Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

Witam serdecznie w nowym roku i życzę wszystkim pomyślności i dużo radości na co dzień, a przede wszystkim wytrwałości i dużo szczęścia na kolejnych etapach budowy.

Mam pytanie. Czy ktoś z Was robił u siebie instalację odgromową? Za radą elektryka umieściliśmy piorunochron w plastikowej nieco szerszej od niego rurce i schowaliśmy pod styropianem, a teraz obawiamy się, że w przypadku uderzenia pioruna rurki i styropian się rozpuszczą. Co o tym myślicie? Proszę o radę Pozdrawiam.

To karygodne. Lepiej tej instalacji nie wystawiaj na działanie poriunów. Instalacja piorunowa jest jednokrotnego użytku. Wszystko się spali.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie w nowym roku i życzę wszystkim pomyślności i dużo radości na co dzień, a przede wszystkim wytrwałości i dużo szczęścia na kolejnych etapach budowy.

Mam pytanie. Czy ktoś z Was robił u siebie instalację odgromową? Za radą elektryka umieściliśmy piorunochron w plastikowej nieco szerszej od niego rurce i schowaliśmy pod styropianem, a teraz obawiamy się, że w przypadku uderzenia pioruna rurki i styropian się rozpuszczą. Co o tym myślicie? Proszę o radę Pozdrawiam.

To karygodne. Lepiej tej instalacji nie wystawiaj na działanie poriunów. Instalacja piorunowa jest jednokrotnego użytku. Wszystko się spali.

Nurtowało mnie Twoje pytanie. I chyba trochę pochopnie stwierdziłem, że tak nie można. Szukałem w necie i w sumie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Takie rozwiązanie jak Twoje jest chyba stosowane, ale to wszystko jest rozważane teoretycznie. Praktycznie raczej trudno sprawdzać.

Poniżej kilka linków.

http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?p=764

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=9046

http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=1433&sid=ed50cd7788b96aff7d6e07e51e05b120

MIGacZ!

Dzięki serdeczne! Szczerze mówiąc nie wiemy co zrobić. Zastanawiamy się nad wyciągnięciem piorunochronu na zewnątrz, póki dom nie jest jeszcze otynkowany. Niestety to trochę oszpeci nasz domek. Mam nadzieję, że pioruny będą nas omijać!

Honia74!

U nas równie okropne błoto. Już zaplanowałam zakup gumiaków. Zwykłe kalosze ugrzęzną.

Mycha!

Pięknie rośnie Wasz domek!

Pozdrawiam!

wiesz, to chyba prawda, budowa domu wydaje sie prawie latwa po zderzeniu z polska administracja!!!!!!dzis mam wolny dzien (nie pracuje w srody) i spedze go na dzwonieniu po urzedach, hurtowniach itp. czekamy na decyzje zarzadu drog (zjazd z dzialki na droge powiatowa)+na decyzje z gminy w sprawie wody, mapki sie robia u geodety, projekt kupiony, projektant wybrany, posuwamy sie pomalu ale ostroznie bo zawsze jak nam sie wydaje, ze uzbieralismy wszystkie papiery i cos zalatwimy to cos wypadnie!krok do przodu, dwa do tylu! a zeby bylo smiesznej to bedziemy sie budowac kolo krosna odrzanskiego a mieszkamy i pracyjemy we fracji (ja prawie od zawsze, tzn od dziecinswa a maz przywieziony z rodzinnych stron i wrzucony do paryskiej dzungli)!

pozdrawiam wszystkich :wink:

U mnie już stoi domek a sprawy papierowe wciąż jakieś się trafiają. To okazuje się, że jakiejś mapki brakuje to trzeba zrobić jakiś projekt i itp. Wciąż coś ale tak to jest w tym naszym głupim kraju.

A propos Krosna to ja się urodziłem w Krośnie ale nie mieszkałem tam nigdy chociaż znam.

Pozdrawiam :)

podgladalam pana domek i faktycznie stoi ! my rowniez zaczynamy z wlasnych srodkow (mamy nadzieje, ze na stan surowy zamkniety starczy) a pozniej zobaczymy :wink: albo wygrana w totka, allbo napad na bank, no w ostatecznosci zdecydujemy sie na kredyt !

a teraz pytanie: co myslicie o stropie drewnianym? my sie chyba skusimy ze wzgledu na koszt.

Cześć wszystkim! :D

Googulek, mam u siebie strop drewniany, jest dużo tańszy i prostszy w wykonaniu, a poza tym moim skromnym zdaniem, ładniejszy. No, ale ja mam wszystko budowane w wiejskim stylu, bo mieszkam na wsi, więc belki stropowe na wierzchu i te rzeczy. 8) Niemniej polecam. :D

Witam

My tez mamy strop drewniany :D , zajrzyj do mojego dziennika , tam są fotki.

JaMajka my wszytsko zostawiamy na budowie(styropian, dachówka, wata, kleje, cement itp i do tej pory nie zdarzyło się aby ktoś coś ukradł[tfu tfu]

Pozdrawiam

Dobrze, że jest wiosna tej zimy to mozna spokojnie budować :D :D

zajrzalam, zajrzalam...ale wam to wszystko szybko idzie!!!my chcemy zaczac w kwietniu, jak myslicie co juz bedzie stalo jak przyjedziemy do polski w sierpniu?

co do stropu, to faktycznie stanie na drewnianym, tym bradziej, ze moja babcia mieszka w poniemieckim domu, ma strop drewniany i ten strop to chyba jeszcze nas przezyje (no moze troche przesadzam ale cos w tym jest) :wink:

napiszcie prosze, cos o grubosci tych belek stropowych.

mycha, jezeli dobrze rozumiem, to zamowienie drewna w lesie kosztuje mniej niz w tartaku?

milego dnia

Witam

My tez mamy strop drewniany :D , zajrzyj do mojego dziennika , tam są fotki.

JaMajka my wszytsko zostawiamy na budowie(styropian, dachówka, wata, kleje, cement itp i do tej pory nie zdarzyło się aby ktoś coś ukradł[tfu tfu]

Mycha u nas jest troche inna sytuacja, nie martwimy sie o materialy budowlane jako takie , bo mamy ekipe, ktora jest odpowiedzialna za wszystko, za zakup wszystkiego co potrzebne i postawienie stanu surowego. Boje sie co bedzie potem, gdy juz wstawimy okna. Nie mozemy zalozyc alarmu bo prad maja nam podlaczyc dopiero pozna wiosna, a nie widze innych alternatywnych rozwiazan , zreszta tak jak pan z ochrony mienia. Najgorzej ze budujemy sie tak troche z boku, z dala od innych i nie mozemy sie podeprzec dobra wola sasiedzka i zyczliwym okiem:>

ja piernicze, jaki sufit ! czy pamietasz moze grubosc (szerokosc i wysokosc) tego drewna ''stropowego''?

Belki są 20 x 20 cm. :D

Te półokrągłe - różnie, widać jaki mają stosunek wielkości do belek... :roll:

Dziękuję, jeśli sufit Ci się podoba. :D

zajrzalam, zajrzalam...ale wam to wszystko szybko idzie!!!my chcemy zaczac w kwietniu, jak myslicie co juz bedzie stalo jak przyjedziemy do polski w sierpniu?

napiszcie prosze, cos o grubosci tych belek stropowych.

mycha, jezeli dobrze rozumiem, to zamowienie drewna w lesie kosztuje mniej niz w tartaku?

milego dnia

Jak szybko będzie budował się Wasz domek to zależy jak ekipa będzie się starać :wink:

Nas wyszło to taniej, kupując drzewo z lasu i obróbka w tartaku.

Co do grubości belek to jutro zapytam mojego J. i odpowiem :wink:

JaMajka a no to co innego jak dom trochę z boku stoi, bo nasz stoi na wprost osiedla, które jest na górce i wszyscy widzą nasz domek, no i na wprost mieszka policjant :lol:

Maxik a ile chcesz za ten piasek?