Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

Nam tynki będzie robił kolega, 11zł/m bez materiału, bo materiał to kupimy sobie tanio w kaidarze bo mamy tam nawet niezłe zniżki.

mycha, napisz jezeli mozesz cos wiecej o twoich znizkach w kaidarze. My tam zamawialismy bloczki fundamentowe ale chyba znizki nie dostalismy :evil:

dzieki z gory!

znizki mamy dlatego, że mój J. bierze u nich duzo materiałów, na takie jednorazowe zakupy to raczej nie dadzą :wink:

Pozytywnie my swoją cegiełkę kupowaliśmy w castoramie :D

dzis dostalam wycene w Kaidarze na Karpiowke WIENERBERGERA. Jestem milo zaskoczona, bo dali faktycznie rabat, a w porownaniu do karpiowki CREATON wyszlo prawie 10 000 zl mniej! Marzyl mi sie CREATON, ale trudno, nie stac mnie, bedzie wiec WIENERBERGER, tzn Koramic, ale to chyba to samo.

A teraz w innym temacie. Dostalam tez wycene murarzy na fundamenty (z bloczkow) + scianki nosne parteru+pietro-poddasze. Wyszlo im 16 000 zl bez :

- ocieplenia fundamentow

- bez ocieplenia murow

- bez stropu

- bez wienca (czy wiencow, i tak nie wiem o co chodzi)

- bez scianek kolankowych (tez nie wiem o co chodzi)

- bez kominow

- bez ''podmurowki''

W skrocie : 16 000 zl za ''gole'' fundamenty + same mury nosne czy to nie za duzo jak na nasz domek, ok 130 m². Dodam, ze moi murarze to nie zadna firma, tylko dwoch milych i znajomych chlopakow, ktorzy robiliby fuche i ktorym do tej ceny trzeba rowniez dodatkowo zapewnic wszelki sprzet, typu koparka, rusztowanie, betoniarka itd.

Doradzcie czy to duzo, malo, normalnie, bo juz sie zagubilam z tymi cenami!

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

googulek, jeżeli faktycznie w tej cenie masz tylko murowanie fundamentów i ścian nośnych, to drogo. Ja za to samo płacę 15 000 pln, ale mam firmę która do tanich nie należy. Natomiast nie interesują mnie rusztowania, betoniarka, niwelator, itp. Dodam jeszcze, że bryła mojego domu jest bardziej skomplikowana niż Twojego i buduję z Porothermu. Chyba, że masz w tej cenie szalowanie, zbrojenie i wylewanie ław fundamentowych, wtedy ta cena wygląda zupełnie nieźle.

Z inicjatywy Forumowiczów została zorganizowana aukcja na rzecz pomocy dla Stefka syna Zeljki i Gabora syna Izy.

Licytowane przedmioty są naprawdę atrakcyjne

http://forum.muratordom.pl/tu-mozesz-zobaczyc-co-licytujemy,t126304.htm

Jeżeli coś Ci się spodobało i chcesz pomóc tu możesz zalicytować

http://forum.muratordom.pl/a-tu-licytujemy,t126307.htm

Serdecznie zapraszamy do udziału w licytacji

GOGULEK a propos wyceny stanu surowego to o ile mogę podpowiedzieć to szukajcie ekipy która wykona wam np fundamenty wraz z ociepleniem- warto dlatego aby potem nie trzeba była ponownie wracać do tego samego, jak postawia ściany fundamentowe i zaczną robić parter to mimo chodem zasypie sie podczas chodzenia odkopane fundamenty - a potem to trzeba ludzi szukać aby ponownie poprawiać odkopywać fundamenty i przyklejać styropian, popatrzcie w dziennikach jak sie robi fundamenty to po to aby zapomnieć o niech az do elewacji- kiedy to przykleja sie płytki klinkierowe na cokół- ściany fundamentowe, styropian, i klej z siatką, folia np kubełkowa i zasypać ziemią- po co do tego ponownie wracać. a co to za stan surowy jak nie ma wieńców i kominów pomurowanych- oraz ścian kolankowych- tj murów na poddaszu to jest to niepełne wykonanie stanu surowego; kurna strop tez należy do stanu surowego. napisz ile chcą za wszystko- czyli; to co w ziemi- fundamenty i ocieplenie, -ze smarowaniem mazidłami czarnymi, ściany- nośne i działowe na parterze i na poddaszu. ten zakres robot co oni podali to mogą wykonać najzwyklejsi murarze nawet bez pomyślunku- istota stanu surowego jest całość stanu surowego wraz ze wszystkimi kominami , ścianami, wieńcami.

szukaj innej ekipy która zrobi ci w całości. A co będziesz szukać innych na wykonanie kominów i tego czego nie zrobili. nikt nie lubi poprawiać po innych , będzie dużo gadania i problemów

wylewki -ja płaciłam 14zł za standardowa grubość 8cm.

chudziaka tez robiłam u wylewkarzy- wyszedł taniej o 1tys zł niż zamawiany beton z gruchy- bo do tego dochodziła jeszcze ekstra płaca dla murarzy za rozprowadzenie tego betonu. przeliczcie.

A ja do całej grupy z zapytaniem czy znacie sensownego stolarza który umie sklecić kuchnię do kupy i może na firmę swoja zamówić fronty takie jakie mi sie podobają- sensownego stolarza i myślącego dodam, bezmyślni ludzie mnie dobijają.wraz z systemem np blooma itp.

kuchnia nieduża ale konkretny projekt już jest.

GOGULEK a propos wyceny stanu surowego to o ile mogę podpowiedzieć to szukajcie ekipy która wykona wam np fundamenty wraz z ociepleniem- warto dlatego aby potem nie trzeba była ponownie wracać do tego samego, jak postawia ściany fundamentowe i zaczną robić parter to mimo chodem zasypie sie podczas chodzenia odkopane fundamenty - a potem to trzeba ludzi szukać aby ponownie poprawiać odkopywać fundamenty i przyklejać styropian, popatrzcie w dziennikach jak sie robi fundamenty to po to aby zapomnieć o niech az do elewacji- kiedy to przykleja sie płytki klinkierowe na cokół- ściany fundamentowe, styropian, i klej z siatką, folia np kubełkowa i zasypać ziemią- po co do tego ponownie wracać. a co to za stan surowy jak nie ma wieńców i kominów pomurowanych- oraz ścian kolankowych- tj murów na poddaszu to jest to niepełne wykonanie stanu surowego; kurna strop tez należy do stanu surowego. napisz ile chcą za wszystko- czyli; to co w ziemi- fundamenty i ocieplenie, -ze smarowaniem mazidłami czarnymi, ściany- nośne i działowe na parterze i na poddaszu. ten zakres robot co oni podali to mogą wykonać najzwyklejsi murarze nawet bez pomyślunku- istota stanu surowego jest całość stanu surowego wraz ze wszystkimi kominami , ścianami, wieńcami.

szukaj innej ekipy która zrobi ci w całości. A co będziesz szukać innych na wykonanie kominów i tego czego nie zrobili. nikt nie lubi poprawiać po innych , będzie dużo gadania i problemów

wylewki -ja płaciłam 14zł za standardowa grubość 8cm.

chudziaka tez robiłam u wylewkarzy- wyszedł taniej o 1tys zł niż zamawiany beton z gruchy- bo do tego dochodziła jeszcze ekstra płaca dla murarzy za rozprowadzenie tego betonu. przeliczcie.

problem w tym, ze oni reszty nie wycenili bo narazie nie wiedza jak(???). przerazili mnie troche taka gadka wiec poprosilam naszego projektanta aby nam kogos polecil. Obiecywal sie tym zajac, no zobaczymy.

A tak w innym temacie, musze sie pochwalic : mamy dlugo wyczekiwane pozwolenie na budowe ! :D projektant zglosill rozpoczecie robot z data 21 marca. Najdziwniejsze jest to, ze tak dlugo nie moglam sie doczekac tego kwitka, ze teraz mi sie to wydaje nie realne. Moze jak wytycza budynek to uwierze!

jesli chodzi o kuchnie to polecam Tomka 502582872. teraz na pewno jest zawalony robota, okres przedswiateczny, kazdy chce miec kuchnie na swieta. ale pozniej bedzie juz pewnie luzniej. on jest z polkowic, ale duzo naszych znajomych i rodzina ma kuchnie od niego i sa zadowoleni. oprocz kuchni robi tez meble.

powiedz ze jestes od kamilli.

pozdrawiam

witam.wlasnie jestem w trakcie zalatwiania pozwolenia na budowe i nurtuje mnie pytanie ile placiliscie za kierownika budowy i za adaptacje projektu+projekty przylaczy.mi kierownik budowy zaspiewal 2500zl i postara sie raz w tygodniu byc na budowie.adaptacja 2000+500zl projekt przylaczy.prosze piszcie ile daliscie i czy duzo czy malo zadaja?jestem z lubska wiec niedaleka waszych miejscowosci wiec piszcie.plis.pozdrawiam

Oby zdrówko dopisało

By jajeczko smakowało

By babeczka nie tuczyła

Atmosfera była miła

By zajączek uśmiechnięty

Przyniósł radość w ten dzień święty

http://www.twojezyczenia.pl/kartki_zyczenia/wielkanoc_kompozycja.jpg

Czy ktoś z Was montował okna PCV i rolety firmy "Drutex" ? Ich przedstawicielem w Zielonej Górze jest MADACH. Dostałem bardzo dobrą cenę, a na stronie internetowej Drutex twierdzi, że jest największym producentem stolarki otworowej w Polsce, opracowali własny profil, który sami produkują, otrzymali wiele nagród i wyróżnień, posiadają certfikaty ISO 9001 i ISO 14001 nadane przez TUV Managment Service z Monachium. Jest tylko jeden problem: NIGDY o nich nie słyszałem :roll:

Czy ktoś z Was montował okna PCV i rolety firmy "Drutex" ? Ich przedstawicielem w Zielonej Górze jest MADACH. Dostałem bardzo dobrą cenę, a na stronie internetowej Drutex twierdzi, że jest największym producentem stolarki otworowej w Polsce, opracowali własny profil, który sami produkują, otrzymali wiele nagród i wyróżnień, posiadają certfikaty ISO 9001 i ISO 14001 nadane przez TUV Managment Service z Monachium. Jest tylko jeden problem: NIGDY o nich nie słyszałem :roll:

Też o nich nie słyszałem ...

Szczerze mowiac ja tez nie, ale moze jak zarzucisz temat na ogolnym forum albo przez wyszukiwarke pogrzebiesz to cos sie znajdzie. Postawilismy na oknoplast, za miesiac pewnie sie przekonamy wstepnie czy wybor byl sluszny. Z zielonogórskich okien znajomi zamowili "ms", przystepni cenowo, byli zadowoleniu z konsultacji z przedstawicielem i okna tez wygladaja calkiem fajnie.

Zrezygnowałem z Drutexu. Na ogólnym forum w temacie o oknach też nikt nie wypowiedział się konkretnie na temat tej firmy. Początkowo byłem zdecydowany na MS, ale są drożsi od Daki z ZG( profile Salamander 3D) i od Schmidta (Schuco) ze Szprotawy. Dodatkowo okazało się, że przy montażu u znajomego porysowali okna i bramę garażową i nie poprawili tego. Znajomy nie zapłacił im całości, ale to mała pociecha. Do jakosci samych okien nie mam zastrzeżeń.

Witam

Będę stałym bywalcem tej grupy.

Wkrótce buduję taki domek:

http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=288

Na dzień dzisiejszy jestem na etapie stawiania płotu (wieś Łężyce)

Ktoś pytał o okna. Zrobiłem małe rozeznanie dla okien złoty dąb 1 stronny.

Bardzo dobre okna, w dobrych cenach mają:

profil Veka Perfectline zaokrąglony 5 kom, okucia Roto,

producent:

http://www.vetrex.com.pl

sprzedawca:

http://www.allegro.pl/item336991146_najtansze_okna_w_polsce_rewela_ceny_.html

(dla zamówień powyżej 5tysł wczasy 15 dni dla 2 osób gratis, transport gratis do Zielonej Góry) sprzedawca daje gwarancję zwrotu różnicy gdy znajdzie się tańsze okna z tych samych profili.

profil Trocal Elegance Premium 6 kom., okucia Roto:

producent:

http://www.budvar.pl

sprzedawca:

meil: [email protected] (Wyszyńskiego 14a ZG)

Dokonałem wielu zapytań w całej Polsce. W.w. mają najkorzystniejsze ceny i produkują okna z dobrych profili i okuć. Lepsze takie jak Schuco czy Rehau są znacznie droższe.

Pozdro

Hugo