MIGacZ 13.01.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam serdecznie w nowym roku i życzę wszystkim pomyślności i dużo radości na co dzień, a przede wszystkim wytrwałości i dużo szczęścia na kolejnych etapach budowy. Mam pytanie. Czy ktoś z Was robił u siebie instalację odgromową? Za radą elektryka umieściliśmy piorunochron w plastikowej nieco szerszej od niego rurce i schowaliśmy pod styropianem, a teraz obawiamy się, że w przypadku uderzenia pioruna rurki i styropian się rozpuszczą. Co o tym myślicie? Proszę o radę Pozdrawiam. To karygodne. Lepiej tej instalacji nie wystawiaj na działanie poriunów. Instalacja piorunowa jest jednokrotnego użytku. Wszystko się spali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 14.01.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! U nas w tym tygodniu będzie dach skończony, a najprawdopodobniej w środę przyjeżdżają wstawiać okna W moim dzienniku zamieściłam nowe fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMajka 14.01.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Gratuluje wszystkim postepow:) U nas tez do przodu, konczymy stawiac mury i niedlugo bedzie strop, a jak dobrze pojdzie to w lutym daszek zagosci. Mam tylko pytanie, jak wstawiacie okna to nie boicie sie ze ktos w nocy ukradnie?? Macie jakis patent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 14.01.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam serdecznie w nowym roku i życzę wszystkim pomyślności i dużo radości na co dzień, a przede wszystkim wytrwałości i dużo szczęścia na kolejnych etapach budowy. Mam pytanie. Czy ktoś z Was robił u siebie instalację odgromową? Za radą elektryka umieściliśmy piorunochron w plastikowej nieco szerszej od niego rurce i schowaliśmy pod styropianem, a teraz obawiamy się, że w przypadku uderzenia pioruna rurki i styropian się rozpuszczą. Co o tym myślicie? Proszę o radę Pozdrawiam. To karygodne. Lepiej tej instalacji nie wystawiaj na działanie poriunów. Instalacja piorunowa jest jednokrotnego użytku. Wszystko się spali. Nurtowało mnie Twoje pytanie. I chyba trochę pochopnie stwierdziłem, że tak nie można. Szukałem w necie i w sumie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Takie rozwiązanie jak Twoje jest chyba stosowane, ale to wszystko jest rozważane teoretycznie. Praktycznie raczej trudno sprawdzać. Poniżej kilka linków. http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?p=764 http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=9046 http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=1433&sid=ed50cd7788b96aff7d6e07e51e05b120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia 1 15.01.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 MIGacZ! Dzięki serdeczne! Szczerze mówiąc nie wiemy co zrobić. Zastanawiamy się nad wyciągnięciem piorunochronu na zewnątrz, póki dom nie jest jeszcze otynkowany. Niestety to trochę oszpeci nasz domek. Mam nadzieję, że pioruny będą nas omijać! Honia74! U nas równie okropne błoto. Już zaplanowałam zakup gumiaków. Zwykłe kalosze ugrzęzną. Mycha! Pięknie rośnie Wasz domek! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 15.01.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 witam wszystkich, wpraszam sie do waszej grupy chociaz jeszcze nie zaczelismy budowy naszego domku! jestesmy na etapie zalatwiania formalnosci i mam wrazenie, ze to sie nigdy nie skonczy wiec jak narazie to czytam wasze wypowiedzi, podziwiam zdjecia i marze o swojej chatce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxik 15.01.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witaj googulek . Nie martw sie ja też dopiero skonczyłem załatwiać "kwity".Trwało to ok 5-6 m-cy.Głowa do góry będzie ok.Później to juz z górki ... zostanie tylko budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 16.01.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 wiesz, to chyba prawda, budowa domu wydaje sie prawie latwa po zderzeniu z polska administracja!!!!!!dzis mam wolny dzien (nie pracuje w srody) i spedze go na dzwonieniu po urzedach, hurtowniach itp. czekamy na decyzje zarzadu drog (zjazd z dzialki na droge powiatowa)+na decyzje z gminy w sprawie wody, mapki sie robia u geodety, projekt kupiony, projektant wybrany, posuwamy sie pomalu ale ostroznie bo zawsze jak nam sie wydaje, ze uzbieralismy wszystkie papiery i cos zalatwimy to cos wypadnie!krok do przodu, dwa do tylu! a zeby bylo smiesznej to bedziemy sie budowac kolo krosna odrzanskiego a mieszkamy i pracyjemy we fracji (ja prawie od zawsze, tzn od dziecinswa a maz przywieziony z rodzinnych stron i wrzucony do paryskiej dzungli)! pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiacior 16.01.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 U mnie już stoi domek a sprawy papierowe wciąż jakieś się trafiają. To okazuje się, że jakiejś mapki brakuje to trzeba zrobić jakiś projekt i itp. Wciąż coś ale tak to jest w tym naszym głupim kraju. A propos Krosna to ja się urodziłem w Krośnie ale nie mieszkałem tam nigdy chociaż znam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 17.01.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 podgladalam pana domek i faktycznie stoi ! my rowniez zaczynamy z wlasnych srodkow (mamy nadzieje, ze na stan surowy zamkniety starczy) a pozniej zobaczymy albo wygrana w totka, allbo napad na bank, no w ostatecznosci zdecydujemy sie na kredyt ! a teraz pytanie: co myslicie o stropie drewnianym? my sie chyba skusimy ze wzgledu na koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.01.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Cześć wszystkim! Googulek, mam u siebie strop drewniany, jest dużo tańszy i prostszy w wykonaniu, a poza tym moim skromnym zdaniem, ładniejszy. No, ale ja mam wszystko budowane w wiejskim stylu, bo mieszkam na wsi, więc belki stropowe na wierzchu i te rzeczy. Niemniej polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 17.01.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 dziekuje za ekspresowa odpowiedz! my tez bedziemy budowac na wsi,maz mi sie kazal wypytac o jakies tam rozmiary tego stropu (tak dokladnie to nie wiem o co mu chodzi) a teraz kiedy mam kogos doswiadczonego pod reka, to sie nie moge do niego dodzwonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.01.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 W mojej stopce masz link do dziennika budowy, tam są zdjęcia i opisy, nawet dokładne zdjęcia sufitu drewnianego z półokrąglaków. Zajrzyj sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 17.01.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 ja piernicze, jaki sufit ! czy pamietasz moze grubosc (szerokosc i wysokosc) tego drewna ''stropowego''? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 17.01.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam My tez mamy strop drewniany , zajrzyj do mojego dziennika , tam są fotki. JaMajka my wszytsko zostawiamy na budowie(styropian, dachówka, wata, kleje, cement itp i do tej pory nie zdarzyło się aby ktoś coś ukradł[tfu tfu] Pozdrawiam Dobrze, że jest wiosna tej zimy to mozna spokojnie budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 18.01.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 zajrzalam, zajrzalam...ale wam to wszystko szybko idzie!!!my chcemy zaczac w kwietniu, jak myslicie co juz bedzie stalo jak przyjedziemy do polski w sierpniu? co do stropu, to faktycznie stanie na drewnianym, tym bradziej, ze moja babcia mieszka w poniemieckim domu, ma strop drewniany i ten strop to chyba jeszcze nas przezyje (no moze troche przesadzam ale cos w tym jest) napiszcie prosze, cos o grubosci tych belek stropowych. mycha, jezeli dobrze rozumiem, to zamowienie drewna w lesie kosztuje mniej niz w tartaku? milego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMajka 18.01.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam My tez mamy strop drewniany , zajrzyj do mojego dziennika , tam są fotki. JaMajka my wszytsko zostawiamy na budowie(styropian, dachówka, wata, kleje, cement itp i do tej pory nie zdarzyło się aby ktoś coś ukradł[tfu tfu] Mycha u nas jest troche inna sytuacja, nie martwimy sie o materialy budowlane jako takie , bo mamy ekipe, ktora jest odpowiedzialna za wszystko, za zakup wszystkiego co potrzebne i postawienie stanu surowego. Boje sie co bedzie potem, gdy juz wstawimy okna. Nie mozemy zalozyc alarmu bo prad maja nam podlaczyc dopiero pozna wiosna, a nie widze innych alternatywnych rozwiazan , zreszta tak jak pan z ochrony mienia. Najgorzej ze budujemy sie tak troche z boku, z dala od innych i nie mozemy sie podeprzec dobra wola sasiedzka i zyczliwym okiem:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.01.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ja piernicze, jaki sufit ! czy pamietasz moze grubosc (szerokosc i wysokosc) tego drewna ''stropowego''? Belki są 20 x 20 cm. Te półokrągłe - różnie, widać jaki mają stosunek wielkości do belek... Dziękuję, jeśli sufit Ci się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxik 18.01.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Mam do oddania piasek ok 20 m3 , który został wykopany z otworu pod piwnicę - myślę , ze nadaje się do murowania.Piasek znajduje się w Zawadzie.Mam też trochę gruzu drobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 18.01.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 zajrzalam, zajrzalam...ale wam to wszystko szybko idzie!!!my chcemy zaczac w kwietniu, jak myslicie co juz bedzie stalo jak przyjedziemy do polski w sierpniu? napiszcie prosze, cos o grubosci tych belek stropowych. mycha, jezeli dobrze rozumiem, to zamowienie drewna w lesie kosztuje mniej niz w tartaku? milego dnia Jak szybko będzie budował się Wasz domek to zależy jak ekipa będzie się starać Nas wyszło to taniej, kupując drzewo z lasu i obróbka w tartaku. Co do grubości belek to jutro zapytam mojego J. i odpowiem JaMajka a no to co innego jak dom trochę z boku stoi, bo nasz stoi na wprost osiedla, które jest na górce i wszyscy widzą nasz domek, no i na wprost mieszka policjant Maxik a ile chcesz za ten piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts