Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Nieoczekiwana zmiana planów, zamowiliśmy z żoną jednak zamiast Tekli z Archetonu projekt Fela i czekamy na przesyłkę.

Jak myslicie w jakiej kwocie powinniśmy się zmieścić (stan surowy zamknięty z okonami) zlecając wykonanie firmie. Narazie wg kosztorysu z archetonu to ponad 200.000 zł. Wydaje mi sie troche a nawet b. drogo.

Jescze raz prosze namiary na pw. ekipy ktora mozecie polecic.

My mamy ekipe , ktora wziela na siebie zarowno zakup materialow jak i budowę, stawiaja nam stan surowy zamkniety z dachem, ael bez okien i wyszla kwota brutto prawie 200 tys. Na pewno moznaby taniej ale my nei mamy niestety czasu zeby jezdzic i kupowac samemu potrzebne materialy a taki uklad zdjal nam z glowy troche problemow. U nas duzym kosztem jest dach, dosyc skomplikowany o znacznej powierzchni. Jak chcesz to podam Ci namiar , ale nie wiem czy oni akurat teraz sa wolni, bo jak ostatnio pytalam to mieli kolejna budowe na tapecie.

Studnia

Koszt naszej studni-3000 pln.

W tym: rury, filtry, kręgi, właz, pompa, wiercenie, wkopywanie kręgów, podłączenie do skrzynki, wyprowadzenie rury i zaworu ze studzienki, odpowietrzenie studzienki ( studnia ma mieć właz zasypany i porośniety trawą, w zwiazku z czym odpowietrzenie trzeba wyprowadzić na odległość 5m., pod samą granicę działki). Wodę mamy na 9 metrach, studniarz dał mi ją dzisiaj do spróbowania i jak na razie żyję :lol:

Grynek, po analizie kosztorysów kilku projektów, uważam, że biura projektowe zaniżają koszty budowy, żeby zachęcić potencjalnych klientów do zakupu.

DaroJaMajka spotkałem się dzisiaj, ze studniarzem na działce. Wydaje się solidny i kumaty. Umówiliśmy się, że jak tylko będę miał prąd ( ok. 2 tyg.), przyjeżdża wiercić. Wspominałem mu o Tobie. Mówił, żebyś zadzwoniła. Powołaj się na kolegę, który buduje się w Zawadzie. Facet nazywa się Nowak, tel.880 533 546.

JaMajka nie musieliśmy. Studniarz przeszedł się po działce, roztarł piasek w dłoni, powąchał go( poważnie) i stwierdził, że nie będzie problemów z wodą. Natomiast wspominał, że na działkach, na których ma wątpliwości co do położenia i głębokości lustra wody korzysta z pomocy różdżkarza, który jest podobno rewelacyjny. Niestety za tą usługę dodatkowo płaci inwestor. Wiele lat temu mój znajomy korzystał z pomocy takiego "magika" i faktycznie w miejscu przez niego wskazanym była woda. Zgadzała się nawet głębokość położenia żródła :o

My sie chyba jednak zdecydujemy na ta dodatkowa usluge, mowil o kosztach rzedu 400 zl, poprzedni rożdzkarz stwierdzil ze mamy wode tylko w jednym miejscu i na glebokosci dwudziestu paru metrow. Moze ten bedzie "sprytniejszy" i znajdzie cos plycej, a przy okazji okresli gdzie sa zyly wodne itp. Acha ,a tak na marginesie to studniarz mysli ze mam namiar na niego od Twojej kobiety, bo moj zakrecony mezulek oczywiscie nie pamietal skad mam jego nr i na pytanie o kontakt wymyslil cos napredce w stylu ze razem pracujemy itp :lol:

JaMajka ja ci nie pomogę bo u nas nie będzie ogrzewania podłogowego, bo się nie zmieści :( , a chociaż wprawdze to będzie, bo elektryczna podłogówka.

Słuchajcie w NOMI jest promocja na płytki, gres polerowany 50x50, jasny, my wczoraj zakupiliśmy ponad 50 m2 :lol: , kosztuje 29,90zł/m2 :o :o

Płyteczki ładne, prościutkie .