Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to wcale niejest prawdą że materiały tanieją. my sie na tym przjechaliśmy chcieliśmy kupić pustaki robena kiedy dzownilam w poniedzialek byly po 3,30 netto szt. czyli z transportem do nas wychodzilo nieco ponad 4 zl a juz 5 dni pozniej za sprawa wysokiego euro cena wynosila prawie 5 zl. wiec niewarto czekac na nic, jak chcesz budowac i buduj bo ceny skacza z dnia na dzien.

moja odpwiedz nieczekac niewarto moze byc jeszcze gorzej;) :lol: :lol: :lol:

Być może jak to zwykle bywa "spekulanci" wykorzystują każdą nadarzającą się okazję i pretekst do tego aby podwyższyć ceny, i zarobić jak najwięcej, gdyż czują, że koniunktura zaczyna się odwracać.

Ale skoro podnieśli cenę ze względu na to iż EURO "pofrunęło do góry, tzn. że jeśli pójdziesz dzisiaj cena powinna być o wiele niższa. Skoro w ciągu 2 tygodni cena eu poszybowała z 3,4 do prawie 4 zł, to obecnie już jest na poziomie 3,5 zł. Więc wraca do "normalności". Pewnie, że to nie jest ten kurs z sierpnia kiedy było po 3,2. Aha a propos kursów walut. Kupując dachówkę od firmy, która sprowadza ją z Niemiec dowiedziałem się, że ja ją kupuję po kursie Euro 3,75, a w tym czasie euro było po 3,35 ! Zaproponowałem więc, że zapłacę w Euro - niestety nie chcieli się zgodzić....................... Czy to nie czysta spekulacja ????

Ale wg. mnie to ostatnie chwile kiedy ceny latają bez opamiętania, ponieważ popyt do tej pory był ogromny. W obecnej sytuacji kiedy kredyty mieszkaniowe są trudniej dostępne, popyt się zmniejszy, musi to się automatycznie odbić na cenach materiałów i robocizny. Nie ma innej możliwości.

Ja kupiłem 3 razy solbet od kiedy rozpocząłem budowę. W maju, w licu i we wrześniu. Za każdym razem kupowałem go o 1 zł taniej za sztukę ! Cena od maja do września spadła o 25 % ! To samo z większością materiałów, które kupowałem w trakcie budowy. Za żaden materiał, kupiony pomiędzy majem a wrześniem nie zapłaciłem tyle samo. Zawsze w późniejszym terminie kupowałem go o wiele taniej - pomiędzy 10-25 %.

Ja czekam i mam nadzieję, że nie stracę. Pozdrawiam wszystkich budujących !

Ciao

Gregor

proponuje cegłę eder, dużo lepsza, ładniejsza od porotermu, prosto z jednej z niemieckich cegielni. grubości 12, 24, i chyba 38. najtaniej dostaniecie w kiełpinie z dostawa i wyładunkiem albo z hurtowni z lubina, która ogłasza sie na allegro

Witam

Własnie sie zastanawiam czy EDER za który za 1m 2 wyniesie 60 zł na siporex w granicach 52 zł ????

złożyliśmy zawiadomienie do starostwa o rozpoczęciu prac budowlanych, podbiliśmy dziennik budowy, trzeba jeszcze coś załatwiać? Może coś w gminie?

Witam

Tylko wytyczyć przez geodetę po 7 dnaich od uprawomocnienia decyzji pozwolenia na budowe i "ogień"

\

Zaczynam budowac domek i szukam sprytnej i szybkiej firmy budowlanej do postawienia "surowca " z dachem w Nowym Kisielinie - oczywiscie tanio :D

Może ktoś mi poleci dobra firemke ......

Pozdrawiam a buduje Lolka 120 mkw2 z garażem

Witam

Tylko wytyczyć przez geodetę po 7 dnaich od uprawomocnienia decyzji pozwolenia na budowe i "ogień"

\

Zaczynam budowac domek i szukam sprytnej i szybkiej firmy budowlanej do postawienia "surowca " z dachem w Nowym Kisielinie - oczywiscie tanio :D

Witam nowego sąsiada

A gdzie się budujesz ? My stawiamy na końcu Dębowej... w sadzie..

moze ktos mi cos poleci.

wlasnie jestemy na etapie okien.

jeszcze nie zdecydowalismy miedzy drewnianymi a plastikowymi. zalezy ile wyjdzie.

bylismy po wycene w madachu.

czy ktos polecilby mi jeszcze jakas dobra firme.

okna maja ok, tylko te ceny.

Polecam okna drewniane z firmy "Szułcik" z Kargowej. Ja jeszcze nie kupiłem ale już kilku znajomych zamontowało. Są bardzo dobre. Ceny w normie.

moze ktos mi cos poleci.

wlasnie jestemy na etapie okien.

jeszcze nie zdecydowalismy miedzy drewnianymi a plastikowymi. zalezy ile wyjdzie.

bylismy po wycene w madachu.

czy ktos polecilby mi jeszcze jakas dobra firme.

okna maja ok, tylko te ceny.

My mamy plastiki wybarwiane na brazowe, jesli ktos sie nie zna trudne do odroznienia od drewnianych. Kupilismy w "oknoplascie", firma z Krakowa. Maja przedstawicielstwo w Zielonej Górze,na Wisniowej, ale zamowilismy w Sulechowie, wyszlo troszke taniej. Opieralismy sie na opinii znajomych i ludzi z forum. My zamontowalismy je jakies pol roku temu i na razie nie narzekamy.

Witam

\

Witam nowego sąsiada

to jest jadąc od strony Starego K. mijając sklep u andzi i za zakrętem po lewej stronie obok domu kostka?

Witam witam

Na samiutkim końcu gdzie jeszcze nie ma ulic - poprzeczna do Swierkowej ale jeszcze nic nie "stoi" poniewaz przyczepili sie do wydania pozwolenia zatem znowu sie wszystko slimaczy............ech te urzedy

Witam

\

Witam nowego sąsiada

ciagle jeszce nie podjelismy decyzji w sprawie okien. czy drewno czy pcv?

znalazlam taki artykul.

Jako dlugoletni uzytkownik obu rodzajow okien oraz architekt mam na ten temat troche odmienne zdanie. Jest wiele zalet stosowania okien plastikowych. Roznica w cenie to ok 30-50% (na korzysc PCV), ale nie jest to jedyna zaleta. Okien drewnianych nie powinno sie stosowac w pomieszczeniach wilgotnych (lazienki, kuchnie, ogrody zimowe). Jesli w naszym domu te pomieszczenia maja okna, a my upieramy sie przy oknach drewnianych, musimy znalezc alternatywne rozwiazanie. Istnieja produkty (np firmy VELUX) powlekane specjalna powloka poliuretanowa przeznaczone do pomieszczen wilgotnych, ale nie wiem, czy istneje jakis produkt alternatywny dla okien "nie dachowych". Moznaby w tych pomieszczeniach zastosowac okna na profilach aluminiowych ale.... Tyle niepotrzebnych komplikacji, a okna plastikowe rozwiazuja ten problem bezblednie i bez dodatkowych kosztow. Poza tym nawet najlepiej wykonana rama drweniana wypaczy sie pod wplywem wilgoci wczesniej czy pozniej...

Juz bylismy zdecydowani na drewno, a tu taki post. I co robic? czy rzeczywiscie okna w lazience nie powinny byc drewniane? czy ktos cos na ten temat slyszal.

pozdrawiam

hej, my też mamy dylematy co do okien. Jedno juz wiemy na pewno bedą "plastikowe" biorąc pod uwagę ceny. Drewniane bez rolet to ok. 30 tys. dla naszego domku, białe plastikowe tytanowe M&S z roletami to koszt ok. 22 tys.Różnica spora a najwieksze wydatki przed nami. Zrezygnowaliśmy z koloru w oknach bo taniej i mamy już koncepcję elewacji. Duzo zmieniają wykończenia okien i mam nadzieję, że całość będzie ok.

Okien inie zamówiliśmy ale decyzja powoli dojrzewa. Okna z Oknoplastu też bardzo nam się podobają ale biorąc pod uwagę cenę i porownując parametry weźmiemy raczej MS. pozdrawiam