Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

moze sie malo orientuje, ale wydaje mi sie, ze 2500 za cala papierologie to nie jest zle, ale masz racje popytac u innych zrodel ! co do geodety, to nasz wzial 600 za mapki a 400 wezmie za wytycznie budynku, to tak dla porownania. Moglismy szukac dalej, ale zostal polecony, wydawal sie OK i tak faktycznie bylo.

Nam kiedys tez chodzila po glowie parterowka (tzn moj maz taki domek chcial stawiac) i z tych samych powodow zmienilismy zdanie. Tak naprawde te parterowe domki sie podobaja w gazetach a jak widze wybudowane to zaraz mi sie kojarzy jakas rozjechana zaba i mam wrazenie, ze te wielkie dachy za chwile wgniota ten biedny domek w ziemie !no ale to tylko moja subiektywna opinia !

acha, wachania z wyborem projektu, tez sa chyba jak najbardziej normalnym objawem u przyszlych budujacych !

:wink:

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mialam geodete p. ostowskiego z z wojewodzkiego biura geodezji na piaskowej 2. telefon do biura 327-02-09. zapodzialam gdzies komorke. za mape do celow projektowych zaplacialm 500 zl. za wytyczenie budynku juz nie placilam bo to bylo w cenie budowania naszej firmy budujacej. to kierownik budowy zalatwial i mial to wliczone w kosztorys.

z architektem nie wiem jak jest. my mielismy projekt od podstaw robiony przez architekta, wiec nie moge odniesc sie do cen. dla jednego ten architekt jest ok, a dla innego nie. kwestia dogadania sie.

pozdrawiam i zycze wielu milych chwil zwiazanych z uzgodnieniami i budowaniem.

Gogulek nie jest tak zle z tymi parterowkami :wink:

Tak wyglada nasza, co prawda ma niewielkie poddasze ktore mozna przerobic na uzytkowe ale generalnie wzystko na parterze zostaje.

http://www.ramzes-klaczek.blogspot.com/

A koszt jest porownywalny, przynajmniej z tego co rozmawiam ze znajomymi , dodatkowo wczoraj przegladalam nowego muratora i podawali przyblizony koszt budowy domku pietrowego o powierzchni 180 m. , stan surowy zamkniety razem z oknami oscyluje kolo 228 tys. netto. To wiecej niz nasz ramzesik.

nie no pewnie, ze nie jest tak zle z parterowkami. Moze sie za bardzo rozpisalam...Tym bardziej, ze tak jak pisalam tez myslelismy o parterowym ale jakos nas przerobili na ''z uzytkowym poddaszem'' i bedziemy stawiac to co bedziemy !

a tak w zupelnie innym temacie, to podpaczylam na twojej stronce schody chyba podobne do naszych. Masz juz pomysl na ich wykonczenie?

Gogulek powiem Ci ze jeszcze do konca nie mam przemyslanego rozwiazania odnosnie schodow, bo poddasze chcemy wykonczyc w pozniejszym teminie, w zaleznosci od funduszy. Wyprowadzilismy jedynie media na gore . Na chwile obecna plan jest taki zeby wstawic na dole drzwi przesuwne tym samym zamykajac obieg cieplego powietrza na dole tak zeby nie uciekalo schodaim na gore. A docelowo mysle obudowac je ciemnym drewnem egzotycznym, takim jakie bedzie w salonie i korytarzyku. Chcialabym zachowac ciaglosc kolorystyczna , podoba mi sie oswietlenie punktowe, moze beda male halogenki na dole przy stopniach. Podpatruje na razie innych forumowiczow i zapisuje co ciekawsze rozwiazania :) Nie wiem jak u Ciebie ale u nas pod schodami jest zaplanowane male wc, tylko kielek i umywalka, a w malutkiej wnece kacik na srodki czystosci itp.

Gogulek powiem Ci ze jeszcze do konca nie mam przemyslanego rozwiazania odnosnie schodow, bo poddasze chcemy wykonczyc w pozniejszym teminie, w zaleznosci od funduszy. Wyprowadzilismy jedynie media na gore . Na chwile obecna plan jest taki zeby wstawic na dole drzwi przesuwne tym samym zamykajac obieg cieplego powietrza na dole tak zeby nie uciekalo schodaim na gore. A docelowo mysle obudowac je ciemnym drewnem egzotycznym, takim jakie bedzie w salonie i korytarzyku. Chcialabym zachowac ciaglosc kolorystyczna , podoba mi sie oswietlenie punktowe, moze beda male halogenki na dole przy stopniach. Podpatruje na razie innych forumowiczow i zapisuje co ciekawsze rozwiazania :) Nie wiem jak u Ciebie ale u nas pod schodami jest zaplanowane male wc, tylko kielek i umywalka, a w malutkiej wnece kacik na srodki czystosci itp.

ja tez podgladam co robia inni, zaznaczam w gazetach, zapisuje na kartkach. Duzo rzeczy mi sie podoba, czasami mam wrazenie, ze wszystko......Kiedys przyjdzie czas dokonac wyborow, mam nadzieje, ze juz niedlugo. Normalnie nie moge sie doczekac rozpoczecia budowy!!!!!!

pomylka. pan ostrowski.

to też nasz geodeta :D :D , przemiły człowieki, teraz pomaga nam przy dzieleniu działeczki :D

Chciałam jeszcz etylko powiedzieć, że ja wierzę w żyły wodne, jak są to mama spanie z głowy,jak mieszkałam jeszcze u rdziców to pomagały kasztany wsadzone pod łózko :wink:

Pozytywnie tak jak pisze Keegan do scianek z ceramiki stosuje sie po prostu inne kolki, a my szczerze mowiac nie zdazylismy sie dobrze zastanowic z czego maja byc a budowlaniec juz zakupil material no i tak zostalo.

Keegan dzieki za podpowiedz, przemysle jeszcze te drzwi, moze zwykle wstawimy a moze jakos uszczelnimy od strony schodow skoro i tak nie beda na razie uzytkowane.

Orientowaliscie sie juz moze ile kosztuja tynki maszynowe? A moze macie namiary na jakas solidna i rozsadna cenowo ekipie.

Orientowaliscie sie juz moze ile kosztuja tynki maszynowe? A moze macie namiary na jakas solidna i rozsadna cenowo ekipie.

Przy okazji zamawiania bloczków z BK poznałem gościa , który robi tynki maszynowo .Koszt to 24 pln za m2 (netto - bez fakturki)ale myślę , że idzie się z nim dogadać i zejdzie z ceny.A czy dobry ? Tego nie wiem - wystarczy spytać się gdzie ostatnio robił i pojechać sprawdzić.

Firma "GAMA" 501 487 092 , 696 048 510

Nam tynki będzie robił kolega, 11zł/m bez materiału, bo materiał to kupimy sobie tanio w kaidarze bo mamy tam nawet niezłe zniżki.

mycha, napisz jezeli mozesz cos wiecej o twoich znizkach w kaidarze. My tam zamawialismy bloczki fundamentowe ale chyba znizki nie dostalismy :evil:

dzieki z gory!

znizki mamy dlatego, że mój J. bierze u nich duzo materiałów, na takie jednorazowe zakupy to raczej nie dadzą :wink:

Pozytywnie my swoją cegiełkę kupowaliśmy w castoramie :D