśli zechcesz, napisz na priva, to podam Ci numer telefonu.

Przy okazji, witam serdecznie grono krajanów. ;-)

Będę z żoną budował domek w Drzonkowie (wiecie gdzie to, prawda?) - na razie jesteśmy na etapie finalizowania umowy kredytowej i wybierania projektu domu.

Cieszę się, że trafiłem na tą grupę budującą, na pewno będę prosił Was o rady i w miarę możliwości sam pomagał Wam w budowach, choćby wirtualnie - przez internet.

Hej :D

Musiałam na nowo się zarejestrowac bo cos trafiło mi tamten login i hasło. :evil:

To ja ania oraz krzyś :p :lol:

Grynek widzę,ze ruszyłes z budową :)

My jednak zdecydowalismy się na tą zdaiłkę w Milsku co Wam pisałam kiedys,tylko włascicielka wymysliła sobie ze ja muszę sobie wziąsc geodete i ona pokazała tylko odkąt nam sprzedaje działkę a my musimu wszystko kryc i latac załatwiac mapki,decyzje o zagospodarowaniu przestrzennym,geodety itp.I czekac ok 4 mc.

Mam pytanie czy orientujecie się jakie poniosę koszta u notariusza za kupno działki za 10 tys.

Hej :D

Musiałam na nowo się zarejestrowac bo cos trafiło mi tamten login i hasło. :evil:

To ja ania oraz krzyś :p :lol:

Grynek widzę,ze ruszyłes z budową :)

My jednak zdecydowalismy się na tą zdaiłkę w Milsku co Wam pisałam kiedys,tylko włascicielka wymysliła sobie ze ja muszę sobie wziąsc geodete i ona pokazała tylko odkąt nam sprzedaje działkę a my musimu wszystko kryc i latac załatwiac mapki,decyzje o zagospodarowaniu przestrzennym,geodety itp.I czekac ok 4 mc.

Mam pytanie czy orientujecie się jakie poniosę koszta u notariusza za kupno działki za 10 tys.

Aniu zapomnialam z edostalam odp od moda zebyś spróbowała to

A może problem tkwi w tym http://forum.muratordom.pl/zablokowani-uzytkownicy-zostales-zablokowany-wejdz-tutaj,t113038.htm

albo w tym http://forum.muratordom.pl/problemy-z-forum,t102677.htm

Jeżeli nic z tych rzeczy, które wymieniłam to proszę zwróć się z tą prośbą do Moder Techa

pozdrawiam

Edzia

Gogoolek a kiedy masz zamiar ruszyć z budową?

Aniu my teraz dzieliliśmy działkę i geodecie zapłaciliśmy 1600zł, no i nietstey trwa to 3-4 mce:-?

Co do notariusza to nie pamiętam ile , jutro zobaczę i napiszę :wink:

WITAM.

PODSUNE WAM DRODZY JAK TO ROBIA EKIPY PLYTKARZY,kasuja zaluzmy 30zl za m2,plytki polozone a inwestor sie pyta gdzie sa polozone fugi ,a fugi to bedzie plus 10zl za m2. :lol:

30 zl sama robocizna to jest moim zdaniem dobra cena tym bardziej ze to jest zielona gora, a na wiosce mam drozej bo 35zl zam2.

:wink:

ALE mi glupio.no nic teraz juz wiem o co chodzi.Zajmuje sie posadzkami tylkoze w irlandii a konkretnie w dublinie.co do samej roboty to mogbys zrobic ja sam bo to nic trudnego,wziosc tylko jednego pomocnika niwelator lub 2 rury na dlugosc pomieszczenia poziomnica packa i lata i gotowe.wyrownaj teran daj siatke lub nie folie styropian i dylatacje na sciany i gratuluje dobrej roboty.NAPRAWDE NIC TRUDNEGO.POWODZENIA I SUKCESOW JA NARAZIE CZEKAM NA POZWOLENIE.I RUSZAM Z MOJA LIBRA.

Cały czas zastanawiam się z czego budować: poroterm, czy gazobeton. Czy kierować się tylko kosztami? A co do ocieplenia styropian czy wełna? Chyba styropian- czytałem gdzieś o styropianie z dod. grafitu (theroorganika,swisspor) -dobre parametry ale pewnie drogi. Ile na ścianę : 24cm+15cm styro-wystarczy?Na pewno każdy się nad tym zastanawiał i macie jakies doświadczenia-koszty, szybkość budowy, pózniejsze użytkowanie. Zastanawiam się również co na elewację-myślałem o płytkach kamiennych-ale tu znowu wiele pytań-koszty,sposób mocowania(na styropian),wykonanie. Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. A może ktoś ma pompę ciepła?

witam.niezastanawiaj sie tylko bierz porotherm,co do gazobetonu to wiadomo chlonie wode jest lzejszy latwiej sie przecina ale ceramika to ceramika moim zdaniem mikroklimat jest o niebo lepszy od gazobetonu.co do ocieplania to zaden styropian nawet ten najlepszy niezastapi welny mineralnej najlepiej o grubosci 120mm.jestem w trakcie kupna welny lamelowej o grubosci 120mm i cena to 40zlm2 z transportem .acha nieosczedzaj na budowie domu ale to dopiero zobaczysz w pozniejszym czasie.co do pompy ciepla to jest strata pieniedzy lepiej zainstalowac kominek z plkaszczem wodnym + jakis piec gazowy lub olejowy.pozdrawiam :wink:

witam.niezastanawiaj sie tylko bierz porotherm,co do gazobetonu to wiadomo chlonie wode jest lzejszy latwiej sie przecina ale ceramika to ceramika moim zdaniem mikroklimat jest o niebo lepszy od gazobetonu.co do ocieplania to zaden styropian nawet ten najlepszy niezastapi welny mineralnej najlepiej o grubosci 120mm.jestem w trakcie kupna welny lamelowej o grubosci 120mm i cena to 40zlm2 z transportem .acha nieosczedzaj na budowie domu ale to dopiero zobaczysz w pozniejszym czasie.co do pompy ciepla to jest strata pieniedzy lepiej zainstalowac kominek z plkaszczem wodnym + jakis piec gazowy lub olejowy.pozdrawiam :wink:

nie zgadzam sie z toba! naczytałes sie reklam i tyle.. dam sobie głowe ze po otynkowaniu domu z ceramiki+wełna i domu z BK+ styro nie zobaczysz zadnej roznicy w klimacie...chyba ze wentylacja bedzie do kitu.Ale przy budowie zobaczysz ze znacznie wiecej wydasz na wełne.

zgadzam sie tylko z tym ze pompa ciepła chyba jest nie warta swojej ceny bo zbyt długo sie zwraca.

My budowalismy z ceramiki, stawia sie na pewno szybko, jesli jest dobra ekipa oczywiscie. O gazobetonie nie moge nic powiedziec. Co do styropianu czy welny, mysle ze to drugie jest lepsze, ale sam zobaczysz, jak dojdziesz do tego etapu to bedziesz raczej myslal na co Cie stac tak naprawde, chyba ze masz nieogrnaiczone fundusze :wink: . Moge jedynie podpowiedziec na podstawie tego co ludzie pisza na forum, thermoorganika jest grubo przereklamowana, krzywa i trudno sie kladzie, tyle z doswiadczen innych oczywiscie.

p.s zrob sobie naprawde dobry kosztorys i dodaj do tego okolo 20% wiecej , jest wtedy realna szansa ze nic Cie nie zaskoczy :)

hej.powiem tak gdybym niewidzial i nieporownywal domow to bym niepisal na ten temat.ale tak jest zawsze poki sie sam nieprzekonasz to zadne uwagi innych niepomoga.

ps.gdybym sie naogladal reklam to bym budowal z ytonga i silki a tak to buduje z Unipora, dachowka roben(jesienny lisc)welna elewacyjna lamelowa isoroc 120mm.

Zbudujesz sobie dom z czego tylko chcesz to sa moje uwagi i opinie przed ktorymi mialem tez takie dylematy jak Ty!wybor i tak nalezy do Ciebie,a najlepiej popytaj sie fachowcow lub ludzi co maja z roznych materialow budowane domy. 8)

hej.powiem tak gdybym niewidzial i nieporownywal domow to bym niepisal na ten temat.ale tak jest zawsze poki sie sam nieprzekonasz to zadne uwagi innych niepomoga.

ps.gdybym sie naogladal reklam to bym budowal z ytonga i silki a tak to buduje z Unipora, dachowka roben(jesienny lisc)welna elewacyjna lamelowa isoroc 120mm.

Zbudujesz sobie dom z czego tylko chcesz to sa moje uwagi i opinie przed ktorymi mialem tez takie dylematy jak Ty!wybor i tak nalezy do Ciebie,a najlepiej popytaj sie fachowcow lub ludzi co maja z roznych materialow budowane domy. 8)

Witam! My mamy dom z betonu komórkowego. Ociepliliśmy styropianem. Uważamy, że to była słuszna decyzja.

JaMajka!

Za posadzki płaciliśmy 34zł z materiałem.

Pozdrawiam!