Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielona Góra, Żary - meldować się!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurcze zastanawiam sie ostatnio czy niewziasc mniejszego szamba o u nas placi sie za ilosc wywiezionego szamba a nie za przyjazd beczkowozu, a jezeli to mamy miec na pol roku to msle ze 4m3 by starczylo,

Wszyscy jesteście wyjatkowo mało zdecydowani.

Mam nadzieje, że w przyszłym roku, jak będę zamawiac szambo, znajdzie sie grupa bardziej zdecydowanych osób.....:))

Pozdrawiam

No ja też dołączam już do "niezdecydowanych".

Pojawił się u mnie znajomy z ofertą przydomowej oczyszczalni ścieków także spróbuję zagłębić się w temat.

Co prawda koszt 2x wyższy ale inwestycja zwraca się po ok.2-4 lat (nawet jeśli już będzie kanaliza).

Powiadomię Was w tym tygodniu aby nie siać zamętu.

pzdr

Witam wszystkich budujących z Zielonej Góry, Żar i okolic. Buduję z przygodami od sierpnia 2008 koło Zielonej Góry. Stan "prawie" zamknięty plus elektryka i hydraulika. "Prawie" z uwagi na nieskończony dach i brak okien dachowych za które niestety zapłaciłem w grudniu 2008.

Mam pytanie do Igma odnośnie instalacji solarnej. Jaka firma Wam to montuje, co to są za solary jaki zasobnik itp. oraz oczywiście ile to będzie kosztować.

Sam się zastanawiam nad instalacją solarną, jednak w moim przypadku nie wiem czy jest to opłacalne ze względu na przewidywany rodzaj ogrzewania - piec na ekogroszek. Instalację z montażem mam wycenioną na ok 12 tys. jest to dużo, myślę o rozłożeniu tego na dwa etapy, najpierw wstawić duży zasobnik na wodę oraz wyprowadzić rury na poddasze, resztę zrobić za rok lub dwa. Może do tego czasu Nasz rząd w ramach tak popularnej polityki pro-ekologicznej wpadnie na pomysł dotowania takich rozwiązań tak jak ma to miejsce np. w Niemczech.

Witam wszystkich budujących z Zielonej Góry, Żar i okolic. Buduję z przygodami od sierpnia 2008 koło Zielonej Góry. Stan "prawie" zamknięty plus elektryka i hydraulika. "Prawie" z uwagi na nieskończony dach i brak okien dachowych za które niestety zapłaciłem w grudniu 2008.

Mam pytanie do Igma odnośnie instalacji solarnej. Jaka firma Wam to montuje, co to są za solary jaki zasobnik itp. oraz oczywiście ile to będzie kosztować.

Sam się zastanawiam nad instalacją solarną, jednak w moim przypadku nie wiem czy jest to opłacalne ze względu na przewidywany rodzaj ogrzewania - piec na ekogroszek. Instalację z montażem mam wycenioną na ok 12 tys. jest to dużo, myślę o rozłożeniu tego na dwa etapy, najpierw wstawić duży zasobnik na wodę oraz wyprowadzić rury na poddasze, resztę zrobić za rok lub dwa. Może do tego czasu Nasz rząd w ramach tak popularnej polityki pro-ekologicznej wpadnie na pomysł dotowania takich rozwiązań tak jak ma to miejsce np. w Niemczech.

Solary firmy Roto, sam panel umieszczali na dachu nasi dekarze. Zestaw pompowy z innej firmy. W tym tygodniu będziemy zakupować resztę więc jak już będziemy mieli to dam znać. Zasobnik do solarów 300 litrów, z podwójną wężownicą i grzałką elektryczną. Całość kosztowała jakieś 10.000. U nas w gminie nie dopłacają do takiej przyjemność, ale sprawdź może u Ciebie jest inaczej. Jeśli możesz to napisz gdzie się budujesz

googulek piękne masz schody. Też zamówiliśmy z podstopnicami.

mysweetbabys enea się opóźnia? Nie strasz mnie. Może jeszcze nie minął czas do jakiego mieli wykonać podłączenie. My czekamy na prąd od sierpnia poprzedniego roku i mamy czekać do października :roll:

enea ma 9 miesiecy na podlaczenie pradu do dzialki, wiec jak czekacie od sierpnia to juz tez wasz czas nadchodzi

Standardowo ma 9 m-cy. Żeby podłączyć nam prąd dała sobie 15 m-cy. W umowie którą zawarliśmy jest wzmianka, że mają na to 15 m-cy, gdyż muszą zrobić stację transformatorową czy coś takiego. Tyle, że liczyliśmy, że 15 m-cy to tak w dużym zapasie dali, w razie gdyby coś, a wygląda na to, że nie zrobią tego prędzej :-? Co jakiś czas dzwonimy żeby się dowiedzieć jak sprawy postepują

u nas zadnej wziamnki niema, a maz ostatnio był u nich i narazie niezrobią bo podobno kabla niemaja, 9 miesiecy mieli na zakup kabla :evil: :evil: :evil:

Ja jak słyszę słowo enea to sama nie wiem czy się śmiać czy płakać

Usłyszałam niedawno pewną historię - ile w niej prawdy nie wiem, w każdym razie pewnego dnia, pewien pan ;) poszedł do enea podpisać umowę o prąd, ale już nie budowlany - zanim zdecydowali, że są gotowi aby mu podłączyć on zdążył się wybudować( może nawet już dom mu odebrali-nie znam szczegółów). Przedstawicielka enei była wielce zdziwiona, no bo jak to tak można się wybudować bez prądu? -no to chyba Pan musiał pożyczać sobie prąd od sąsiada - a tego, jak wiadomo robić nie można :wink: -i zaczęło się dochodzenie. Pan musiał udowodnić, że nie pożyczał prądu od sąsiada tylko miał prąd z agregatu :roll: